ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Κλιμακώνουν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις

Συγκέντρωση σήμερα από τους οικοδόμους της Αθήνας. Αύριο απεργούν οι λογιστές και στις 24 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία

Στη μάχη της απεργίας ρίχνονται και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία
Στη μάχη της απεργίας ρίχνονται και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία
Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη δράση τους για τις κλαδικές Συμβάσεις στέλνοντας διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες ότι δεν αναγνωρίζουν τις κατάπτυστες προτάσεις τους και τη Σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ.

Σήμερα στις 6.30 μ.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία στα γραφεία των εργοδοτών. Διεκδικεί για τους εργαζόμενους του κλάδου κατώτερο μεροκάματο εργάτη 65 ευρώ, βοηθού 70 ευρώ και τεχνίτη 75 ευρώ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, πενθήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Αύριο Παρασκευή, τη σκυτάλη παίρνουν οι λογιστές όλης της χώρας που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας στις 24 Ιούνη και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις, εξήγγειλε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, ενάντια στις απολύσεις και στην τρομοκρατία.

Η ΟΣΝΙΕ υπογραμμίζει ότι η διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) 2008 του κλάδου γίνεται σε κλίμα ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Οι εργοδότες αρνήθηκαν πέρυσι την κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ και φέτος αρνούνται αυξήσεις μεγαλύτερες του 3% για το σύνολο των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία.

Και αυτό όταν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας στην Ελλάδα έχουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία στην Ευρώπη (56,1% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ) και οι εργοδότες του κλάδου είναι από τους πρώτους στη συσσώρευση υπερκερδών, επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ. Ανάφερε δε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ που ανακοίνωσε κέρδη για το 2007 αυξημένα κατά 1.096% έναντι του 2006 και τα οποία ήταν κατά πολύ αυξημένα από το 2005.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Μαζικά σε όλη τη χώρα στις 19 Ιούνη

Κάλεσμα συμμετοχής από την ΟΒΣΑ

Εντείνονται μέρα με τη μέρα οι προετοιμασίες για την επιτυχία των συγκεντρώσεων που το ΠΑΜΕ διοργανώνει σε όλη τη χώρα στις 19 του Ιούνη, ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας και με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συμβάσεων. Η κεντρική συγκέντρωση έχει οριστεί στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης θα γίνει, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη Λάρισα, με απόφαση της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Με θέμα την πολιτική της ακρίβειας και την απάντηση του ταξικού κινήματος στις 19 του Ιούνη, η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ έδωσε χτες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου. Συγκέντρωση με το ίδιο περιεχόμενο διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Αρτας, σήμερα Πέμπτη 12 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατά της ακρίβειας απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρούς εμπόρους. Η ΟΒΣΑ τάσσεται κατά της πολιτικής που ενισχύει την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και την ελεύθερη αγορά και καταγγέλλει την υποκρισία και το απύθμενο θράσος της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και όλων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Καταλογίζει, επίσης, μεγάλες ευθύνες στις πλειοψηφίες των ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για την ουσιαστική συμφωνία τους με την ασκούμενη πολιτική.

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αύριο το 3ο πανελλαδικό «κλείσιμο»

Σε λιγότερες από 20 μέρες ολοκληρώνεται η λαχειοφόρος για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ και οι τοπικές Γραμματείες, τα ταξικά συνδικάτα και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προσπάθειες ώστε την καταληκτική ημερομηνία, την 1η του Ιούλη, να μην υπάρχει ούτε ένας λαχνός που να μην έχει διατεθεί. Το 100% του πλάνου τους έχουν πιάσει ακόμα η Κως και η Κάλυμνος. Σ' αυτήν την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν τις επόμενες μέρες όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να είναι επιτυχημένο το 3ο πανελλαδικό «κλείσιμο» που έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή, 13 Ιούνη. Το έπαθλο της λαχειοφόρου είναι ένα αυτοκίνητο και ο λαχνός που κερδίζει αντιστοιχεί στον πρώτο αριθμό του λαϊκού λαχείου στην κλήρωση της 1ης Ιούλη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΟΥΣΑ: Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στις διώξεις των συναδέλφων τους συνδικαλιστών πραγματοποιούν σήμερα οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας. Θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΠΑΜΕ: Την άμεση επαναπρόσληψη ενός εργαζόμενου που απολύθηκε μετά από 10 χρόνια δουλειάς απαίτησε χτες αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στον Κυριάκο Γριβέα, πρόεδρο της ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας». Ο πρόεδρος, πιστός στις εντολές της κυβέρνησης, επιμένει να θεωρεί δικαίωμά του να απολύει όποιον θέλει και όποτε θέλει. Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί ότι θα επιμείνει μέχρι να δικαιωθεί ο εργαζόμενος.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ: Την αγωγή των μεγαλοκαναλαρχών με την οποία απαιτούσαν να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η 48ωρη απεργία που είχαν κάνει στις 18 και 19 Μάρτη 2008 οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης για το Ασφαλιστικό, απέρριψε με απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σε διώξεις των εργαζομένων που πρωτοστατούν συνδικαλιστικά προχωρά η διεύθυνση του ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης αναπήρων «Αναγέννηση» στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, όπου απασχολούνται περίπου 300 εργαζόμενοι. Το τελευταίο διάστημα μετά από συστηματική παρέμβαση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, έγιναν μαζικά εγγραφές στο σωματείο και συγκροτήθηκε και 9μελής Σωματειακή Επιτροπή στο χώρο δουλειάς. Από την επόμενη μέρα η εργοδοσία άρχισε να συντάσσει αναφορές για πλημμελή εργασία σε βάρος των 9 μελών της σωματειακής επιτροπής και να εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν κείμενο με το οποίο στρέφονται εναντίον των συναδέλφων τους της 9μελούς επιτροπής. Η ΟΣΝΙΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις.

ΕΑΒ: Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τις τρεις τελευταίες βδομάδες οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν μονόωρη στάση εργασίας στην πρώτη ώρα κάθε βάρδιας, ενώ χτες έκαναν πορεία από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού μέχρι τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Αύριο προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

ΟΤΟΕ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι τραπεζοϋπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο απόφασης της ΟΤΟΕ για κυλιόμενες 24ωρες απεργίες σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας, λόγω της άρνησης των τραπεζιτών να υπογράψουν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η επόμενη 24ωρη απεργία θα γίνει στις 20 Ιούνη στη Λάρισα και στο Ηράκλειο. Οι απεργίες γίνονται μόνο στις τράπεζες που αρνούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Σύμβαση.

ΔΕΗ: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο οι τεχνικοί της ΔΕΗ με αιχμή τα ζητήματα της έλλειψης προσωπικού, των εργολαβιών, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

ΟΤΕ: Νέα απεργία στις 17 και 18 Ιούνη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ με αφορμή τη συμφωνία της κυβέρνησης με την «Ντόιτσε Τέλεκομ».

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν στις 19 Ιούνη οι σχολικοί φύλακες, απαιτώντας να αναγνωριστούν ως συντάξιμα τα χρόνια υπηρεσίας τους πριν από τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου. Την ίδια μέρα, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποιούν στάση εργασίας για συμπαράσταση (11 με 3 και 6 με 10 το βράδυ).

ΟΛΠ ΑΕ: Στάση εργασίας (9.30 π.μ.-1 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια. Στον Πειραιά θα γίνει συγκέντρωση υπαλλήλων και λιμενεργατών στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο κεντρικό κτίριο της ΟΛΠ ΑΕ. Την ίδια ώρα θα συνεδριάζει η διοίκηση του Οργανισμού, για την ανακήρυξη της κινεζικής πολυεθνικής «Cosco» σε «προσωρινό ανάδοχο» των ΣΕΜΠΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ