ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
Με νέα αφετηρία το Σύνταγμα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Τα λεφτά που δίνουν οι εργατοοικογένειες για τη μόρφωση των παιδιών τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν είναι άσχετα με όσα συμβαίνουν στην τριτοβάθμια, στο πανεπιστήμιο. Αυτοί που κάνουν - έξω από το Λύκειο που διδάσκουν - "ιδιαίτερα" στους μαθητές τους κι αυτοί που δουλεύουν ως ερευνητές για το κεφάλαιο μέσα στο πανεπιστήμιο, είναι η ίδια σάρα και μάρα. Οτι διαφέρει η κομματική τους ταυτότητα, για την ακρίβεια το πιστοποιητικό εκσυγχρονιστή που διαθέτει ο καθένας τους, δεν τους διαφοροποιεί στο παραμικρό από το κύριο. Ανήκουν σ' άλλη τάξη απ' τη δική μας, υπηρετούν έμπρακτα άλλη τάξη, την αστική. Οτι εμφανίζονται με ταμπέλες ΝΔ ή ΛΑ.Ο.Σ., ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΝ έχει να κάνει μόνο ή κύρια με την αποτελεσματικότητα της απόχης που απαιτείται κάθε φορά για τον εγκλωβισμό ανθρώπων από τα λαϊκά στρώματα.

Οπως και στην περίπτωση του ΟΤΕ, η διαφορά τους είναι μόνο στο ότι ο ένας βλέπει θέμα αξιοπιστίας κι ο άλλος θέμα αναξιοπιστίας για να καταλήξουν στο τέλος και οι δυο στη διαχείριση που τους ενώνει.

Ειδικά στο χώρο της Παιδείας είναι δυσδιάκριτα πλέον τα όρια που «χωρίζουν» όλους αυτούς που είναι μαζί εντός των τειχών. Ετσι ενώ εμφανίζονται με διαφορετικές θέσεις για το άρθρο 16, ταυτίζονται απόλυτα σε όλα εκείνα που παραδίδουν το πανεπιστήμιο στο μεγάλο κεφάλαιο χωρίς να χρειαστεί να καταργηθεί το άρθρο 16. Η προχτεσινή δήλωση στελέχους του ΣΥΝ για ψυχραιμία - απάντηση στο κάλεσμα του ΚΚΕ για αποχή από τις πρυτανικές εκλογές - και η χτεσινή συνέντευξη του Τσίπρα για το πανεπιστήμιο που πρέπει να κάνει έρευνα για το κεφάλαιο, δε διαφέρουν ρούπι από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για πανεπιστήμια που θα υπηρετούν έμπρακτα την ανταγωνιστικότητα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θέσεις ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Είναι πολλά που πρέπει ν' αλλάξουν για να φτάσουμε σε μια ριζική ανατροπή. Σ' αυτή την προοπτική η ανατροπή των συσχετισμών, έτσι που να μην μπορεί κανείς να παριστάνει το φίλο του λαού ενώ σκάβει το λάκκο της λαϊκής - εργατικής οικογένειας, αναδεικνύεται σε καθήκον πρώτης γραμμής.

Η σχεδόν εξαφάνιση από τις στήλες του αστικού Τύπου των χιλιάδων και χιλιάδων που διαδήλωσαν προχτές το βράδυ στην Αθήνα, στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, δηλώνοντας τη συμφωνία τους για μαζική λαϊκή αντεπίθεση, δείχνει πως η αστική τάξη ξέρει να μετρά τον αντίπαλο. Σημαίνει αυτό πως η διαδήλωση με νέα αφετηρία το Σύνταγμα πρέπει να αγκαλιάσει κάθε πλευρά της ζωής, έτσι που να μην αφήνει περιθώρια διαφυγής - επιβίωσης στην αστική ιδεολογία, στους συμμάχους της, στην ίδια την εξουσία των αστών.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΑΖΙ ΒΑΔΙΖΟΥΝΕ, ΕΝΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ...ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ: «Το μήνυμα της πρώτης μέρας είναι καθαρό: Η μεταβίβαση της διοίκησης του ΟΤΕ δεν έχει την "έξωθεν καλή μαρτυρία". Δεν ενισχύει την αξιοπιστία της μετοχής του, δε συγκεντρώνει κεφάλαια» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ: «Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η Ντόιτσε Τέλεκομ είναι αναξιόπιστη, καθώς κατηγορείται από μικρομετόχους για απάτη και απιστία» (η θέση που διατύπωσε ο Θ. Πάγκαλος / ΕΘΝΟΣ).

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: «Αν πραγματικά τα δύο κόμματα θέλουν να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο και όχι απλώς να καρπωθούν κάποια συγκυριακά πολιτικά οφέλη, οφείλουν να αναμετρηθούν με τα διλήμματα που θέτει η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα του αγοραίου καπιταλισμού. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι δεν αρκεί πλέον ως απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό η επιστροφή σε ένα υπερτροφικό κράτος που θα λύσει ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα» (ο Σ. Πολυμίλης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΑΠΑΝΤΕΣ: «Η Κουμουνδούρου έχει έναν μεγάλο πονοκέφαλο: τις διαφοροποιήσεις των ίδιων των στελεχών. Οι πανεπιστημιακοί του χώρου του ΣΥΝ έχουν δυο γραμμές - η μία μετωπική και η άλλη πιο συναινετική για συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές (...) Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Στ. Μπαγιώργος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, δήλωσε ότι δεν είναι αρνητική η διάταξη του νόμου για την καθολική ψηφοφορία και ότι "χρειάζεται επομένως μια ψύχραιμη στάση που διακρίνει με σοβαρότητα όλες τις πλευρές των προβλημάτων"» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ: «Μόνο το 2007 τα χρήματα που δαπάνησαν οι ελληνικές οικογένειες για την εξωσχολική βοήθεια των παιδιών τους στη διάρκεια της φοίτησης στα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μερίδα του λέοντος, περίπου 1,3 δισ., κατευθύνθηκε σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα μαθήματα, ωδεία και γυμναστήρια, ενώ επιπλέον 700 εκατ. δαπανήθηκαν για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (στοιχεία από έρευνα της ICAP / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ πλημμύρισε την πλατεία Συντάγματος

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κρίση είναι εδώ...

ΤΑ ΝΕΑ: Σήριαλ παρανομιών στην εταιρεία του ηλιελαίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στον αέρα οι εκλογές πρυτάνεων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Η δικτατορία της μειοψηφίας στην Παιδεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παρέμβαση για το χάος των δαπανών στην Υγεία

ΕΘΝΟΣ: ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ φάρμακα και εξετάσεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τέρμα οι σπατάλες σε Ταμεία και νοσοκομεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: SOS από το Μαίναλο

Η ΧΩΡΑ: Η Αλ Κάιντα απειλεί το EURO 2008

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΖΟΡΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η ΑΥΓΗ: ΟΤΕ: Ταραχή μετά την πώληση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ο αγώνας κατά της ακρίβειας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε «πολιορκία» η Citibank

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΜΕ ΦΥΛΑΚΗ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΚΡΙΒΕΙΑ ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δε φτάνουν οι τζάμπα ναυτεργάτες

«Πρόσκληση για την επιστροφή των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ελλάδα και την ανάδειξη του Πειραιά σε παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας (...) Το κρίσιμο σημείο για την εγκατάσταση των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου είναι η μη επιβολή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στις ναυτιλιακές εταιρείες» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ετσι αυξάνεται η τιμή των μετοχών

«Κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή οδικής αρτηρίας στο χωριό Ιγιενκούν, βόρεια της νιγηριανής πρωτεύουσας, Λάγος, ένα μηχάνημα προκάλεσε χθες το βράδυ διαρροή πετρελαίου σε αγωγό, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά και να προκληθεί έκρηξη. Η φωτιά έκαψε σπίτια και σχολεία του χωριού και πολλοί από τους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και μαθητές, καταπατήθηκαν από το πανικόβλητο πλήθος. Σχολικές τσάντες και παιδικά σανδάλια ήταν πεταμένα γύρω από την περιοχή ενός σχολείου που τυλίχθηκε στις φλόγες (...) Εκατοντάδες Νιγηριανοί έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια σε παρόμοια περιστατικά που είναι συχνά στη χώρα» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Caretta - caretta

«H βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία κατά την άφιξή της στο θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου για τα εγκαίνια του προγράμματος "η Οδύσσεια της Caretta" (...) Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου» (η λεζάντα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ