ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαινοι και... μύδροι Μπους

Διαδηλώσεις μνήμης για τη «Νάκμπα» στα παλαιστινιακά εδάφη

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή και την αμερικανική πολιτική

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή και την αμερικανική πολιτική
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Στην «αδιάρρηκτη σχέση» Ισραήλ - ΗΠΑ επανήλθε ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας στην Κνεσέτ τονίζοντας ότι οι δύο χώρες θα επιμείνουν στη συνεργασία τους απέναντι «στους τρομοκράτες εξτρεμιστές» χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα «οράματα για τον κόσμο» οργανώσεων όπως οι «Χαμάς, Χεζμπολάχ, αλ Κάιντα». Μεγάλο μέρος της ομιλίας Μπους αφιερώθηκε κατά του Ιράν, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι «ασυγχώρητο λάθος να του επιτραπεί η απόκτηση πυρηνικού όπλου». Ενα 24ωρο νωρίτερα, η Τεχεράνη παρουσίασε το δικό της «πακέτο» προτάσεων σε ΟΗΕ και ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα, που διαρροές το χαρακτήριζαν «ανεπαρκέστατο».

Τη συνεδρίαση μποϊκοτάρισαν οι εννιά Αραβες βουλευτές της Κνεσέτ, ενώ η αναφορά τόσο του Μπους όσο και του πρωθυπουργού Ολμέρτ στο ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ορισμένους ακροδεξιούς βουλευτές, που απομακρύνθηκαν. Μια αποστροφή του λόγου του προκάλεσε αντιδράσεις και στις ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να συζητά «κανείς με τρομοκράτες, και να πιστεύει ότι θα τους πείσει», σχόλιο που θεωρήθηκε ότι αποτελεί επίθεση στον Μπάρακ Ομπάμα, που έσπευσε ν' απαντήσει.

Συγκεντρώσεις και ένταση

Διχασμένοι τίμησαν την επέτειο της «Νάκμπα», (της εκδίωξης εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του Ισραήλ) οι Παλαιστίνιοι. Στη Ραμάλα, οι σειρήνες ήχησαν και ο ήχος αναμεταδόθηκε σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο Πρόεδρος Αμπάς, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δε θα είναι ποτέ ασφαλές, αν δεν υπάρξει ανεξάρτητο ασφαλές παλαιστινιακό κράτος. Συμπλήρωσε ότι είναι αποφασισμένος να επιμείνει στις διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ότι αν δε σταματήσει ο εποικισμός θα ναυαγήσουν.

Στη Δυτική Οχθη, στις συγκεντρώσεις μνήμης συμμετείχαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως μέλη της «Φατάχ» και άλλων οργανώσεων πλην της «Χαμάς». Αντίθετα, στη Λωρίδα της Γάζας, οι άνδρες ασφαλείας της «Χαμάς» απαγόρευσαν τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις άλλων οργανώσεων και δεν έλειψαν οι συλλήψεις και οι προπηλακισμοί. Και στη Δυτ. Οχθη και στη Γάζα σημειώθηκαν αψιμαχίες με Ισραηλινούς στρατιώτες και προκλήθηκαν τρεις τραυματισμοί.

Τα ξημερώματα, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε, άλλη μια επίθεση, στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας δύο άνδρες της «Χαμάς». Χτες συνεδρίασε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για να εξετάσει την «απάντηση» στις επιθέσεις με ρουκέτες που πλέον, προειδοποιούσαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Προς αποκλιμάκωση η ένταση

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Φουάντ Σινιόρα και της αντιπολίτευσης υπό τη σιιτική «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσε, αργά το απόγευμα, η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ν' αρχίσουν, σήμερα, διάλογο στην Ντόχα του Κατάρ με στόχο την εκλογή, εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, στην Προεδρία, του αρχηγού του στρατού Μισέλ Σουλεϊμάν, τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την εκπόνηση νέου εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία που πέτυχε ο Αραβικός Σύνδεσμος προβλέπει άρση των αποκλεισμών που έχει επιβάλλει η «Χεζμπολάχ», αποχώρηση όλων των ενόπλων από τους δρόμους, δέσμευση μη χρήσης όπλων για επίλυση πολιτικών διαφορών. Οντως, αμέσως μετά άρχισαν να απομακρύνονται τα οδοφράγματα ενώ επαναλειτούργησε, με εμπορικές πτήσεις, το αεροδρόμιο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και οι στόχοι που τίθενται στο διάλογο υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, εκφράζουν, σε γενικές γραμμές, τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, για τα οποία πιέζει εδώ και μήνες.

Κομβική στις εξελίξεις ήταν η κίνηση της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης να υπαναχωρήσει από τις αποφάσεις που την περασμένη βδομάδα αποτέλεσαν την αφορμή των αιματηρών συγκρούσεων. Οπως δήλωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αποδέχτηκαν «για το καλό της χώρας» την πρόταση της στρατιωτικής ηγεσίας για «πάγωμα» της απομάκρυνσης του διευθυντή ασφαλείας του διεθνούς αεροδρομίου ως «συμπαθούντα» στη «Χεζμπολάχ» και για τερματισμό της λειτουργίας του δικτύου τηλεπικοινωνιών της «Χεζμπολάχ».

ΜΙΑΝΜΑΡ
Εγκληματική η στάση της χούντας

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

Εγκληματική εξακολουθεί να είναι η στάση της δικτατορίας της Μιανμάρ (Βιρμανία), απέναντι στους πληγέντες του κυκλώνα «Ναργκίς», οι οποίοι σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του ΟΗΕ φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, καθώς επιλέγει να μην τους παράσχει την απαραίτητη βοήθεια, καταδικάζοντάς τους όπως προειδοποιούν οι ειδικοί σε θάνατο από επιδημίες, πείνα και δίψα. Καταγγελίες αναφέρουν ότι το καθεστώς αντί να μοιράσει την ανθρωπιστική βοήθεια, που στέλνεται στη χώρα, την κατάσχει και δίνει στους επιζώντες σάπιο ρύζι.

Ο ΟΗΕ σε χτεσινή συνεδρίασή του, ζήτησε επείγουσα σύγκληση συνόδου δωρητριών χωρών, αφού η χούντα επιχείρησε εκ νέου «να θέσει όρια» στον τρόπο παράδοσης της ξένης βοήθειας. Ο τελευταίος αριθμός των νεκρών, ανέρχεται στους 43.318 και οι αγνοούμενοι στους 27.838.

Μέσα στη γενική καταστροφή, η στρατιωτική χούντα ανακοίνωσε αποτελέσματα στις περιοχές όπου διενεργήθηκε το δημοψήφισμα, για το νέο Σύνταγμα που θα επιτρέπει τη διενέργεια πολυκομματικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ψήφισε το 99% των εγγεγραμμένων, ενώ θετικές ήταν το 92,4% των ψήφων.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πυραυλική επιδρομή των ΗΠΑ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διπλή πυραυλική επίθεση Αμερικανών έπληξε χθες το χωριό Νταματόλα, της περιοχής Μπατζάουρ, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, στην περιοχή των φυλών, σκοτώνοντας πάνω από 12 αμάχους - όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες - και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, που έκλεισαν την περιοχή τους, απαγορεύοντας την είσοδο και στις πακιστανικές αρχές. Το Πακιστάν επιμένει να μην παραδέχεται τις αμερικανικές επιδρομές στο έδαφός του εναντίον «τρομοκρατών» που ζουν στην περιοχή των φυλών, ενώ, όταν αναφέρεται στους νεκρούς, κάνει λόγο για ισλαμιστές μαχητές, έστω και αν πρόκειται για αμάχους.

ΚΙΝΑ
Φόβοι για 50.000 νεκρούς

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ξεπερνά τους 19.500 ο επίσημος απολογισμός των νεκρών, από το φονικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 64.040, εκ των οποίων οι 12.587 πολύ σοβαρά και οι πληγέντες υπολογίζονται στα 10 εκατομμύρια, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 50.000. Η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της απηύθυνε έκκληση για προσφορά βοήθειας, τόσο για τους πληγέντες, όσο και σε υλικά που χρησιμοποιούν τα συνεργεία διάσωσης, δεχόμενη παράλληλα την είσοδο στη χώρα σωστικών συνεργείων από την Ιαπωνία, για ταχύτερο απεγκλωβισμό των πληγέντων. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων και την ανάσυρσή τους από τα ερείπια εξακολουθούν, όμως οι ελπίδες σβήνουν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή ακόμα 30.000 διασωστών στις κατεστραμμένες περιοχές.

Οπως επισημαίνεται, διαπιστώνονται σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια πάνω από 400 φραγμάτων σε πέντε επαρχίες και ένα δήμο, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από το σεισμό, που τα καθιστούν «επικίνδυνα» και χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων.

  • Η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα δημοσιοποιεί τον αριθμό λογαριασμού που ανοίχτηκε για τα θύματα, για όσους επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια: Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, αριθμός λογαριασμού: 100/480267-50, IBAN NO: GR14 0110 1000 0000 1004 8026 750, SWIFT CODE: ETHNGRAA. Πληροφορίες στο 210-6783812, 6783816, 6783807.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση αυτοκτονίας

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση εναντίον αστυνομικής αυτοκινητοπομπής πραγματοποιήθηκε χτες στην επαρχία Φαράχ, στο Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, με αποτέλεσμα 16 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - εκ των οποίων οι 12 άμαχοι - και 28 να τραυματιστούν. Η επίθεση σημειώθηκε στην κεντρική αγορά της περιοχής Ντελ Αράμ, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των θυμάτων να είναι άμαχοι. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταλιμπάν», με ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο.

Στην επαρχία Χοστ, στα νοτιο-ανατολικά της χώρας, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα ο οποίος φέρεται ως «επίδοξος καμικάζι», ενώ προσπαθούσε να μπει στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ουαζίρ Παντσάχ, ενώ στην περιοχή Γκαρμσίρ της επαρχίας Χελμάντ, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, έγιναν και 13 συλλήψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ