ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για την εκπαίδευση στην Ευρώπη

Στις 27 Μάη θα γίνει στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, η 3η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Η συνάντηση θα ασχοληθεί με:

1. Την εκτίμηση της πορείας των αναδιαρθρώσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και με τους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

2. Την κοινή αντιμετώπιση των πρόσφατων αντικομμουνιστικών επιθέσεων στην ΕΕ και των μέτρων για την απαγόρευση της δράσης της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας.

Το ΚΚΕ θα συμμετέχει με πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν στελέχη του Κόμματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο, τα Τμήματα Παιδείας και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Από τις άλλες χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή αντιπροσωπείες των:

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας

-- Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας

-- Κόμματος Εργασίας Βελγίου

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας

-- Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας

-- Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

-- Σοσιαλιστικού Κόμματος Εσθονίας

-- Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών Ισπανίας

-- Κόμματος των Βουλγάρων Κομμουνιστών

-- Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας

-- Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας

-- Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας

-- Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση από τη Γαλλία

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας

-- Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Πατριδογνωμόνιο
«Δημο-ψόφισμα»

Ζητάμε επίμονα δημοψήφισμα για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης (ΕΜΣ από τούδε στο κείμενο). Για ν' αποφασίσει, αφού επιτέλους πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, τι θα σημάνει η μετατροπή του κράτους και τοπικά, σε νομαρχία των Βρυξελλών. Μετά τις εμπειρίες της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ως γνωστόν, η άρχουσα τάξη της ΕΕ αποφάσισε να επαναφέρει το ευρωσύνταγμα, βαφτίζοντάς το Συνθήκη, δηλαδή το κρέας ψάρι για να νηστεύουν εσαεί οι λαοί. Και δημοψήφισμα δε θα γίνει, γιατί φοβούνται τις αποκαλύψεις. Θυμίζω ότι ο Ζισκάρ ντ' Εστέν είχε πει, όταν συζητιόταν το προσχέδιο του ευρωσυντάγματος: «Η κοινή γνώμη θα οδηγηθεί, χωρίς να το γνωρίζει, στην υιοθέτηση των προτάσεων που δε ρισκάρουμε να τις παρουσιάσουμε άμεσα»!..

Η Μαριέτα Γιαννάκου στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής προχτές, σε ερώτησή μου περί δημοψηφίσματος ήταν ειλικρινέστερη και περιγραφικότερη: «Εδώ εμείς, με γραμματείς και χιλιάδες κείμενα και δεν πολυξέρουμε την ΕΜΣ. Ο λαός είναι αδύνατον να ενημερωθεί και να καταλάβει. Οπότε είναι πιθανόν να πει όχι...». Δηλαδή, το δυσπρόσιτο των εννοιών θα κάνει την ευρωπαϊκή φυλακή πιο ευχάριστη κατά το ...μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι. Τα δημοψηφίσματα είναι εργαλείο, λοιπόν, χειραγώγησης των μαζών στα χέρια μιας αριστοκρατίας της γνώσης. Οι γραφειοκράτες θριαμβεύουν όπως οι σουπιές Βρυξελλών... Το δημοψήφισμα σκοτώνει το δήμο, γίνεται δημο-ψόφισμα.

Επειδή είναι βέβαιο πως ο λαός καταλαβαίνει τα πάντα όταν λεχθούν για να τα καταλάβει και να συλλογάται καλά όποιος συλλογάται λεύτερα κατά Ρήγα Φεραίο, θα σταθώ σε δυο - τρία άρθρα που αρκούν για να δώσουν το μέτρο της αταλάντευτης μάχης για δημοψήφισμα που οφείλει να δώσει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος.

Σύμφωνα με το άρθρο 2c της Συνθήκης το Εθνικό μας Κοινοβούλιο οφείλει να υποτάσσεται στην ΕΕ όποτε κι εάν αυτή ενεργεί πρώτη! (εξαιρετικώς αφιερωμένο στους αριστερούς που καμώνονται ότι το άρθρο 16 θα σώσει το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης Παιδείας).

Στο 8c η Βουλή υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, αφού η άσκηση της λαϊκής εθνικής κυριαρχίας τίθεται υπό την αίρεση της ...«καλής λειτουργίας της ΕΕ»!... (η πρακτική μετάφραση είναι ότι η ψήφος του λαού λογαριάζεται μόνον όταν βολεύει την ΕΕ, αλλιώς αχρηστεύεται με πληθώρα θεσμικών εργαλείων).

Το αποκορύφωμα, όμως, σύντροφοι, είναι κατά τη γνώμη μου το άρθρο 69e σε συνδυασμό με το 61i. Πάρτε βαθιά δημοκρατική αναπνοή και χωνέψτε αυτό το συνδυασμό ευκολότερα από το μυστικό συνδυασμό της γιουροβίζιον, αν μπορείτε.

Το πρώτο ορίζει «εγκλήματα κατά της Ενωσης» (crimes against the Union) και το αξίωμα του Ευρωπαίου Δημόσιου Κατηγόρου. Η μετάφραση απλή: Θα θεσμοθετηθούν φριχτές διώξεις, πολιτικές βεβαίως, εναντίον όλων των αντιφρονούντων. Κομμουνιστές, πατριώτες, δημοκράτες, απλοί ευρωσκεπτικιστές θα μετατρέπονται εν μια νυκτί σε ...εγκληματίες κατά της Ενωσης.

Και τι θα μας κάνουν; Μήπως μείνετε με την εντύπωση ότι τουλάχιστον εντός Ελλάδας θα είμαστε ασφαλείς; Λάθος. Η ΕΕ με το άλλο άρθρο (61i) επεμβαίνει στις δικαιοδοσίες των κρατών - μελών «για να διατηρήσει το νόμο και την τάξη». Κάθε σχόλιο περιττεύει. Μια κραυγή, μια γροθιά, μια υπογραφή: Δημοψήφισμα τώρα. Οχι στην υποταγή. Οχι στη σύγχρονη κατοχή.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τριήμερο εκδηλώσεων στο Μαίναλο

«Στα ίχνη του ΔΣΕ, μαθαίνουμε την ιστορία, αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Υπερασπιζόμαστε τα δάση ως λαϊκή περιουσία, από τις φυσικές καταστροφές και την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Με αυτό το σύνθημα η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και η Οργάνωση Πελοποννήσου της ΚΝΕ διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων στο Μαίναλο, στο χώρο του ΞΕΝΙΑ στη Βυτίνα, από την Παρασκευή 30 του Μάη έως την Κυριακή 1 του Ιούνη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 30/5

-- 11 π.μ. Εξόρμηση στην αγορά της Μεγαλόπολης.

-- 5 μ.μ. Επίσκεψη στο χωριό του Πέρδικα, Βάγγο Μεγαλόπολης.

-- 6.30 μ.μ. Διαδήλωση στη Μεγαλόπολη.

-- 8.30 μ.μ. Στο χώρο της κατασκήνωσης προβολή της ταινίας «Τα χρόνια της θύελλας».

-- Λαϊκό γλέντι.

Σάββατο 31/5

-- 10 π.μ. Ανάβαση στο Μαίναλο και επίσκεψη στο «πέρασμα» των μαχητών του ΔΣΕ.

-- 12.30 μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου του Α. Καμαρινού στο Μαίναλο από τον Δ. Τζαβάρα, μέλος του Γρ. Επ. Περιοχής Πελοποννήσου.

-- 8 μ.μ. Εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τη δράση του ΔΣΕ στο Μοριά, με προβολή DVD για το ΔΣΕ.

-- Ομιλία του Μ. Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι.

-- Γλέντι με δημοτικό συγκρότημα.

Κυριακή 1/6

-- 11 π.μ. Εξορμήσεις - συγκεντρώσεις σε Δημητσάνα - Στεμνίτσα - Λεβίδι - Λαγκάδια - Βυτίνα.

-- 5 μ.μ. Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων. Ομιλητές:

  • Μ. Σκαρβέλης, διδάκτωρ, δασολόγος, ερευνητής.
  • Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής ΚΚΕ.
  • Χρ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, στέλεχος της ΠΑΣΥ.

-- 7.30 μ.μ. Συγκέντρωση - διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη Σάμο θα επισκεφτεί την Τετάρτη 28/5 ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, όπου στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ. Το υπόλοιπο πρόγραμμα της περιοδείας του έχει ως εξής:

-- 9.30 π.μ. επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοκκάρι, συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- 11 π.μ. Επίσκεψη στο ξενοδοχείο «ΔΟΡΥΣΣΑ», συζήτηση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

-- 12.30 μ.μ. Επίσκεψη στο νοσοκομείο Σάμου, συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- 2.30 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στη Χαλκίδα

Σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ την Τετάρτη 4/6, στις 8.30 μ.μ. στο θέατρο «Παπαδημητρίου» στη Χαλκίδα με θέμα την Υγεία, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Συνάντηση με την ΟΤΟΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ αύριο Δευτέρα 26/5 στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα την ΚΕ στον Περισσό.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση - συζήτηση για το διατροφικό πρόβλημα

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 28/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «ΑΡΜΟΝΙΑ» του ξενοδοχείου «ΝΟΒΟΤΕΛ» (Μιχαήλ Βόδα 4-6) με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για το πρόβλημα της διατροφής και τις λαϊκές ανάγκες».

Τις θέσεις του ΚΚΕ θα αναπτύξει ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

  • Κώστας Δρούτσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας.
  • Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης στο «Δημοκρίτειο», πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ.
  • Φίλιππας Ακαρέπης, καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας.
  • Κώστας Γιαννούκος, μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ.
  • Κωνσταντίνος Σαξώνης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση «ΚΑΤΣΕΛΗΣ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ