ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΕΕ
Απειλές για σκληρότερες κυρώσεις

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-

Με νέες σκληρότερες κυρώσεις απειλούν ΗΠΑ και ΕΕ την Τεχεράνη σε περίπτωση που δεν τερματίσει άμεσα τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Αυτό υπογράμμισαν μετά τη συνάντησή τους ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τόνισαν ότι έχουν, ήδη, αποφασιστεί τα «επόμενα βήματα στην κατεύθυνση των σκληρότερων κυρώσεων, στα οποία περιλαμβάνεται και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ιρανικών τραπεζών».

Ο Μπους επανέλαβε ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα θα ήταν «απίστευτα επικίνδυνο» και ότι «η Τεχεράνη συνεχίζει να αγνοεί τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και θα πρέπει επιτέλους να διαλέξει ή την απομόνωση ή τις καλύτερες σχέσεις με όλους». Δεν έκανε, πάντως, νύξη στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, και αρκέστηκε στην επισήμανση της διπλωματικής οδού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο ο ύπατος αρμοστής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, μεταβαίνει στην ιρανική πρωτεύουσα για άλλον ένα γύρο επαφών, με στόχο να γίνει αποδεκτό το πακέτο πολιτικών και οικονομικών κινήτρων που έχει εκπονηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία, ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου. Χτες, πάντως, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, δόθηκε εντολή σε όλες τις ιρανικές τράπεζες, να μεταφέρουν τις καταθέσεις και τις επενδύσεις τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα του Ιράν.

Περιοδεία Μπους στην Ευρώπη

ΜΠΡΕΝΤΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο μόνο που συμφώνησαν στη «Σύνοδο των μειωμένων προσδοκιών», όπως χαρακτηρίστηκε η φετινή σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στο Μπρέντο της Σλοβενίας, ήταν το Ιράν. Κατά τα άλλα, γενικότητες περί ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τις εξελίξεις στις εστίες κρίσης...

Οσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Τζορτζ Ου. Μπους θέλησε να διαψεύσει τις εκτιμήσεις για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, δείχνοντας παράλληλα προς την πλευρά των ασιατικών αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για να υπάρξει επειγόντως πρόοδος στις συνομιλίες για μία παγκόσμια συμφωνία εμπορίου, που συνεχίζονται στο πλαίσιο του ΠΟΕ, και τόνισαν τη σημασία του Διατλαντικού Οικονομικού Συμβουλίου, του κοινού οργάνου που συστάθηκε για να εξομαλύνει θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε δύο άλλα από τα ακανθώδη θέματα της Συνόδου, τις τιμές του πετρελαίου και την ισοτιμία του δολαρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν φειδωλός στα λόγια του. Για το μεν πρώτο θέμα, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» της ιδέα του Σαουδάραβα μονάρχη για μία Σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ενώ για το θέμα του δολαρίου ουσιαστικά απέρριψε την ιδέα της ανατίμησης.

Χτες το απόγευμα ο Μπους έφτασε στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό της τελευταίας ευρωπαϊκής του περιοδείας, που περιλαμβάνει ακόμη την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενόψει της προετοιμασίας για τη φετινή Σύνοδο της G8 στην Ιαπωνία. Σήμερα ο Μπους και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα έχουν συνομιλίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και το αδύναμο δολάριο, το Αφγανιστάν, το Ιράν και για την κατάσταση στην Αφρική, ενώ είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον 30 κομητείες στις μεσοδυτικές ΗΠΑ έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών υποφέρουν από καύσωνα. Η υπερχείλιση ποταμών προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο σεΐχης Χασάν Νταχίρ Αγερς, ηγετικό στέλεχος των Σομαλών ισλαμιστών, απέρριψε χτες την πρόταση του ΟΗΕ για τρίμηνη εκεχειρία, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να μάχονται μέχρι να φύγει και ο τελευταίος ξένος στρατιώτης απ' τη Σομαλία. Την πρόταση δέχτηκαν νωρίτερα η φιλοαμερικανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νουρ Αντε και το αντιπολιτευόμενο μπλοκ «Συμμαχία για την Επαναπελευθέρωση της Σομαλίας»,

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Συνετρίβη χτες στη νοτιοδυτική Κένυα υπό άγνωστες συνθήκες εξαθέσιο αεροσκάφος τύπου «Τσέσνα» που μετέφερε μέλη της κενυατικής κυβέρνησης. Μεταξύ των νεκρών είναι ο υπουργός Οδοποιίας, Κιπκαλίγα Κόνους, και ο υφυπουργός Εσωτερικών Λόραν Λαμπόσο.

ΧΑΡΤΟΥΜ. -- Περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφος των σουδανικών αερογραμμών τυλίχτηκε στις φλόγες κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΕΥΡΩ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αρνητικό κλίμα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η γαλλική πρόταση για σύσταση Ευρωμεσογειακής Ενωσης ήταν το κύριο θέμα της συνόδου των αραβικών χωρών της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής που άρχισε χτες στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Οι συμμετέχοντες επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο αν θα καταλήξουν σε κοινή θέση ή όχι ως προς την αποδοχή της συμπερίληψης του Ισραήλ στην Ενωση και, αν και δεν έγιναν ανακοινώσεις μετά, το κλίμα, απέναντι στη γαλλική πρόταση, αποτιμάται ως αρνητικό.

Αυτό, όμως, που σημάδεψε την πρώτη ημέρα της συνόδου ήταν η απουσία του Αιγύπτιου Προέδρου. Σύμφωνα με διαρροές, ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν προσήλθε, όπως και ο Σαουδάραβας βασιλιάς, επιμένοντας στην τήρηση αποστάσεων από τον Σύρο Πρόεδρο, που μετέβη στην Τρίπολη, καθώς έχουν υιοθετήσει τους ισραηλινο-αμερικανικούς ισχυρισμούς με βάση τους οποίους η Συρία βρίσκεται πίσω από την πολιτική αστάθεια στο Λίβανο. Το πρόβλημα μεταξύ των τριών χωρών προσπαθούν να υπερσκελίσουν με διαμεσολαβήσεις το Κουβέιτ και η Λιβύη.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα δολοφονία σουνίτη φυλάρχου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του δολοφονήθηκε χτες ο επικεφαλής της σουνιτικής φυλής Αλμπού Νάσερ, της φυλής του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο σεΐκ Αλί αλ Νέντα ήταν ο άνθρωπος που παρέλαβε τη σορό του Σαντάμ, ενώ λίγους μήνες αργότερα, άρχισε να συμμετέχει ενεργά στο τοπικό Συμβούλιο Αφύπνισης, που συστάθηκε στην περιοχή με στόχο ν' αναχαιτιστούν οι επιθέσεις της «αλ Κάιντα» και να απομακρυνθούν οι μαχητές της από τις σουνιτικές περιοχές. Μέχρι το βράδυ, δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, από την οποία σκοτώθηκε και ο οδηγός του αλ Νέντα, ενώ τραυματίστηκαν τρεις σωματοφύλακές του.

Στο μεταξύ, πηγές προσκείμενες στις κατοχικές δυνάμεις υποστήριζαν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχει καταληχθεί η συμφωνία ασφαλείας που διαπραγματεύονται με την ιρακινή ηγεσία, για το καθεστώς της μελλοντικής παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ιρακινή πηγή. Από την πλευρά του, πάντως, το Λονδίνο φέρεται να προετοιμάζεται για ολική απομάκρυνση των τελευταίων 4.000 στρατιωτών του, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Τέλος, βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ, πραγματοποίησαν χτες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στην επαρχία Νταχούκ, κοντά στο χωριό Μερουά Ουά Ρεκάν, εναντίον θέσεων του ΡΚΚ, χωρίς να αναφερθούν απώλειες.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Διαδηλώσεις για τις εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ

ΣΕΟΥΛ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Σεούλ και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ να επιτρέψει τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού, με αντάλλαγμα τη μεσοπρόθεσμη σύναψη διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ.

Την κλιμάκωση των μαζικών διαδηλώσεων και ολονυκτιών, που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, ανέλαβαν πάνω από 1.500 λαϊκές οργανώσεις. Αντιτίθενται στην άρση του εμπάργκο που ίσχυε ως σήμερα στις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος στο πλαίσιο μέτρων προστασίας των καταναλωτών απ' την ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (γνωστή και ως νόσος των τρελών αγελάδων).

Ο πρόεδρος (πρώην ανώτατο στέλεχος της «Χιουντάι» που εξελέγη και ορκίστηκε πρόεδρος πριν τέσσερις μήνες) αναμενόταν να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις του πρωθυπουργού Χαν Σεούνγκ-Σόο και 15 υπουργών της κυβέρνησης μόλις 107 μέρες αφότου ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, σε μια νέα προσπάθεια εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων. Την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιτραπούν οι εισαγωγές μόνο βοδινού κρέατος από ζώα ηλικίας έως και 30 μηνών, χωρίς, βεβαίως, να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύωρη σύσκεψη για τη Γάζα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μέχρι αργά χτες βράδυ συνεχιζόταν η συνάντηση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ και της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, με αποκλειστικό θέμα την εξαπόλυση ή όχι ευρείας στρατιωτικής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας. Βαρύνουσας σημασίας στη λήψη της τελικής απόφασης εκτιμάται ότι θα είναι η προειδοποίηση των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες, σύμφωνα με διαρροές, υποστηρίζουν ότι η «Χαμάς» έχει «αναβαθμίσει» το οπλοστάσιό της «με ιρανική υποστήριξη και διαθέτει πλέον ρουκέτες με βεληνεκές 20 χιλιομέτρων».

Ενώ η κρίσιμη αυτή συνεδρίαση δεν είχε ακόμη αρχίσει, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυε άλλη μια αεροπορική επιδρομή, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ως «απάντηση» σε ένα νέο κύμα ρουκετών που έπληξε τα ξημερώματα το ισραηλινό έδαφος, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της «Χαμάς» και τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Μουσάραφ παραιτήσου»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από χτες χιλιάδες δικηγόροι του Πακιστάν, σε όλη τη χώρα, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, την αποκατάσταση των δικαστών που καθαιρέθηκαν από τις θέσεις τους στις προεδρικές εκλογές. Τη δεδομένη χρονική στιγμή των προεδρικών εκλογών, ο Π. Μουσάραφ προκειμένου να νομιμοποιήσει την υποψηφιότητά του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, όντας ταυτόχρονα επικεφαλής του στρατού, απομάκρυνε όσους δικαστές έκρινε «επικίνδυνους», κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από την πόλη Μουλτάν με στόχο να φτάσουν στην πρωτεύουσα της χώρας, Ισλαμαμπάντ στο τέλος της βδομάδας. Η μαραθώνια πορεία γίνεται με οχήματα και τη συμμετοχή του καθαιρεθέντος προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Ιφτιχάρ Τσόντρι. «Δύσκολη» χαρακτηρίζεται η θέση της κυβέρνησης, του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν και όσων συμμετέχουν στο συνασπισμό που διχάζεται για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ενώ οι κινητοποιήσεις αναφέρονται ως «ιστορικές».

Στο μεταξύ, σε έκθεση του Πενταγώνου των ΗΠΑ, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν κατηγορούνται ότι τροφοδοτούν με πληροφορίες τους Ταλιμπάν, υπονομεύοντας τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, τόσο στο έδαφος της χώρας όσο και στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ