ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ Η ΚΙΝΑ
Πρόσθετα προβλήματα λόγω των βροχών

Οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται

Associated Press

Οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται
ΠΕΚΙΝΟ.--

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στην επαρχία Σετσουάν της Νοτιοδυτικής Κίνας, μετά το σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τους νεκρούς να φτάνουν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τους 14.866, ενώ οι εγκλωβισμένοι υπολογίζονται στους 25.788 και πάνω από 45.000 οι αγνοούμενοι και 65.000 οι τραυματίες. Το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται ακόμα πιο δύσκολο λόγω των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν την περιοχή μετά το σεισμό.

Ολόκληρες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί, εγκλωβίζοντας χιλιάδες κόσμου στα ερείπια (σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και δημόσια κτίρια), αυτοκινητόδρομοι άνοιξαν στα δύο, ενώ γίνονται εκτιμήσεις και για εκτεταμένες κακοτεχνίες, ιδίως στα κτίρια που κατέρρευσαν ολοκληρωτικά.

Στο μεταξύ πάνω από 100.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και διασώστες δίνουν τη μάχη με τον καιρό και το χρόνο, προκειμένου να ανασύρουν ζωντανούς όσους περισσότερους εγκλωβισμένους είναι δυνατό, ενώ έχουν επιστρατευτεί ακόμα και ομάδες αλεξιπτωτιστών του στρατού, για να προσεγγίσουν τις μη προσβάσιμες περιοχές, κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

«ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»
Μαζικές συλλήψεις Βολιβιανών αγωνιστών

ΛΙΜΑ.--

Δεύτερη ημέρα των εργασιών χτες της 3ης «Συνόδου των Λαών» που διοργανώνουν εκατοντάδες λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα από τη Λατινική Αμερική, ενώσεις και κινήματα ιθαγενών, φοιτητικές οργανώσεις και άλλες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις ως απάντηση στη Σύνοδο της ΕΕ - Λατινικής Αμερικής που ξεκινάει αύριο στη Λίμα του Περού. Η επιθετική πολιτική της ΕΕ αλλά και η εξεύρεση μία πιθανής ειρηνικής λύσης στην εμφύλια σύγκρουση στην Κολομβία κυριάρχησαν στις συζητήσεις των περισσοτέρων των 20 ομάδων εργασίας.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν εργασίες του «Δικαστηρίου» εναντίον 20 πολυεθνικών που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη και έχουν συμμετάσχει στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λατινικής Αμερικής και στην καταπίεση των λαών, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Εντούτοις τις εργασίες της «Συνόδου των Λαών» σημάδεψαν οι συλλήψεις 130 Βολιβιανών που κατευθύνονταν με λεωφορεία στη Λίμα. Την καταγγελία έκανε η Γενική Συνομοσπονδίας Εργατών του Περού (CGTP), ενώ σε διάβημα προχώρησε και ο πρέσβης της Βολιβίας στο Περού, Φρανς Σολάνο, που ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Είκοσι δύο νεκροί και 40 τραυματίες ήταν ο πρώτος απολογισμός επίθεσης καμικάζι που σημειώθηκε, αργά χτες, δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας την ώρα σουνιτικής κηδείας.

ΡΩΜΗ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χτες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η νέα κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 335 ψήφους υπέρ και 275 κατά. Σήμερα αναμένεται ανάλογη ψηφοφορία να διεξαχθεί στη Γερουσία.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε τμήμα της Ισπανικής Πολιτοφυλακής στη Χώρα των Βάσκων και σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, η επίθεση αποδίδεται στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα, εξαιτίας των «ανυπέρβλητων δυσκολιών να εφαρμόσει την περιβαλλοντική πολιτική» ειδικά στην περίπτωση του Αμαζονίου.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Ενοπλοι δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο Χόρχε Μέριδα, που εργαζόταν στην εφημερίδα Prensa Libre και κάλυπτε συχνά θέματα που άπτονταν του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και κυβερνητικής διαφθοράς. Πρόκειται για τον δεύτερο δημοσιογράφο ο οποίος δολοφονείται στη χώρα, φέτος, ανακοίνωσαν οι αρχές της Γουατεμάλας.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με την απειλή των όπλων εκατοντάδες αστυνομικοί άρχισαν χτες να εκκενώνουν καταυλισμούς 9.000 προσφύγων στο Κιτάλε της δυτικής Κένυας, όπου είχαν καταφύγει μετά τα φονικά επεισόδια που ακολούθησαν τις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών εκατοντάδων αθώων.

ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών

Στην πόλη Εκατερίνομπουργκ της Ρωσίας (πρώην Σβερντλόφσκ) πραγματοποιείται ως τις 16 Μάη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας, γνωστών και ως BRIC, από τα αρχικά τους.

Αρχικά οι υπουργοί Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας, εξετάζουν την «πορεία υλοποίησης των συμφωνιών για την ενίσχυση του πρακτικού δυναμικού της τριμερούς συνεργασίας». Την τελευταία μέρα στους 3 υπουργούς Εξωτερικών θα προστεθεί και ο Βραζιλιάνος ομόλογός τους. Οι συναντήσεις, στα πλαίσια συνεργασίας του BRIC, ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη του 2006 στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και από το 2007 συμφωνήθηκε οι συναντήσεις να γίνονται όχι λιγότερο από δύο φορές το χρόνο, μεταξύ των άλλων κι εκτός ΟΗΕ. Η πρώτη τέτοια συνάντηση που θα γίνει εκτός ΟΗΕ θα είναι στο Εκατερίνομπουργκ.

Να σημειωθεί ότι ο νέος Πρόεδρος της Ρωσίας θα επισκεφτεί στις 23 - 24 Μάη την Κίνα.

ΗΠΑ
Νίκη Κλίντον, αλλά...

ΔΥΤΙΚΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.--

Ανετη νίκη στην προκριματική αναμέτρηση στη Δυτική Βιρτζίνια της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 67% έναντι 26% του αντιπάλου της Μπαράκ Ομπάμα. Εντούτοις, ο αντίπαλός της φαίνεται ότι κερδίζει το χρίσμα.

Εννοείται ότι, μιλώντας στους ψηφοφόρους της η Χίλαρι Κλίντον έκανε σαφή την αποφασιστικότητά της να παραμείνει στην κούρσα εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα. Αναλυτές ήδη κάνουν λόγο για «τα τρία πιθανά σενάρια ηρωικής εξόδου», αφού η Κλίντον υπολείπεται του Ομπάμα στη λεγόμενη λαϊκή ψήφο, σε εκλεγμένους εκλέκτορες στο συνέδριο του κόμματος και στους υπερεκλέκτορες, η εκστρατεία της πάσχει από έλλειψη χρημάτων και αντιμετωπίζει όλο κι εντονότερες πιέσεις να αποχωρήσει από την εκστρατεία ώστε να υπάρξει συσπείρωση των Δημοκρατικών εν όψει των εκλογών του Νοέμβρη εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν.

Πάντως, η Κλίντον αρνείται πεισματικά να αποχωρήσει, γεγονός που αποτελεί εκδήλωση της ιδιόμορφης(;) «εμφύλιας διαμάχης» που έχει ξεσπάσει εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, μία ακόμη εκδήλωση της σύγκρουσης του κεφαλαίου στις ΗΠΑ.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Κίνδυνος νέου κυκλώνα;

ΓΙΑΝΓΚΟΝ, ΓΕΝΕΥΗ.--

Εξακολουθεί να ανεβαίνει καθημερινά ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό κυκλώνα «Ναργκίς» στη Μιανμάρ (Βιρμανία), φτάνοντας σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις από το δικτατορικό καθεστώς, τους 38.491, ενώ ακόμα 27.838 άνθρωποι αναφέρονται ως αγνοούμενοι. Την ίδια στιγμή διπλωμάτες και ΟΗΕ κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 νεκρούς, ακόμα και 200.000.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, για να αποκατασταθούν οι καταστροφές στις καλλιέργειες ρυζιού στη Μιανμάρ, που είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, θα χρειαστούν περίπου 243 εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου και ότι οι περιοχές που επλήγησαν παρήγαγαν το 65% της χώρας.

Παρά τις εκκλήσεις και την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση του 1,5 εκατομμυρίου επιζώντων, η χούντα εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορα σε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και να κατάσχει όση υλική βοήθεια φτάνει, την οποία είτε δε διανέμει καθόλου, είτε με το σταγονόμετρο, μεγιστοποιώντας τον κίνδυνο για το λαό, που απειλείται από πείνα, επιδημίες και δίψα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα και με τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, στη Μιανμάρ αναμένονται μέτριες ως ισχυρές βροχοπτώσεις και ενισχυμένοι άνεμοι και θύελλες, αφού πλησιάζει και η εποχή των μουσώνων, γεγονός που αποτελεί το «χειρότερο σενάριο», για την κατάσταση στην περιοχή.

ΣΕΡΒΙΑ
Συνομιλίες για κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Πολύ εποικοδομητικές» χαρακτήρισε χτες ο αρχηγός του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας» (SPS) Ιβιτσα Ντάσιτς τις συνομιλίες με το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» (DPS) και το «Λαϊκό Συνασπισμό» του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες θα πρέπει συνεχιστούν και σήμερα. Οι συναντήσεις ανάμεσα σε SPS - DPS φούντωσαν τα σενάρια του Τύπου πως η νέα σερβική κυβέρνηση θα συγκροτηθεί από τη συνεργασία των «Σοσιαλιστών», του εκλογικού μπλοκ του Κοστούνιτσα και το «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Βόισλαβ Σέσελι, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής καταλαμβάνοντας τις 78 από τις 250 έδρες της βουλής.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, το μπλοκ του οποίου ήρθε πρώτο με 102 βουλευτές, επέκρινε τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ «Ριζοσπαστών», «Σοσιαλιστών» και του μπλοκ του Κοστούνιτσα, λέγοντας ότι θα υπερασπιστεί «τη λαϊκή βούληση με όλα τα δημοκρατικά και νόμιμα μέσα»... Δε δίστασε να φλερτάρει με το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» μολονότι το είχε, πριν οκτώ χρόνια, δαιμονοποιήσει... Σήμερα, λοιπόν, για τον Τάντιτς το SPS δεν είναι «διεφθαρμένο κόμμα» αλλά «απόλυτα αποδεκτός εταίρος σε μία νέα κυβέρνηση».

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέφερε το θέμα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Μετά από συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ανεξαρτησία της περιοχής, αφού η Σερβία απέδειξε πως είναι «δημοκρατικό κράτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ