ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο κατέληξε η συμφωνία του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη» με το υπουργείο Υγείας, να αναλάβει τη λειτουργία του Κέντρου «Επικοινωνία» που πρόσφερε εκπαίδευση σε 35 πολυανάπηρα παιδιά.

Η «Επικοινωνία» ήταν μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και την «Αμυμώνη». Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε - λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης - την ανάληψη της ευθύνης για τα παιδιά ανέλαβε η «Αμυμώνη», με προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με το υπουργείο Υγείας. Ετσι, το κράτος αποποιήθηκε την υποχρέωσή του για τη φροντίδα των πολυανάπηρων παιδιών, μεταφέροντάς τη στα ασφαλιστικά ταμεία και τους γονείς.

Χτες, το υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε Δελτίο Τύπου της «Αμυμώνης», κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν προκύπτουν υποχρεώσεις για τη χρηματοδότηση της «Αμυμώνης», πιέζοντας για την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την προειδοποίηση που είχαν απευθύνει προς τους γονείς στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και εργαζόμενοι του Κέντρου για το τι θα επακολουθούσε, σε περίπτωση που δέχονταν αυτή τη «λύση». Αλλά και ότι σηματοδοτούνταν η εγκατάλειψη των αναγκών για την εκπαίδευση των πολυανάπηρων παιδιών, που είναι δεκάδες εκατοντάδες.

Την πολιτική αυτή αντιπαλεύουν με συνέπεια το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και το ΚΚΕ, με κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των αναπήρων. Οι γονείς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συνταχθούν στον αγώνα για δημοσιοποίηση του Κέντρου, για να αναλάβει το κράτος 100% την ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας με κοινωνικό έλεγχο από τους γονείς, για τη δημιουργία ανάλογων δημόσιων κέντρων εκπαίδευσης και αποκατάστασης για τα πολλαπλά ανάπηρα παιδιά και την ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών τους.

Ανατροπή και «ανατροπή»

«Είναι πλέον σαφές ότι η όποια βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους εργαζόμενους και τη νεολαία περνάει μέσα από τη ρήξη και την ανατροπή με τις κεντρικές επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων στην ΕΕ».

Από τη χτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΝ με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρακάμπτουμε το γεγονός ότι το κόμμα αυτό στο πλαίσιο της «αριστερής στροφής» δανείζεται φράσεις και συνθήματα ( π.χ. «ρήξη (;)» «ανατροπή» (;)) από τις επίσημες θέσεις του ΚΚΕ. Αλλά πρόκειται για αριστερή στροφή ή για αριστερούτσικο πασπάλισμα των κλασικών οπορτουνιστικών θέσεων που παραδοσιακά προβάλλει το κόμμα αυτό; Το μεν ΚΚΕ προβάλλει το αίτημα της ρήξης, της ανατροπής και της ανυπακοής (το τελευταίο το ...ξεχάσανε στο ΣΥΝ) στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης και τελικά της διάλυσης του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων στη χώρα μας και σε κάθε χώρα-μέλος, για να περάσουν οι κοινωνίες στο σοσιαλισμό. Ο δε ΣΥΝ προβάλλει το αίτημα της «ρήξης» και της «ανατροπής» ενάντια ...στις κεντρικές επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ για μια ΕΕ κοινωνική και δημοκρατική με τον άνθρωπο να συνυπάρχει με τα κέρδη, αλλά πάνω απ' αυτά! Με άλλα λόγια, επανέρχεται στη γνωστή ρεφορμιστική θέση, για ...πάλη μέσα στα πλαίσια της ΕΕ (αυτό δα έλειπε) ώστε από νεοφιλελεύθερη να γίνει δημοκρατική και κοινωνική. Τότε, ρε παιδιά, γιατί να μην παλέψουμε και για τον εκδημοκρατισμό του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας; Να τα αποσπάσουμε από τα χέρια των αντιδραστικών δυνάμεων και να τα κάνουμε φορείς της δημοκρατίας; Πολύ απλά, γιατί ορισμένα πράγματα δεν επιδέχονται μεταρρύθμισης, αλλά μόνο ανατροπή.

Η ασφάλεια των τροφίμων στο περιθώριο

Σοβαρούς κινδύνους για την κτηνοτροφική οικονομία, αλλά και την υγεία των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργεί η πρόθεση της Επιτροπής να επιτρέψει εκ νέου τη χρήση κρεατάλευρων στην κτηνοτροφία. Θυμίζουμε ότι τη δεκαετία του '90 η χρήση των κρεατάλευρων στα βοοειδή οδήγησε την Ευρώπη σε ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο, της γνωστής πια νόσου των «τρελών» αγελάδων, που έπληξε σοβαρά την κτηνοτροφία κυρίως των βορειοευρωπαϊκών χωρών και αποτέλεσε σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η Επίτροπος Υγείας Ανδ. Βασιλείου, η Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση χοιρινού κρεατάλευρου στους εκτροφείς πουλερικών και χοίρων, μιας και η σταδιακή εξάλειψη της νόσου των «τρελών» αγελάδων επιτρέπει μία τέτοια απόφαση. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόταση είναι πολύ πιθανό να τεθεί προς έγκριση από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές της κοινότητας, ακόμη και εντός του 2008. Φυσικά και οι συνέπειες που θα είχε στην υγεία των καταναλωτών μια τέτοια διατροφική αλλαγή στις δύο αυτές ομάδες ζώων δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Επιτροπή, η οποία για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι βάζει πάνω απ' όλα τα κέρδη των πολυεθνικών τροφίμων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νεολαιίστικο αντάμωμα με το ΚΚΕ

Τα 90 χρόνια του ΚΚΕ δεν είναι απλώς η μεγάλη και πλούσια ιστορική διαδρομή ενός κόμματος. Είναι ένα προς ένα, 90 χρόνια αγώνων και θυσιών με συγκεκριμένο σκοπό: Την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Κι αυτός ο σκοπός δεν είναι απλά ένα ευγενικό όραμα, αλλά είναι στόχος στοιχειοθετημένος με μια επιστημονική κοσμοθεωρία. Με θεωρία επαναστατική, γι' αυτό και πρωτοπόρα. Και για να γίνει πράξη, για να γίνει ζωή αυτός ο στόχος, απαιτεί και ακούραστη, πρωτοπόρα, επαναστατική δράση. Από αυτή την πρωτοπόρα θεωρία και δράση είναι χαραγμένη η 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ. Γι' αυτό και έχει αξία για τον κάθε νέο, για τον κάθε εργαζόμενο να γνωρίσει αυτή την ιστορία, να κάνει κτήμα του τα διδάγματα και τις εμπειρίες της, να τα κάνει όπλα για το «σήμερα» και για το μέλλον του, για την ίδια του τη ζωή.

Αυτό είναι και το ζητούμενο για το φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στην ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που συνδιοργανώνεται από Κόμμα και Νεολαία. Ηδη αυτή η μεγάλη γιορτή έχει απλώσει τα φτερά της. Ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα και θα κορυφωθεί στην Αθήνα, με το κεντρικό τετραήμερο εκδηλώσεων που θα γίνει στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη. Πρόπερσι, από το κεντρικό τετραήμερο εκδηλώσεων του 33ου Φεστιβάλ είχαν περάσει 90.000 νέοι και νέες. Αντίστοιχα πολλές δεκάδες χιλιάδες παιδιά συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ως το μεγαλύτερο πραγματικά πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός κάθε καλοκαιριού, το Φεστιβάλ μπορεί με τον πλούτο των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεών του να φέρει τους νέους κοντά στο ΚΚΕ, στην πρωτοπόρα ιστορία, θεωρία και δράση του.

Χτες στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, σήμερα στο Πεδίον του Αρεως, στα ΤΕΙ, αύριο στον Πειραιά, όλο το καλοκαίρι σε κάθε γωνιά της χώρας, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ χτίζονται με τη φροντίδα των Οργανώσεων του ΚΚΕ, με το μεράκι των παιδιών της ΚΝΕ, με την ουσιαστική συμμετοχή των φίλων της Οργάνωσης. Χιλιάδες ερασιτέχνες καλλιτέχνες βάζουν τη σφραγίδα τους στο Φεστιβάλ, το πλουτίζουν με τις νότες και τα χρώματά τους. Ετσι φτιαγμένο το Φεστιβάλ μιλάει στη γλώσσα λαού και νεολαίας, ακουμπάει στις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα οράματά τους. Απαντάει στην ανάγκη του νέου να ασχοληθεί με την τέχνη, να δημιουργήσει και να την απολαύσει. Ακουμπάει το δικαίωμά του στον αθλητισμό, την απαίτησή του για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Φωτίζει το δρόμο της ανυπόταχτης στάσης ζωής, κόντρα στις εξαρτήσεις. Αλλά απαντά μέσα από την εμπειρία της 90χρονης ιστορικής δράσης του ΚΚΕ στον αγώνα για το μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό. Η αυλαία έχει ανοίξει. Το ραντεβού δίνεται για τους νέους ...κάθε ηλικίας στις εκδηλώσεις του 34ου Φεστιβάλ, του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ