ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θέλουν διακομματική συναίνεση για την εφαρμογή του νόμου

Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια έδωσαν χτες οι πρυτάνεις

Πλάτη στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου προσφέρουν για μια ακόμα φορά οι Πρυτάνεις, οι οποίοι χτες σε συνέντευξη Τύπου άρθρωσαν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου. Ωστόσο, η κραυγή αυτή δεν αναφερόταν στην επίθεση που δέχεται ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά στην έλλειψη «διακομματικής συναίνεσης» για την ανεμπόδιστη εφαρμογή του νέου νόμου -πλαισίου. Κραυγή που διανθίστηκε με διαμαρτυρίες για τη «βία», «πατώντας» πάνω στις τυχοδιωκτικές ενέργειες του τελευταίου διαστήματος.

Μιλώντας εκ μέρους των πρυτάνεων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Χ. Κίττας αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα της τελευταίας περιόδου με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές, σημειώνοντας ότι στην πράξη τα κόμματα με τις τοποθετήσεις τους υποδαυλίζουν εμμέσως την αναταραχή, ακούσια όπως εκτίμησε. Σε ό,τι αφορά τη θέση των ίδιων των Πρυτανικών Αρχών, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι υποστηρίζουν την εφαρμογή του νέου νόμου, ο πρύτανης ισχυρίστηκε ότι οι πρυτανικές αρχές «συνθλίβονται», αφού «αν και έχουν επισημανθεί προβλήματα εφαρμογής του νόμου που οδηγούν τα ιδρύματα σε δυσλειτουργίες, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή όλων των σημείων» και την ίδια στιγμή άλλα κόμματα τους καλούν να μην εφαρμόσουν το νόμο που ισχύει. «Δηλαδή μας καλούν στη μη εφαρμογή ενός νόμου μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά, εμμένοντας τη λογική της υποταγής σε έναν ψηφισμένο νόμο όσο καταστροφικός κι αν είναι αυτός για τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι πρυτάνεις επανέλαβαν το αίτημά τους ο νόμος για τα πανεπιστήμια να είναι ένα «πραγματικό πλαίσιο αναφοράς» και όχι σύνολο λεπτομερών ρυθμίσεων, ζητώντας οι όποιες εξειδικεύσεις να γίνονται με τον ξεχωριστό εσωτερικό κανονισμό κάθε ιδρύματος και να καθιερωθεί η ουσιαστική και πλήρης αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων. Επισήμαναν δε θετικές πλευρές στο νόμο - πλαίσιο και χαρακτήρισαν ως «υπερβολικές και δυσκολονόητες από τον κοινό νου» τις αντιδράσεις στην αξιολόγηση, τον προγραμματισμό και την καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη των διοικήσεων.

Σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, την οποία ο υπουργός Παιδείας είχε χαρακτηρίσει σαν αναγκαίο «σοκ» για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι δε λύνει κανένα σημαντικό πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης και ότι αυτό που προέχει είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων.

Οι πρυτάνεις παρουσίασαν την πρότασή τους για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, ξεκινώντας από ένα «όχι στις δυναμικές μειοψηφίες που καταλύουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων». Διευκρίνισαν ότι δε θεωρούν την καταστολή ως λύση, ενώ όπως είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, σε περίπτωση που συνεχιστούν, προγραμματίζουν να καλέσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και εφόσον έχει επιτυχία «να τις αναγκάσουν να καταλάβουν πού οδηγούν το δημόσιο πανεπιστήμιο». Οι πρυτάνεις ζητούν επίσης κινητοποίηση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για την προάσπιση της ομαλής λειτουργίας των ιδρυμάτων, «όχι» στις κομματικές αντιπαραθέσεις για την Παιδεία, διακομματική συναίνεση μέσα από διακομματική επιτροπή της Βουλής, ωστόσο απέφυγαν να επιμερίσουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατεύθυνση στην οποία οδηγεί τα πανεπιστήμια.

Οι πρυτάνεις επανέλαβαν άλλωστε σε κάθε τόνο την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης για τις αλλαγές που απαιτούνται στην Παιδεία, αν και, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των διοικήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό που πραγματικά θέλουν να αποφύγουν είναι οι αντιδράσεις στην εφαρμογή μιας πολιτικής που παραδίδει το δημόσιο πανεπιστήμιο στις επιχειρήσεις, αλλοιώνει την αποστολή του οδηγώντας το στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και την όξυνση των ταξικών φραγμών.


ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ
«Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»

Καθημερινά αποκαλύπτεται ο ρόλος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο στημένο παιχνίδι της κυβέρνησης για την υλοποίηση των αντιλαϊκών της σχεδιασμών στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι τυχοδιωκτικές ενέργειες δυνάμεων της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) στα πανεπιστήμια, έχουν ήδη αποδείξει ότι εξυπηρετούν πλέρια την κυβέρνηση. Της δίνουν λαβή για να επιτεθεί και να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα, να προωθήσει την αντιδραστική πολιτική (νόμος- πλαίσιο, κατάργηση ασύλου κλπ.) και την ίδια στιγμή η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση να μην επιτρέπει οι αντιδράσεις σ' αυτό το νόμο να αναφέρονται στην ουσία και στη στόχευσή του.

Η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δίνει το στίγμα της προσπάθειάς του να ψαρέψει σε θολά νερά, να εγκλωβίσει εργαζόμενους και νεολαία σε ανέξοδα κανάλια, να αθωώσει την πολιτική της ΕΕ και σε τελική ανάλυση να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική. Οι «αντικρουόμενες» δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο από τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: Μιας πολιτικής σύμφωνης σε πνεύμα και ουσία με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα προχτεσινά γεγονότα στη Σύγκλητο του ΠΑΜΑΚ. Η νεολαία του ΣΥΝ με προχτεσινή της ανακοίνωση δηλώνει ότι συμμετείχε «σε συμβολική φοιτητική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΠΑΜΑΚ» και υποστηρίζει ότι «αγωνιζόμαστε για την κοινή δράση φοιτητών και καθηγητών ώστε να αποσυρθεί ο νόμος της ΝΔ και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ουσιαστικής αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου». «Αναρωτιέμαι αν αυτές οι συνθήκες διαμορφώνονται σε σύγκρουση με το ΔΕΠ και χωρίς την αποδεδειγμένη μαζική συσπείρωση του φοιτητικού κινήματος. Γιατί τέτοια φαινόμενα διαπιστώσαμε δυστυχώς κατά την εξέλιξη των "γεγονότων" στο ΠΑΜΑΚ», σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ο δε Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, δηλώνει ότι «οι πράξεις βίας, όπου εκδηλώνονται, όχι μόνο δεν μπορούν να αντιπαλέψουν αποτελεσματικά την κυβερνητική πολιτική, αντίθετα αλληλοτροφοδοτούνται με τα κυβερνητικά σχέδια». Τις ισορροπίες επιδιώκει να κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη, επανέλαβε ότι «αισθανόμαστε απέχθεια για τη βία» και σημείωσε: «Εγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις το γεγονός ότι κάποιοι νέοι άνθρωποι, συμπολίτες μας που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν παιδεία, έκαναν το μεγάλο ατόπημα να στηθούν μπροστά στη Σύγκλητο και στον πρύτανη ζητώντας του εξηγήσεις γιατί πέρασε στα κρυφά, χωρίς διάλογο και δημοκρατική διαδικασία, όπως προβλέπουν τα δημοκρατικά ήθη μέσα στο πανεπιστήμιο και δίχως συζήτηση, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν». Ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΝ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε στο ραδιόφωνο του «Flash», πως «όταν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις και δημιουργείται μια ένταση, καταλαβαίνω ότι κάποια στιγμή τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γιατί συζητάμε για καταστάσεις έκρυθμες». Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «δυστυχώς υπάρχουν πρυτάνεις που στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης και ενάντια στο εκπαιδευτικό κίνημα».

Οσες δηλώσεις κι αν κάνουν, όσες νέες «αποχρώσεις» και αν ανακαλύψουν, ο ρόλος τους έχει αποκαλυφθεί: Στόχος των μελετημένων κινήσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσουν λαβή στην κυβέρνηση να υλοποιήσει την πολιτική της και ταυτόχρονα να έχουν παράλληλα απλωμένα τα «πλοκάμια» από τη μια στους φοιτητές που αγωνίζονται και από την άλλη στις δυνάμεις που υλοποιούν το νόμο-πλαίσιο. Για να συγκαλύπτουν το ρόλο τους δε διστάζουν να προβούν και σε δηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια της φαιδρότητας: «οι επιβραβεύσεις του (σ.σ. του ΚΚΕ) από την κυβέρνηση έπιασαν τόπο» (Νίκος Παυλίδης, γραμματέας της ΠΕΘ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ). Χρειάζεται περίσσευμα θράσους για τέτοιες δηλώσεις, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κόμμα εκείνο που θέλει τις επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια, οι θέσεις του («αντινόμος»-πλαίσιο) περιλαμβάνουν όσα υλοποιεί η κυβέρνηση και έχει αναλάβει εργολαβικά να δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση, για την υλοποίηση των πιο αντιδραστικών σχεδιασμών της.


Ε.Χ.


Αποπροσανατολίζουν και νομιμοποιούν την κυβερνητική πολιτική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συνόδου των Πρυτάνεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την προώθηση των αντιδραστικών μέτρων στην Παιδεία σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των βιομηχάνων, επιδιώκοντας να τα νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, με όσα ισχυρίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, αποπροσανατολίζουν. Κρύβουν τόσο τους πραγματικούς ενόχους για την κατάσταση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όσο και τη διέξοδο από αυτή.

Οι πανεπιστημιακοί έχουν την υποχρέωση να καταγγείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές, τις κατά παραγγελία έρευνες από τις πολυεθνικές και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Οι πρυτάνεις με τη στάση και τις θέσεις τους νομιμοποιούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα τελευταία γεγονότα στα ιδρύματα και οι τυχοδιωκτισμοί έχουν και ονοματεπώνυμο και στόχο. Οι γενικές καταγγελίες κατά της βίας, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη μαζική συλλογική δράση και κινητοποίηση με τέτοιες ενέργειες, αξιοποιούνται από την κυβέρνηση, ώστε να συκοφαντηθεί η πάλη του φοιτητικού κινήματος, η απειθαρχία στον αντιδραστικό νόμο.

Την ευθύνη για τα οξυμένα προβλήματα στην Παιδεία έχουν πρώτα και κύρια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά τα χρόνια συναινετικά στηρίζουν και υλοποιούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα ιδρύματα, την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, την πλήρη υποταγή τους στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Ανεύθυνος δεν είναι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που σταθερά υποστηρίζει τον "ευρωμονόδρομο".

Το ΚΚΕ όπως από την αρχή είχε ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ, το Μάαστριχτ, την Μπολόνια, έτσι και τώρα καλεί το λαό και τη νεολαία να απορρίψει τη συναίνεση, να αντιπαλέψει την προσαρμογή της Παιδείας στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Καλεί όλους εκείνους τους πανεπιστημιακούς που θέλουν η επιστήμη και οι επιστήμονες να κατακτήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο στον αντίποδα των μονοπωλιακών σχεδιασμών, να αντισταθούν στα κυβερνητικά μέτρα. Να συσπειρωθούν με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και να αγωνιστούν για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ