ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΥΓΕΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο αγώνας για την Υγεία μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση δυνάμεων

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία παρουσίασε προχτές σε εκδήλωση της ΝΕ Εύβοιας του Κόμματος στη Χαλκίδα το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Από την προχθεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Γ. Μαρίνος
Από την προχθεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Γ. Μαρίνος
Η απαράδεκτη και επικίνδυνη για ασθενείς και υγειονομικούς κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας της Εύβοιας, οι πολιτικές αιτίες για τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες Υγείας και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της προχτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για την Υγεία. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο - ανάμεσα σε άλλους - μέλη διοικήσεων σωματείων από διάφορούς κλάδους και από το χώρο της Υγείας, καθώς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας Γιώργος Κοντούλης.

Ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε εισηγητικά ότι οι εξελίξεις αναφορικά με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας «είναι αποτέλεσμα μιας ανάπτυξης, μιας πολιτικής που έχει κριτήριο τα κέρδη των καπιταλιστών. Και αυτό καθορίζει την κατάσταση και τις εξελίξεις στο σύστημα της Υγείας στη χώρα μας. Αυτό το σύστημα δεν είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, δεν είναι συνδεδεμένο με τους εργασιακούς χώρους, με τα σχολεία, με την οικογένεια, δε στηρίζεται σε καλά στελεχωμένες και εξοπλισμένες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, νοσοκομεία, ειδικά κέντρα, δεν παρέχει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Δεν παρέχει επαρκείς, εξειδικευμένες υπηρεσίες για παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους, γυναίκες. Δεν παρέχει ειδική φροντίδα για τους μετανάστες.


Και αυτό γιατί η προστασία της υγείας στον καπιταλισμό δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό δικαίωμα, αλλά σαν εμπόρευμα που αξιοποιείται για να πλουτίζουν οι καπιταλιστές, οι ιδιοκτήτες μονάδων Υγείας, οι φαρμακοβιομηχανίες, οι επιχειρήσεις που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό κ.ά. Οι υπηρεσίες Υγείας αντιμετωπίζονται σαν κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, το αστικό κράτος. Και αυτό το κόστος το μειώνουν συνεχώς, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Συνένοχα τα κόμματα του κεφαλαίου

Το στέλεχος του ΚΚΕ στάθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από τις μονάδες Υγείας όλων των βαθμίδων στην Εύβοια, όπου το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν κλιμάκια του ΚΚΕ. Η κατάσταση είναι τραγική: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανεπαρκέστατη, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό. Η κατάσταση στο σύνολο των νοσοκομείων είναι προβληματική, επικίνδυνη, με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές να έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβερνούν χρόνια και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Χάνονται άδικα πολλές ζωές. Ενα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται στις ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό εξοπλισμό και υποδομή», πρόσθεσε ο Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ευθύνες του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα και στηρίζουν τη συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο Γιώργος Μαρίνος ανέπτυξε την ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ για όλες τις βαθμίδες Υγείας, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, όπου το βάρος θα δίνεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην πρόληψη. «Ο αγώνας για την Υγεία μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, να συμβάλει στην κοινή δράση, στην κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη, στη μικρομεσαία αγροτιά, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Στην οικοδόμηση του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης, που θα διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Μαρίνος (ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευτεί στο κυριακάτικο φύλλο του «Ρ»).


Του Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ
Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Υπολειτουργούν κλινικές, κλειστή η ΜΕΘ

Περιοδεία χτες του Ν. Μωραΐτη, βουλευτή του ΚΚΕ

Οι συνέπειες από την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας σε βάρος ασθενών και εργαζομένων, με ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αδυναμία ολοκληρωμένης λειτουργίας κλινικών και τμημάτων, αναδείχτηκαν στην πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με τον βουλευτή του κόμματος Νίκο Μωραΐτη στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους επισημάνθηκαν τα κενά σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, με επιπτώσεις τόσο σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας (εντατικοποίηση, μη καταβολή ρεπό κ.ά.) όσο και στην παροχή των υπηρεσιών Υγείας. Και αυτό όταν είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι υγειονομικές πληθυσμιακές ανάγκες σε ένα νομό που ξεπερνά τους 200.000 κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας αυτών των ελλείψεων εδώ και δέκα χρόνια περίπου η ΜΕΘ δε λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα που μένουν καταχωνιασμένα στις αποθήκες του νοσοκομείου. Η δε Παιδιατρική Κλινική, σε πρόσφατο έγγραφό της, γνωστοποιεί προς τους ιδιώτες γιατρούς ότι δεν μπορεί να καλύψει βαριά περιστατικά.

Επίσης, καταγράφονται ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων στο νοσοκομείο αλλά και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, η παράδοση των τομέων καθαριότητας και σίτισης στους ιδιώτες καθώς και το ζήτημα ανέγερσης και λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, που καθυστερεί σχεδόν 30 χρόνια.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους «να βάλουν πλάτη» για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού, για μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σημερινές λαϊκές ανάγκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε ότι απαραίτητος όρος και προϋπόθεση είναι ο απεγκλωβισμός από την πολιτική που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της Υγείας, η ενίσχυση του ΚΚΕ, η ανάπτυξη αγώνων με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το λαό ενάντια σε αυτήν την πολιτική συνειδητής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και ενίσχυσης της ιδιωτικής δραστηριότητας.


ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Αμεση συσχέτιση με κοινωνικούς παράγοντες

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση παρουσιάστηκε χτες από τον καθηγητή Γ. Τσιτούρη, στο 11ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική προσέγγιση των καρδιαγγειακών παθήσεων (ΚΑ) έκανε χτες ο καθηγητής καρδιολογίας, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου Γ. Τσιτούρης, στην έναρξη του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας.

Η συσχέτιση των κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων με την Υγεία πρέπει να είναι σήμερα στις άμεσες προτεραιότητες των γιατρών, επισήμανε ο Γ. Τσιτούρης, τονίζοντας ότι: «Η στεφανιαία νόσος είναι κοινωνικό πρόβλημα και απαιτεί πολιτική λύση». Η φτώχεια, σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας κακής υγείας, υπογράμμισε παραθέτοντας συγκλονιστικά στοιχεία:

  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάθε μέρα 18.000 άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα. Τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από ΚΑ νοσήματα έχουν πλέον οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες, εξαιτίας των πολιτικών, κοινωνικών ανατροπών.
  • Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έχει παραταθεί σε όλο τον κόσμο εκτός των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και των αφρικανικών χωρών. Το προσδόκιμο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών είναι μεγαλύτερο κατά 20 έτη, ενώ η διαφορά φτάνει τα 40 έτη, αν συγκριθούν οι πλουσιότερες με τις φτωχότερες χώρες.
  • Οι πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ με το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού δαπανούν το 90% των παγκόσμιων δαπανών για την Υγεία, ενώ οι χώρες της Αφρικής, με το 20% του φορτίου νόσησης μόλις το 2%.

Ο Καθηγητής επισήμανε ότι η παγκοσμιοποίηση συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις στα συστήματα Υγείας στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και της μείωσης του δημόσιου τομέα, στην αφαίρεση των δυνατοτήτων ελέγχου της αγοράς που ευνοούν την εμφάνιση παραγόντων κινδύνου για νόσους, μέσα από την αλλαγή στη διατροφή, τις συνθήκες ζωής, το κάπνισμα κ.α. Η ιδιωτικοποίηση και η εξατομίκευση του κινδύνου νόησης έχουν υποκαταστήσει την πρόληψη και η νόσος έχει γίνει ατομική υπόθεση, είπε, παρουσιάζοντας και στοιχεία για την εκτίναξη των ιδιωτικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα το 2007 σε 57,2%.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινή αγροτική πολιτική σε ΕΕ και ΗΠΑ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας τροφίμων και ευνοεί την αθηροσκληρωτική νόσο, είπε. Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί, οι υγειονομικοί έχουν καθήκον να αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων και τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να πιέσουν για τις αναγκαίες αλλαγές σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ