ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κάλεσμα για συναγερμό στις 23 Μάη

Η ανάγκη να πάρουν ηχηρή, δυναμική απάντηση οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οι αλλεπάλληλες προκλήσεις του υπουργείου Παιδείας, βρίσκει έκφραση στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. προς όλους τους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών να σημάνουν αγωνιστικό συναγερμό στις 23 Μάη με συλλαλητήρια σε κάθε πόλη. Ηδη σ' αυτό το κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί με αποφάσεις γενικών τους συνελεύσεων οι σύλλογοι Γεωλογικού Αθήνας, Φιλολογικού, Χημικών Μηχανικών και Εστίας Πάτρας, Κτηνιατρικής Καρδίτσας, καθώς και το ΔΣ του Συλλόγου Εστιακών Σπουδαστών Χαλκίδας. Την ερχόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη η μεγάλη πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων στους συλλόγους όλης της χώρας και αναμένεται να μαζικοποιηθούν κατά πολύ οι σύλλογοι που θα συνταχθούν κάτω από αυτό το αγωνιστικό κάλεσμα.

Η επιλογή της ημερομηνίας 23 Μάη δεν είναι τυχαία. Τότε έχει οριστεί να ξεκινήσουν τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ που εδώ και χρόνια μπλοκάρονται (από τις δυνάμεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, με την καθοριστική συμβολή και των δυνάμεων των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ), με αποτέλεσμα την απουσία συντονισμού του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Η ΠΚΣ, που παλεύει για τη διεξαγωγή των συνεδρίων, σηματοδοτεί και με το συλλαλητήριο στις 23 του μήνα την ανάγκη της πάλης για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, για ένα κίνημα ζωντανό, ισχυρό, δύναμη ανατροπής, ενάντια στην πολιτική των βιομηχάνων και της ΕΕ.

Ενάντια σε αυτή την πολιτική, η ΠΚΣ παλεύει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνολική, κατά μέτωπο αντιπαράθεση, με αιτήματα - αιχμές να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ, απειθαρχία - ανυπακοή στην ΕΕ, να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο, να μην εφαρμοστεί καμιά ρύθμιση για την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά.

Θα πολεμήσουμε με όλες τις μορφές και τα μέσα

Εκ του ασφαλούς και κουτοπόνηρα ο υπουργός - πλασιέ των ιδιωτικών πανεπιστημίων Ε. Στυλιανίδης επιχείρησε με ύπουλη τακτική και προκλητική μεθοδολογία χτες στη Βουλή να υπονομεύσει το ΚΚΕ και την τακτική του για την ανάπτυξη ενός πραγματικά μαζικού κινήματος απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησής του, τη στιγμή ακριβώς που αναπτύσσονται εκ νέου κινητοποιήσεις των φοιτητών, όταν ήδη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία της είχε ξεκαθαρίσει στον Ε. Στυλιανίδη: Το ΚΚΕ θα πολεμήσει με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα, με όρους μαζικού κινήματος και μαζικών διαδικασιών, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια.

Σκυτάλη από τον Στυλιανίδη επιχείρησε να πάρει η νεολαία του ΣΥΝ, που με ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε ότι δήθεν ο υπουργός Παιδείας «ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη στάση που κρατά στις φοιτητικές κινητοποιήσεις»... Δε θα είχε προλάβει, ως φαίνεται, η Νεολαία του ΣΥΝ να διαβάσει τη θέση του κόμματός της υπέρ της αγοραίας γνώσης και των «επενδύσεων» των Ελλήνων επιχειρηματιών, για να καταλάβει ποιος ταυτίζεται με την κυβέρνηση και ποιος όχι. Ετσι είναι όμως οι οπορτουνιστές. Καθώς συμφωνούν στην πράξη με την κυβερνητική πολιτική, καταφεύγουν στην προβοκάτσια για να σκεπάσουν σαν τη γάτα τη βρωμιά.

Μέσα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας αφού δικαιολόγησε - απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα - πλήρως τη «στρατολόγηση» φοιτητών - προπαγανδιστών του ΝΑΤΟ μέσα από τα διάφορα «σεμινάρια», επέλεξε στη δευτερολογία του - όταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν είχε δικαίωμα να πάρει το λόγο - να διαστρεβλώσει την τοποθέτηση του Κόμματος και ισχυρίστηκε απευθυνόμενος στην Αλ. Παπαρήγα: «Είναι σαφές ότι έχουμε διαφορετική ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση, ωστόσο θα μου επιτρέψετε να πω ότι τιμώ την ξεκάθαρη τοποθέτησή σας και θεωρώ ότι είσθε από τις δυνάμεις της Αριστεράς που σέβονται το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, διότι και με τις πρόσφατες τοποθετήσεις σας δείξατε ότι αποδοκιμάζετε τη βία. Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να διαφωνείτε με το νόμο - πλαίσιο, αλλά σέβεστε τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών μέσα στο αυτόνομο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα».

«Εμείς είμαστε υπέρ της βίας, αλλά επί της ουσίας», του φώναξε από κάτω η Αλ. Παπαρήγα, αλλά τα μικρόφωνα ήταν κλειστά και η ίδια δεν είχε δικαίωμα δευτερολογίας. Η τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρη καθώς το ΚΚΕ δεν απορρίπτει καμιά μορφή πάλης, επομένως και την πολιτική βία, όταν αυτή ασκείται με τη δράση των μαζών και αυτό το ξέρουν καλά όλοι, και οι κυβερνώντες. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού της Παιδείας των μονοπωλίων. Αυτό φοβούνται, αυτό θέλουν να εμποδίσουν, τη δημιουργία ενός πραγματικά πλατιού μαζικού πολιτικοποιημένου κινήματος που θα ανατρέψει το νόμο παράδοσης της Ανώτατης Παιδείας στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό τον πόλεμο θέλουν να αντιμετωπίσουν χτυπώντας το ΚΚΕ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εγκλωβισμένος στη συμφωνία του με το νόμο - πλαίσιο

Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να παράγει γνώση, που να πουλιέται στην αγορά και, μάλιστα, να πουλιέται ακριβά! Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Athens Voice» (στο τρέχον τεύχος, αρ. 212).

Ο Α. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για την ευθύνη της Παιδείας για τα κοινωνικά προβλήματα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, είπε κατά λέξη στην απάντησή του: «Η Παιδεία με την έννοια και της έρευνας και της τεχνολογίας ορίζει σε μεγάλο βαθμό το είδος της ανάπτυξης. Ενα κράτος, που δε θέλει να του φεύγουν οι επιχειρήσεις όταν τις φορολογεί ή όταν βρίσκουν αλλού χαμηλότερο κόστος εργασίας, οφείλει να στήσει έτσι το εκπαιδευτικό του σύστημα, ώστε να παράγει γνώση που να αξιοποιείται, να πουλιέται ακριβά στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα ο χ ή ο ψ επιχειρηματίας να ξέρει ότι αυτό που θα επιτύχει εδώ δε θα το βρει αλλού». Με άλλα λόγια, λέει τα πανεπιστήμια (αφού αναφέρεται στην παραγωγή νέας γνώσης) να πουλούν έρευνα στους επιχειρηματίες, προκειμένου οι τελευταίοι να μη φεύγουν εκτός Ελλάδας για «επενδύσεις». Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι θέση του ΛΑ.Ο.Σ. (φυσικά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), όμως είναι η θέση του ΣΥΝ!!

Ετσι, και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ανώτατη εκπαίδευση αντικειμενικά εγκλωβίζονται, λόγω της συμφωνίας τους με πολλές πλευρές του νόμου - πλαισίου. Στην αποκάλυψή τους συμβάλλουν οι ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για συνολική εναντίωση με τις αναδιαρθρώσεις, για κάθετη ρήξη και αντεπίθεση στο νόμο - πλαίσιο, στην αξιολόγηση, στα ΚΕΣ κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστική η προχθεσινή δήλωση του μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, Στ. Μπαγεώργου, ότι «δεν είναι αρνητική» η διάταξη του νόμου - πλαισίου «για καθολική ψηφοφορία στην εκλογή πρυτανικών αρχών» και η σύστασή του για «μια ψύχραιμη στάση» απέναντι σ' αυτές. Είναι προφανές, δηλαδή, ότι ο ΣΥΝ δίνει γραμμή για συμμετοχή στις εκλογές και νομιμοποίηση του νόμου - πλαισίου, πιεζόμενος προφανώς και από τις δυνάμεις του στους πανεπιστημιακούς, δυνάμεις που από τη μια πλευρά στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές (ακόμα κι ένας υποψήφιος βουλευτής) ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστικά και, ταυτόχρονα, υπογράφουν το κείμενο στήριξης του νόμου - πλαισίου των 400 περίπου πανεπιστημιακών, όπως αποκάλυψε σε προχθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΚΣ.

Σχετικά με το αντιδραστικό μνημόνιο που υπέγραψε το υπουργείο Παιδείας με τη «Μορφωτική και Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία» (τα οχτώ «ευαγή ιδρύματα»), η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «το μνημόνιο που υπογράφηκε παραδίδει το χειμαζόμενο δημόσιο σχολείο στην ιδιωτική πρωτοβουλία» και το καταγγέλλει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ