ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ
Ζητά τη δίωξη συνδικαλιστών της ΔΕΗ

Συνέχεια στην ποινικοποίηση των αγώνων δίνει η κυβέρνηση. Καταγγελίες από ΚΚΕ και ΠΑΜΕ

Ευθεία βολή στο δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το χτεσινό αίτημα του εισαγγελέα Εφετών Χρήστου Μαρκογιαννάκη να διωχτούν τα πέντε μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ανάμεσά τους και ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Ηλίας Σταμέλος, για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα, ως υπεύθυνοι για τις διακοπές ρεύματος κατά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Αντίθετα, βάζει στο αρχείο το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στη διοίκηση της επιχείρησης για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, που είχε κάνει την προκαταρκτική εξέταση, είχε προτείνει να μπει η υπόθεση στο αρχείο και σε ό,τι αφορά στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Στον αντίποδα, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης επιστρέφει τη δικογραφία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και του ζητά να εξετάσει εκ νέου εάν πρέπει να ασκήσει δίωξη στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ για τα αδικήματα της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων (πλημμέλημα) και πρόκλησης κοινής ανάγκης (κακούργημα).

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ, που σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των εργαζομένων. «Να είναι σίγουροι και η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία ότι αυτές οι διώξεις δεν πρόκειται να περάσουν. Θα πάρουν απάντηση από το ταξικό κίνημα, όπως και στο παρελθόν, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ

Για την παραπάνω εξέλιξη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Η εντολή του εισαγγελέα Εφετών να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αποτελεί ενέργεια απαράδεκτη, προκλητική, φυσική συνέπεια της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης, που ποινικοποιεί τους εργατικούς αγώνες.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την κυβερνητική ευθύνη και γι' αυτό το γεγονός και απαιτεί να σταματήσει κάθε δίωξη. Καλεί τους εργαζόμενους να συμβάλουν στην ανάπτυξη εκείνου του ταξικού κινήματος που απαιτούν οι περιστάσεις».

ΔΗΜΟΣΙΟ - ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ταξική απάντηση στην αντεργατική πολιτική

Από την Ομόνοια μέχρι το υπουργείο Οικονομίας πορεύτηκαν χτες απεργοί εργαζόμενοι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από την πρωινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στιγμιότυπο από την πρωινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Την αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, στη γενικότερη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, αλλά και στην πρόθεσή τους να εντείνουν τη μάχη για την παραπέρα οργάνωση του αγώνα ενάντια σε αυτήν την πολιτική, για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο Δημόσιο, τις πρώην ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στο ΠΑΜΕ, την αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική. Ενώ ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ, υπογράμμισε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των αντιδραστικών εξελίξεων στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ.

Ακολούθησε πορεία ως το υπουργείο Οικονομίας. Οι απεργοί έστειλαν μήνυμα ότι για τις ταξικές δυνάμεις δε θεωρείται τίποτα δεδομένο. Στο βαθμό που θα ενισχύεται ο ταξικός πόλος του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο θα εντείνεται η πάλη ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές και τους φορείς της.

Νωρίτερα το πρωί, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, στο πλαίσιο της απεργίας τους, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης για την άρνηση των τραπεζιτών να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ. Ακολούθησε διάβημα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής - μια από τις τράπεζες που δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις - όπου σημειώθηκε ένταση, καθώς δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο στη γενική συνέλευση.

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις και στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση έγινε αρχικά έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ, όπου μίλησαν ο Γ. Νοττάκης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, και ο Δ. Μασμανίδης, συνδικαλιστής στον ΟΤΕ. Ακολούθησε πορεία ως το λιμάνι, όπου ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι του ΟΛΘ και άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η Σ. Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ. Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν συνολική απάντηση στην αντεργατική επίθεση.

Φορείς απαξίωσης των αγώνων

Από την πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Από την πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Σε φορέα υπονόμευσης των αγώνων των εργαζομένων αναδείχτηκαν, για άλλη μια φορά, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Δε φρόντισαν ούτε στο ελάχιστο για την προετοιμασία των χτεσινών κινητοποιήσεων, παρ' όλο που τις είχαν κηρύξει οι ίδιες. Ενώ η απουσία προγραμματισμού για κλιμάκωση του αγώνα, αλλά και το πλαίσιο αιτημάτων τους - πλήρως ενσωματωμένο στις πολιτικές κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ - αποτελούν συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης και εκφυλισμού των αγώνων.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΟΝΕ ΑΕ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου την περασμένη Δευτέρα οι 60 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας «ΚΟΝΕ ΑΕ» (εγκατάστασης και συντήρησης ανελκυστήρων), διεκδικώντας αύξηση του μισθού τους και τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

ΚΑΖΗΣ: Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, στις 11 π.μ., προχωρούν τη Δευτέρα 19 Μάη οι εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν 6 μήνες επίσχεσης εργασίας. Την ώρα που τους χρωστούν δεδουλευμένα μέχρι και 14 μηνών, οι εργαζόμενοι ζητούν - μεταξύ άλλων - έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Πέθανε αβοήθητος εργάτης στη Ζώνη

«Γυμνοί» από υπηρεσίες Υγείας οι χώροι εργασίας

Τις τραγικές ελλείψεις στους χώρους εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για την παροχή πρώτων βοηθειών στους εργαζόμενους, το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται με την αντιασφαλιστική πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και το πόσο αναγκαίο είναι το αίτημα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι για σύνταξη στα 55 έτη, έρχεται να επιβεβαιώσει ο θάνατος χτες στις 12 το μεσημέρι του 57χρονου σωληνουργού Αντώνη Μιχάλενα. Ο εργάτης αβοήθητος άφησε την τελευταία του πνοή στο πλοίο «ΕΛΙΡΟΣ», το οποίο επισκευάζεται στο νέο μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Πάνω στην ώρα της δουλειάς, ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε.

Τις πρώτες βοήθειες προσπάθησαν να δώσουν μέλη του πληρώματος του πλοίου, χωρίς αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοί του ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Ωστόσο, το ασθενοφόρο έφτασε δύο ώρες αργότερα. Οταν ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός του. Είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων η παρουσία ασθενοφόρου σε επισκευαστική βάση (Πέραμα, ΔΕΗ, Δραπετσώνα), καθ' όλα έτοιμου να παράσχει τις πρώτες βοήθειες.

Επιπλέον, η νομοθεσία προβλέπει ότι ταυτόχρονα με τον τεχνικό Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία, θα πρέπει να βρίσκεται και γιατρός Εργασίας, κάτι που ουδέποτε τηρήθηκε. Το Κέντρο Υγείας στη Ζώνη Περάματος, το οποίο αποτελεί κατάκτηση των εργατών, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ ότι θα αποτελεί τμήμα του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο, δεν είναι σε θέση να κάνει ούτε ράμματα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ