ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαζική πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια

Αποκαλυπτική του ρόλου των πανεπιστημίων, ως ιδεολογικού μηχανισμού του ιμπεριαλισμού, η συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρακτική άσκηση φοιτητών του ΑΠΘ στο ΝΑΤΟ

Προκλητική κάλυψη στα προγράμματα πρακτικής άσκησης στο ΝΑΤΟ φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας στρατολογούνται προπαγανδιστές αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. «Θα έχετε πόλεμο», ξεκαθάρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ παλεύει με όρους μαζικού κινήματος ενάντια στις αναδιαρθρώσεις σε όλο το φάσμα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Κατά τον υπουργό, η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό της δίνει κάποιες δυνατότητες που οφείλει να αξιοποιήσει και το υπουργείο έχει υποχρέωση να ενημερώνει τα πανεπιστήμια για τα διάφορα προγράμματα που υπάρχουν στους διεθνείς οργανισμούς.

Προχωρώντας περισσότερο είπε ότι στην πράξη έχει αποδειχθεί πως τέτοιου είδους συμμετοχές «έχουν βοηθήσει τους Ελληνες φοιτητές, ό,τι ιδεολογία και πολιτική αντίληψη και εάν έχουν, να κατανοήσουν το διεθνές περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις θεσμικές δυνατότητες που τους δίνονται από τους διεθνείς οργανισμούς, προωθώντας τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας»! Ο Ε. Στυλιανίδης μάλιστα επιτέθηκε εναντίον όσων αντιδρούν σε αυτά τα προγράμματα στρατολόγησης απολογητών του ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος ότι «πρακτικές που εγκαλούν πρυτάνεις ή φοιτητές που επιθυμούν να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα (...) δε συνάδουν με την εύρυθμη δημοκρατική λειτουργία της ακαδημαϊκής ή πανεπιστημιακής κοινότητας. Από τη στιγμή που κατοχυρώνεται στην πράξη η ελευθερία επιλογής, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει ή όχι».

Στρατολογούνται απολογητές του ιμπεριαλισμού

«Ομολογώ ότι δεν περίμενα μια τόσο ανοιχτή και ειλικρινή απάντηση, αλλά περίμενα να κρατήσετε ορισμένα προσχήματα ή να προβληματιστείτε για το ζήτημα που θέσαμε», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα σχολιάζοντας την προκλητική απάντηση του υπουργού Παιδείας, και συνέχισε: «Δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε καλλιεργούμε αυταπάτες, ούτε ζούμε στον κόσμο μας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος της δημόσιας Παιδείας - η οποία ποτέ δεν ήταν και δωρεάν -, ποια ήταν η κυρίαρχη άποψη που διαπερνούσε τη διδασκαλία, τα μαθήματα, το περιεχόμενο των βιβλίων και δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί η κατάσταση να ανατραπεί».

«Επειδή όμως πρόκειται για σχολείο και επειδή πρόκειται για πανεπιστήμιο που εκεί υποτίθεται ότι επιτρέπεται η διακίνηση ιδεών, εμείς δεν το κρύβουμε, θα σας το πω καθαρά: Και στα μέλη του Κόμματος και στα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας και στους φίλους, λέμε να κάνουν ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, αφού βεβαίως μελετήσουν τα ζητήματα. Δε μιλάω για την αντιπαράθεση που γίνεται στα συλλαλητήρια ή στη Βουλή. Υπάρχει το επιστημονικό αντικείμενο και εκεί μας ενδιαφέρει να γίνεται η αντιπαράθεση με τους όρους του πανεπιστημίου. Αυτό προσπαθούμε να γίνει και ευρύτερα και με τους άλλους φοιτητές, γιατί το πανεπιστήμιο έχει ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να έρχονται σε επαφή με όλες τις απόψεις. Αυτήν την αντιπαράθεση την κάνουμε ξέροντας πολύ καλά ότι η πλειοψηφία του επιστημονικού δυναμικού ορίζεται και εκλέγεται με βάση και ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια και όχι μόνο επιστημονικά, ενώ είναι πολύ δύσκολο ένας μαρξιστής καθηγητής και σήμερα και τα προηγούμενα χρόνια - ακόμα περισσότερο τα τελευταία - να επιλεγεί, ακόμα και όταν επιστημονικά έχει όλες τις προϋποθέσεις», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι έχει και όρια αυτή η ιστορία και απευθυνόμενη στον υπουργό τόνισε: «Δεν μπορείτε να λέτε ότι η χώρα ανήκει στο ΝΑΤΟ, άρα μπορούν - άλλο τι κάνει ο μεμονωμένος φοιτητής - τα πανεπιστήμια να οργανώνουν τη συμμετοχή των φοιτητών, να πηγαίνουν στο ΝΑΤΟ για θεωρητικές - λέει - και τεχνολογικές γνώσεις. Παρακάτω λέει ότι οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν ενδελεχή και ισορροπημένη άποψη για το ΝΑΤΟ. Αυτά μπορούν να τα αποκτήσουν από πάρα πολλές άλλες πλευρές. Ξέρουμε ποιο είναι το ΝΑΤΟ.

Εναντίον του ΝΑΤΟ σήμερα είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, χωρίς να είναι κομμουνιστές. Δεν είναι το ΝΑΤΟ ο οποιοσδήποτε επιστημονικός οργανισμός, ο αντιδραστικός. Είναι στρατιωτικοπολιτική συμμαχία η οποία βαρύνεται με πολέμους, επεμβάσεις, πραξικοπήματα. Εσάς δε σας αρέσει να τα λέμε αυτά, όμως κάπου πρέπει να μπει και ένα φρένο».

Θέλουν τους νέους, κήρυκες του ΝΑΤΟ

Με στόχο, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, τη διεύρυνση της κατανόησης του ΝΑΤΟ στις χώρες - μέλη του γίνονται τέτοια προγράμματα και «οι άνθρωποι αυτοί πάνε να γίνουν προπαγανδιστές του ΝΑΤΟ, πάνε να στρατευτούν μέσω υποτροφιών και να γίνουν κήρυκες του ΝΑΤΟ. Δεν είναι ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι. Τους βλέπουμε στις τηλεοράσεις στις διάφορες συζητήσεις. Εκπροσωπούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είναι δημοσιογράφοι, είναι διάφοροι άλλοι, κάνουν όμως εντεταλμένη δουλειά. Εντεταλμένη δουλειά κάνω και εγώ αυτή τη στιγμή. Εκπροσωπώ το ΚΚΕ. Δεν εμφανίζομαι σαν υπότροφος. Να ξέρουμε δηλαδή και ποιοι είναι αυτοί, να μας πουν: Αυτοί είναι υπότροφοι του ΝΑΤΟ. Στρατολογούνται μυαλά.

Παρακάτω λέει ότι "οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άδεια - έγκριση των αρμόδιων εθνικών αρχών ασφαλείας της χώρας", που σημαίνει ότι υπάρχουν φάκελοι, υπάρχουν ερωτήσεις. Να στείλουμε λοιπόν και τον Γραμματέα της ΚΝΕ να πάει εκεί στο ΝΑΤΟ. Θα τον δεχτούν; Ως τέτοιος θα πάει».

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα έκανε μια αναδρομή στο 1964 - όταν και η ίδια μπήκε στο Πανεπιστήμιο - και τότε - τόνισε - για τις εγγραφές ζητούσαν από τους φοιτητές τέσσερις φωτογραφίες, από τις οποίες η μία πήγαινε στο φάκελο που είχε η Ασφάλεια για τους φοιτητές, και είπε: «Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης θα φτιάξει την ομάδα (σ.σ. των φοιτητών) και θα έχει πάρει και την έγκριση των αρμόδιων εθνικών αρχών ασφαλείας της χώρας, δηλαδή της ΕΥΠ».

Οι φοιτητές αυτοί, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν πάνε στο ΝΑΤΟ για τεχνολογικές γνώσεις αλλά γιατί τους θέλουν για «πρακτοράκια», και υπογράμμισε: «Την ιδεολογία την περνάτε μέσα στα πανεπιστήμια και με καθηγητές που έχουν τη δική σας ιδεολογία και που φυσικά αυτά θα πούνε, αλλά και με άλλους που προσχωρούν σε αυτή την ιδεολογία γιατί είναι στη μέση τα κοινοτικά ποσά, είναι τα "μαγαζάκια", κ.ά.».

Θα έχετε πόλεμο με όλες τις μορφές

Δυστυχώς, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, υπάρχουν και προοδευτικοί και άνθρωποι με περγαμηνές, που τώρα, με την «αξιολόγηση», «θα δείτε πώς θα στρατευτούν στην κυρίαρχη ιδεολογία, και αυτοί οι οποίοι έκαναν συλλαλητήρια στους δρόμους και έσπαγαν και βιτρίνες. Τώρα θα βάλουν τη γραβάτα και τα παπιγιονάκια - όχι όλοι, αλλά αρκετοί από αυτούς. Αυτοί είναι μηχανισμοί εξαγοράς ανθρώπων και δημιουργίας σύγχρονων πρακτόρων με επιστημονική γνώση. Κάντε κάτι. Περνάτε την κυρίαρχη ιδεολογία από παντού, από το νηπιαγωγείο».

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ακόμη ότι «επειδή γίνεται πάρα πολύς ντόρος εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας», και τόνισε: «Θα έχετε πόλεμο. Εμείς βεβαίως τον πόλεμο τον καταλαβαίνουμε με όλες τις μορφές. Θα έχετε πόλεμο, διότι τα πανεπιστήμια θα εξελιχθούν όπως θα εξελιχθούν. Τα δημόσια θα τα αφήσετε με τον τίτλο "δημόσια". Αλλωστε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που γίνονται έτσι και αλλιώς, πρέπει να αρμέξουν τα δημόσια. Θα αρμέγουν κόσμο, καθηγητές, έρευνες, θα παίρνουν χρηματοδότηση μέσα από την έρευνα των δημοσίων. Θα έχετε πόλεμο. Και θα έχετε πόλεμο όχι μόνο για το κόστος της Παιδείας, όχι μόνο για την υποβάθμισή της αλλά και για το περιεχόμενο των σπουδών.

Αυτόν τον πόλεμο θα τον διεξάγουμε με όλες τις μορφές πάλης με τον εξής στόχο: Οσο μπορούμε στις σημερινές συνθήκες - δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε και να πούμε αυτή είναι η κατάσταση - θα μειώσουμε το κόστος αυτής της πολιτικής, τουλάχιστον στη συνείδηση των φοιτητών».

Παλεύουμε με όρους μαζικού κινήματος

Ακόμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Γιατί μας λέτε αντιδημοκρατικούς; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Επειδή διαμαρτυρόμαστε, διότι τους στέλνετε στο ΝΑΤΟ με "πασαπόρτι" των υπηρεσιών της Εθνικής Ασφάλειας; Δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε τη γνώμη μας; Δεν έχουμε δικαίωμα να αντιδράσουμε και να πούμε στους φοιτητές "ανεξάρτητα τι πιστεύετε και αν είστε και ΔΑΠίτες μην πάτε εκεί. Εχετε άλλους τρόπους να πάρετε θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις". Οταν διαμαρτύρεσαι, όταν κάνεις πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση μέσα σε ένα χώρο που είναι κατ' εξοχήν χώρος ιδεών, δεν κατάλαβα γιατί αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Εμείς δεν έχουμε δηλώσει ούτε πειθαρχία, ούτε υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής. Παλεύουμε με όρους μαζικού κινήματος, με μαζικές διαδικασίες και με προσπάθεια - θα το πω καθαρά - η πλειοψηφία των φοιτητών να αντισταθεί σε αυτό το πράγμα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να συνδεθούν με τη ζωή οι φοιτητές και είναι κρίμα πανεπιστημιακοί να δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο.

Θα σας πω κάτι και τελειώνω. Πολλά πράγματα γίνονται στη Θεσσαλονίκη, καθηγητές ασχολούνται με τις μειονότητες και αυτονομιστικά κινήματα, καθηγητές σε σεμινάρια υπέρ των Τσάμηδων. Για να τα δούμε όλα αυτά. Αυτή είναι η ελεύθερη κίνηση των ιδεών; Καθηγητές και σχολές οι οποίες είναι ανακατεμένες και σε τέτοιες ιστορίες υπεράσπισης των Τσάμηδων.

Εάν θέλετε τέτοια πανεπιστήμια εμείς θα τα πολεμήσουμε».


ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Εξω το ΝΑΤΟ από το ΑΠΘ

Την προκλητική εμπλοκή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα συμφέροντα και τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, μέσα από το «Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης» του ΝΑΤΟ στο Αρχηγείο του στις Βρυξέλλες, κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου η Πανσπουδαστική ΚΣ, χτες το πρωί.

«Θέλουμε να ενημερωθεί ο λαός και η νεολαία για την εμπλοκή του Πανεπιστημίου μας στο Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης του ΝΑΤΟ, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μία εικόνα χάους στα πανεπιστήμια με υπόλογους τους φοιτητές», σημείωσε, εκ μέρους της Πανσπουδαστικής ΚΣ, ο φοιτητής Θανάσης Χαστάς. Εξήγησε ότι, στην πραγματικότητα, αυτό που επικρατεί μέσα στα πανεπιστήμια είναι η εμπλοκή των επιχειρήσεων και η εξάρτηση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Στη συνέχεια, ο φοιτητής Χαράλαμπος Αναγνώστου διάβασε το ψήφισμα που κατεβάζει η ΠΚΣ στους συλλόγους ενάντια στην εμπλοκή του ΑΠΘ στο Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης του ΝΑΤΟ.

«Η ΝΑΤΟική Μηχανή του Πολέμου δεν έχει καμία θέση στο ΑΠΘ», υπογραμμίζεται. «Είναι βέβαιο ότι όσο η χώρα μας θα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΝΑΤΟ κ.ά.), η ανώτατη εκπαίδευση και η έρευνα δε θα έχουν ως στόχο την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας, αλλά την ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των πολυεθνικών, που προωθούν η ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν τις κατευθύνσεις της, μετατρέπει την επιστήμη σε μηχανισμό καταστροφής, καταπίεσης και σκοταδισμού. Θέλει τους αποφοίτους μακρύ χέρι των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου, τους επιστήμονες συνενόχους», τονίζεται στο ψήφισμα. Το ψήφισμα έχει εγκριθεί, ήδη, από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καταδίκασε τη στάση των πρυτανικών αρχών, που ανέλαβαν το ρόλο του διαφημιστή των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και απαίτησε την άμεση απόσυρση του εγγράφου διαφήμισης του Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης του ΝΑΤΟ. Κάλεσε φοιτητικούς συλλόγους και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε πάλη για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για έρευνα προς όφελος του λαού. Τέλος, κάλεσε το λαό και τη νεολαία στην Αντιιμπεριαλιστική Πορεία Ειρήνης αύριο Κυριακή 18 Μάη, που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ και όπου συμμετέχουν με αποφάσεις τους φοιτητικοί σύλλογοι (μέχρι στιγμής, οι Σύλλογοι Κτηνιατρικής, Χημικών Μηχανικών, Νομικής, Οικονομικού, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ