ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Σύμμαχοι στο χτύπημα των Συμβάσεων

Κάλυψη στην «Εθνική» και συνολικά στο τραπεζικό κεφάλαιο έδωσε χτες η υφυπουργός Απασχόλησης, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εξόρμηση του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Από τη χτεσινή εξόρμηση του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Η κυβέρνηση στηρίζει τους τραπεζίτες, που όχι μόνο νέμονται υπερκέρδη σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλά αρνούνται να υπογράψουν και συλλογική σύμβαση στοχεύοντας στην κατάργησή της. Αυτό κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης του Κόμματος.

Απαντώντας, η υφυπουργός Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, αρκέστηκε στο να αναφερθεί στην ισχύουσα νομοθεσία για τις Συμβάσεις, προσθέτοντας με νόημα ότι «στο χώρο των τραπεζών λειτουργούν για κάθε τράπεζα επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις με καθεστώς ευνοϊκότερο για τους εργαζόμενους από αυτό που προβλέπεται στην κλαδική σύμβαση εργασίας».

Ανταπαντώντας ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι είναι πάγιος στόχος των τραπεζιτών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. «Ο στόχος αυτός υπηρετείται με τη μη υπογραφή καθόλου συλλογικής σύμβασης ή με την υπογραφή εξευτελιστικών όρων σε συλλογικές συμβάσεις» είπε και συνέχισε εξηγώντας ότι οι τράπεζες και η κυβέρνηση δε θέλουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «γιατί δε θέλει (σ.σ. η τράπεζα) να συζητά με το συνδικάτο, γιατί δε θέλει να συζητά συλλογικά, αλλά θέλει να ακολουθεί την πολιτική τού διαίρει και βασίλευε, θέλει τον καθένα εργαζόμενο μοναχό του, προκειμένου να τον αντιμετωπίζει καλύτερα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες κερδίζουν ανά τραπεζοϋπάλληλο 56.000 ευρώ, την ίδια ώρα που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η φορολόγησή τους από 22% σε 16%. «Μιλάμε για τις τράπεζες που λεηλατούν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσα από τον υπερδανεισμό, μέσα από τη θηλιά που σφίγγουν κάθε μέρα γύρω από το λαό, τους φτωχούς αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους. Με ρυθμό ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυξάνεται ο λαϊκός δανεισμός», είπε ο Γ. Μαυρίκος.

Πλατιά εξόρμηση του ΠΑΜΕ

Την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων και συντονισμού της δράσης με άλλους κλάδους που διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ανέδειξαν χτες στελέχη του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα κατά τη διάρκεια εξόρμησης στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας. Η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν για σκληρό αγώνα ενάντια στην επίθεση των τραπεζιτών που επιδιώκουν την κατάργηση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να διεκδικήσουν όχι μόνο για την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και περιεχόμενο που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες.

ΝΑΟΥΣΑ
Αναμέτρηση με την πολιτική της ανεργίας

Μαζικό το χτεσινό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, αντιδρώντας στα σχέδια του ομίλου Λαναρά για νέα λουκέτα και απολύσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νάουσα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νάουσα
Την αντίθεσή του στις νέες απολύσεις και στο φημολογούμενο κλείσιμο των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού του ομίλου Λαναρά που έχουν απομείνει, κατέθεσε μαζικά χτες ο λαός της Νάουσας, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, βιοτέχνες, αγρότες, συνταξιούχοι, νέες και νέοι διαδήλωσαν για μία ακόμη φορά ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, για δουλειά με δικαιώματα, για πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων.

Με προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, εργαζόμενοι και άνεργοι πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και τα πανό τους, με τους άνεργους να καλούν σε αγώνα ενάντια στην κοροϊδία και τους επαγγελματοβιοτέχνες, όπως οι ξυλουργοί, να δηλώνουν αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας, κατήγγειλε την πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, των κλειστών εργοστασίων, του χτυπήματος των μικρομεσαίων της πόλης και του χωριού και κάλεσε σε «συνεπή, ταξικό, επίμονο αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για τη ριζική ανατροπή της υφιστάμενης πραγματικότητας». Διέξοδος, κατέληξε, είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων στην πόλη και στην ύπαιθρο, ο καθημερινός αγώνας που κατευθύνεται στην οικοδόμηση μιας λαϊκής οικονομίας, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, ο Ηλίας Χαρίσης, πρόεδρος του Σωματείου στα «Κλωστήρια Γ΄» και ο Στράτος Προύσαλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

Παρέμβαση και στη Βουλή

Μέτρα πραγματικής ενίσχυσης των ανέργων και αντιμετώπισης της ανεργίας απαίτησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ξεκίνησε χτες για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, το οποίο περιέχει διάσπαρτες διατάξεις και δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το θέμα της ανεργίας.

Διευκρίνισε ότι «σε ορισμένες από αυτές τις διατάξεις θα συμφωνήσουμε, αλλά θα αναπτύξουμε τη δική μας συνολικά λογική, όπως για τα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ειδική επιδότηση των ανέργων από επιχειρήσεις που κλείνουν ή που έχουν ήδη κλείσει». Συνέχισε, λέγοντας ότι «η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου που αφορά τους γιατρούς Εργασίας, λέγοντας: «Καταψηφίζουμε και καταγγέλλουμε, αφού η διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα υποβαθμίζει το ρόλο των γιατρών Εργασίας, υπονομεύοντας οποιαδήποτε προσπάθεια προστασίας της υγείας και των εργαζομένων. Λιγότεροι από 100 ειδικευμένοι γιατροί Εργασίας τα τελευταία είκοσι χρόνια που θεσμοθετήθηκε αυτή η ειδικότητα υπάρχουν και εργάζονται, όταν οι θεσμοθετημένες ανάγκες σε γιατρούς Εργασίας ξεπερνούν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα τις 2.000 θέσεις».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με νεανική συναυλία στο Αγαλμα Βενιζέλου, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε χτες μαζική εγγραφή νέων στα σωματεία της Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας την ανάγκη της οργανωμένης ταξικής πάλης.

ΕΠΗΕΑ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες στην ΕΠΗΕΑ, στα Γραφεία της Ενωσης (Βουκουρεστίου 36, 3ος όροφος, 8.30 π.μ. - 8 μ.μ.). Οι εργαζόμενοι εκλέγουν παράλληλα και αντιπροσώπους για το 3ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΠΤΥΜ). Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί σε υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της.

ΙΚΑ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Υγειονομικών Επιτροπών Αττικής του ΙΚΑ, αντιδρώντας στις τρομοκρατικές μεταθέσεις τριών συναδέλφων τους. Η κινητοποίηση γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων Υπαλλήλων ΙΚΑ Αττικής. Μία από τις τρεις εργαζόμενες είναι συνδικαλίστρια, εκλεγμένη στην Επιτροπή Βάσης, που πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό.

«ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»: Σε στάσεις εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και κλείσιμο της εφημερίας κάθε Δευτέρα και Πέμπτη προχωρούν από τη Δευτέρα 26 Μάη οι εργαζόμενοι του «Δρομοκαΐτειου» Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, για τις τεράστιες ελλείψεις.

ΔΕΗ: Τρίωρη στάση εργασίας (12.00 - 15.00) και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Κατατέθηκε χτες στο ΣτΕ προσφυγή κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου (3655/2008) από τους τρεις δικηγορικούς συλλόγους της (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά), καθώς και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι ο ασφαλιστικός νόμος είναι αντισυνταγματικός.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Το ξεπούλημα υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, με αφορμή την παράδοση της υπηρεσίας Πρασίνου σε ιδιώτη. Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να διεκδικήσουν κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, καμιά ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ