ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 2008
Σελ. /20
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
64η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΕΕΑ
Μοναδική προσφορά για το σήμερα και το αύριο

Σε αγωνιστικό κλίμα τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή η επέτειος της Κυβέρνησης του Βουνού και της Σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας

Το ιστορικό σχολείο όπου συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο
Το ιστορικό σχολείο όπου συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο
Με μαζική συμμετοχή κόσμου, Αντιστασιακών αγωνιστών και φίλων της ΕΑΜικής Αντίστασης που έφθασαν με τα τιμημένα λάβαρα του αγώνα, με την παρουσία πλήθους νεολαίων της ΚΝΕ που έφτασαν από τις κοντινές, κυρίως, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή, 18 του Μάη, η 64η επέτειος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης -ΠΕΕΑ, της κυβέρνησης του Βουνού που συγκροτήθηκε στις 10 Μάρτη 1944 στη Βίνιανη της Ευρυτανίας και η διεξαγωγή εκλογών στην Ελεύθερη Ελλάδα για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου, της Βουλής του Βουνού που συνήλθε στους Κορυσχάδες.

Σε κλίμα αγωνιστικό όπου κυριαρχούσαν τα συνθήματα της Αντίστασης και συνθήματα για τα 90χρονα του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, αναφέρθηκε στο Επος της Αντίστασης και στη γενικότερη σημασία της Κυβέρνησης του Βουνού και της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες, για να τονίσει, ανάμεσα στα άλλα:...«Υπάρχουν στην ιστορία των λαών στιγμές αποφασιστικής και καθοριστικής σημασίας για τις τύχες τους. Μια τέτοια στιγμή - φωτεινό ορόσημο, αναμφισβήτητα υπήρξε η δημιουργία της κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ) από τις δυνάμεις της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ψυχή και καθοδηγητικός νους των οποίων υπήρξε το ΚΚΕ, που φέτος γιορτάζουμε τα 90 χρόνια του.

Το ψήφισμα των Κορυσχάδων - θα υπογραμμίσει ο ομιλητής - κατέχει εξαιρετική θέση όχι μόνον στην ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης, αλλά γενικότερα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, γιατί κατοχύρωνε τους λαϊκούς θεσμούς και καθιέρωνε τις θεμελιώδεις αρχές του δημόσιου βίου των Ελλήνων... Ο καταστατικός αυτός χάρτης της αγωνιζόμενης Ελλάδας είναι το πιο προοδευτικό απ' όλα τα συντάγματα που γνώρισε ο ελληνικός λαός στα 187 χρόνια του ελεύθερου πολιτικού βίου», συμπλήρωσε.

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Παίρνοντας το λόγο ο Τάσος Χρονάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας, αρχικά απέδωσε τιμή και σεβασμό στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αιώνια δόξα και τιμή στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που καθοδήγησε αυτούς τους αγώνες και ενέπνευσε αυτούς τους αγωνιστές στο δρόμο της προσφοράς και των θυσιών για το καλό του λαού. Και συνέχισε: Η πραγματική ιστορία αυτού του τόπου, γραμμένη με το αίμα του λαού του, δεν αφήνει περιθώρια παραχάραξης και ψευδολογιών. Τίποτε και κανείς δεν μπορεί να σβήσει ή υποτιμήσει την ιστορική και καθοριστικής σημασίας συμβολή του ΚΚΕ στις προσπάθειες του λαού μας να ζήσει ελεύθερος και καλύτερα, να γίνει αφέντης στον τόπο του...

Τα μηνύματα που βγαίνουν μέσα από εκείνη τη γεμάτη αγώνες και θυσίες περίοδο είναι σημαντικά, υπογράμμισε ο ομιλητής. Δείχνουν τη δυνατότητα του λαού να διαφεντέψει τον τόπο του και να καθορίσει ο ίδιος τη ζωή του. Δείχνουν ότι η δική του ουσιαστική συμμετοχή είναι αποφασιστικός παράγοντας διασφάλισης του κατά πού θα πάνε τα πράγματα.... Τα διδάγματα εκείνης της ιστορικής περιόδου και το παράδειγμα του Εθνικού Συμβουλίου των Κορυσχάδων, θα τονίσει ο Τ. Χρονάς, έχουν σύγχρονη, επίκαιρη αξία. Αναδείχνουν την αξία της λαϊκής εξουσίας και στις δικές μας μέρες... Από την άποψη αυτή, θα σημειώσει, αναδείχνεται η αναγκαιότητα, η επικαιρότητα, ο ρεαλιστικός χαρακτήρας και η αξία της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία που χρειάζεται ο τόπος στην αναγκαία αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική του πορεία, για το σοσιαλισμό.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Τ. Χρονάς στο βήμα
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Τ. Χρονάς στο βήμα
Στο τέλος της εκδήλωσης, κατατέθηκαν στεφάνια, της ΚΕ του ΚΚΕ, από τον Τάσο Τσαπλέ, μέλος της ΚΕ, της ΠΕΑΕΑ (Χρ. Τσιντζιλώνης), από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ (Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αγρινίου κ.ά.) και από το Δήμαρχο Καρπενησίου Βασίλη Καράμπα. Παρόντες, εκτός των άλλων, ο Παναγιώτης Μακρής, ο πρόεδρος του ΤΣ Δήμου Κορυσχάδων, από το Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις και μαζικούς φορείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ