ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνέχιση της επίθεσης ενάντια στην Κούβα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη συνέχιση της ίδιας επιθετικής πολιτικής ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα επιδιώκουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέχρι να σημειωθούν ...πολιτικές αλλαγές και να επεκταθεί ένας «διάλογος» με εκπροσώπους των λεγόμενων «δημοκρατικών κινημάτων».

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της διήμερης συνδιάσκεψης που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες από τα Ιδρύματα «Konrad Adenauer» και «Robert Schuman» με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών της Ομάδας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωπαίων Δημοκρατών, φερόμενων «εκπροσώπων κινημάτων που εργάζονται για τη δημοκρατία στην Κούβα», δηλαδή υπονομευτές και αντεπαναστάτες, εκπροσώπων του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ» των ΗΠΑ, Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών από χώρες και οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής κ.ά.

Η συγκεκριμένη συνάντηση έρχεται σε μια στιγμή πριν τη συζήτηση που θα γίνει τον Ιούνη για τη λεγόμενη «Κοινή Θέση της ΕΕ για την Κούβα». Ηδη, το τελευταίο διάστημα ο Κάλεμπ Μακ Κάρι, ο διορισμένος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επικεφαλής της λεγόμενης «Επιτροπής Αρωγής για μια ελεύθερη Κούβα», έχει πραγματοποιήσει περιοδεία σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, αναζητώντας πιστούς συμμάχους γι' αυτά τα επιθετικά και ανατρεπτικά σχέδια. Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε πρόσφατα στο κλείσιμο ορισμένων ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, εφαρμόζοντας ουσιαστικά τους γνωστούς «νόμους» (Χελμς - Μπάρτον, Τοριτσέλι) του αποκλεισμού, που επιβάλλει στο Νησί της Επανάστασης για σχεδόν 50 χρόνια, και προβλέπει κυρώσεις και σε όσους συναλλάσσονται με την Κούβα.

ΠΕΡΟΥ - «ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»
Καταγγελία της υποκρισίας της ΕΕ

Associated Press

Συνεχίστηκαν και χτες οι πολύμορφες εργασίες της «Συνόδου των Λαών» που διοργανώνουν λαϊκές, συνδικαλιστικές, πολιτικές οργανώσεις από τη Λατινική Αμερική, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ με αφορμή την 5η Σύνοδο ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που ξεκινάει σήμερα, στη Λίμα του Περού, με τη συμμετοχή 60 ηγετών και από τις δύο ηπείρους.

Στη «Σύνοδο των Λαών» καταγγέλθηκε η απάνθρωπη πολιτική των πολυεθνικών, και των ευρωπαϊκών, που απομυζούν τους φυσικούς πόρους των χωρών, που οδηγεί σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που τα εργατικά εγκλήματα είναι όλο και πιο συχνά, λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Καταδείχτηκε επίσης ότι η ΕΕ που υποκριτικά εμφανίζεται να προσπαθεί για την καταπολέμηση της πείνας, δεν κάνει τίποτε για αυτή την κατάσταση. Επίσης στην κριτική των κινημάτων τέθηκε και το επισιτιστικό πρόβλημα, επίσης η απαράδεκτη προώθηση από τις πολυεθνικές μιας σειράς χημικών στη γεωργία.

Ηδη στην περιοχή βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, που θα μεταβεί στη Λίμα για την επίσημη Σύνοδο. Χτες ολοκλήρωσε τις επαφές της με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, στη Βραζιλία, όπου υπογράφτηκαν και σειρά εμπορικών συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και των βιοκαυσίμων. Η Γερμανία πρέπει να σημειώσουμε είναι ο 5ος σε σειρά εταίρος της Βραζιλίας και ενδιαφέρεται για μεγαλύτερο μερίδιο στην τεράστια αυτή αγορά και στην πλούσια σε φυσικό πλούτο. Στη Βραζιλία επίσης βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Λουίς Ζαπατέρο, που επιδιώκει επίσης καλύτερη θέση για το ισπανικό κεφάλαιο.

Στη Λίμα ήδη έχει μεταβεί ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, αναμένονται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες και άλλοι ηγέτες και την Κούβα θα εκπροσωπήσει ο Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα, πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. Τα ζητήματα των περιφερειακών εντάσεων με αφορμή την πρόσφατη επίθεση στο Εκουαδόρ από το αντιδραστικό καθεστώτος της Κολομβίας, επίσης η απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ ενάντια στην Κούβα, πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έλαβε χτες - όπως αναμενόταν - ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της χώρας με 173 ψήφους υπέρ, 137 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

ΓΚΡΑΝΤ ΡΑΠΙΝΤΣ.-- Υπέρ της υποψηφιότητας του Μπάρακ Ομπάμα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος τάχθηκε χτες ο Τζον Εντουαρντς, απόφαση που αναμενόταν να ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του Ομπάμα στο Μίσιγκαν.

ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε χτες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και άλλες χώρες ότι αποσταθεροποιούν τον Καύκασο προσφέροντας στρατιωτική βοήθεια στη Γεωργία, τη στιγμή που το Τιμπιλίσι «χαρακτηρίζει πιθανό να ρυθμίσει διά της βίας τα προβλήματα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Τη δημιουργία... ερευνητικού κέντρου στην Εσθονία για την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο αποφάσισαν επτά χώρες - μέλη της Συμμαχίας (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία) την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Το «κέντρο» θα αρχίσει ανεπίσημα τη λειτουργία του τον Αύγουστο, ενώ η επίσημη έναρξη σχεδιάζεται για το 2009 και θα απαρτίζεται από 30 «ειδικούς» που θα ερευνούν και θα εκπαιδεύουν άλλους για θέματα διενέξεων στον κυβερνοχώρο, ενώ θα είναι έτοιμοι να... βοηθήσουν χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να απαντήσουν σε μελλοντικές επιθέσεις ενάντια στα διαδίκτυα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η «Κενυατική Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε χτες πως θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι που ευθύνονται για το βασανισμό χιλιάδων αμάχων και το φόνο δεκάδων. Κάλεσε επίσης τους στρατιώτες να μην υπακούσουν σε εντολές για βασανισμό ή δολοφονία υπόπτων και τα Ηνωμένα ?Εθνη να αναστείλουν τη συμμετοχή 1880 κυανόκρανων από ειρηνευτικές αποστολές.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ως τις 31 Ιούλη θα πρέπει να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε ανάμεσα στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι ανακοίνωσε χτες η Εκλογική Επιτροπή. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που ζήτησε την επείγουσα σύγκληση της Περιφερειακής Αφρικανικής Κοινότητας των 14 χωρών του νότιου τμήματος της Αφρικής (SADC), προκειμένου να συζητηθεί η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Ζιμπάμπουε από τις εκλογές της 29ης Μάρτη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Περίπου 800.000 Νιγηριανοί ξεσπιτώθηκαν βίαια την τελευταία τετραετία από τις Αρχές, στο πλαίσιο «αναπτυξιακού χωροταξικού προγράμματος» βελτίωσης της νιγηριανής πρωτεύουσας Αμπούτζα, ανέφερε χτες το «Κέντρο για τα Στεγαστικά δικαιώματα και τις Εξώσεις» με έδρα στην Ελβετία. Το ίδιο 24ωρο, αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 10 ατόμων από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στα βόρεια προάστια της νότιας πόλης Λάγος.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Συνεχίζονται οι εκτελέσεις συνδικαλιστών

ΜΑΝΙΛΑ.--

Δολοφονήθηκε χτες στην πόλη Νταβάο, στις Νότιες Φιλιππίνες, ο αγροτοσυνδικαλιστής Σέλσο Πόχας, 40 ετών, από αγνώστους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τις συνεχιζόμενες δολοφονίες αγωνιστών, καθώς από την αρχή του 2008 είναι η 14η «εξωδικαστική εκτέλεση», όπως χαρακτηρίζεται, ενώ η αστυνομία, κάνει λόγο για άγνωστους δράστες και κίνητρα...

Οι συνεχιζόμενες πολιτικές δολοφονίες αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δε λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους, καθώς 70 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μέλη συνδικάτων και πολιτικοί ακτιβιστές, δολοφονήθηκαν το 2007, ενώ το 2006, στη χώρα είχαν καταγραφεί 210 πολιτικές δολοφονίες. Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, που όπως αναφέρει ο επιτετραμένος του, τείνει να ενθαρρύνει αν όχι και να υποβοηθά τέτοια φαινόμενα...

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς νέα συμμαχία;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συμφωνία επί της αρχής για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος των «Ριζοσπαστών» Αλεξάντερ Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι απομένουν ελάχιστα πράγματα προς συζήτηση. Εκπρόσωποι των τριών κομμάτων ανακοίνωσαν πως θα υπάρξει μεταξύ τους συνεργασία και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης...

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωποι του εκλογικού μπλοκ της μουσουλμανικής μειονότητας στη Σερβία «Βοσνιακή Λίστα για ένα Ευρωπαϊκό Σάντζακ» ανακοίνωσαν πως δεν είχαν ούτε θα έχουν συνομιλίες για κυβέρνηση συνεργασίας με το εκλογικό μπλοκ του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς «Για μία Ευρωπαϊκή Σερβία», εξαιτίας της «φασιστικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς» ηγετικών στελεχών του μπλοκ. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι ο αρχηγός του «DSS» Βόισλαβ Κοστούνιτσα πρόσφερε ήδη στο κόμμα το υπουργείο «Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας, Ινδίας και Ρωσίας σε συνάντησή τους στην πόλη Εκατερίνεμπουργκ της Σιβηρίαςζήτησαν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών ηγετών ώστε να επιλυθεί το καθεστώς, «αλλά και όλα τα προβλήματα της περιοχής εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου». Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του «BRIC» στο Εκατερίνεμπουργκ πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα και ο Βραζιλιάνος ομόλογός τους.

Τέλος, χτες ο επικεφαλής του σερβικού ΓΕΣ, στρατηγός Ζντράβκο Πόνος, εξέφρασε στις Βρυξέλλες την αντίθεση του Βελιγραδίου στο σχέδιο του ΝΑΤΟ να αναλάβει την εκπαίδευση των «δυνάμεων ασφαλείας» των Κοσσοβάρων Αλβανών, σημειώνοντας πως η Σερβία (μέλος του ΝΑΤΟικού Προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη») δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ