ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους εργάτες του «Βοσινάκη»

Σήμερα, στις 8 μ.μ., έξω από το εργοστάσιο

Με το σύνθημα «Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους εργαζόμενους του "Βοσινάκη" - Ταξική απάντηση στους εκβιασμούς των μονοπωλίων», η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση το λαό της Πάτρας σήμερα, Τρίτη 13 του Μάη, στην πλ. Γεωργίου, στις 8 μ.μ., ώστε να ανατραπούν τα σχέδια της εταιρείας για τη μεταφορά της επιχείρησης στο Πικέρμι και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «οι εργατοϋπάλληλοι του "Βοσινάκη" και της Πάτρας δεν πρέπει να χάνουν χρόνο να πείσουν τα μονοπώλια και την πλουτοκρατία ότι έχουν δίκιο και ανάγκες. Αμεσα πρέπει να οργανωθεί η πάλη, απεργία, κ.ά., σε όλες τις επιχειρήσεις του μονοπωλίου ELBISCO στην Ελλάδα (Αρτοβιομηχανία Elite AE, Ελληνική Εταιρία Μπισκότων Α.Β.Ε. Αλλατίνη, Κρις-Κρις, Ν. Βοσινάκης Α.Β.Ε.Ε., ΕΒΓΑ, ΧΑΝΟΓΛΟΥ, ΜΟΡΝΟΣ) και να παρθούν πρακτικά μέτρα περιφρούρησης για επιτυχία αυτής της πάλης».

Χτες έγινε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών και πολιτικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ. Η συνάντηση δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα για τους 65 εργαζόμενους της επιχείρησης, καθώς τα διευθυντικά της στελέχη δε συζητούν τίποτα άλλο από τη μεταφορά της παραγωγής στην έδρα της εταιρείας στο Πικέρμι. Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε ευχολόγια και ο Ν. Καραθανασόπουλος απαίτησε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων αν δεν υποχωρήσει η εταιρεία.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Με το ΠΑΜΕ η μόνη αποτελεσματική απάντηση

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα (Ομόνοια, 12.30 μ.μ.) και Θεσσαλονίκη (κεντρικά ΟΤΕ, 12 μ.) διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στο πλαίσιο των μεθαυριανών απεργιών και στάσεων εργασίας

Κάλεσμα να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για μεθαύριο Πέμπτη, 15 Μάη, στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ, και στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 12.30 το μεσημέρι στην Ομόνοια, απευθύνει στους εργαζόμενους η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Την ίδια μέρα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. μπροστά στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ (οδός Ερμού).

Οπως έχει ήδη αποφασιστεί, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) για τους εργαζόμενους σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, «Ολυμπιακή Αεροπορία», ΕΥΔΑΠ, 4ωρη στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και 24ωρη απεργία σε ΟΤΕ και λιμάνια. Την ίδια μέρα, απεργούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, που αρνούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση, όπως η «Εθνική», η «Γιούρομπανκ», η «Αλφα» και η «Κύπρου».

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, των δυνάμεων του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, παίρνει νέες διαστάσεις, μεγαλώνει. Τμήμα αυτής της συνολικής επίθεσης είναι και οι αντεργατικές εξελίξεις στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ.

Για τη στάση εργασίας που στήριξαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες, μαζί με το πλαίσιο αιτημάτων που τη συνοδεύει, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ τονίζει ότι «δεν αποτελούν παρά το αναγκαίο άλλοθι μιας συνδικαλιστικής ηγεσίας που είναι συνυπεύθυνη για τις μέχρι σήμερα αρνητικές εξελίξεις. Μιας ηγεσίας που παραμένει θιασώτης και υποστηριχτής των πιο βασικών αντιδραστικών επιλογών τόσο στο Δημόσιο όσο και στις πρώην ΔΕΚΟ».

Το συνδικαλιστικό και γενικότερα το εργατικό λαϊκό κίνημα, υπογραμμίζει, «μπορεί να βάλει εμπόδια σε αυτές τις αντιδραστικές εξελίξεις στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ, να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανατροπής τους. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να δυναμώσει η γραμμή της ανυπακοής, της αντίστασης, της αντεπίθεσης». Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους «να υιοθετήσουν τις θέσεις του για το Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ και να αποδυναμώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να εγκαταλείψουν μαζικά οι εργαζόμενοι τις ηγεσίες και τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δημιουργώντας όρους και προϋποθέσεις μιας άλλης εξουσίας».

Κάλεσμα συμμετοχής στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απευθύνουν και οι δυνάμεις της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης».


ΔΗΜΟΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατέλαβαν το δημοτικό ραδιόφωνο

Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων ακούστηκαν από το μικρόφωνο του σταθμού. Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού
Από τη χτεσινή κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού
Σε κατάληψη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Ηρακλείου Αττικής προχώρησαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι, δημότες και η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Με ραδιοφωνικά έκτακτα δελτία ειδήσεων ενημέρωναν τους δημότες για την πρόθεση της δημοτικής αρχής (ΝΔ) να προχωρήσει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και τομέων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική επιχείρηση που «στεγάζει» αυτές τις υπηρεσίες βρίσκεται υπό διάλυση και οι υπάλληλοι απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Οι εργαζόμενοι καλούσαν τους δημότες σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Για την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων, τη μεταφορά των υπαλλήλων και του αντικειμένου τους στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των τροφείων στο βρεφονηπιακό σταθμό, να μην περάσουν οι υπηρεσίες στους ιδιώτες και να είναι όλες δωρεάν για τους δημότες. Αργά το βράδυ, η δημοτική αρχή διέκοψε το σήμα του σταθμού ενώ από νωρίς είχε καλέσει και την Αστυνομία. Την ώρα της κατάληψης είχε στηθεί μικροφωνική στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, στο σταθμό του Ηλεκτρικού, από όπου ακούγονταν τα δελτία ειδήσεων των εργαζομένων. Τρικάκια της Συντονιστικής γέμισαν τους δρόμους της πόλης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της κατάληψης, στο χώρο της κινητοποίησης εξέφραζαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους εκπρόσωποι από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και μαζικοί φορείς (εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές, αγωνιστικές δημοτικές παρατάξεις, κτλ.). Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του Κόμματος, και ο Κ. Μαρκέτης, εκ μέρους της ΝΑΣ. Σήμερα, στις 3 μ.μ., προγραμματίζεται συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση. Την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων εκφράζει το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Με απόφαση των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών τους, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης διοργανώνουν σήμερα συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Για την κινητοποίηση μίλησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

ΠΑΜΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πικετοφορίες για την ακρίβεια οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στον «Ευκλείδη» και στην πλατεία Ρολογιού της Νεάπολης. Το Σάββατο 17 Μάη, στις 11 το πρωί, στο κέντρο της αγοράς της πόλης, με έναρξη τη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Ερμού.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Συνεχίζονται στα γραφεία του σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος) μέχρι τις 16 Μάη οι εκλογές για τη νέα διοίκηση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν καθημερινά, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ. με αστυνομική ταυτότητα (ή διαβατήριο) και βιβλιάριο ασθενείας.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Σε 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - λήξη της βάρδιας) σήμερα Τρίτη 13 Μάη και συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης (12 μ.) προχωρούν οι σχολικοί φύλακες, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους ως συντάξιμη.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ: Τρία στελέχη του ΠΑΜΕ σέρνονται αύριο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σαλαμίνας επειδή στις 27 Οκτώβρη 2005 συνελήφθησαν να κολλούν αφίσες του ΠΑΜΕ για την πανελλαδική απεργία που διοργάνωναν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Την επιχείρηση αυτή τρομοκράτησης των συνδικαλιστών καταγγέλλει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Τη μεταφορά τους στο δήμο, ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας και σε άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ζητούν οι 41 εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Καρδίτσας. Την περασμένη Παρασκευή, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας με πανό και συνθήματα έξω από το δημαρχείο της πόλης. Τον αγώνα τους στηρίζει η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ.

ΟΤΕ: Εκδικάστηκαν χτες τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η ΟΜΕ - ΟΤΕ προκειμένου να παγώσει η διαδικασία για τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και «Ντόιτσε Τέλεκομ», μέχρι να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να βγει σήμερα.

ΟΤΕ - ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Παραμένει το πλαφόν στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, όταν αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ όταν συνταξιοδοτούνται, λόγω συμπλήρωσης 30ετίας για τους άνδρες και 15ετίας για τις έγγαμες γυναίκες με ανήλικα παιδιά, παίρνουν ανώτατη αποζημίωση 15.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ