ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2008
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κατέληξαν, τελικά, σε συμφωνία

Ενισχυμένη φέρεται να εξέρχεται η αντιπολίτευση

ΝΤΟΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ενάντια σε όλες τις ενδείξεις, τα κόμματα της λιβανικής φιλοαμερικανικής κυβερνητικής συμμαχίας και της αντιπολίτευσης, υπό τη σιιτική «Χεζμπολάχ», κατέληξαν χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, σε συμφωνία που, σε ένα πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, οδηγεί σε αποκλιμάκωση της εξαιρετικά τεταμένης κατάστασης και σε απεγκλωβισμό από το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα εδώ και καιρό. Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας φέρεται να διαδραμάτισε η πίεση που άσκησε η ηγεσία του Κατάρ, καταθέτοντας δύο τελικά σχέδια συμφωνίας και ζητώντας από τις δύο πλευρές να τα εξετάσουν με σοβαρότητα, δίνοντας παράταση 24 ωρών στις συνομιλίες.

Η συμφωνία, με βάση όσα δημοσιοποιήθηκαν, προβλέπει τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή 16 υπουργών της φιλοαμερικανικής κυβερνητικής συμμαχίας, 11 της αντιπολίτευσης και τριών, που θα υποδειχτούν από τον νέο Πρόεδρο. Η αντιπολίτευση αποκτά δικαίωμα βέτο σε όποια απόφαση θεωρεί ότι δεν πρέπει να εγκριθεί. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αρχής γενομένης από την επαναδιανομή της χώρας σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα. Και τα δύο αυτά σημεία απαντούν, κατά κύριο λόγο, στα αιτήματα που είχε θέσει η αντιπολίτευση.

Κατά πολλούς αναλυτές, μάλιστα, το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκε τίποτε για τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ», όπως ζητούσε η φιλοαμερικανική κυβερνητική συμμαχία, και ότι η σχετική συζήτηση παραπέμφθηκε να γίνει στο μέλλον, μεταξύ των λιβανικών πολιτικών κομμάτων, υπό την αιγίδα του νέου Προέδρου, αποτελεί «νίκη» της «Χεζμπολάχ» και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Βέβαια, οι δύο πλευρές συμφώνησαν γενικώς στη μη χρήση όπλων για την επίλυση πολιτικών διαφορών.

Εκπρόσωπος της «Χεζμπολάχ» απέφυγε τις θριαμβολογίες και μίλησε για μια συμφωνία «που περικλείει ορισμένα από τα αιτήματα όλων». Την απογοήτευσή του δεν μπόρεσε να κρύψει ο Σάαντ Χαρίρι, επικεφαλής του σουνιτικού κόμματος «Κίνημα για το Μέλλον», ραχοκοκαλιά του κυβερνητικού συνασπισμού. Την ικανοποίησή τους έσπευσαν να εκφράσουν η Δαμασκός και η Τεχεράνη, αλλά και η Γαλλία και η ΕΕ, που κάλεσαν σε εφαρμογή «όλης της συμφωνίας». Για «αναγκαίο και θετικό βήμα», έκανε λόγιο η Ουάσιγκτον.

Την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει, για άλλη μια φορά, το κοινοβούλιο, προκειμένου να εκλέξει, αυτή τη φορά, ως νέο Πρόεδρο τον νυν αρχηγό ΓΕΣ, Μισέλ Σουλεϊμάν.

ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανακοινώθηκαν «έμμεσες διμερείς συνομιλίες»

Τα υψώματα του Γκολάν που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή από τον Ιούνη του 1967

Associated Press

Τα υψώματα του Γκολάν που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή από τον Ιούνη του 1967
ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις, η συριακή, η ισραηλινή και η τουρκική ηγεσία επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται «έμμεσες» συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας υπό τουρκική αιγίδα. Ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ είχαν αναγνωρίσει, πριν από μερικές βδομάδες, ότι έχουν ανταλλάξει μηνύματα μέσω τουρκικής διπλωματικής οδού, όμως είναι η πρώτη φορά που γνωστοποιείται επισήμως ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται μετά από την κατάρρευση των, μεταξύ τους, συνομιλιών το 2000.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε επίπεδο διπλωματών των υπουργείων Εξωτερικών. Η τουρκική διπλωματία υποστήριξε ότι γίνονται στην Κωνσταντινούπολη και ότι δεν είναι «πρόσωπο με πρόσωπο». Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια αλλά ότι οι δύο πλευρές «διατύπωσαν την πρόθεση για διάλογο χωρίς προκαταλήψεις».

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του «έχει λάβει εγγυήσεις για ολική ισραηλινή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν». Η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται αλλά αναλυτές εκτιμούσαν ότι αν η Δαμασκός δεν είχε λάβει σχετικές εγγυήσεις, δε θα καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δε συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας ότι αν και δεν είχε ενημερωθεί, δεν έχει αντίρρηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Αργά χθες έφτασε στην Κούβα ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες για επίσημη επίσκεψη, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Βολιβία καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τα ανατρεπτικά και αποσχιστικά σχέδια της ολιγαρχίας. Ο Μοράλες αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ραούλ Κάστρο.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η Βενεζουέλα δεν είναι ικανοποιημένη με τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Πάτρικ Ντάντι για την παραβίαση του εναέριου χώρου της από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ξεκίνησε στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, νέος γύρος συνομιλιών, μεταξύ Ινδών και Πακιστανών αξιωματούχων, για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Οι συνομιλίες για περίπου ένα χρόνο είχαν παγώσει, λόγω της πολιτικής αστάθειας στο Πακιστάν.

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-- Σφοδρή ανταλλαγή πυρών ξέσπασε χτες κατά μήκος των διοικητικών συνόρων της Γεωργίας και της Αμπχαζίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα που μετέβαιναν με λεωφορείο να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονταν στη Γεωργία και αναμενόταν να ολοκληρωθούν χτες το βράδυ, εν μέσω κατηγοριών για νοθεία και παρατυπίες από την αντιπολίτευση.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν χτες, έχοντας στην κατοχή τους ισχυρές εκρηκτικές ύλες, τη στιγμή που προσπαθούσαν να εισέλθουν σε πυρηνικό σταθμό της νότιας Σουηδίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ισπανικές και γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν την Τρίτη τον Χαβιέρ Λόπεθ Πένια, επονομαζόμενο Τιερί, έναν από τους ηγέτες της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ, ανακοίνωσαν χτες οι ισπανικές αρχές.

ΝΑΠΟΛΗ.-- Το υπουργικό συμβούλιο της νέας ιταλικής κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνήλθε χτες συμβολικά στη Νάπολη και ανακοίνωσε σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην επίλυση της κρίσης με τα απορρίμματα, μεταξύ των οποίων τη δημιουργία Γραμματείας αρμόδιας για το θέμα αυτό, δημιουργία νέων χωματερών κ.ά.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων και συνεργατών τους κοντά στην παραγκούπολη του Σαντρ Σίτι μετά από βομβιστική επίθεση σε περίπολο. Σκοτώθηκαν 11 άτομα και τραυματίστηκαν τρία, μεταξύ των οποίων και πολίτες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία κυβέρνησης - ισλαμιστών

ΠΕΣΑΒΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε ειρηνευτική συμφωνία κατέληξαν χτες η πακιστανική κυβέρνηση και οι ένοπλοι ισλαμιστές, που «πρόσκεινται στους Ταλιμπάν» και κατοικούν στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Βάσει των συμφωνηθέντων, ο στρατός υποχρεούται να αποχωρήσει σταδιακά από την κοιλάδα Σουάτ στα βορειοδυτικά σύνορα, και θα εφαρμοστεί ο ισλαμικός νόμος της Σαρία. Οι αντάρτες, από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν να κλείσουν τα στρατόπεδά που διατηρούν στην περιοχή και να σταματήσουν τις επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε και στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση της αφγανικής κυβέρνησης, η οποία χτες εξέφρασε την ανησυχία της υποστηρίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, η πείρα μας έχει δείξει ότι τέτοιες συμφωνίες έχουν ένα πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο Πακιστάν αλλά και στο Αφγανιστάν. Κάθε προηγούμενη συμφωνία με τους τρομοκράτες δεν έφερε παρά μόνο αδικίες στις χώρες μας».

ΚΙΝΑ
Η προσοχή στους άστεγους από το σεισμό

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ποσό άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσει η κινεζική κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης, μετά το φονικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Σετσουάν, με τον τελευταίο απολογισμό να αναφέρει 41.353 νεκρούς και πάνω από 32.000 αγνοούμενους. Οι κινεζικές αρχές απηύθυναν προειδοποίηση προς όποιον προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να κερδοσκοπήσει, χρησιμοποιώντας τις προμήθειες αρωγής στην επαρχία Σετσουάν, ότι οι κυρώσεις θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Στο μεταξύ, εξακολουθούν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, ώστε να φτάσουν αντίσκηνα και προμήθειες στα πέντε εκατομμύρια αστέγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ