ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πιέσεις με επίκεντρο το πετρέλαιο

ΡΙΑΝΤ.--

Οι τιμές του πετρελαίου και το Ιράν ήταν τα δύο βασικά θέματα των επαφών που είχε με τη σαουδαραβική ηγεσία ο Αμερικανός Πρόεδρος, που επισκέπτεται τη χώρα. Ο Μπους φέρεται να ζήτησε, άλλη μια φορά, από τους «συμμάχους» του να αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή προκειμένου να μειωθούν οι τιμές. Η αντίδραση ήταν «σιβυλλικά κοφτή».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου δήλωνε ότι η χώρα του «θ' αυξήσει την παραγωγή όταν ζητηθεί από τους πελάτες της» εκτιμώντας ότι υπάρχει «ισορροπία προσφοράς και ζήτησης». Γνωστοποίησε ότι, από τις αρχές Μάη, η σαουδαραβική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 300.000 βαρέλια, από τον επόμενο μήνα θα αγγίζει τα 9,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, και στόχος είναι να αγγίξει τα 12,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως με τη λειτουργία δύο νέων διυλιστηρίων που συνδιαχειρίζονται η σαουδαραβική «Aramco» με την αμερικανική «Conoco Philips» και τη γαλλική «Total», αντιστοίχως.

Λίγο μετά, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε, τελικά, το αίτημα της πλειοψηφίας του Κογκρέσου, να «παγώσουν» τα καθημερινά φορτία πετρελαίου προς τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, μέχρι τα τέλη του χρόνου, προκειμένου να χορηγηθούν στην αγορά και να μειωθούν οι τιμές. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι, παρά τις διπλωματικές διαβεβαιώσεις περί ικανοποίησης από τη σαουδαραβική απάντηση, ο Μπους φεύγει άπρακτος, και πάλι.

Κατά τα άλλα, ως προς το Ιράν οι Μπους και Αμπντουλάχ συμφώνησαν ότι «θα είναι απειλή» η απόκτηση πυρηνικού όπλου και εξέφρασαν ανησυχία για την ένταση στο Λίβανο, εκτιμώντας ότι η στάση της «Χεζμπολάχ» «ενθαρρύνει» την Τεχεράνη. Επίσης, οι δύο άνδρες φέρονται να συμφώνησαν να χορηγηθεί αμερικανική βοήθεια για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα για την παραγωγή ενέργειας.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Αρχισαν οι συνομιλίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, έφτασαν, ήδη, από χθες βράδυ, αντιπροσωπείες τόσο της φιλοαμερικανικής κυβερνητικής συμμαχίας του Λιβάνου όσο και της αντιπολίτευσης, όπου ηγετική δύναμη είναι η σιιτική «Χεζμπολάχ», μετά από τη σχετική διαμεσολαβητική συμφωνία που πέτυχε ο Αραβικός Σύνδεσμος. Της κυβερνητικής αντιπροσωπείας επικεφαλής έχουν τεθεί ο πρωθυπουργός Σινιόρα και ο ηγέτης του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος «Κίνημα για το Μέλλον», Σάαντ Χαρίρι, ενώ δε γνωστοποιήθηκε η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης. Ο Σινιόρα ακύρωσε την προγραμματισμένη, για την Κυριακή, συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στην Αίγυπτο.

Στόχος, με βάση τη συμφωνία που πέτυχε ο Αραβικός Σύνδεσμος, είναι η ανάδειξη νέου Προέδρου, η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η εκπόνηση νέου εκλογικού νόμου. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην ανάδειξη στην προεδρία του αρχηγού ΓΕΣ, στρατηγού Μισέλ Σουλεϊμάν, όμως η τελική έγκριση εξαρτάται από την επίλυση και των άλλων δύο ζητημάτων. Παράλληλα, οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πηγές του Αραβικού Συνδέσμου, συμφώνησαν να καταλήξουν σε «κοινά αποδεκτούς» τρόπους αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και στη μη χρησιμοποίηση όπλων για την επίλυση πολιτικών διαφωνιών.

Αν και η λιβανική κοινή γνώμη, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, δεν είναι αισιόδοξη ως προς την επιτυχή κατάληξη των επαφών, καθώς τα ζητήματα είναι εξαιρετικά ακανθώδη, η καθημερινότητα άρχισε, ήδη, να ομαλοποιείται στη χώρα. Χθες, η αντιπολίτευση ολοκλήρωσε την άρση των οδοφραγμάτων, ενώ όλοι οι μαχητές της είχαν αποσυρθεί από τους δρόμους.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκρηξη σε πετρελαιαγωγό με δεκάδες θύματα

Associated Press

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Νέα τραγωδία στις φτωχογειτονιές προαστίου του Λάγος στη νότια Νιγηρία προκάλεσε το περασμένο 48ωρο η έκρηξη σε πετρελαιαγωγό που περνούσε ανάμεσα από σπίτια, σχολεία, καταστήματα του προαστίου Αλιμόσο... Πάνω από 100 άνθρωποι (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά) έχασαν τη ζωή τους απ' τις φλόγες τρομερής έκρηξης που προκλήθηκε όταν γερανός εκσκαφέα προκάλεσε κατά λάθος ρήγμα στον αγωγό πετρελαίου. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και οι 22 μαθητές παρακείμενου γυμνασίου που ξεψύχησαν είτε από ασφυξία είτε επειδή ποδοπατήθηκαν μέσα στον πανικό της διαδικασίας εκκένωσης του σχολείου.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν δεκάδες αποτεφρωμένα κορμιά στους δρόμους του προαστίου του Λάγος ενώ δεκάδες κτίρια είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Μερικές δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής με σοβαρά εγκαύματα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη πετρελαιαγωγού, ενώ το 2006 πάνω από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα ίδιας αιτίας.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πυρά κατά της ιρανικής αυτοκινητοπομπής

Ελιγμοί Μάλικι στο βορρά απέναντι στους ισλαμιστές

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αμνηστία προσέφερε στους ενόπλους ισλαμιστικών οργανώσεων, ακόμη και αν συνεργάζονται με την «αλ Κάιντα», ο Ιρακινός πρωθυπουργός, που επιβλέπει προσωπικά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον τους, στο βόρειο Ιράκ, με επίκεντρο τη Μοσούλη. Ο Νούρι αλ Μάλικι προσέφερε και χρηματική αποζημίωση σε όσους καταθέσουν τα όπλα εντός 10ημέρου «εφόσον δεν έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις κατά πολιτών».

Στο μεταξύ, οξύνεται η ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και της σιιτικής κυβέρνησης Μάλικι, μετά από μια μεγάλη περίοδο «φιλίας», εξαιτίας της υποστήριξης, όπως υποστηρίζει η Βαγδάτη, της ιρανικής ηγεσίας προς τους σιίτες μαχητές, κυρίως του Μουκτάντα Σαντρ. Τελευταίο περιστατικό, τα χθεσινά πυρά που δέχτηκε αυτοκινητοπομπή της ιρανικής πρεσβείας, στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ιρανοί διπλωμάτες και δύο διπλωματικοί υπάλληλοι.

Η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ, «γιατί με την πολιτική τους ενθαρρύνουν τις επιθέσεις κατά ιρανικών συμφερόντων». Οι κατοχικοί διέψευσαν κάθε εμπλοκή τους. Πηγές, όμως, προσκείμενες στην ιρακινή κυβέρνηση υποστήριζαν ότι η ανταλλαγή πυρών έγινε με Ιρακινούς στρατιώτες, επειδή οι Ιρανοί φύλακες δεν είχαν ταυτότητες να επιδείξουν σε σημείο ελέγχου και αποπειράθηκαν να περάσουν διά της βίας.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
Νέα «επίθεση» κατά του Ισραήλ

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν κυκλοφόρησε, χτες, στο διαδίκτυο σε ισλαμιστική ιστοσελίδα. Το νέο μήνυμα, του οποίου η αυθεντικότητα διερευνάται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εγγράφηκε, όπως υποστηρίζεται, με αφορμή τα 60χρονα της ίδρυσης του Ισραήλ. Ο Μπιν Λάντεν κατηγορεί τους ηγέτες κρατών που συμμετείχαν στους ισραηλινούς εορτασμούς «αποδεικνύοντας, άλλη μια φορά, ότι, σε αυτόν τον πόλεμο, βρίσκονται στο χαράκωμα του Ισραήλ». Καλεί, επίσης, όλους τους μουσουλμάνους να μην πάψουν ποτέ ν' αγωνίζονται για την απελευθέρωση και του τελευταίου εκατοστού της παλαιστινιακής γης, θέτοντας, τόσο σαφώς για πρώτη φορά, ως στόχο το Ισραήλ.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις εκπαιδευτικών - μαθητών

«Κωφεύει» και προκαλεί ο Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με ένα «νέο νομοσχέδιο», το οποίο «θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ποιος θα επιβλέπει τα παιδιά μας τις μέρες των απεργιών των εκπαιδευτικών» απάντησε ο Νικολά Σαρκοζί στις συνεχιζόμενες, κάθε Πέμπτη, διαδηλώσεις μαθητών, φοιτητών και καθηγητών ενάντια στα σχέδια περικοπής θέσεων εργασίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Γάλλος Πρόεδρος προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα απαιτεί από τους καθηγητές να δηλώνουν την πρόθεσή τους ν' απεργήσουν στη διεύθυνση δύο μέρες νωρίτερα προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές αρχές, που, με τη σειρά τους, «θα αναλάβουν να βρουν λύσεις για το πού θα μείνουν τα παιδιά τη μέρα της απεργίας». Το οικονομικό κόστος «θα» καλύψει το κράτος.

Εντονα αντέδρασαν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών μιλώντας για πλήγμα στο δικαίωμα της απεργίας. Αρνητικοί εμφανίστηκαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντέτειναν ότι δεν μπορούν ν' αναλάβουν επιπλέον βάρη. Προς το παρόν, πάντως, περισσότερο από ένα μήνα από την έναρξη των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφαση για περικοπές, στο γενικότερο πλαίσιο μείωσης του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ