ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενα μεροκάματο είναι λίγο για ένα μπάνιο...

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα την κατάσταση που επικρατεί στις ακτές της Αττικής που η χρήση τους έχει παραχωρηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε επιχειρηματίες

Πάνω από ένα μεροκάματο στοιχίζει το μπάνιο στους ανθρώπους του μόχθου και τις οικογένειές τους, στους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Με βάση τη νέα ΕΓΣΣΕ το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργαζόμενου είναι 30,4 ευρώ (μεικτά) και ένα μπάνιο σε κάποια από τις πλαζ της Αττικής μπορεί να ξεπεράσει και τα 40 ευρώ. Μάλιστα, για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος ανεβαίνει πολύ περισσότερο, μπορεί να ξεπεράσει τα 55 ευρώ.

Κάγκελα και εισιτήρια - «φωτιά» για το λαϊκό εισόδημα. Αυτό είναι το καθεστώς της παραλίας. Ολα μοσχοπουλιούνται στην πλειοψηφία των πιο εύκολα προσβάσιμων παραλιών της Αττικής: Το μπάνιο, η θάλασσα, ο αέρας, η σκιά, το νερό, ο καφές. Αν σε αυτά προστεθούν και τα διόδια, τα έξοδα για τη βενζίνη και το φαγητό μιας οικογένειας, τότε ούτε δύο, ούτε τρία μεροκάματα δε φτάνουν!

Στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανάπλασης και αξιοποίησης έχει στηθεί σε όλο το μήκος της παραλίας του Σαρωνικού, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, ένα «όργιο» κερδών, με δισεκατομμύρια ευρώ στις τσέπες των επιχειρηματιών, σχεδόν όλα «κερασμένα» από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και από τη λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων.

50 ευρώ δε φτάνουν!


Στυγνή λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Σε πολλές από τις πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες της Αττικής, για να κολυμπήσει μια οικογένεια με δύο παιδιά κάτω των 12 χρονών, 40 ευρώ δεν αρκούν. Στην πλαζ Αλίμου τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 8 ευρώ το άτομο η είσοδος και 4 ευρώ για παιδιά κάτω των 12 χρονών.

Η κάθε ξαπλώστρα κοστίζει επιπλέον 3 ευρώ: 36 ευρώ μόνο για να μπεις στην παραλία και να κάτσεις κάτω από μια ομπρέλα! Αν είσαι «τυχερός» και τα παιδιά είναι κάτω από 12 ετών... Αν σε αυτά υπολογιστούν τα έξοδα για βενζίνη, νερά, καφέδες και κάτι φαγώσιμο, η τιμή του μπάνιου εκτοξεύεται στα ύψη και το καθιστά απαγορευμένο για περισσότερα από ένα μπάνιο το μήνα.

Από τη στιγμή που μπαίνουν κάγκελα και εισιτήριο σε μια παραλία είναι στο χέρι του επιχειρηματία πού θα φτάσει η τιμή. Και κάθε χρόνο οι αυξήσεις είναι κάτι παραπάνω από αισθητές για τα χαμηλά μεροκάματα. Σε κάποιες παραλίες - εξαρτάται από την επιχείρηση - προβλέπονται κάποια μειωμένα εισιτήρια για παιδιά. Και φυσικά οι τιμές ανεβαίνουν τα Σαββατοκύριακα, που οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε για μπάνιο.

Για να μπει μόνο κανείς μέσα στην παραλία θέλει πάνω από 5 ευρώ. Το εισιτήριο σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τα 10 ευρώ το άτομο. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Ακτή Βουλιαγμένης: Πρόπερσι ήταν 4 ευρώ τις καθημερινές και 5 τα Σαββατοκύριακα. Πέρσι, 5 και 6. Σε επικοινωνία που είχαμε μας είπαν ότι οι φετινές τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά δεν απέκλεισαν την αύξηση.
  • Απολλώνιες Ακτές (Α΄ και Β΄ Βούλας): Το εισιτήριο κοστίζει 5,5 ευρώ τις καθημερινές και 6,5 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.
  • Αλιμος: 6 ευρώ τις καθημερινές και 8 ευρώ τα Σαββατοκύριακα (συν 3 ευρώ η μία ξαπλώστρα).
  • Βάρκιζα (Yabanaki): Τις καθημερινές έχει 6 ευρώ είσοδο. Τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 7 ευρώ και 9 ευρώ για δύο ξαπλώστρες. Πέρσι ήταν κατά 1 ευρώ φθηνότερα.
  • Λαγονήσι: 9 ευρώ τις καθημερινές και 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Αυξήθηκε κατά 1 ευρώ.
  • Καβούρι: Την πλαζ εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο «Ντιβάνι Απόλλων Παλάς», με είσοδο 35 ευρώ τις καθημερινές και 50 ευρώ τα Σαββατοκύριακα!
  • Αστέρας Γλυφάδας (Μπάλουξ): 7 ευρώ.
  • Ανάβυσσος: Το ξενοδοχείο «Γκραντ Ριζόρτ» διαθέτει ιδιωτική παραλία μόνο για τους πελάτες. Δίπλα από το ξενοδοχείο υπάρχει άλλη παραλία για τους εξωτερικούς πελάτες με 5 ευρώ το άτομο.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους νέους να παλέψουν για ανοιχτές παραλίες, για το δικαίωμά τους στην αναψυχή και την ξεκούραση
Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους νέους να παλέψουν για ανοιχτές παραλίες, για το δικαίωμά τους στην αναψυχή και την ξεκούραση
Επιπλέον, πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο οι επιχειρηματικές δραστηριότητες πάνω στο κύμα, ακόμα και σε παραλίες που δεν είναι περιφραγμένες. Ομπρέλες και ξαπλώστρες με το αζημίωτο, θαλάσσια σπορ, αναψυκτήρια και ξενοδοχεία κατακλύζουν όλη την παραλιακή γραμμή.

Προτεραιότητα οι ανάγκες του κεφαλαίου

Το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους για αναψυχή, ξεκούραση και ένα μπάνιο στη θάλασσα συνθλίβεται μπροστά την ανάγκη του κεφαλαίου για αναπαραγωγή, για εκμετάλλευση και της τελευταίας σπιθαμής γης.

Απάντηση σε αυτή του την ανάγκη δίνουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Ο νόμος 2971/2001 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επιτρέπει την τσιμεντοποίηση των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας από το ιδιωτικό κεφάλαιο, που μπορεί να ασκεί πάνω τους διάφορες δραστηριότητες. Το νόμο αυτό συμπλήρωσαν μια σειρά νόμοι, με σπουδαιότερο τον 3105/2003 που επιτρέπει στην εταιρεία «Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» να αίρει την προστασία μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού και των παραλιών γύρω από τις τουριστικές μονάδες του ΕΟΤ και να τις παραχωρεί στους επιχειρηματίες. Η ΝΔ διατηρεί και αξιοποιεί δεόντως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι δημοτικές αρχές και η ΤΕΔΚΝΑ, στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, λειτουργώντας οι ίδιες σαν επιχειρηματίες ή σαν μεσίτες των επιχειρηματιών. Για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης φρόντισαν και οι «κρατικές» επιχειρήσεις «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» και «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ».


Ρεπορτάζ:
Ελένη ΜΑΪΛΗ


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελεύθερες ακτές για όλο το λαό

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της λαϊκής οικογένειας από τις παραλίες. Με δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικεί ανοιχτές ακτές για όλο το λαό και καλεί τους εργαζόμενους με όλες τους τις δυνάμεις να αντισταθούν στο «πλιάτσικο» που έχει στηθεί στο παραλιακό μέτωπο.

Οπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, «το μπάνιο, η θάλασσα, η σκιά, η δροσιά, ο αέρας έχουν γίνει πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για τη λαϊκή οικογένεια, που βλέπει την ακρίβεια να της τρώει το εισόδημα και την ανεργία να μεγαλώνει».

«Το ΚΚΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - σε καλεί στο δρόμο της οργάνωσης της πάλης, της ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος, της ανυπακοής και της αντιπαράθεσης. Μη δεχτείς νέα ληστεία. Μην ανεχτείς πια την κοροϊδία, δηλαδή την αύξηση ελεημοσύνης στους μισθούς, του ενός ευρώ την ημέρα, που υπέγραψε η πουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. Μην ανέχεσαι την πολιτική και τα ιδεολογήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προσπέρασε τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αφήνει άθικτη την πολιτική που εξυπηρετεί τα μονοπώλια, την πλουτοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Δραστηριότητες για το περιβάλλον

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα:

ΣΗΜΕΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ

-- Καμπάνια της Νοτιοανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των ακτών, για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση του λαού.

-- Το πρωί, η Αχτίδα Α' Πειραιά διοργανώνει μαζική εξόρμηση στις παραλίες του Πειραιά (Πασαλιμάνι, Βοτσαλάκια) ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους.

-- Εξόρμηση των Κομματικών Οργανώσεων της Βορειοανατολικής Αττικής του ΚΚΕ σε Μαραθώνα - Σχοινιά, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παραλίας και την καταστροφή του δάσους, για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

-- Στις 11 π.μ., συμβολική αλυσίδα σωτηρίας της λίμνης Κορώνειας στη Θεσσαλονίκη.

-- Στις 11 π.μ., ημερίδα για την αντιπλημμυρική προστασία από τη «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» Δήμου Θερμαϊκού.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

-- Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας εκδήλωση στην οποία θα προβληθεί βίντεο με θέμα: «Πυρκαγιές: Ενας χρόνος μετά...». Θα ακολουθήσει πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


ΡΑΦΗΝΑ - Ν. ΜΑΚΡΗ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ - ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ
Σε ιδιώτες και η τελευταία σπιθαμή

Τμήμα από το «φιλέτο» του πευκοδάσους στο Πάρκο Σχοινιά που καταλήγει στην παραλία
Τμήμα από το «φιλέτο» του πευκοδάσους στο Πάρκο Σχοινιά που καταλήγει στην παραλία
Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και τα αντίστοιχα σενάρια εντείνονται και στο παραλιακό μέτωπο Ραφήνα - Ν. Μάκρη - Μαραθώνας.

«Δημιουργία τουριστικού καταφυγίου στο Μαραθώνα». Αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε την Τετάρτη 21/5/2008 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Πέτρου Δούκα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και έδωσαν τις «ευχές» τους οι δήμαρχοι των εμπλεκόμενων περιοχών, ο νομάρχης Αν. Αττικής, εκπρόσωποι του ΕΟΤ και της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου κ.ά.

Σχετικά με τις παραπάνω εξαγγελίες, ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής, σημείωσε στο «Ρ»: «Οι κάτοικοι της παραλίας της Ανατολικής Αττικής, αλλά και οι παραθεριστές και οι λουόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν, θα πρέπει από τώρα να οργανώνουν την αντίδρασή τους γιατί τίποτα καλό για αυτούς δεν πρέπει να περιμένουν». Οπως χαρακτηριστικά είπε, με τέτοιου είδους εξαγγελίες έχουν κλείσει κατά καιρούς πολλές παραλίες και άλλες τόσες έχουν γίνει αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα «μέτωπα», όμως που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών είναι πολλά και ανοιχτά:

  • Οι προτάσεις για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ν. Μάκρης, σύμφωνα με τις οποίες, εκτάσεις επί της παραλιακής γραμμής - κάποιες ανήκουν στον Δήμο - χαρακτηρίζονται ως τουρισμού και αναψυχής.
  • Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής Μαραθώνα για την κατασκευή Μαρίνας, που θα συμβάλλει στην καταστροφή τμήματος της παραλίας του Μαραθώνα.
  • Τα σενάρια παράδοσης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά στο ιδιωτικό κεφάλαιο από τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης.

«Θα έχουμε ένα παραλιακό μέτωπο από τη Ραφήνα μέχρι τον Κόλπο της Κυνοσούρας, μια αποκλεισμένη παραλιακή ζώνη όχι μόνο για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου που σήμερα κολυμπούν ελεύθερα στα νερά της», υπογραμμίζει ο Ν. Στεφανίδης.

Πάρκο Σχοινιά: Εγκατάλειψη προς... ιδιωτικοποίηση

Το Πάρκο Σχοινιά, έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων, το οποίο εκτείνεται - όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής - και 500 μέτρα μέσα στη θάλασσα, είναι από τα φιλέτα που έχει μπει στο στόχαστρο του ιδιωτικού κεφαλαίου.

«Στην πορεία είδαμε ότι η δημιουργία του Εθνικού Πάρκου και του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης δεν είχε σαν σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν χαρτιά που δείχνουν την ιδιωτικοποίηση που πάει να γίνει και τα συμφέροντα που προσβλέπουν στην περιοχή», λέει ο Κώστας Ντόστης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μαραθώνα «Μιλτιάδης».

Συνεχίζει τονίζοντας ότι «η μέριμνα για το πευκοδάσος του Σχοινιά, το οποίο εκτείνεται μέχρι την παραλία, είναι μηδαμινή. Στην Ολυμπιάδα έγινε ένα πανάκριβο σύστημα πυρασφάλειας, το οποίο δε λειτούργησε ποτέ και σήμερα έχει αχρηστευτεί. Ο υδροβιότοπος είναι επίσης εντελώς εγκαταλειμμένος».

«Πριν από δύο χρόνια προλάβαμε τελευταία στιγμή και βρήκαμε δύο προσφορές που είχαν γίνει για την παραλία του Σχοινιά», επισημαίνει ο Θέμος Αναστασιάδης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Μαραθώνα. «Ολοι ξεσηκωθήκαμε και το σταματήσαμε. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει σταματήσει και η προσπάθεια από πλευράς τους».

Χαλκούτσι

Παραμένουν και εμμένουν τα επιχειρηματικά σχέδια εκμετάλλευσης στο Χαλκούτσι. Σε μια έκταση 80 στρεμμάτων όπου σχηματίζεται το δέλτα του Ασωπού το ιδιωτικό κεφάλαιο με τις ευχές του Λιμενικού Ταμείου Ωρωπού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ετοιμάζεται να επενδύσει. Πρόκειται για μια περιοχή που έχει εγκαταλειφθεί, αντί να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Τα επιχειρηματικά σχέδια περιλαμβάνουν μαρίνα για γιοτ, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, μπαρ, γήπεδα κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ