ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Σφυροκόπημα από τους κομμουνιστές βουλευτές

Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία στη χώρα και τα έργα που υλοποιούνται, είναι συχνά αποσπασματικά, ελλιπή ή ανεπαρκή σε σχέση με αυτά που χρειάζονται, ενώ εκτελούνται με υδρολογικά δεδομένα της δεκαετίας του '40, τα οποία δεν ισχύουν

Motion Team

Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία στη χώρα και τα έργα που υλοποιούνται, είναι συχνά αποσπασματικά, ελλιπή ή ανεπαρκή σε σχέση με αυτά που χρειάζονται, ενώ εκτελούνται με υδρολογικά δεδομένα της δεκαετίας του '40, τα οποία δεν ισχύουν
Η δασοπροστασία, η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση ήταν τα θέματα που έθιξαν με τις παρεμβάσεις τους στην Επερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναδείχνοντας τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν με πρώτη και κύρια την έλλειψη πολιτικής βούλησης για μια πραγματική πολιτική προστασία.

Η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή και «ενώ από τη μια είναι βέβαιο ότι θα έχουμε οπωσδήποτε σεισμό, από την άλλη έχουμε την αναλγησία της γενικότερης πολιτικής και στην αντισεισμική προστασία», τόνισε παρεμβαίνοντας ο Νίκος Γκατζής. Αναφερόμενος στο θέμα των σεισμών σημείωσε: «Από το σεισμό του '99 και τον έλεγχο που έγινε, 429 σχολικές μονάδες από τις 2.465 ή το 17,4% κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση. Πάνω από τα μισά κτίρια, 55%, χαρακτηρίζονται γερασμένα. Το 30,2% είναι χτισμένα πριν από το 1959, δηλαδή, κύριε υπουργέ, χωρίς αντισεισμικό έλεγχο. Το 35,8% έχουν ηλικία 20 έως 40 έτη και μόνο το 20,9% είναι χτισμένα την τελευταία δεκαετία». Πρόσθεσε ακόμη: «Πενήντα χιλιάδες χαμηλόμισθοι ζουν σε ακατάλληλα χαρακτηρισμένα σπίτια. Οι αποζημιώσεις, ψίχουλα. Οι όποιες επισκευές, έγιναν με την επαναφορά στην προ σεισμού κατάσταση των οικιών, με την οποία έπαθαν τις καταστροφές. Οι κυβερνήσεις είναι ο ηθικός αυτουργός για κάθε ατύχημα σε νέο σεισμό σε αυτά τα κτίρια και σε αυτά που κατοικούνται χωρίς επισκευές ή έλεγχο».

Ο Νίκος Γκατζής συνέχισε λέγοντας: «Για μας το επίπεδο μιας κατασκευής δεν είναι ένα επιστημονικό, τεχνικό μέγεθος. Είναι πολιτική επιλογή που στηρίζεται σε επιστημονικά, τεχνικά στοιχεία, αλλά με σαφείς κοινωνικές παραμέτρους και είναι ταξική. Επομένως, για την αντιμετώπιση των αιτίων απαιτείται μια τελείως διαφορετική κοινωνικοπολιτική αντίληψη για τη διαχείριση της γης, τη ρύθμιση του χώρου, την ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας και των κατασκευών. Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να προωθεί ισόρροπα αφενός μακροπρόθεσμα μέτρα δομικού χαρακτήρα για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και αφετέρου μέτρα καλύτερης αντιμετώπισης των συνεπειών ενός καταστροφικού σεισμού, την ανάπτυξη, την έρευνα ποσοτικά και ποιοτικά με διάθεση χρηματοδότησης, ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, το συντονισμό και την έρευνα σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Ποια αντιπλημμυρική προστασία;

Στην «επιεικώς απαράδεκτη» κατάσταση σχετικά με τις πλημμύρες αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Βέρα Νικολαΐδου. Οπως είπε, «υπάρχουν τραγικές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και στις αποκαταστάσεις, ιδιαίτερα μετά από τις πλημμύρες. Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία στη χώρα και τα έργα που υλοποιούνται είναι συχνά αποσπασματικά, ελλιπή ή ανεπαρκή σε σχέση με αυτά που χρειάζονται, ενώ εκτελούνται με υδρολογικά δεδομένα της δεκαετίας του '40, τα οποία δεν ισχύουν. Υπάρχουν, επίσης, έργα, τα οποία δε χρησιμοποιούνται, γιατί είναι τυφλά. Δεν έχουν, δηλαδή, εναρμονιστεί και συνδεθεί με άλλα έργα υποδομής, οδοποιία, λιμενικά, κοινής ωφέλειας και άλλα».

Ειδικά για την Αττική η Β. Νικολαΐδου τόνισε: «Δεν έχουμε συχνότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις στην Αττική τα τελευταία χρόνια, όπως πολλοί υποστηρίζουν, και αυτό αποδεικνύεται στατιστικά, τουλάχιστον για τα τελευταία τριάντα χρόνια. Απλώς σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δε διαθέτουμε τα ρέματα, για να παροχετευτεί η ποσότητα των νερών προς τους τελικούς αποδέκτες. Τα ρέματα έχουν μπαζωθεί, έχουν καταπατηθεί ή εξαφανιστεί, ρέματα συνολικού μήκους 500 χιλιομέτρων από τα 2.500 χιλιόμετρα που υπήρχαν παλαιότερα». Επισήμανε επίσης ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στα αζήτητα και όσα εκτελέστηκαν δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των πλημμυρών της πρωτεύουσας, γιατί είναι αποσπασματικά». Ιδιαίτερα για την περιοχή του Πειραιά επισήμανε ότι αιτίες πλημμύρας αποτελούν «η τραγική έλλειψη βασικού συλλεκτήρα στη λεκάνη των Καμινίων - ένα πρόβλημα που είναι γνωστό στις υπηρεσίες του υπουργείου εδώ και σαράντα χρόνια -, η απαράδεκτη εγκατάλειψη από πλευράς συντήρησης βασικών συλλεκτήρων αγωγών, της Θηβών, Καραπιτσερή και άλλων. Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι αγωγοί αυτοί έχουν κατασκευαστεί μετά από τις πλημμύρες του 1977, όπου υπήρχαν αρκετοί νεκροί στη Νίκαια, στην περιοχή της Ανω Νεάπολης».

Εγκληματικές, δασοκτόνες πολιτικές

Στο θέμα της δασοπροστασίας αναφέρθηκε ο Σταύρος Σκοπελίτης τονίζοντας: «Η πολιτική που χρόνια τώρα ακολουθείται στο θέμα αυτό, από όλες τις κυβερνήσεις, είτε είναι του ΠΑΣΟΚ είτε είναι της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι απλά ελλιπής, αλλά εγκληματική». Σχολιάζοντας τις βασικές ελλείψεις επισήμανε: «Πρώτα και κύρια είναι η έλλειψη δασολογίου και το ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαμόρφωσή του, κάτι που δεν είναι τυχαίο. Η έλλειψή του υπηρετεί και εξυπηρετεί την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των δασικών εκτάσεων και προστατευόμενων περιοχών. Κυριολεκτικά η δημόσια δασική περιουσία βρίσκεται στο έλεος των καταπατητών. Χιλιάδες στρέμματα εξαιρούνται από την αναδάσωση και ενθαρρύνεται η παράνομη δόμηση σε αυτά. Απέραντες εκτάσεις διεκδικούνται από την Εκκλησία, από συνεταιρισμούς, από ιδιώτες». Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών. Ελλείψεις που αναφέρονται στο προσωπικό και στα μηχανικά μέσα που πρέπει να διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ακόμα, δεν έχουν κατασκευαστεί οι απαιτούμενοι δρόμοι, δεν έχει γίνει διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών, δεν έχει γίνει η τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών, αλλά και έργα υποδομής, όπως οι δεξαμενές, οι δε εκατοντάδες παράνομες χωματερές παραμένουν σε χρήση και εγκυμονούν κινδύνους για τα δάση μας». Συνέχισε επισημαίνοντας: «Είναι μηδαμινή η επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών, αλλά και των καμένων περιοχών και αυτό είναι που μετράει στην προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων από την οικοδόμηση. Χωρίς αυτή και βέβαια χωρίς την απαιτούμενη πολιτική βούληση καταντούν, μέσα από την πρακτική την ίδια, έπεα πτερόεντα, δηλαδή λόγια του αέρα».

Στην Ηλεία «μετρούν» τις πληγές τους

Στην «επόμενη μέρα» για τον δοκιμασμένο από τις πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού Νομό Ηλείας αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αναδεικνύοντας τις κυβερνητικές πολιτικές στοχεύσεις για ενίσχυση του επιχειρηματικού κέρδους.

Οπως είπε, δόθηκε προτεραιότητα στην αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας και «κατευθείαν όλα τα χρήματα πήγαν εκεί, το σύνολο σχεδόν των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νομό Ηλείας έγιναν σ' εκείνη την περιοχή, άμεση αναδάσωση, μόνο και μόνο για να μη χαλάσει η εικόνα της χώρας μας για την αφή της ολυμπιακής φλόγας, ενώ, αντίθετα, για παράδειγμα, σε πρόσφατη επίσκεψη που είχε κάνει κλιμάκιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην περιοχή του Νομού Ηλείας στο Δήμο Αλιφείρας, μας είπαν ότι ακόμη και το αρδευτικό δίκτυο, δηλαδή, κάποιοι πλαστικοί σωλήνες που είχαν καεί, δεν έχει αποκατασταθεί. Και να θέλουν να καλλιεργήσουν το καλοκαίρι, με τι θα καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους;». Συνέχισε τονίζοντας ότι μετά τις πυρκαγιές μπήκαν σε εφαρμογή πολιτικές εκποίησης της γης: «Αμέσως έγινε η παράδοση δυόμισι χιλιάδων στρεμμάτων από την κεντρική κρατική υπηρεσία, στην περιοχή της Ζαχάρως, για να γίνει παραθαλάσσια περιοχή, το "φιλέτο" ουσιαστικά που ορέγονται τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να αναπτύξουν πολύμορφες δραστηριότητες. Και ταυτόχρονα η άμεση γειτνίασή της και σύνδεση με τη λίμνη του Καϊάφα, που εκεί και αν γίνεται το μεγάλο παζάρι για το ποιος θα πρωτοπρολάβει να αξιοποιήσει το φυσικό πλούτο... Ενώ, αντίθετα, στις 28 Φλεβάρη σταμάτησε η τροφοδοσία με ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους της Ηλείας». Καταλήγοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση: «Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των επιλογών που κάνετε; Είναι η αλλαγή της χρήσης της γης που είναι και αυτή που πυροδοτεί ουσιαστικά τις πυρκαγιές, η συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ