ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ - ΝΑΟΥΣΑ
Μηνύσεις σε βάρος πρωτοπόρων αγωνιστών

Σε απολογία καλούνται οκτώ εργατικά στελέχη, ανάμεσά τους ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του ταξικού Εργατικού Κέντρου

Σε απολογία στην ασφάλεια, καλούνται οκτώ συνδικαλιστές, ανάμεσά τους ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, επειδή στάθηκαν μπροστάρηδες στον αγώνα των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας. Η διαδικασία κλήσεων σε απολογία - κατάθεση, γίνεται στο πλαίσιο της προανάκρισης που ζήτησε ο εισαγγελέας έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον των συνδικαλιστών, η διευθύντρια του καταστήματος του ΟΑΕΔ στη Νάουσα, με αφορμή την τρίωρη κατάληψη του καταστήματος που πραγματοποίησαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, στις 14 Νοέμβρη του 2007.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, είναι προφανές πως η μήνυση υποβλήθηκε κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης, στο οποίο υπάγεται ο ΟΑΕΔ και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ποινικοποίησης των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Ξεκαθαρίζει πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν. Και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργανωμένη ταξική πάλη, να οργανώσουν την αντίστασή τους μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, το ΕΚΝ, και τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ.

Με τη μήνυση που κατέθεσε η διευθύντρια του καταστήματος του ΟΑΕΔ Δέσποινα Ράλλη, ζητά «την ποινική δίωξη των ατόμων που προέβησαν στην τρίωρη κατάληψη της υπηρεσίας». Και διευκρινίζει ότι θέλει τη δίωξη και «αυτών τα στοιχεία των οποίων αναφέρει», αλλά «και των υπολοίπων περίπου 60 αγνώστων ατόμων σ' εμένα». Η μήνυσή της συνοδεύεται και από 4 ακόμη καταθέσεις υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, που εμφανίζονται να βεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της προϊσταμένης τους.

Διώκεται το δίκιο εργαζομένων και ανέργων

Ονομαστικά αναφέρονται και έχουν κληθεί στην ασφάλεια για κατάθεση οι συνδικαλιστές: Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ), Χρήστος Τρεμπελής, πρώην πρόεδρος του ΕΚΝ, Βασίλης Πιτσαλίδης, αντιπρόεδρος ΕΚΝ, Θωμάς Καρατσώλης, Γραμματέας ΕΚΝ, Δημήτρης Κότσυφας, Οργανωτικός Γραμματέας ΕΚΝ και Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Νάουσας, Γιώργος Σμέρνος, πρώην πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στα «Κλωστήρια Β», Ελένη Αδάμου, Γραμματέας Σωματείου εργαζομένων «Κλωθώ» και Γιώργος Διαμάντης, πρώην ταμίας Σωματείου εργαζομένων «ΤΡΙΚΟΛΑΝ».

Θυμίζουμε ότι στις 14 Νοέμβρη του 2007, οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, με μπροστάρη το Ταξικό Εργατικό Κέντρο Νάουσας, προχώρησαν σε αποκλεισμό του καταστήματος του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίσης πάλευαν για την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.500 ευρώ για τον καθένα, την ένταξη στο λεγόμενο ταμείο εισοδηματικής ενίσχυσης όσων δούλεψαν σε άλλον εργοδότη μετά την απόλυσή τους από την κλωστοϋφαντουργία, την αναγνώριση στρατιωτικής θητείας για όσους δε συμπληρώνουν 7.500 μέρες ασφάλισης, καθώς και να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσοι έχουν μία από τις δύο προϋποθέσεις (είτε 7.500 ένσημα, είτε είναι πάνω από 50 χρόνων).

Αιτήματα, ορισμένα από τα οποία ικανοποιήθηκαν, ως αποτέλεσμα του πολύχρονου και πολύμορφου, συνεπή και ταξικά προσανατολισμένου αγώνα που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι - άνεργοι της Νάουσας. Μορφές αυτού του αγώνα αποτέλεσαν οι καταλήψεις στο κατάστημα του ΟΑΕΔ - όχι μία αλλά πολλές φορές - στη Νομαρχία κλπ.

Καθαρή η στόχευση

Η περίοδος στην οποία εξελίσσεται η διαδικασία δίωξης, φαίνεται πως δεν είναι καθόλου τυχαία. Προ των πυλών είναι η νέα αντεργατική επίθεση του ομίλου του Λαναρά σε βάρος των κλωστοϋφαντουργών. Είναι φυσικό λοιπόν κυβέρνηση και κεφάλαιο να ενοχλούνται από τον συνεπή αγωνιστικό προσανατολισμό των εργαζομένων, από την αντοχή και τη διάρκεια αυτού του αγώνα που παραμένει ισχυρός και μαζικός.

Αυτή την πολιτική υπηρετεί και ο ΟΑΕΔ, ο οποίος, με την περίπτωση της Νάουσας, αποκαλύπτεται πως αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και στην καταστολή των εργατικών αγώνων. Αντί να εξασφαλίζει την άμεση προώθηση και επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των ανέργων, καταθέτει μηνύσεις εναντίον τους, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να του επιφυλάσσει ρόλο Οργανισμού Αναχαίτισης των Εργατικών Διεκδικήσεων...

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Νέα επίθεση σε ναυτεργάτες και λαϊκά στρώματα

Προκλητικοί κατά πάντων στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας

Με «όπλο» την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές εμφανίστηκαν χτες, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, άκρως επιθετικοί, προδιαγράφοντας νέα σφοδρή επιδρομή σε βάρος του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος με νέες αυξήσεις και εξαφανίζοντας πλήρως τις όποιες υποτυπώδεις εκπτώσεις υπάρχουν κυρίως σε μη απελευθερωμένες γραμμές για ειδικές ομάδες πληθυσμού (πολύτεκνοι, συνταξιούχοι του ΝΑΤ, ΑμΕΑ κλπ.).

Ειδικά όμως για τους ναυτεργάτες φάνηκε ότι είναι αποφασισμένοι να βάλουν «μαχαίρι» σε κάθε ένα από τα εναπομείναντα εργασιακά τους δικαιώματα. Ξεκαθάρισαν ότι θέλουν πληρώματα χωρίς εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αξίωσαν την κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης απασχόλησης στα ακτοπλοϊκά πλοία.

Πατώντας στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί ακριβώς η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, ο νέος πρόεδρος της ΕΕΑ Απόστολος Βεντούρης προσπάθησε να πείσει ότι η αύξηση των καυσίμων έχει φέρει τις εταιρείες «στο χείλος του γκρεμού». Βέβαια, οι ίδιες εταιρείες μιλάνε για κέρδη - ρεκόρ για το 2007. Εκανε σαφές ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που τις ενδιαφέρει το κέρδος και δεν μπορεί να τους επιβάλονται εκπτώσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους πολύτεκνους: «Εμείς θα επιδοτήσουμε την υπογεννητικότητα της Ελλάδας;». Ισχυρίστηκε δε ότι για τις εξωφρενικές αυξήσεις στα εισιτήρια ευθύνονται και τα τέλη υπέρ τρίτων που πρέπει να αφαιρεθούν.

Εκείνο όμως που έθεσε ως θέμα στρατηγικής σημασίας για τους ακτοπλόους εφοπλιστές ήταν η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ και διευκρίνισε: «Να καταργηθούν οι αναχρονιστικές θέσεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις». Εκεί είναι το «ζητούμενο - σημείωσε - για την πρόοδο του κλάδου», «η άμεση εναρμόνιση του κοινοτικού δικαίου» με την ελληνική νομοθεσία. Ενώ ...απείλησε και για αλλαγή σημαίας στα ακτοπλοϊκά πλοία.

«Την επιθετικότητα του κεφαλαίου θα την ανακόψουμε, θα την ανατρέψουμε, οργανώνοντας τις δυνάμεις μας, αναπτύσσοντας τη δράση μας», διαμηνύουν προς ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, τα οποία προετοιμάζονται για πολύμορφες και απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πρώτη απάντηση θα δοθεί στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 19 Ιούνη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΕΑΤ: Την απαίτησή τους να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και στην αστική εταιρεία «Πρωτοπορία», γενναία χρηματοδότηση του ΚΕΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία του και την αναβάθμισή του, την ίδρυση ειδικού γυμνασίου και λυκείου για τυφλούς, μετέφεραν χτες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΚΕΑΤ Γ. Δαβάκη.

ΠΡΟΝΟΙΑ: Τρίωρη στάση εργασίας (12 μ.- 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Διεκδικούν προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, άμεση προκήρυξη για την πρόσληψη των επί συμβάσει υπαλλήλων (κοινωνικών φροντιστών και φυλάκων), θεσμοθέτηση του επιδόματος ετοιμότητας. Στο κέντρο υπάρχουν μόλις 20 κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι για τρεις ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και θύματα σωματεμπορίας και για τέσσερα κέντρα κοινωνικής στήριξης πληθυσμού σε όλο το Λεκανοπέδιο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κυλιόμενες 24ωρες απεργίες (10 Ιούνη, Ρόδο και Κέρκυρα, 13 Ιούνη, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, 20 Ιούνη, Ηράκλειο και Λάρισα) ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ. Στα τέλη Ιούνη θα γίνει και μία 24ωρη πανελλαδική. Οι παραπάνω κινητοποιήσεις θα γίνουν μόνο στις τράπεζες που αρνούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΚΣΣΕ.

ΟΤΕ: Την κήρυξη 24ωρων απεργιών στις 10, 17 και 18 Ιούνη πήρε η ΟΜΕ ΟΤΕ για το θέμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με την «Ντόιτσε Τέλεκομ» και για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) πήραν κατά πλειοψηφία την απόφαση να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου του ΟΤΕ στην Αθήνα (ΝΥΜΑ - Γ' Σεπτεμβρίου).

ΔΕΗ - ΗΣΑΠ: Νέες προσφυγές κατατέθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΓΕΝΟΠ ? ΔΕΗ και η Ενωση Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ. Και οι δύο ζητούν να ακυρωθεί η πρόσκληση της υπουργού Απασχόλησης για την υποβολή υποψηφιοτήτων επιλογής προέδρου στο νεοσύστατο Ταμείο Ασφάλισης υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

ΣΤΥΛΙΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Νεκρός 24χρονος εργάτης

Ακόμα ένα νέο παιδί έπεσε χτες νεκρό στο κυνήγι του κέρδους και της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Χτες το πρωί ο Αθανάσιος Ταμπάνης που δούλευε στο εργοστάσιο ΝΕΞΑΝΣ, στην Αγία Μαρίνα Στυλίδας, κεραυνοβολήθηκε από 3.500 βολτ ρεύμα με αποτέλεσμα το νήμα της ζωής του να κοπεί βίαια, στα 24 του χρόνια. Εργαζόταν δύο χρόνια στην εταιρεία σαν ανειδίκευτος σε θέση που απαιτούσε ειδίκευση (έλεγχος καλωδίων). Το νέο «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ χτες, η Επιθεώρηση Εργασίας στο Ναύπλιο απέδωσε σε λάθος πληροφόρηση(!) την ανακοίνωση του θανάτου του 22χρονου εργάτη αλβανικής καταγωγής Salias Fatson, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, συνεχίζει να νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Ο εργάτης νοσηλευόταν μέχρι την Κυριακή στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ύστερα από πτώση σε οικοδομή στις 22 Μάη στη Νέα Κίο. Η «διόρθωση» της Επιθεώρησης έγινε αφότου η είδηση του θανάτου δημοσιεύτηκε στον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ