ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Λαϊκή υπόθεση η προστασία των δασών

Τα δάση μπορεί να τα προστατέψει μόνο η λαϊκή συμμετοχή, η δράση των μαζικών ταξικών σωματείων και συνδικάτων, της νεολαίας και του λαού. Με Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα και Δράσης, μέσα από πάλη συνδυασμένη με τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα, πρέπει και μπορούν να μπουν εμπόδια στην ιδιωτικοποίησή τους και στην επιχειρηματική δράση. Οσο η γη θα είναι εμπόρευμα, θα αξιοποιούνται όλα τα μέσα για την αλλαγή χρήσης της προς όφελος των καπιταλιστών.

Αυτό αποδεικνύει καθημερινά η ζωή, αυτό αναδείχτηκε και στην ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ για την προστασία των ορεινών όγκων και των δασών στην Τρίπολη, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων στο Μαίναλο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η πρόληψη των πυρκαγιών έχει μικρότερο κόστος. Μάλιστα, αυτό το γνωρίζουν οι σημερινοί και οι προηγούμενοι κυβερνώντες, αλλά υπάρχει μια σαφής ταξική επιλογή: Τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών ευνοούν τα σχέδια της άρχουσας τάξης στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Είναι ταξική επιλογή, διότι στο υπόβαθρό της βρίσκεται η ανάγκη αλλαγής χρήσης γης. Κι αυτό γιατί υπάρχει η ατομική ιδιοκτησία στη γη.

Διάχυτο είναι και το επιχείρημα ότι «όλοι φταίμε», για να καλύπτονται οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Για παράδειγμα, όπως είπε ο Μιχάλης Σκαρβέλης, διδάκτωρ, δασολόγος, εκείνο που ποτέ δεν έγινε - και όχι τυχαία - είναι η συστηματική καταγραφή των δασικών εκτάσεων και το καθεστώς ιδιοκτησίας τους, η ύπαρξη ενός Δασικού Κτηματολογίου. Αυτό αποφεύγουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Κωλυσιεργούν στη σύνταξη Δασικού Κτηματολογίου, ώστε να μην καταγραφεί ο δασικός πλούτος της χώρας, να προηγηθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να χαλαρώσει η προστασία.


ICON

Επίσης τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις προχωρούν συστηματικά στην αποδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας. Για παράδειγμα: Τα περιαστικά δάση ανατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργούνται φορείς διαχείρισης για «αξιοποίηση» περιοχών, η προστασία των δασών αποκόπτεται από την καταστολή των πυρκαγιών και τη δασοπυρόσβεση, οι δασικές υπηρεσίες λειτουργούν με μεγάλα οργανικά κενά, η χρηματοδότηση είναι ισχνή.

Αποκαλυπτική της κατεύθυνσης που χαράσσει και η σημερινή κυβέρνηση ήταν και η τοποθέτηση του Χρήστου Γιαννόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας και στελέχους της ΠΑΣΥ. Οπως είπε, εννιά μήνες έχουν περάσει από τις πυρκαγιές στην Ηλεία και:

  • Οι εκτιμήσεις των ζημιών σε πολλές περιοχές δεν έχουν καν αρχίσει.
  • Η κυβέρνηση περικόπτει την έστω και υποτυπώδη στήριξη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και οικονομική ενίσχυση, διώκοντάς τους από την περιοχή.
  • Αρχίζουν να εγκαταλείπουν περιοχές στα καμένα. Δημιουργούνται οι συνθήκες που θα μπορούσαν να δώσουν νέες φωτιές στις ήδη καμένες περιοχές.
  • Αποψιλώνονται ποτάμια από το αμμοχάλικο, το οποίο θα δοθεί σε αυτούς που θα κατασκευάσουν και θα εκμεταλλεύονται την Ιόνια Οδό.
  • Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προ ημερών από την Ηλεία ανακοίνωσε πακτωλό χρημάτων που θα αξιοποιηθούν από τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Είναι ανακριβής και ανούσια η έκφραση «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τα δάση. Η ουσία είναι ότι υπάρχει η «πολιτική βούληση» που σε κάθε σπιθαμή της γης βλέπει κέρδη για τα μονοπώλια. Και υπόθεση των εργαζομένων και των νέων των λαϊκών στρωμάτων είναι να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και αυτή την εξουσία.



Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ