ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς!

Eurokinissi

«Μπαράζ» προειδοποιητικών απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρση του επικίνδυνου για την πολιτιστική κληρονομιά, συνολικά, νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ, που συστήνει το νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ) ως ΝΠΔΔ, και ενάντια στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής της, εξήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑ για το νομικό καθεστώς του ΝΜΑ ενέκρινε ομόφωνο ψήφισμα, που αναφέρει ότι «η αποκοπή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (...) από τον αρχαιολογικό χώρο του βράχου που είναι μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (...) είναι θεσμικά, ιδεολογικά και λειτουργικά απαράδεκτη (...)». Ενώ, «η ιδέα της πώλησης ή ανταλλαγής έργων τέχνης από τα περιεχόμενα του συγκεκριμένου μουσείου που προφανώς είναι τα ευρήματα του ιερού βράχου», στην παράγραφο για τους πόρους του μουσείου, «αντιβαίνει όχι μόνο στο σύνταγμα, αλλά και στο κοινό αίσθημα όλων των Ελλήνων».

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν, ορθά, πως και με αυτό το νομοσχέδιο επανέρχεται ουσιαστικά η «σαλαμοποίηση» του κρατικού/ δημόσιου χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που ήθελε το νομοσχέδιο - «σκούπα» επί υφυπουργίας Τατούλη, που επίσης είχε απορριφθεί από όλη την επιστημονική κοινότητα. Διότι, μέσω του καθεστώτος του ΝΠΔΔ, το ΝΜΑ «περνά» από τη δημόσια διαχείριση στην «γκρίζα ζώνη» του δημόσιου τομέα και στο όνομα της δήθεν οικονομικής και διοικητικής «αυτοτέλειας» και «ευελιξίας» ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοοικονομική διαχείριση. Γεγονός που αντιβαίνει και τη σαφή συνταγματική επιταγή ότι η προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους.

Σημειώνουν επίσης πως το νομοσχέδιο δίνει στο ΔΣ του ΝΜΑ όχι μόνο αρμοδιότητα για τα κινητά μνημεία, αλλά και όλα τα μνημεία της Ακρόπολης, ενώ, σε ένα «κρεσέντο» αγοραίας αντίληψης, θεωρεί ως «πρόσοδο» του μουσείου τις πωλήσεις και ανταλλαγές των έργων τέχνης που θα περιλαμβάνει! Το δε «ευέλικτο» και διορισμένο από τον εκάστοτε υπουργό ΔΣ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διοίκηση του μουσείου από «μάνατζερ».

Ταυτόχρονα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ανθρώπινο δυναμικό της απαξιώνονται συνεχώς, και με τους μισθούς (ο ΣΕΑ τους χαρακτηρίζει εξευτελιστικούς) και τις εργασιακές σχέσεις και με λειψή υλικοτεχνική υποδομή. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για συνειδητή πολιτική για τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την απαξίωσή της στην αντίληψη του λαού, ώστε προοπτικά να εμφανιστεί ως σωτήριος «από μηχανής θεός» η ιδιωτικοποίησή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αναλυτικό, εφ' όλης της ύλης, υπόμνημα που κατέθεσαν πριν μήνες στην ηγεσία του ΥΠΠΟ (παραμένει αναπάντητο), αναφέρεται ότι για τα λειτουργικά έξοδα όλων των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, πανελλαδικά, το υπουργείο δίνει μόλις 900.000 ευρώ! Και βέβαια κάποιες Εφορείες Αρχαιοτήτων δε διαθέτουν δικά τους αυτοκίνητα για τις αυτοψίες και μεταφέρονται με των εργολάβων, όποτε οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα έξοδα μετακίνησης από την τσέπη τους!

Η ΓΣ αποφάσισε: 24ωρη απεργία στις 18/6, με συμβολικό αποκλεισμό του ΝΜΑ και του Μουσείου Ηρακλείου, 24ωρη στις 25/6 με κινητοποίηση στη Βεργίνα, 24ωρη στις 2/7 με κινητοποίηση σε Μυκήνες και στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο. Κινητοποιήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με μεγάλη επισκεψιμότητα και διοργάνωση ημερίδας για το ρόλο των δημοσίων μουσείων.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πλήθος σημαντικών ευρημάτων

Αποψη του τάφου με τα τέσσερα χρυσά στεφάνια
Αποψη του τάφου με τα τέσσερα χρυσά στεφάνια
Πλήθος πολύ σημαντικών ευρημάτων έρχονται και συνεχώς θα έρχονται στο φως με τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η επιλογή κατασκευής υπόγειου μετρό στη Θεσσαλονίκη μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα και πιο πολύπλοκα - αρχαιολογικά, κατασκευαστικά και οικονομικά - προβλήματα απ' ό,τι το μετρό στην Αθήνα.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ παρατίθενται αναλυτικότερα τα ευρήματα που απέδωσε η πρόσφατη αποκάλυψη, στη θέση του σταθμού «Συντριβάνι», λακκοειδούς τάφου (Τφ 840), των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων:

Ο λακκοειδής τάφος ανοίχτηκε σε λάξευμα (1,87μ. μήκος, 1,02μ. πλάτος και 0,78μ. ύψος). Ο νεκρός είχε τοποθετηθεί σε ξύλινο φέρετρο, που βρέθηκε αποσαθρωμένο. Εντοπίστηκαν τμήματα σιδερένιων καρφιών. Από το νεκρό διατηρήθηκαν σε κακή κατάσταση: το κρανίο (σπασμένο), οι αυχενικοί σπόνδυλοι, τμήματα των βραχιόνων, τα μηριαία οστά, οι κνήμες και οι περόνες.

Στο επίπεδο του σκελετού βρέθηκαν: Κοντά στο κρανίο του νεκρού βρέθηκαν δύο, όμοια χρυσά στεφάνια, με κυλινδρικό έλασμα, από όπου εκφύονται φύλλα ελιάς. Η διατήρηση των στεφανιών είναι γενικά καλή. Στις κνήμες βρέθηκε ένα τρίτο, όμοιο στεφάνι.

Βρέθηκαν: Ζεύγος χρυσών σκουλαρικιών, με ημιπολύτιμους λίθους, σε άριστη κατάσταση. Πέντε πήλινες επιχρυσωμένες χάντρες. Χρυσή δανάκη. Χάλκινο νόμισμα, σε κακή κατάσταση. Τμήμα χάλκινου κατόπτρου, σε κακή κατάσταση. Δύο χάλκινοι κρίκοι. Σπασμένο και αναδιπλωμένο χάλκινο αγγείο σε πολύ κακή κατάσταση. Πήλινο, σπασμένο αλλά ακέραιο ατρακτόσχημο μυροδοχείο. Πήλινο, ακέραιο, ατρακτόσχημο μυροδοχείο. Δύο πήλινες πυξίδα με διακόσμηση. Πήλινο δίωτο σκυφίδιο, σπασμένο. Ακέραιο δίωτο σκυφίδιο. Ακέραιος πήλινος λύχνος. Χρυσοκλωστές και έξι χάλκινοι κρίκοι. Σε ύψος 18,45μ. από την επιφάνεια της θάλασσας στα κάτω άκρα του νεκρού, χρυσό στεφάνι, όμοιο με τα προηγούμενα, σε καλή κατάσταση.

Τα κινητά ευρήματα και το σκελετικό υλικό μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στο συγκεκριμένο ανασκαφικό σκάμμα έχουν, μέχρι τώρα, εντοπιστεί 871 τάφοι και ανασκαφεί 860.

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΥΠΠΟ, στο σταθμό «Συντριβάνι» βρέθηκαν, επίσης: Τέσσερις ακόμη 4 τάφοι (οι δύο είναι κιβωτιόσχημοι). Ο ένας έχει μαρμάρινη επένδυση στο εσωτερικό του. Και οι τέσσερις τάφοι θα καταχωθούν. «Αν κάτι μπορεί να διασωθεί θα εκτεθεί σε άλλο σταθμό», ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ. Βρέθηκε και αγωγός κλειστής ροής, με πήλινους σωλήνες (30,60 μ. μήκος) και άλλοι 13 ρωμαϊκοί τάφοι, που επίσης θα καταχωθούν.

28ο Συμπόσιο Ποίησης

«Ποίηση και εικόνα» είναι το θέμα του 28ου Συμποσίου Ποίησης (26-29/6) στο Συνεδριακό - Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι εργασίες θα αρχίσουν με την παρουσίαση της «Ανθολογίας Κυπρίων Ποιητών (1950-2008)», από τους επιμελητές της Σωκράτη Λ. Σκαρτσή - Σωτήρη Π. Βαρνάβα και τον Γιώργο Μύαρη (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου). Ποιήματά τους θα διαβάσουν παρόντες ανθολογούμενοι ποιητές. Την πρώτη ημέρα των εργασιών ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης θα εισηγηθεί το θέμα «Η εικόνα της φύσης και η φύση της εικόνας στην κινηματογραφική γλώσσα». Ακολουθεί προβολή της ταινίας του «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων».

Οι 24 εισηγητές του συμποσίου θα διερευνήσουν το ρόλο της εικόνας στην αρχαία, νεοελληνική, λατινική, θρησκευτική ποίηση, στα ελληνιστικά τεχνοπαίγνια, στα γιαπωνέζικα haiga, στο βίντεο και τον κυβερνοχώρο. Δημιουργοί και κριτικοί διαφόρων Τεχνών θα μιλήσουν για τη σχέση των τεχνών με την ποίηση.

Εντεκα προσκεκλημένοι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους, ενώ μελετητές, κριτικοί λογοτεχνίας και ποιητές θα παρουσιάσουν παλαιότερους και νεότερους ποιητές. Η είσοδος σε όλες τις εργασίες του συμποσίου είναι ελεύθερη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Εδώ σε θέλω...

Ενας ύμνος στη ζωή. Γιατί «η ζωή είναι δική μας». Το μήνυμα πέταξε προχτές το βράδυ πέρα από τους βράχους του Λυκαβηττού για να φτάσει στις ψυχές όλων όσοι πεισματικά δεν το βάζουν κάτω, αρνούνται να υποβάλουν παραίτηση ζωής. Αλλά και στα αυτιά όσων φροντίζουν να «σκουριάζουν τα όνειρά μας» και να «ρημάζουν εδώ κάτω, στα ρηχά».

Η βραδιά ξεκίνησε με «ένα μεγάλο ευχαριστώ» της προέδρου του Συλλόγου Οικογένειας «Παρέμβαση» - που οργάνωσε την προχτεσινή συναυλία στο Λυκαβηττό - Γεωργίας Σουρτά, στο προσωπικό της «Παρέμβασης» και των άλλων θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι με φτωχούς μισθούς, αλλά πλούσιο απόθεμα ψυχής «στηρίζουν εμάς και τα παιδιά μας». Στη σκηνή ανέβηκαν οι Παντελής Θαλασσινός, Γιώτα Νέγκα, Γιάννης Νικολάου, Αναστασία Μουτσάτσου, Κώστας Λειβαδάς και τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και τραγούδησαν: Για τους γονείς που «ματώνουν πιο πολύ», δίνοντας τη δική τους μάχη «με επιμονή, θέληση, θάρρος και πολλή αγάπη». Για τους «νέους φίλους που αποκτήσαμε». Για όλα εκείνα που «ο άνθρωπος μπορεί να νικήσει, ακόμη και στο θάνατο να πάει και να γυρίσει». Πάνω απ' όλα όμως, τραγούδησαν για όσα όνειρα δεν ξεπουλιούνται. Για τα παιδιά που «δε θέλουν να ξαναδούν να... λυγίζουν». Για τη ζωή που φωνάζει: «Εδώ σε θέλω»!

«Δημοτικά τραγούδια. Ιστορία - παράδοση - ταυτότητα» τιτλοφορείται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής. Αφιερωμένη στο δημοτικό τραγούδι - κύριο μέσο συλλογικής μουσικής και ποιητικής δημιουργίας, έκφρασης, επικοινωνίας, μνήμης και παιδείας - η έκθεση αναδεικνύει το πώς το δημοτικό τραγούδι πλαισιώνει έθιμα και τελετουργίες των εποχών του έτους, τις αλλαγές και τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Επιστημονική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας, καλλιτεχνική επιμέλεια: Σταμάτης Ζάννος. Η έκθεση λειτουργεί στο ίδρυμα (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων), καθημερινά (9πμ-8μμ), Σάββατο (9πμ-5μμ), Κυριακή (9πμ-3μμ). Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ