ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το θαρραλέο βήμα

Την ανάγκη να ανατραπούν οι συσχετισμοί στο Σωματείο ανέδειξε ο Θοδωρής Κούτρας, εκπρόσωπος της Εργοστασιακής Επιτροπής, μιλώντας στη χτεσινή εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Αποψη από τη χθεσινή Συνέλευση
Αποψη από τη χθεσινή Συνέλευση
Το αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων ήχησε χτες το πρωί μέσα στο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θέτοντας απέναντι σε μεγάλες ευθύνες τους εργαζόμενους που έδωσαν σύσσωμοι το «παρών» στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τις επικείμενες εκλογές (η ημερομηνία της διεξαγωγής τους θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες).

Η Γενική Συνέλευση ανέδειξε το καθήκον που έχουν οι εργάτες να συνεχίσουν, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ό,τι άρχισαν τον Οκτώβρη. Οταν συντάχθηκαν με τις δυνάμεις της αγωνιστικής παράταξης της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ), που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και καθαίρεσαν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, η οποία είχε ευθυγραμμιστεί με τα αντεργατικά διαλυτικά σχέδια της εργοδοσίας, δίνοντας ταυτόχρονα χτύπημα συνολικά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ενώ με την ταξική τους ενότητα πέτυχαν να εμποδίσουν το διωγμό των 200 συναδέλφων τους, του τμήματος τροχαίου υλικού, τους οποίους η συμβιβασμένη πλειοψηφία του Σωματείου και η εργοδοσία τούς είχαν διαγράψει.

«Τι Σωματείο χρειαζόμαστε, τι προσανατολισμό θα έχει; Θα είναι το όπλο των εργαζομένων ή το μακρύ χέρι της εργοδοσίας;», είναι το μόνο δίλημμα που πρέπει τώρα να έχουν οι εργαζόμενοι, όπως το έθεσε ευθέως ο εκπρόσωπος της ΕΕΝΣ Θοδωρής Κούτρας, μιλώντας στη Συνέλευση. «Η οργάνωση των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντισταθούν στα χειρότερα που έρχονται. Τίποτα δεν πρέπει να περιμένετε από τη σημερινή πλειοψηφία. Αν δεν τους καταδικάσετε τώρα σε αυτές τις εκλογές, δε θα υπάρχει αύριο για όλους τους εργαζόμενους του ναυπηγείου», πρόσθεσε.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β΄
Οι μετανάστες δεν μπορούν να πληρώσουν τα εμβόλια

Αυξημένη νοσηρότητα με τον ιό της ηπατίτιδας Β΄ παρουσιάζουν οι μετανάστριες στη χώρα μας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μόλυνσης οι επίτοκοι μετανάστριες δεν μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια στα νεογνά γιατί είναι πολύ ακριβά.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν απ' την παρακολούθηση 3.670 επίτοκων στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» και παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου. Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού), προκαλείται από διάφορες αιτίες και μπορεί να προσβάλλει όλους τους ανθρώπους. Οι πιο γνωστές αιτίες είναι οι ιοί ηπατίτιδας Α, Β, C και D.

Στην έρευνα στο «Ελενα Βενιζέλου» βρέθηκε ότι το 2% επί του συνόλου των 3.670 επίτοκων είχε τη λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β΄. Ομως, στο σύνολο των μεταναστριών το ποσοστό ανέρχεται σε 8 - 9% και προέρχονται απ' την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Αυτό, όπως επισημάνθηκε, δείχνει την ανάγκη για ιδιαίτερη παρακολούθηση και φροντίδα αυτών των κατηγοριών του πληθυσμού.

Η προφύλαξη του νεογνού από μητέρα με λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β' επιβάλλει εμβολιασμό και ανοσοσφαιρίνη αμέσως μετά τον τοκετό. Ομως, ένα σημαντικό μέρος αυτών των μεταναστών δεν κάνει αυτούς τους εμβολιασμούς, γιατί τα εμβόλια είναι πολύ ακριβά.

Συνολικά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 2% - 3% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β΄.

Δραματική ανεπάρκεια παιδοψυχιατρικών δομών

Δραματική ανεπάρκεια σε παιδοψυχιατρικές δομές αντιμετωπίζει η χώρα, αφού σε 25 νομούς της Ελλάδας δεν υπάρχει καμία δημόσια υπηρεσία για την ψυχική φροντίδα των παιδιών και εφήβων, αλλά και για τη στήριξη των οικογενειών τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες επιστήμονες της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), προκειμένου να παρουσιάσουν την τηλεφωνική γραμμή Βοήθειας για Παιδιά 801 801 1177, αναφέρθηκε ότι οι ανάγκες για υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης ειδικότερα στην επαρχία είναι πολύ μεγάλες. Ομως, οι παιδοψυχολόγοι της Γραμμής δεν έχουν πού να παραπέμψουν τα παιδιά ή τους γονείς που απευθύνονται σε αυτούς και έχουν ανάγκη ψυχιατρικής βοήθειας.

Τις τεράστιες ελλείψεις παραδέχτηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ωστόσο προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι στη θέση των ψυχιατρείων που κλείνουν ανοίγουν κοινοτικές δομές για την υποστήριξη και των παιδιών και εφήβων. Στην πραγματικότητα βέβαια, η όποια δραστηριότητα αναπτύσσεται κυρίως από τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), με κρατική χρηματοδότηση και κοινοτικά κονδύλια, ενώ οι εναπομείνασες δημόσιες δομές οδηγούνται στο κλείσιμο ή καταδικάζονται σε υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Ελλείψεις προσωπικού κατήγγειλαν, πάντως, και οι υπεύθυνοι της ΕΨΥΠΕ, τονίζοντας ότι στην Τηλεφωνική Γραμμή εργάζονται μόλις εφτά παιδοψυχίατροι (οι δυο εκ των οποίων εθελοντικά), ενώ για τη λειτουργία της γραμμής χρειάζεται το εξαπλάσιο προσωπικό.

ΣΕΑΑΝ - ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Συγκεντρώσεις για Ειδική Αγωγή και απολύσεις

Συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6.30 το απόγευμα και πορεία στη Βουλή πραγματοποιούν την Πέμπτη 22 Μάη ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί παραπέρα την Ειδική Αγωγή, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, για να βρουν το δικό τους σχολείο τα 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που σήμερα είναι εκτός Ειδικής Αγωγής, για μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και μαζικές προσλήψεις. Την κινητοποίηση διοργανώνουν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Επίσης, η ΣΕΑΑΝ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μια σειρά φορείς του χώρου διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις που ετοιμάζει η διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών τη Δευτέρα 19 Μάη, στη 1 μ.μ., στην έδρα της διοίκησης (Θησέως 210 και Σπάρτης στην Καλλιθέα).

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χωρίς λεωφορεία οι μαθητές

Σε επ' αόριστον κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων που μεταφέρουν τους μαθητές των απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης στα σχολεία τους, όπως αποφάσισαν σε σύσκεψη. Οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων από τον Οκτώβρη του 2006, που ανέρχονται στο ποσό των περίπου εννιά εκατομμυρίων ευρώ. Από την απόφαση αυτή εξαιρούνται μόνο τα ΑμΕΑ, που μεταφέρονται στα σχολεία τους.

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών. Στην τετράωρη στάση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι προγραμματίζουν ακόμα τις παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • 5ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 27 Μάη, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ).
  • 5ωρη (10 π.μ. - 3 μ.μ.) πανελλαδική στάση εργασίας στις 29 Μάη και συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 μ., μπροστά στο υπουργείο Υγείας.
  • Πανελλαδική απεργία στις 4 Ιούνη (6ωρη στάση εργασίας στο Λεκανοπέδιο), με συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 11 π.μ. και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους του χώρου να συμμετάσχουν με το πλαίσιο του ταξικού κινήματος στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί και παράλληλα παίρνει πρωτοβουλίες μέσα και έξω απ' τα νοσοκομεία που θα καταλήξουν, σε αυτή τη φάση, σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 20 Μάη, στις 2.30 μ.μ.

Στις κάλπες οι λιθογράφοι

Συνεχίζονται μέχρι και αύριο, 16 Μάη, στα γραφεία του σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος) οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν καθημερινά, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ. με αστυνομική ταυτότητα (ή διαβατήριο) και βιβλιάριο ασθενείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ