ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες πορείες ειρήνης

Από την περσινή πορεία Ειρήνης Κρασίτσα - Τρίπολη
Από την περσινή πορεία Ειρήνης Κρασίτσα - Τρίπολη
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα η ΕΕΔΥΕ, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ μαζί με συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και μαζικούς φορείς θα πραγματοποιήσουν:

-- Την Κυριακή 18 Μάη στην Κερασίτσα οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου πραγματοποιούν πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από την Κερασίτσα, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, και θα τερματίσει στις 7 μ.μ. στην Τρίπολη, όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπράκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα. Στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας στην Κερασίτσα θα γίνει μνημόσυνο στη μνήμη του πρωτοπόρου ειρηνοδρόμου. Πούλμαν για την Κερασίτσα θα αναχωρήσουν το πρωί της Κυριακής στις 8.30 από την πλατεία Κάνιγγος (πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3844.853-4).

-- Την Κυριακή 18 Μάη η ΕΔΥΕΘ πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη που θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ. από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Σταυρούπολη και μέσω του αμερικάνικου προξενείου θα καταλήξει στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα, στις 10 π.μ., σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς, θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός του στρατοπέδου της Νέας Σάντας, όπου εδρεύει η δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.

-- Την Κυριακή 18 Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης πραγματοποιεί πορεία ειρήνης στην Κατερίνη.

-- Την Κυριακή 18 Μάη στη Λέσβο πορεία ειρήνης στη Μυτιλήνη.

-- Το Σάββατο 24 Μάη στην Πρέβεζα οι Επιτροπές Ειρήνης Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν πορεία ειρήνης από τη ΝΑΤΟική βάση των «ΑΒΑΚΣ» στο Ακτιο έως την Πρέβεζα.

-- Την Κυριακή 1 Ιούνη στην Ξάνθη πραγματοποιείται εκδήλωση ειρήνης από τις Επιτροπές Ειρήνης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ανάλογες εκδηλώσεις προετοιμάζουν πολλές ακόμη Επιτροπές Ειρήνης σε ολόκληρη τη χώρα.

ΚΡΗΤΗ
Ασκηση ΝΑΤΟικής πολεμικής ετοιμότητας

Ασκηση, πολεμικής ετοιμότητας για νεοταξικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, καθώς και εμπέδωσης της αμερικανονατοϊκής κυριαρχίας στη Μεσόγειο, με την επωνυμία «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ '08», πραγματοποιεί το διάστημα 17 Μάη - 4 Ιούνη στην Κρήτη το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη Γ'ΣΣ/NDC-GR.

Η άσκηση, που είναι πολυεθνική και διακλαδική, διεξάγεται στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκπαίδευσης του αναπτυσσόμενου Στρατηγείου. Κατά τη διάρκειά της το Στρατηγείο θα μεταφερθεί από τη Θεσσαλονίκη όπου εδρεύει, στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ταυτόχρονα χερσαία, πλωτά και εναέρια μέσα. «Με αυτόν τον τρόπο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «θα καταδείξει την ικανότητά του για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, οπουδήποτε και οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί».

Ενδεικτικό του επιθετικού - πολεμικού χαρακτήρα της άσκησης είναι, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, πως στη διάρκειά της «θα αξιολογηθεί η πολεμική ετοιμότητα του Στρατηγείου «Combat Readiness Evaluation» (CREVAL), από Πολυεθνική Επιτροπή Αξιολόγησης του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης (LCC - Madrid), υπό την επίβλεψη του Στρατηγείου των Δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη (SHAPE - Belgium)».

Επίσης σημειώνεται ότι «σκοπός της άσκησης, είναι η εκπαίδευση του προσωπικού του Στρατηγείου στις διαδικασίες ανάπτυξης σε πιθανή περιοχή επιχειρήσεων, καθώς και στη διαβίωση και επιβίωσή του στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον. Επιπλέον θα εξεταστούν οι ενέργειες διασύνδεσης και λειτουργίας των τεχνολογικά εξελιγμένων και πολλαπλών μέσων επικοινωνιών και όλες οι επιτελικές διαδικασίες σχεδίασης, ελέγχου και εκτέλεσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης».

Στην άσκηση θα συμμετάσχει όλο το προσωπικό του Γ'ΣΣ/NDC-GR, με τις οργανικές του μονάδες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και οι σπουδαστές της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). Συνολικά θα ασκηθούν περίπου 970 αξιωματικοί και οπλίτες, από 19 χώρες. Την Τρίτη 3 Ιούνη, η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι άλλων στρατηγείων της Δομής Διοίκησης του NATO και εκπρόσωποι των υπουργείων Αμυνας των κρατών που συμμετέχουν με προσωπικό στο Στρατηγείο, θα επισκεφτούν το σταθμό Διοίκησης του Στρατηγείου στην Κρήτη για να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης.

Εκδήλωση στη Γούβα

Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας μαζί με φορείς της περιοχής διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 18 Μάη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά, με θέμα «Ενέργεια - Αγωγοί πετρελαίου, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εξαρτήσεις - Ναρκωτικά».

Μουσική εκδήλωση για την ειρήνη

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) και ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ», στα πλαίσια της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2008, διοργανώνουν την Πέμπτη 22 Μάη, στις 8 μ.μ., στο θέατρο «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» (Ακαδημίας 3, Σύνταγμα), μουσική εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη, αφιερωμένη στον λογοτέχνη Θανάση Καπετανάκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απαγγελίες ποιημάτων συνοδεία μουσικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλέφωνα ΠΕΔΥΕ 210-3827303 και 210-3843444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ