ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην Ομόνοια η συγκέντρωση για την ακρίβεια

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στις 19 Ιούνη, καθώς ξεδιπλώνεται η δράση των ταξικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα, με κεντρικά αυτά των Συμβάσεων, της Υγείας και της οικονομικής ενίσχυσης

Με τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών τους, οι ταξικές δυνάμεις βγαίνουν στους δρόμους όλης της χώρας στις 19 του Ιούνη
Με τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών τους, οι ταξικές δυνάμεις βγαίνουν στους δρόμους όλης της χώρας στις 19 του Ιούνη
Με τα ζητήματα της ακρίβειας, της υπογραφής ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην πρώτη γραμμή της πάλης, ξεδιπλώνει το επόμενο διάστημα τη δράση του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, όπως συζήτησε και κατέληξε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Το βάρος της δουλειάς άμεσα πέφτει στην οργάνωση και επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 19 Ιούνη, ενάντια στην ακρίβεια και τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια, στις 7 το απόγευμα. Με ακόμα μεγαλύτερη ορμή συνεχίζεται και η μάχη των κλαδικών Συμβάσεων, καθώς στις 13 του Ιούνη απεργούν οι Λογιστές, με απόφαση της ταξικής τους Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ ενισχύει το επόμενο διάστημα το μέτωπο πάλης γύρω από τα ζητήματα της Υγείας με συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα δράσης, με συγκεντρώσεις και συζητήσεις στους τόπους δουλειάς, με παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, υποκαταστήματα του ΙΚΑ, κλπ. Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη, για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων. Οπως ιδιαίτερα τονίστηκε, το σύνολο αυτής της δουλειάς πρέπει να συντείνει στο να ενισχύεται η γραμμή της αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εργοδοσία και στην κυβερνητική πολιτική.

Θετικό έκρινε η Εκτελεστική Γραμματεία τον απολογισμό της δουλειάς του ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα, παίρνοντας υπόψη τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έβαζε και βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, η εργοδοσία και η κυβερνητική πολιτική. Αυτός ο θετικός απολογισμός μετρήθηκε σε πολύ συγκεκριμένους δείκτες που αφορούν την παραπέρα οργάνωση της εργατικής τάξης, τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα, της ανάπτυξης της αντίστασης των εργαζομένων και των αγώνων, τον απεγκλωβισμό συνειδήσεων.

Οπως τονίστηκε, τα αποτελέσματα όλης αυτής της δουλειάς που ανοίγει θα μετρηθούν σε συγκεκριμένους δείκτες, οι οποίοι και αφορούν την παραπέρα οργάνωση της εργατικής τάξης, τη μαζικοποίηση των σωματείων και την ενίσχυση της λειτουργίας τους, την ενδυνάμωση του ΠΑΜΕ. Τέλος, υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να παρθούν και επιπλέον μέτρα τις μέρες που απομένουν και μέχρι τις 30 Ιούνη, οπότε και ολοκληρώνεται η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ που διεξάγεται με τη μορφή της λαχειοφόρου, ώστε να μην επιστραφεί πίσω ούτε ένας λαχνός.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε «αυξήσεις» ντροπής συμφώνησε η πλειοψηφία

Σε λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα κατέληξαν οι σύντομες διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες

Στη φτώχεια και την εξαθλίωση καταδίκασε για ακόμα μια φορά τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Με απόφαση του μονοπαραταξιακού προεδρείου της (ΠΑΣΚΕ) και σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Ομοσπονδία υπέγραψε με τους ξενοδόχους τη νέα διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα ξενοδοχεία.

Με βάση την κατάπτυστη σύμβαση και με μπούσουλα τη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας συμφώνησε για το 2008 σε αυξήσεις λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα στο κατώτερο μισθό. Οπως προβλέπεται, οι αυξήσεις είναι 3,5% από 1/1/2008 και 3,1% από 1/7/2008. Με βάση αυτές, ο κατώτερος μισθός από 1/1/2008 διαμορφώνεται στα 597,15 ευρώ καθαρά, για να φτάσει από 1/7/2008 στα 615,67 ευρώ καθαρά!

Και για να εξασφαλιστούν τα ακόμα μεγαλύτερα κέρδη των ξενοδόχων για το 2009, η Ομοσπονδία συμφώνησε σε αυξήσεις 2% για το πρώτο εξάμηνο και 3,9% για το δεύτερο εξάμηνο! Σ' ό,τι αφορά τη σύμβαση του επισιτισμού αυτή έχει παραπεμφθεί στον ΟΜΕΔ. Ο μεσολαβητής έχει κάνει πρόταση για μονοετή σύμβαση με αυξήσεις 3,95% από 1/1/2008 και 3,5% από 1/7/2008. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους εργοδότες, θα κλείσει και αυτή η σύμβαση.

Με ορισμένα παραδείγματα γίνεται ακόμα πιο κατανοητή η αντεργατική αυτή συμφωνία της ΠΑΣΚΕ με τους ξενοδόχους. Ετσι, για παράδειγμα, μια καθαρίστρια που ανήκει στην τέταρτη κατηγορία της συλλογικής σύμβασης, παντρεμένη, με 20ετή προϋπηρεσία, που εργάστηκε 3 αργίες θα πάρει καθαρό μισθό για το πρώτο εξάμηνο του 2008 875,59 ευρώ και για το δεύτερο εξάμηνο του 2008 902,82 ευρώ! Μια καμαριέρα που ανήκει στην τρίτη κατηγορία της σύμβασης, παντρεμένη, με 20ετή προϋπηρεσία, που εργάστηκε 3 αργίες θα πάρει καθαρό μισθό για το πρώτο εξάμηνο 911,86 ευρώ και για το δεύτερο εξάμηνο 940,22 ευρώ.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων καταδικάζει τη νέα συμφωνία της ντροπής και καλεί τους εργαζόμενους να μπουν στη δράση τώρα.

ΕΣΚ - ΟΤΕ
Αντίσταση στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης

Ανακοίνωση για τις απεργίες στις 10, 17 και 18 Ιούνη

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργίες στις 10, 17 και 18 Ιούνη, απέναντι στη συμφωνία παράδοσης του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» και στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, απευθύνει η ΕΣΚ ΟΤΕ στους εργαζόμενους του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, τους καλεί να δηλώσουν μαζικό «παρών» στις περιφρουρήσεις των απεργιών και στις κινητοποιήσεις με το μπλοκ και το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ τονίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμφωνία παράδοσης του ΟΤΕ στην "Ντόιτσε Τέλεκομ" ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΟΤΕ και παραδίδει στην ουσία όλο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στα χέρια των ιδιωτικού κεφαλαίου». Πιο κάτω σημειώνεται ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ «είναι γνωστή, αφού η ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών ήταν δικό του έργο». Ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «τάχθηκε ανοιχτά πλέον υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, αφού αποδέχεται τη συμμετοχή των ιδιωτών».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες των άλλων παρατάξεων στην ΟΜΕ - ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) και λοιποί ακομμάτιστοι - υπογραμμίζει ότι «τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας αλλά με "δημόσιο έλεγχο και κοινωνικό χαρακτήρα"»!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ΕΣΚ τονίζει ότι η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων «είναι πράγματι το αντίπαλο δέος στις υποταγμένες, κυβερνητικές, φιλοεργοδοτικές και αναξιόπιστες συνδικαλιστικές ηγεσίες στα συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ». Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν κόντρα στα τετελεσμένα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών, ακόμα και αν η συμφωνία ψηφιστεί. Ο αγώνας συνεχίζεται για ανθρώπινα ωράρια, μισθούς, συντάξεις, για σύγχρονες εργασιακές σχέσεις, για σταθερή μόνιμη εργασία για όλους χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Μαζικές εξορμήσεις στις ιδιωτικές σχολές

Πλατύ άνοιγμα στη νέα βάρδια των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, με στόχο την οργάνωση στο σωματείο τους, πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης όλη την ερχόμενη βδομάδα, το συνδικάτο διοργανώνει καθημερινές εξορμήσεις στις ιδιωτικές σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα νέα παιδιά που σκοπεύουν να δουλέψουν στον κλάδο.

Η προσπάθεια αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι σπουδαστές βιώνουν στο πετσί τους την άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών. Στο όνομα της πρακτικής άσκησης οι σπουδαστές εργάζονται κανονικά στις επιχειρήσεις του κλάδου με αμοιβές «ψίχουλα», χωρίς συντάξιμα ένσημα, παρέχοντας ουσιαστικά τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις. Στη λογική τού «να μάθουν τη δουλειά», απασχολούνται σε άλλες εργασίες από την ειδικότητά τους. Στο όνομα και πάλι της πρακτικής, πολλές σχολές προχωρούν σε συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες, με μη ευνοϊκούς όρους συνολικά ως προς τα εργασιακά δικαιώματα.

Το συνδικάτο με το φυλλάδιο που θα μοιράσει στους σπουδαστές, συνοδευόμενο και από αίτηση εγγραφής στο σωματείο, καλεί τους νέους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στην ταξική τους οργάνωση, να γνωρίσουν και να παλέψουν για τα τα δικαιώματά τους. Γιατί, όπως σημειώνεται στο κάλεσμα, «αλλιώς χτυπάς με ένα δάκτυλο και αλλιώς με μια γροθιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ