ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Παρέμβαση ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Απαίτησε και πήρε χώρο στην έκθεση «Αυτονομία Expo», καλώντας σε αντίσταση στην πολιτική που μετατρέπει σε εμπόρευμα τις ανάγκες των ΑμΕΑ

Το τραπεζάκι της ΣΕΑΑΝ στο χώρο της έκθεσης
Το τραπεζάκι της ΣΕΑΑΝ στο χώρο της έκθεσης
Αγωνιστική παρέμβαση στην έκθεση εταιρειών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) για την αναπηρία, «Αυτονομία Expo» (προωθεί υπηρεσίες και βοηθητικά αντικείμενα για τα ΑμΕΑ) που από χτες διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), προβάλλοντας τις θέσεις του γνήσιου αναπηρικού κινήματος για δωρεάν κάλυψη των αναγκών των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και των οικογενειών τους, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

Συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ απαίτησαν και κατάφεραν να τους δοθεί χώρος στην έκθεση προκειμένου να στήσουν περίπτερο, ξεκαθαρίζοντας ότι, στον αντίποδα της λογικής «όλα πωλούνται και αγοράζονται», τα επιτεύγματα της επιστήμης πρέπει να είναι κτήμα όλων των αναπήρων.

Με ανακοίνωση που μοίρασαν στους επισκέπτες, ανάπηρους, γονείς και κηδεμόνες, στους εργαζόμενους στις εταιρείες τεχνικών βοηθημάτων και υπηρεσιών, τόνισαν ότι στην κοινωνία που είναι δομημένη με βάση το κέρδος, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των αναπήρων. Και κάλεσαν στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, την Πέμπτη 22 Μάη στις 6:30 μ.μ. και στην πορεία στη Βουλή, για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή που εμπορευματοποιεί παραπέρα τις ανάγκες των αναπήρων.

Τέλος, η ΣΕΑΑΝ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μια σειρά φορείς του χώρου, διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις που ετοιμάζει η διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, τη Δευτέρα 19 Μάη, στη 1 μ.μ., στην έδρα της διοίκησης (Θησέως 210 και Σπάρτης στην Καλλιθέα).

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΕΤΕ/ΔΕΗ
Προσκλητήριο σε ταξικούς αγώνες

Πρόταση για την άμεση οργάνωση και προγραμματισμό αγωνιστικών - απεργιακών κινητοποιήσεων με στόχο τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων στα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καταθέτει η «Αγωνιστική Συνεργασία» μέσα από το πρόγραμμα δράσης της στα πλαίσια του 47ου Γενικού Συμβουλίου της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Στο πρόγραμμα δράσης, η «Αγωνιστική Συνεργασία» παρουσιάζει τις αρνητικές συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του Ασφαλιστικού. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ) - που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα της ταξικής συνεργασίας. Να παίξει τον πραγματικό ταξικό του ρόλο. Η επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων προϋποθέτει αντίσταση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σημειώνει.

Με τη μάνικα...

Μετανάστης εργάτης έπεσε από σκαλωσιά που είχε αναρτηθεί σε πρόσοψη 4ώροφης πολυκατοικίας, για εργασίες ανακαίνισης. Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Λαζαράκη 29 στη Γλυφάδα. Αυτό έγινε την περασμένη Τετάρτη, περίπου στη 1 το μεσημέρι. Η πληροφορία έφτασε στο «Ρ» τηλεφωνικώς την επόμενη μέρα, την Πέμπτη το απόγευμα. Από το τηλέφωνο αναφέρθηκε ότι ο εργάτης είχε χτυπήσει στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βούλας και ότι αμέσως μετά την πτώση του βγήκαν με μάνικες νερού για να καθαρίσουν τα αίματα από το έδαφος. Μέχρι και χτες παρέμενε άγνωστο αν ζει έστω και σακατεμένος ή έχει ξεψυχήσει.

Χτες ο «Ρ» έφτασε στον τόπο που έπεσε ο εργάτης και από την πρώτη στιγμή έγινε καθαρό ότι το περιστατικό «κουκουλώθηκε». Η σκαλωσιά, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς και από τη φωτογραφία, είναι άκρως επικίνδυνη. Από υπεύθυνους της πολυκατοικίας ειπώθηκε ότι έγινε κάποιο ατύχημα όμως ελαφρύ και ότι ο εργαζόμενος την επόμενη μέρα ήταν κανονικά στη δουλειά του. Ωστόσο, περίοικοι είπαν ότι το συνεργείο δεν είχε φανεί από την Τετάρτη, με εξαίρεση έναν που εμφανίστηκε χτες, κατά πάσα πιθανότητα ο εργολάβος, το όνομα του οποίου προκύπτει από μαρτυρίες και βρίσκεται στη διάθεση του «Ρ».

Από το Νοσοκομείο της Βούλας μέχρι και χτες το απόγευμα, λόγω «γραφειοκρατικών κωλυμάτων», δεν είχε διαπιστωθεί αν μεταφέρθηκε εκεί την Τετάρτη τραυματισμένος ή νεκρός εργάτης από τη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, από γιατρούς ειπώθηκε ότι καθημερινά, κατά μέσο όρο, φτάνουν εκεί 7 με 8 τραυματισμένοι από εργατικά ατυχήματα! Το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας, μετά από ενημέρωση του «Ρ», έστειλε το πρωί ένα περιπολικό σε εκείνη την περιοχή, χωρίς, όπως είπαν, να διαπιστώσει κάτι. Οταν όμως δημοσιογράφος του «Ρ» πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα για περαιτέρω πληροφορίες, του ζήτησαν την αστυνομική του ταυτότητα για εξακρίβωση στοιχείων!

Το περιστατικό έρχεται να αναδείξει ότι για τους εργοδότες και το κράτος, που ξεκινάει από την πολιτική που διαμορφώνουν για λογαριασμό τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και φτάνει μέχρι το τελευταίο αστυνομικό τμήμα, η ζωή των εργατών αξίζει όσο και τα αναλώσιμα υλικά σε μια οικοδομή. Σε βαθμό τέτοιο μάλιστα ώστε τα στοιχεία για τους τραυματισμένους (ή σκοτωμένους;) εργάτες να «εξαφανίζονται» ως διά μαγείας. Σαν τη μάνικα που ξέπλυνε την Τετάρτη το αίμα από το σακατεμένο κεφάλι του μετανάστη οικοδόμου...


Α. Ζ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΖΗΣ: Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, στις 11 π.μ., προχωρούν τη Δευτέρα 19 Μάη οι εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν 6 μήνες επίσχεσης εργασίας. Την ώρα που τους χρωστούν δεδουλευμένα μέχρι και 14 μηνών, οι εργαζόμενοι ζητούν - μεταξύ άλλων - έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

ΙΚΑ - ΜΕΝΙΔΙ: Σε συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ Μενιδίου προχωρούν εργατικοί και μαζικοί φορείς της πόλης την Τρίτη 20 Μάη στις 10 π.μ., απαιτώντας να σταματήσουν τα σχέδια μεταφοράς όλων των υπηρεσιών εκτός οικιστικού ιστού χωρίς συγκοινωνία και ταυτόχρονα την πλήρη στελέχωση και αναβάθμισή τους. Την κινητοποίηση διοργανώνουν: Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, δημοτική παράταξη ΠΑΣΥΜ και εξωραϊστικοί Σύλλογοι (Πανοράματος - Πλάτωνα - Μονατίου - Κάτω Αχαρνών - Πάτημα Πλαβούκου - Κωστής Παλαμάς).

ΓΙΑΤΡΟΙ: Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας (11 πμ-2 μμ) στις 21 Μάη 2008 στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο «Athens Imperial» (12 μ.) με θέμα την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης με το υπουργείο Υγείας. Για το ίδιο θέμα θα γίνει και συνέδριο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις 6 Ιούνη 2008.

ΟΑΕΕ: Την απαράδεκτη συμπεριφορά του Διοικητή του ΟΑΕΕ Κ. Κόντου, με την οποία συνεχίζει την πρακτική των «καταλογισμών» σε βάρος εργαζομένων στον Οργανισμό, καταγγέλλουν με ομόφωνο ψήφισμά τους οι σύνεδροι του 25ου Συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι καλούνται «18 συνάδελφοι του ΟΑΕΕ (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) σε γραφολογική εξέταση για να βρεθεί ο "ένοχος" που έδωσε στοιχεία να βγει συνταξιοδοτική απόφαση του 1991. Μια απόφαση που το λάθος σε ό,τι αφορά στο ποσό που χορηγήθηκε εντοπίστηκε και διορθώθηκε το επόμενο διάστημα, χωρίς να υποστεί απώλειες ο ΟΑΕΕ».

ΒΥΡΩΝΑΣ: Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι του δήμου, απαιτώντας λύση στα προβλήματά τους. Την Τρίτη 22 Μάη προχωρούν σε στάση εργασίας (11 π.μ. με 2.30 μ.μ.) και την Τρίτη 27 Μάη σε 24ωρη απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ