ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Κατρακυλούν οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας

Ενδεικτικά τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος της ΝΔ (νόμος Πετραλιά), αλλά και τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία, απόρροια των μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (νόμοι Ρέππα, Σιούφα και άλλοι), αποτυπώνονται και στα στοιχεία που παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), σε ημερίδα που διοργάνωσε στο πλαίσιο του 25ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της (ολοκληρώνεται αύριο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία:

  • Τα οργανικά ελλείμματα των μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλάδος Υγείας ΟΓΑ, ΤΑΠ - ΟΤΕ κ.ά.) θα διαμορφωθούν στο τέλος του 2008 στα 4,6 δισ. ευρώ, με μέση ετήσια αύξηση 1,4 δισ. ευρώ.
  • Η αύξηση στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 2003 (1,562 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του 2008 (3,9 δισ. ευρώ) θα φτάσει το 150%.
  • Η εισφοροδιαφυγή το 2008 θα ζημιώσει το σύνολο των Ταμείων κατά 6,8 δισ. ευρώ.
  • Στο τέλος του 2008, δημόσιο και ιδιώτες θα χρωστάνε στο σύνολο των Ταμείων 16,7 δισ. ευρώ (από αυτά τα 8,9 δισ. ευρώ περίπου είναι χρέη του δημοσίου).
  • Οι οφειλές των Ταμείων προς τρίτους (νοσοκομεία, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ κλπ.) υπολογίζονται στα 14 δισ. ευρώ. Από αυτά, 12 δισ. ευρώ είναι χρέη του ΙΚΑ προς τρίτους και τα 2 δισ. είναι χρέη των υπόλοιπων Ταμείων προς τα νοσοκομεία.
  • Η αναλογία συνταξιούχων - εργαζομένων επιδεινώνεται συνεχώς και αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του 2008 στο 1 προς 1,7 από 1 προς 2,33 που ήταν πριν από 15 χρόνια. Την ίδια ώρα, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι υπολογίζονται στο 1.100.000. Στο δημόσιο, η αναλογία συνταξιούχων - εργαζόμενων θα επιδεινωθεί κυρίως λόγω της κάλυψης των αναγκών με προγράμματα stage, συμβάσεις ορισμένου/ αορίστου χρόνου και έργου.
Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι των κομμάτων και της κυβέρνησης. Η Τ. Τσατσούλη, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, για την οργάνωση της πάλης, με στόχο την ακύρωση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Δ. Μαμμωνάς υπεραμύνθηκε της αντιασφαλιστικής πολιτικής της ΝΔ, ενώ τόσο αυτός, όσο και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχασαν την ευκαιρία να αναλωθούν σε δικομματικές αντεγκλήσεις, προκειμένου να συγκαλύψουν την αντιασφαλιστική τους ταύτιση. Στο γνωστό ντορό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος εμφανίστηκε υπέρμαχος του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Κατέλαβαν συμβολικά το ΤΑΞΥ

Συνέχεια στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση δίνουν οι ταξικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή κατάληψη στο ΤΑΞΥ
Από τη χτεσινή κατάληψη στο ΤΑΞΥ
«Οι νόμοι Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά, με αγώνες ταξικούς θα μείνουν στα χαρτιά». Μ' αυτό το σύνθημα - διαβεβαίωση οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού και των Ξενοδοχείων της Αθήνας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικά, χτες το πρωί, συμβολική κατάληψη στο Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), με πρωτοβουλία του Συνδικάτου τους και τη συμπαράσταση από ταξικά σωματεία της Αθήνας.

Η χτεσινή κινητοποίηση στο ΤΑΞΥ, που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνει το ΠΑΜΕ ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Κοινωνικής Ασφάλισης - Υγείας - Πρόνοιας για όλους. Σήμερα, στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας (12 μ.μ. - 4 μ.μ.) που έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία του κλάδου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού -Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε προσυγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια) και στη συνέχεια στην πορεία στα γραφεία του ΤΑΞΥ.

Οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του κλάδου «σφράγισαν» γύρω στις 7.30 το πρωί τις πόρτες του Ταμείου με το πανό τους, ενώ ταυτόχρονα ένα μεγάλο πανό αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου, με το οποίο οι εργαζόμενοι απαιτούσαν: «Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία. Αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση». Κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν πέρασε από την είσοδο του Ταμείου. Παράλληλα, από την ντουντούκα, οι συνδικαλιστές καλούσαν τους ασφαλισμένους να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις, να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και σύγχρονο σύστημα Υγείας.

ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία στο ΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΙΚΑ πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ, στις 2.30 μ.μ., αντιδρώντας στη μεθόδευση να παρθούν αποφάσεις που θα υλοποιούν τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Οι επιπτώσεις από το νόμο Πετραλιά

Σύμφωνα με τις επεξεργασίες, οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο νόμο Πετραλιά θα επιφέρουν:

  • Αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 μέχρι και 10 χρόνια για 18 μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων από το σύνολο σχεδόν των Ταμείων.
  • Μείωση της σύνταξης μέχρι 10% από 1/1/2009 στις λεγόμενες «πρόωρες», σε σχέση με τις συντάξεις που χορηγούνται σήμερα.
  • Μείωση της επικουρικής σύνταξης μέχρι και 70%, από 1/1/2013 μέχρι το 2020.
  • Μείωση του εισοδήματος συνολικά από συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους από 13% μέχρι 43% για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και από 3% μέχρι 37% για τις συντάξεις γήρατος.
  • Εμμεση αύξηση του χρόνου εργασίας για συνταξιοδότηση, πέρα από εκείνη που ρητά προβλέπεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, μέχρι 12 χρόνια προκειμένου να λάβει ο εργαζόμενος το ποσό της σύνταξης που θα έπαιρνε με το μέχρι σήμερα καθεστώς.
  • Το οικονομικό όφελος από το σύνολο των ρυθμίσεων μέχρι το 2030, θα ανέλθει αθροιστικά στα 13 δισ. ευρώ για το σύστημα. Οι απώλειες για την ίδια περίοδο (εισφοροδιαφυγή, μη καταβολή εισφορών κ.ά.), θα ανέλθουν στα 235 δισ. ευρώ, δηλαδή 18 φορές περισσότερα από τα οφέλη των ρυθμίσεων.
  • Η συρρίκνωση των Ταμείων σε 13, ξεκινά με 7 νέα Ταμεία που είναι ή θα γίνουν ακόμη πιο προβληματικά. Στο ΙΚΑ θα ενταχθούν εννιά επιπλέον Ταμεία και κλάδοι, με συνολική περιουσία 1,6 δισ. ευρώ και ετήσιο έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ. Οι ενοποιήσεις στην αμέσως επόμενη φάση θα οδηγήσουν σε παραπέρα ανατροπές ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, πέρα από αυτές που προβλέπονται ήδη από το νόμο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ