ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αύξηση κερδών 278%!!!

Οι σαρωτικές ανατιμήσεις στα είδη τροφίμων είχαν σαν αποτέλεσμα εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αύξηση κερδών μέχρι και 3.417%!

Με αστρονομικά ποσοστά αύξησης των επιχειρηματικών κερδών συνοδεύτηκε το κύμα ανατιμήσεων που εντάθηκε μέσα στη χρονιά, δείχνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι πηγή της ακρίβειας που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Λόγος γίνεται για αυξήσεις κερδών - φτάνουν μέχρι και 3.417% (!) - που κατέγραψαν το α΄ τρίμηνο του 2008 οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων. Είναι ολοφάνερο ότι η εξέλιξη συνδέεται με τις αλυσιδωτές και ταυτόχρονα σαρωτικές ανατιμήσεις, με τις οποίες έχουν φορτώσει τα τρόφιμα, ξεζουμίζοντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μισθούς και συντάξεις.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι διαπιστώσεις του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος το οποίο, στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη που μας πέρασε, σημείωνε ότι η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια «είναι αποτέλεσμα σειράς αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων, που συνειδητά, μεθοδευμένα και με συνέχεια προώθησαν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, την αφαίμαξη των μικρομεσαίων στρωμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, απόλυτα εχθρική και απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα είναι η επίσημη θέση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) - θέση που ασπάστηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ - για «μη ανάμειξή τους» στο επίπεδο της διαμόρφωσης των τιμών. Η εφαρμοζόμενη πολιτική από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του «ευρωμονόδρομου» αποτελεί μια ακόμη χειροπιαστή απόδειξη για τις στρατηγικές επιλογές τους σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Προκλητικά ωφελημένοι από τις αυξήσεις στα τρόφιμα είναι οι ισχυρές επιχειρήσεις του κλάδου παραγωγής και εμπορίας, που βλέπουν τα κέρδη τους να απογειώνονται σε νέα επίπεδα - ρεκόρ.

Η κατάσταση απεικονίζεται ανάγλυφα στους ισολογισμούς τους για το α΄ τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα συνολικά κέρδη για 12 εταιρείες του κλάδου παραγωγής τροφίμων εκτινάχτηκαν σε 7,61 εκατ. ευρώ (από 2,01 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2007) παίρνοντας αύξηση 278,3% (!). Και ασφαλώς η εκτίναξη της κερδοφορίας τους δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αύξηση της λαϊκής κατανάλωσης, η οποία αντίθετα, εξαιτίας της ακρίβειας και της καθήλωσης των εισοδημάτων, ολοένα και περιορίζεται. Το γεγονός αυτό καταμαρτυράται και στους ισολογισμούς των συγκεκριμένων επιχειρήσεων: Σε κραυγαλέα αντίθεση με την αύξηση (278,3%) των καθαρών κερδών τους, ο τζίρος των ίδιων επιχειρήσεων εμφανίζει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μείωση (παρά τις απανωτές ανατιμήσεις των εμπορευμάτων). Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του τζίρου τους (κύκλος εργασιών) υπολείπεται κατά πολύ από την αύξηση των κερδών τους.

Η διαμόρφωση των καθαρών κερδών (μετά από φόρους) στον κλάδο παραγωγής τροφίμων (επεξεργασία στοιχείων: Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) για το α΄ τρίμηνο του 2008 εμφανίζεται ως εξής:

  • Αλλατίνη: 1,1 εκατ. ευρώ (+512,7%)
  • Κατσέλης: 1,59 εκατ. ευρώ (+238%)
  • Μύλοι Κεπένου: 313.000 ευρώ (ζημιά πέρυσι)
  • Καραμολέγκος: 546.000 ευρώ (+77,3%)
  • Κρέκα: 203.000 ευρώ (+33,6%)
  • Creta Farm: 932.000 ευρώ (+13%)
  • Κρι-Κρι: 649.000 ευρώ (+17,1%)
  • Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος: 360.000 ευρώ (+1.284,4%)
  • Χατζηκρανιώτη: 211.000 ευρώ (+3.416,7%)

Η εικόνα συμπληρώνεται από την κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων του κλάδου λιανεμπορίου, οι οποίες σε μέσα επίπεδα εμφανίζουν αύξηση κερδών σε ποσοστό 20,4%. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της «Βασιλόπουλος» που κατέγραψε αύξηση 60,3% στα 7,6 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω από το ρυθμό αύξησης 15,1% που εμφανίζει ο τζίρος της επιχείρησης...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην ακρίβεια - ανοικτές ακτές, δωρεάν για το λαό

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στην ανάγκη της ανάπτυξης της πάλης για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών αναφέρεται ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας του Κόμματος, στην οποία σημειώνεται:

«Οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά σοβαρά προβλήματα, που αποτελούν μερικές μόνο από τις πλευρές μιας ζοφερής πραγματικότητας, απόρροιας της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Η ακρίβεια προχωρεί ακάθεκτη και σφίγγει σαν μέγκενη τη ζωή των εργαζομένων. Οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό, στο νερό, στα εισιτήρια, στα διόδια κ.ά.

Αυξήσεις από 7%-17% έγιναν σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, μετρό), καθώς και στα υπεραστικά λεωφορεία.

Οι αυξήσεις (από 45%-180%) που επιβλήθηκαν στα διόδια και είναι μόνο η προκαταβολή που πληρώνουμε στους κατασκευαστικούς ομίλους. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες, αφού αυτό προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του εθνικού μας δικτύου στο κεφάλαιο, που ψήφισαν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα με την ακρίβεια, έχουμε και τα απανωτά διατροφικά σκάνδαλα που εμφανίζονται στο εμπόριο και την κατανάλωση, αποδείχνοντας ότι η υγεία και η διατροφή του λαού βρίσκεται στο έλεος των μονοπωλίων που ελέγχουν την παραγωγή, την εισαγωγή και εμπορία των τροφίμων.

Ολα αυτά τα οξυμένα προβλήματα κάνουν δύσκολη και εφιαλτική τη ζωή των εργαζομένων.

Αλλά και όταν οι εργαζόμενοι αναζητήσουν μια ανάσα ζωής, λίγη δροσιά στις ακτές και τις παραλίες, το μαρτύριό τους συνεχίζεται αφού θα βρουν μπροστά τους τους φράχτες των μεγαλοεπιχειρηματιών που απαγορεύουν τη διέξοδο στη θάλασσα.

Οι πιο όμορφες παραλίες της Αττικής τσιμεντοποιούνται και φράζονται. Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε όλο το μήκος της Αττικής, παραδίδει δημόσιες εκτάσεις, ολυμπιακές εγκαταστάσεις - που φτιάχτηκαν με τα χρήματα των εργαζόμενων - μεγάλους ελεύθερους χώρους, στους επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση. Η γη εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται. Την ίδια πολιτική, το ίδιο πρόγραμμα έχει το ΠΑΣΟΚ.

Το μπάνιο, η θάλασσα, η σκιά, η δροσιά, ο αέρας έχουν γίνει πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για τη λαϊκή οικογένεια που βλέπει την ακρίβεια να της τρώει το εισόδημα και την ανεργία να μεγαλώνει. Οι τιμές για τα μπάνια ξεκινούν από 5 ευρώ το άτομο τις καθημερινές και φτάνουν 15-20 ευρώ το Σαββατοκύριακο, δηλαδή ένα μεροκάματο για ένα μπάνιο.

Στη ληστεία αυτή συμβάλλουν δήμαρχοι, δημοτικά συμβούλια και δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, του ευρωμονόδρομου γενικότερα.

Εργαζόμενε, νέε και νέα,

Το ΚΚΕ σε καλεί στο δρόμο της οργάνωσης της πάλης, της ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος, της ανυπακοής και της αντιπαράθεσης. Μη δεχτείς νέα ληστεία. Μην ανεχτείς πια την κοροϊδία, δηλαδή την αύξηση ελεημοσύνης στους μισθούς, του ενός ευρώ την ημέρα, που υπέγραψε η πουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. Μην ανέχεσαι την πολιτική και τα ιδεολογήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προσπέρασε τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αφήνει άθικτη την πολιτική που εξυπηρετεί τα μονοπώλια, την πλουτοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εσύ παράγεις τον πλούτο. Εχεις δικαιώματα σε δωρεάν, σύγχρονες, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Αγωνίσου και πάλεψε μαζί μας:

  • Για δημόσιες, σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνίες με φθηνό εισιτήριο και ζώνες δωρεάν για τους εργαζόμενους.
  • Για κατάργηση όλων των διοδίων.
  • Για περιορισμό του φαινομένου της διατροφικής απειλής, απαιτώντας επειγόντως ουσιαστικό, προληπτικό, κρατικό έλεγχο σε όλες τις φάσεις της παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας.
  • Για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση και χρήση των ακτών για όλους.
  • Για απελευθέρωση των ακτών από κάθε δραστηριότητα που βρίσκεται σε αντίθεση με την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και τον αθλητισμό.

Ελα μαζί μας για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Να αγωνιστούμε ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ. Για ριζικές αλλαγές παντού.

Ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία».

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Προάγγελος ύφεσης

Την είσοδο του τομέα των οικοδομών - κατασκευών σε φάση ύφεσης, μετά από παρατεταμένη περίοδο ανόδου, που συνοδεύτηκε και από εκτεταμένη κερδοσκοπία, προαναγγέλλουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με αυτά, η οικοδομική δραστηριότητα το Μάρτη του 2008 σε σχέση με το Μάρτη του 2007, εμφανίζει κάθετη πτώση, καθώς υποχωρεί κατά 51% (!) ενώ στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2008 προς Γενάρη - Μάρτη 2007, η πτώση ανέρχεται σε 21,7%.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που έχουν ως βάση τις άδειες οικοδομών που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες της χώρας, δεν αναφέρονται στην παρούσα κατάσταση, αλλά καταγράφουν στην ουσία την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στους επόμενους μήνες. Ετσι, το Μάρτη του 2008 οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες εμφανίζονται μειωμένες κατά 46,6% σε σχέση με το Μάρτη του 2007, η μείωση των υπό κατασκευή επιφανειών ανέρχεται στο 50,3% και στον οικοδομικό όγκο στο 51%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ