ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Προσκλητήριο ρήξης με τις δυνάμεις της συναίνεσης

Ανακοίνωση της παράταξης μπροστά στην απεργία που έχουν κηρύξει για τις 24 Ιούνη ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στα φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι

Αγωνιστικό κάλεσμα στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν αποφασιστικά στην περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας με προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης, την Τρίτη 24 Ιούνη στα φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, απευθύνει η παράταξη Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση.

Την απεργία κήρυξαν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και στηρίζει η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ). Διεκδικούν την αναδρομική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας στα πλοία αυτά και την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών στο ΝΑΤ. Δηλαδή, την εφαρμογή του νόμου 3622/2007, που ενώ ψηφίστηκε πριν 6 μήνες μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις του ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι ναυτιλιακές εταιρείες με την κάλυψη του ΥΕΝ δεν τον εφαρμόζουν, διατηρώντας τους ναυτεργάτες με τη ΣΣΕ ποντοπόρων ή μεσογειακών φορτηγών.

Καμιά ανοχή στους συμβιβασμένους!

Η ΝΣΚ, με ανακοίνωση, επισημαίνει προς τους ναυτεργάτες ότι «η επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του που υπηρετούν τον ευρωμονόδρομο ενάντια στην εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στηρίζεται σε πολιτικο - συνδικαλιστικές δυνάμεις που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ)».

Είναι οι ίδιες δυνάμεις, σημειώνεται, που συνθέτουν την υποταγμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ, της ΓΣΕΕ. Υπηρετώντας την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου - που καθιερώνεται με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και ευθύνεται για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εργαζόμενοι, συνταξιούχοι - «στηρίζουν τη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, την άνιση αμοιβή για ίση εργασία, εργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση, με αυξήσεις ένα ευρώ τη μέρα. Υπονομεύουν τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργατών, στρώνουν το δρόμο για βδομάδα των 65 ωρών εργασίας που ψήφισε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ίδιες δυνάμεις στην ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών) και την ΠΝΟ, συμφωνούν με τους εφοπλιστές (έναντι αμοιβής με την μπλε κάρτα) στην άνιση αμοιβή για ίση εργασία, «τα φιλοδωρήματα των επιβατών να είναι μισθός, να παραβιάζουν ακόμα και τα κατώτερα μισθολόγια του ILO (Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) 530 δολ. ΗΠΑ».

Απάντηση με βάση την πείρα και τις ανάγκες

Αυτό φαίνεται καθαρά στην κρουαζιέρα που αφανίζουν και τους ελάχιστους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Η τελευταία αντιναυτεργατική εγκριτική πράξη που εξέδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο κρουαζιερόπλοιο «ORIENT QUEEN», «κατ' εντολή της εταιρείας CORE MARINE», «μειώνει παραπέρα την οργανική σύνθεση σε 51 Ελληνες σε σύνολο 319 ναυτεργατών και "νομιμοποιεί" τις μυστικές συμφωνίες σωματείων της ΠΝΟ». Οπως αυτές που αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Ιούνη του υπουργού ΕΝ, όπου ειπώθηκε ότι για τη νέα εγκριτική πράξη στο «ORIENT QUEEN», ο υπουργός «είχε τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ναυτεργατικών σωματείων Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Μαγείρων».

Η Ναυτεργατική καλεί τους ναυτεργάτες να οργανωθούν στα σωματεία τους και να ενταχθούν στις κλαδικές της ΝΣΚ. Με τον αγώνα τους να απομονώσουν και να ανατρέψουν αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, να ενισχύσουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στο ναυτεργατικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της Διεθνούς Ενωσης Μεταφορών της ΠΣΟ. Τους καλεί σε μέτωπο με το στεριανό ταξικό κίνημα, «αναπτύσσοντας τη δράση μας για τα άμεσα και στρατηγικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Ανυποχώρητη πάλη για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες

Δε δουλεύουν σήμερα και αύριο, με παύσεις εργασιών συνεχίζουν από Δευτέρα. Δυναμώνει το κύμα της αλληλεγγύης

Από προηγούμενη μαζική συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης στο Πάρκο του Σχιστού
Από προηγούμενη μαζική συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης στο Πάρκο του Σχιστού
Με οργανωτή του αγώνα τους τα ταξικά τους Σωματεία και όπλο το κύμα αλληλεγγύης που έχει εκφραστεί από πλήθος σωματείων, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συνεχίζουν τον αγώνα για να αποκρούσουν την έφοδο των επιχειρηματιών του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ ΑΕ) στο νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και δράσης. Επίθεση που εκφράστηκε και με την εν κρυπτώ απομάκρυνση από τη ΒΙΠΑΣ του κοντέινερ που είχαν στήσει οι εργάτες για να στεγάσουν τα σωματεία τους.

Οπως αποφάσισαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, δε θα δουλέψουν σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, ενώ από τη Δευτέρα, συνεχίζουν με παύσεις εργασιών. Απαιτούν την εφαρμογή του άρθρου 16 του νόμου 1264 που σημαίνει να δοθεί από τους εργοδότες κάθε διευκόλυνση (χώρος για γραφεία και χώρος για συνελεύσεις) στα σωματεία για να αναπτύξουν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δράση. Απαιτούν ακόμα ιατρείο πλήρως επανδρωμένο και εξοπλισμένο (οπωσδήποτε ασθενοφόρο) και πυροσβεστικό σταθμό.

Σε δελτίο Τύπου τα Σωματεία της Ζώνης επισημαίνουν ότι στο ΔΣ της ΒΙΠΑΣ συμμετέχουν η κυβέρνηση μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Ανάπτυξης, η νομαρχία Πειραιά και ο δήμος Περάματος. Καλούν τα κόμματα της Βουλής «να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την πρωτοφανή για τα σημερινά δεδομένα ενέργεια του ΔΣ της ΒΙΠΑΣ ΑΕ». Ειδικά η κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τη θέση της» για την εφαρμογή του 1264 «και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό» αν έχει πρόθεση να επαναφέρει «τα ζητήματα δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς στα χρόνια του χουντικού καθεστώτος». Καλούν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Πειραιά, τη νομαρχία, όλα τα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, τη ΓΣΕΕ και μαζικούς φορείς να πάρουν θέση στο πλευρό τους.

Στη λίστα των δεκάδων πλέον ανακοινώσεων αλληλεγγύης προστέθηκαν ακόμα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΤΕ
Ψήφο στους πραγματικούς αγωνιστές

Αρχαιρεσίες πραγματοποιεί στις 24 Ιουνίου ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΕ για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στη γενική αντιπροσωπευτική συνέλευση. Οι ταξικές δυνάμεις, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη «Συνδικαλιστική Ενότητα», καλούν τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή και σε ανάδειξη των υποψηφίων που οι ίδιες στηρίζουν, ώστε να μην επιτρέψουν «να συνεχιστεί η παντελής αδράνεια του Συλλόγου μας στην εδώ και καιρό συνεχιζόμενη κυβερνητική επίθεση». Να καταδικαστεί η σημερινή ηγεσία του Συλλόγου και να αναδειχτεί μια ηγεσία ικανή να «αναπτύξει συνδικαλιστικό κίνημα δυνατό, ενωτικό, αποφασιστικό στη γραμμή υπεράσπισης των δικαιωμάτων», διεκδικώντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες. Στην κατεύθυνση αυτή οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους συνταξιούχους να στηρίξουν με την ψήφο τους τους πιο κάτω υποψηφίους για το ΔΣ του Συλλόγου: Αντωνίου Ιωάννης, Μεταξάς - Μαριάτος Γεώργιος, Βασιλόπουλος Δημήτριος, Νταούλη Ελένη, Καραμάνος Λεωνίδας, Τσόγκας Ιωσήφ, Κλάδης Αναστάσιος.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΗΛΟΣ: Την αγανάκτησή τους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού, εκφράζουν με ψήφισμά τους οι φορείς και ο λαός της Μήλου. Οπως καταγγέλλεται, το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) του νησιού είναι υποστελεχωμένο, οι υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ ανύπαρκτες και το σύστημα διακομιδών ανεπαρκές. Και οι φορείς απαιτούν τη συνέχιση της 24ωρης λειτουργίας του ΚΥ, την άμεση και καθημερινή παρουσία γιατρών στο ΙΚΑ Μήλου, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των γιατρών του ΚΥ Μήλου.

ΙΝFΟΤΕ: Την επαναπρόσληψη των απολυμένων της «ΙΝFΟΤΕ», αλλά και την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των άλλων δικαιωμάτων, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος. Από το Δεκέμβρη του 2007, που ολοκληρώθηκε από τον ΟΤΕ η πώληση κατά 100% της «ΙΝFΟΤΕ», οι νέοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε απολύσεις, αξιοποιώντας το γεγονός ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση που να εξασφαλίζει τη δουλειά των 450 εργαζομένων. Μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν απολυθεί περισσότερα από 40 άτομα, ανάμεσά τους και οκτώ άτομα που συγκέντρωσαν 76 υπογραφές ζητώντας την πρόσληψή τους από τον ΟΤΕ, με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Οργανισμού.

ΟΤΕ: Η δεύτερη συνάντηση έγινε χτες μεταξύ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων και της διοίκησης της επιχείρησης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αν και η διοίκηση της επιχείρησης δε διατύπωσε συγκεκριμένες θέσεις, ωστόσο φαίνεται να αμφισβητεί την ισχύ των μέχρι σήμερα συλλογικών συμβάσεων και συνεπώς τα δικαιώματα των εργαζομένων που προβλέπουν αυτές.

ΤΣΜΕΔΕ: Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι υπάλληλοι του Ασφαλιστικού Φορέα των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, ζητώντας την άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων (πρόσληψη προσωπικού, αναστολή του νόμου για την ενοποίηση των Ταμείων, ορθολογική κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού κ.ά.).

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (11.30 π.μ.) προχωρούν στις 24 του Ιούνη οι γεωπόνοι. Διεκδικούν ανάπτυξη και στελέχωση των υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα, λύση στα οικονομικά αιτήματα κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ