ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ακίνδυνο το μολυσμένο ηλιέλαιο»

Πρωτοφανής και προκλητική η απάντηση της Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα

Το επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, που κατανάλωσαν οι Ελληνες εργαζόμενοι, είναι ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία!! Αυτή είναι η προκλητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχετική Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του KKE, Γιώργου Τούσσα, με την οποία καταγγέλλει τη διοχέτευση στην αγορά χιλιάδων τόνων επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιελαίου, εξαιρετικά επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία. Καταγγέλλει, επίσης, και την κοινοτική νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη μεταφορά υγρών ελαίων και λιπών σε δεξαμενές πλοίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ορυκτελαίου και άλλων υγρών τοξικών αποβλήτων, αυξάνοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων τροφίμων σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Στην απαράδεκτη απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επί λέξει: «Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκτιμήσεις έκθεσης υποδεικνύουν ότι το επιμολυσμένο με υψηλής ιξώτητας ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, αν και ανεπιθύμητο για ανθρώπινη κατανάλωση δεν προκαλεί ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι επομένως ορθό να ομιλούμε για εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία»(!!!)

Και συνεχίζει, υπερασπιζόμενη με τον ίδιο προκλητικό τρόπο, την πολιτική της ΕΕ: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιμόλυνση συνδέεται με τη μεταφορά σε δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προϊόντων διάφορων των τροφίμων... Η παρέκκλιση που προβλέπεται στην οδηγία της Επιτροπής 96/3/ΕΚ της 26ης Ιανουαρίου 1996, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2004/4/ΕΚ..., όσον αφορά τη θαλάσσια μεταφορά χύδην υγρών ελαίων και λιπών σκοπό έχει την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας πλοίων για τη μεταφορά ελαίων και λιπών. Η παρέκκλιση αυτή, ωστόσο, υπόκειται σε αυστηρούς όρους που εξασφαλίζουν ισοδύναμη προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας σε σχέση με τα τρόφιμα αυτά... στο βαθμό που πληρούνται οι διατάξεις υγιεινής και οι απαιτήσεις καθαρισμού, διασφαλίζεται προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας ισοδύναμη με εκείνη που παρέχουν τα πλοία που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά τροφίμων. Ως εκ τούτου, η προαναφερθείσα νομοθεσία που προβλέπει την παρέκκλιση για τη μεταφορά τροφίμων με πλοία τα οποία δε μεταφέρουν αποκλειστικά τρόφιμα, δε θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι οι αυστηροί νομικοί όροι για την παρέκκλιση αυτή εξασφαλίζουν επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων ισοδύναμο με εκείνο που παρέχουν τα πλοία που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά τροφίμων».

Από την απάντηση της Επιτροπής προκύπτει ότι η μοναδική δήθεν εγγύηση ασφάλειας της δημόσιας υγείας που προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ είναι ο καθαρισμός των δεξαμενών των πλοίων, αν και όπως τον κάνουν οι εφοπλιστές.

Γι' ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι μπροστά στα συμφέροντα και την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων η ΕΕ δε διστάζει όχι μόνο να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ακόμη και τη ζωή των εργαζομένων, αλλά και να τους εμπαίζει από πάνω δηλώνοντας ότι η εγκληματική πολιτική της διασφαλίζει την υγεία τους και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
«Απελευθέρωση» στα μέτρα των επιχειρηματιών

Ζωτικός χώρος στο μεγάλο κεφάλαιο. Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της συγκέντρωσης στον κλάδο

Την παραπέρα απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού λογιστή ελεγκτή δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ με σχέδιο νόμου που κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής. Πρόκειται για την «εναρμόνιση» της ελληνικής νομοθεσίας με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ σε συνέχεια των ρυθμίσεων που ξεκίνησαν από το 1991 - 1992, για να διευρυνθούν στη συνέχεια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2003), διευρύνοντας την εμπορευματοποίηση των ελεγκτικών εργασιών.

Σε αυτή τη φάση, δρομολογούν την παραπέρα συγκέντρωση κεφαλαίων, την έλευση ισχυρών επιχειρήσεων στον κλάδο, για τη διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στη βάση των σύγχρονων αναγκών τους. Ακόμη δίνουν απλόχερα κάθε δυνατότητα στις ελεγχόμενες ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους να «ελέγχουν» οι ίδιες τον εαυτό τους. Οι νέες ρυθμίσεις δεν παρέχουν καμία απολύτως διασφάλιση στο διοικητικό προσωπικό του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ).

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Διαχωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα από το πτυχίο. Με τις νέες ρυθμίσεις, το επάγγελμα του ελεγκτή μπορεί να ασκεί και μη πτυχιούχος ανώτατης οικονομικής σχολής (απόφοιτος β΄ βάθμιας εκπαίδευσης)στη βάση συστημάτων «πιστοποίησης».
  • Μέχρι σήμερα - και παρά τη σταδιακή απελευθέρωση του κλάδου - οι εταιρείες ελεγκτών (ΑΕ ή ΕΠΕ) έπρεπε να έχουν εταίρους μόνον επαγγελματίες ελεγκτές. Στο εξής παύει αυτή η υποχρέωση. Ισχυρές επιχειρήσεις, για παράδειγμα τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, βιομηχανίες κ.ά. έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των ελεγκτικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελεγχόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να συστήσουν ακόμη και θυγατρικά «μαγαζιά», να αξιοποιούν επαγγελματίες ελεγκτές τους οποίους εμφανίζουν ως μετόχους και να «ελέγχουν» οι ίδιοι τον εαυτό τους...
  • Οι εναπομείνασες δραστηριότητες του ΣΟΕΛ μεταβιβάζονται στην ΕΛΤΕ, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για το διοικητικό προσωπικό του ΣΟΕΛ, το οποίο μένει στον αέρα.

Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε επισημάνει τις σχετικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο πριν από ένα μόλις μήνα (στις 12 του Μάη) είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

«ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»
Αυτόνομα στην ηλεκτροπαραγωγή

Αποφασισμένη να εντείνει την παρουσία της στην ηλεκτροπαραγωγή εμφανίζεται και η «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ανακοινώνοντας ότι προωθεί την απόκτηση του 100% της εταιρείας «Κόρινθος Πάουερ», στην οποία συμμετείχε με την ισπανική «Iberdrola». Το 2006η ισπανική εταιρεία είχε αποκτήσει το 70% και στη «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» είχε μείνει το 30% της εταιρείας, η οποία συμμετείχε και στο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για μια επιδοτούμενη θερμοηλεκτρική μονάδα φυσικού αερίου. Αν και οι δραστηριότητες είχαν «παγώσει», οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί με τις συνεχείς ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και ενόψει της αναδιάρθρωσης της τιμολόγησης, προϊδεάζει για ακόμη πιο σίγουρα και πιο υψηλά κέρδη, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Η ισπανική εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στην Ελλάδα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχοντας την πλειοψηφία της εταιρείας «ΡΟΚΑΣ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το επόμενο βήμα είναι έγκριση της συναλλαγής από το υπουργείο Ανάπτυξης και η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

«Εχθρός» της αγροτιάς

«Ο ΣΥΝ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει αντιταχθεί στην εκτροπή του Αχελώου, θεωρώντας την ένα περιβαλλοντικό έγκλημα»! Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους κατοίκους του χωριού Μεσοχώρα Τρικάλων. Αν το ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν ήταν πολύ σοβαρό θα μπορούσε κανείς να πει «μικρός είναι, μεγάλα λόγια λέει». Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι ο νεανικός αυθορμητισμός και η πολιτική απειρία που ωθεί τον Αλ. Τσίπρα σε τέτοιες ρήσεις. Τα ίδια έλεγε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ. Αλ. Αλαβάνος και πολλά άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Επομένως, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία του ΣΥΝ, εν γνώσει της και με σχέδιο, στρέφεται κατά της κατασκευής ενός έργου υποδομής, πολύ σημαντικού και αναγκαίου, όχι μόνο για τη διατήρηση της γεωργίας στη Θεσσαλία, αλλά και για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας και, προπάντων, για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, που τόσο πολύ έχει υποβαθμιστεί στην περιοχή.

Στο ερώτημα των Θεσσαλών αγροτών «γιατί ο ΣΥΝ στρέφεται, με μένος, κατά της εκτροπής του Αχελώου», οι απαντήσεις είναι πολλές. Εν πρώτοις, είναι γνωστό ότι ο ΣΥΝ συντάσσεται με τη στρατηγική της ΕΕ που προωθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η λειψυδρία στη Θεσσαλία, ένα πρόβλημα που, σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να λυθεί με την εκτροπή του Αχελώου. Επιπλέον, η συμπόρευση του ΣΥΝ με κάποιες «οικολογικές οργανώσεις» που κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν το έργο, δε φαίνεται να είναι και τόσο «αθώα», αν ληφθεί υπόψη ότι πίσω από αυτές κρύβονται και ανταγωνιστικά καπιταλιστικά συμφέροντα - πολυεθνικές τροφίμων κ.ά. - που θίγονται από την αγροτοβιομηχανική ανάπτυξη, την οποία θα φέρει η εκτροπή του Αχελώου.

Με την αρνητική του θέση στο επείγον και ζωτικό αίτημα για εκτροπή του Αχελώου, ο ΣΥΝ έχει μετατραπεί σε «εχθρό των Θεσσαλών αγροτών», σε «πολέμιο της αγροτοβιομηχανικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας» και σε «υπονομευτή της περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής». Βεβαίως, φορώντας συχνά την προσωπίδα της παραλλαγής και τη μάσκα της υποκρισίας, επιχειρεί να εμφανιστεί με διαφορετικό πρόσωπο. Πότε «φιλοαγροτικό», όπως έκανε πριν λίγο καιρό ο Αλ. Τσίπρας στη Λάρισα, και πότε «φιλοπεριβαλλοντικό», όπως όταν στελέχη του δηλώνουν υπέρ των ήπιων μορφών ενέργειας και ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Αλλά, αυτές οι αντιφάσεις δε μας παραξενεύουν, καθώς αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό των κάθε λογής οπορτουνιστών και πολιτικάντηδων.

Υστερόγραφο: Ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε, αναφανδόν και κατά της κατασκευής και λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα. Ενα έργο που κινείται στην κατεύθυνση αναζήτησης ήπιων μορφών ενέργειας και είναι άκρως αναγκαίο, ιδιαίτερα, σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες. Ενα έργο που πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί - παραμένει εκκρεμές επί 7 χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και κάποιων άλλων που αντιδρούν χωρίς να πείθουν, πάντα, για τις αγνές προθέσεις τους - αφού, βεβαίως, ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής για δίκαιες αποζημιώσεις των περιουσιακών στοιχείων που θα απολέσουν και για τη μετεγκατάστασή τους σε πρότυπους οικισμούς...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ