ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Να ανακληθούν οι απολύσεις

Οι επιχειρηματίες της Υγείας θέλουν τους εργαζόμενους υποταγμένους στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης της απλήρωτης δουλειάς των κλεμμένων ρεπό και αργιών, για να βγάζουν όλο και περισσότερα κέρδη, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) με αφορμή τις απολύσεις πέντε εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα Υγείας - Πρόνοιας.

«Δεν είναι τυχαίες οι απολύσεις, της Αντιπροέδρου του Κλαδικού Σωματείου Πειραιά, του Γενικού Γραμματέα του Κλαδικού Κέρκυρας ,του αναπληρωματικού μέλους στο Διοικητικού Συμβουλίου στο Ιασώ General. Οι απολύσεις αυτές καταδεικνύουν την τρομοκρατική επίθεση της εργοδοσίας ενάντια στους εργαζόμενους, που συνδικαλίζονται, που διεκδικούν και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους» επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ και τονίζει: «Στόχος τους είναι η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΟΣΝΙΕ».

«Η στάση αυτή της εργοδοσίας, συνεχίζει η ΟΣΝΙΕ, στηρίζεται από την αντεργατική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ και δίνει "αέρα στα πανιά της", καθώς και από τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που οι θέσεις τους και η δράση τους διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών. Οπως και της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ) που υποστηρίζουν τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας Πρόνοιας».

Η ΟΣΝΙΕ, τα ταξικά σωματεία και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δηλώνουν ότι δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και απαιτούν την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους. Επίσης, διεκδικούν την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. «Παλεύουμε για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας», καταλήγει η ανακοίνωση

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΔΗΝ
Επίθεση στο σταθερό ωράριο και τους συμβασιούχους

Τις ευθύνες της πλειοψηφίας για το πέρασμα των κυβερνητικών σχεδίων σε βάρος των νοσηλευτών ανέδειξαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η τακτική συνδικαλιστικής πλειοψηφίας είναι αντίθετη με τα πραγματικά συμφέροντα των χιλιάδων νοσηλευτών

Motion Team

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η τακτική συνδικαλιστικής πλειοψηφίας είναι αντίθετη με τα πραγματικά συμφέροντα των χιλιάδων νοσηλευτών
Να μην κάνουν το χατίρι στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των υγειονομικών που διαμορφώνουν προϋποθέσεις για τον περαιτέρω εκφυλισμό των αγώνων του κλάδου, να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, δυναμώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης στην Υγεία και τα δικαιώματα των υγειονομικών, να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, διεκδικώντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των υγειονομικών και ασθενών, κάλεσαν τους υγειονομικούς τα μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι συνδικαλιστές της ΑΣΥ κάλεσαν τους υγειονομικούς να παλέψουν ενάντια στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για την καθιέρωση εφημερίας στους νοσηλευτές. Να διεκδικήσουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, των εκτάκτων και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία των δημόσιων νοσοκομείων, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Πρόταση για καλά προετοιμασμένες κινητοποιήσεις

Σ' αυτό το πλαίσιο, πρότειναν την κήρυξη 48ωρης απεργίας το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία της. Αντί αυτού, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ πρότεινε τα σωματεία των νοσοκομείων να πληρώνουν (!) τους εργαζόμενους για να απεργούν! Και αποφάσισε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 12 και 13 Ιούνη.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ανέδειξαν τις ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών για τη μοιρολατρία που επικρατεί σε κομμάτι των υγειονομικών. Επισημαίνοντας ότι τα αιτήματα που προβάλλει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ πλήττουν τα πραγματικά συμφέροντα των υγειονομικών, επειδή στηρίζουν στην ουσία την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Ενδεικτική για τα παραπάνω είναι η στάση των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που υπερασπίζονται τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η παράταξη του ΣΥΝ στην ΠΟΕΔΗΝ δε βάζει ζήτημα μονιμοποίησης των εργαζομένων των STAGE, αλλά προτείνει να τους παρασχεθεί ο κατώτερος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, να δουλεύουν μαζί με δυο μονίμους, να έχουν κάποια ασφαλιστική κάλυψη.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ που «αντέδρασε» γιατί αυτές οι προσλήψεις γίνονται με ρουσφετολογικά κριτήρια από τη ΝΔ. Την ύπαρξη του απαράδεκτου θεσμού, υπερασπίζεται και η ΔΑΚΕ, αντιδρώντας στο αίτημα της ΑΣΥ για μονιμοποίηση αυτών των εργαζομένων.

Θρασύτατη αντικομμουνιστική επίθεση

Μπροστά στην κριτική που ασκεί η ΑΣΥ και προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της παράταξής του για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης εξαπέλυσε ωμή αντικομμουνιστική επίθεση με φαιδρές κατηγορίες. Δε δίστασε να κατηγορήσει τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για απεργοσπασία στο ΕΚΑΒ, λοιδορώντας ταυτόχρονα την απόσπαση κάποιων κατακτήσεων στο ΕΚΑΒ, μετά το συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων του. Στο Γενικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ακόμα η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12 Ιούνη στις 10 π.μ στο Αττικό Νοσοκομείο, με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής, και κύκλος επαφών με τα πολιτικά κόμματα κ.α.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΑΒ
Εξαγγελίες μακριά από τις ανάγκες

Την έγκριση της πρόσληψης 250 διασωστών - πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, όταν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είναι 3.000, ενώ για την πανελλαδική κάλυψη χρειάζονται τουλάχιστον 5.000 και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς.

Το υπουργείο ανακοίνωσε και την προμήθεια ασθενοφόρων και κινητών μονάδων για το ΕΚΑΒ, τα δημόσια νοσοκομεία και το «Βοήθεια στο Σπίτι». Στο στόλο του ΕΚΑΒ «αθροίζει» και 70 ασθενοφόρα με εξοπλισμό κινητής μονάδας που δώρισε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, για να ενισχυθούν τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ στις πυρόπληκτες περιοχές. Δηλαδή, οι εφοπλιστές έρχονται να «μακιγιάρουν» το εκμεταλλευτικό τους πρόσωπο προσφέροντας ψίχουλα, με τη συνδρομή πάντα της κυβέρνησης που αποθεώνει τους χορηγούς.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη που υπολογίζει ως διπλό συντάξιμο χρόνο το χρόνο πτήσης του ιπτάμενου προσωπικού του ΕΚΑΒ. Δίνεται έτσι τέλος στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που αρνούνταν ως σήμερα να αναγνωρίσει την πτητική δραστηριότητα του ιπτάμενου προσωπικού του ΕΚΑΒ (που απ' το 1994 λειτουργεί με την εθελοντική συμμετοχή των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ) ως διπλάσιο συντάξιμο χρόνο, όπως ισχύει για όλα τα στελέχη του Δημόσιου Τομέα που παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες πτήσης.

ΟΕΝΓΕ
Σήμερα το θεματικό συνέδριο

Σήμερα διεξάγεται στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» το έκτακτο θεματικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με θέμα την πρόταση του υπουργείου Υγείας σχετικά με το χρόνο εργασίας και τα θέματα που αφορούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» «κατεβαίνει» στο συνέδριο με πλαίσιο που δεν απαντάει απλώς στην απαράδεκτη πρόταση του υπουργείου Υγείας, αλλά αντιπαλεύει ταυτόχρονα και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τα Προεδρικά Διατάγματα που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Θέτοντας συνολική πρόταση για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με 6ωρο 5νθήμερο 30ωρο, το πολύ μια εφημερία τη βδομάδα, 1.700 ευρώ καθαρά στο νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο, μαζικές προσλήψεις γιατρών και όλων των υπόλοιπων κλάδων στα νοσοκομεία κ.ά.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Στάση εργασίας για την Υγεία

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν στα δικά τους χέρια τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου (ΕΚΑ) προκηρύσσοντας δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) για την επόμενη Τετάρτη 11 Ιούνη. Απέναντι στα χρόνια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός σε όλο το φάσμα των δομών Υγείας και Πρόνοιας από την πολιτική ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το ΕΚΑ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση, στις 11 π.μ., έξω από το Γενικό Νοσοκομείο του Αγρινίου. Πέρα από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του νομού σε υποδομές και υπηρεσίες Υγείας, το ΕΚ διεκδικεί, ανάμεσα σε άλλα, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτως ενσήμων, την ανάπτυξη κρατικού οργανισμού για έρευνα, παραγωγή και δωρεάν διάθεση φαρμάκων, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ