ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αρθρο του Φιντέλ Κάστρο σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για την Κούβα

Η Κούβα παρά τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις συνεχίζει να παλεύει και να διατηρεί τις κατακτήσεις για το λαό της. Οπως στο νευραλγικό τομέα της Παιδείας

Associated Press

Η Κούβα παρά τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις συνεχίζει να παλεύει και να διατηρεί τις κατακτήσεις για το λαό της. Οπως στο νευραλγικό τομέα της Παιδείας
ΑΒΑΝΑ.--

Στην «τεράστια υποκρισία» σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναστείλει τις κυρώσεις ενάντια στην Κούβα, ως μιας κίνησης τακτικής, που εμμένει όμως στα περί «εκδημοκρατισμού», αναφέρθηκε στις 20 του Ιούνη ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο.

Στο άρθρο του, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «δεν έχει καμία οικονομική επίδραση στη χώρα μας. Αντίθετα, οι νόμοι των ΗΠΑ, και επομένως ο οικονομικός και ο χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός τους, είναι σε πλήρη ισχύ».

«Θέλω να σημειώσω την τεράστια υποκρισία αυτής της απόφασης. Η υποκρισία είναι ακόμα πιο προφανής εξαιτίας των σκληρών ευρωπαϊκών μέτρων σε ό,τι αφορά στις απελάσεις των παράνομων μεταναστών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μερικές από τις οποίες έχουν πληθυσμούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή. Οι μετανάστες είναι επίσης καρπός της πολιτικής αποικίας, της ημιαποικίας και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης», πρόσθεσε.

«Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητείται από την Κούβα να χορηγήσει ασυλία σ' αυτούς που θα αλυσοδέσουν την πατρίδα και το λαό και θα τους παραδώσουν στον ιμπεριαλισμό», σημείωσε ο Κουβανός ηγέτης, και έκανε λόγο για το ρόλο που παίζει η μαφία του Μαϊάμι, που βρίσκεται στις υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τους παράνομους μετανάστες, τους σύγχρονους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών, καθώς και για όλους αυτούς που πεθαίνουν επιχειρώντας να περάσουν το ταπεινωτικό τείχος στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ.

Ο Φιντέλ Κάστρο, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και στην κρίση των τροφίμων, στις κλιματικές αλλαγές και στον πληθωρισμό, τόνισε ότι «καμία από αυτές τις κυβερνήσεις (σ.σ. της ΕΕ), ούτε η Τσεχία και η Σουηδία που σταθερά αντιτάχθηκαν στην απόφαση της ΕΕ, είναι ικανές να δώσουν λογικές απαντήσεις στα ερωτήματα» που τέθηκαν.

Και στην Κούβα, «οι μισθοφόροι και οι προδότες, στις υπηρεσίες της αυτοκρατορίας, είναι σε απόγνωση και σηκώνουν τα χέρια τους με αηδία, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της προδοσίας και της ατιμωρησίας», κατέληξε ο Κουβανός ηγέτης.

Εύσημα από την ΟΥΝΕΣΚΟ για την εκπαίδευση

Σε άλλο άρθρο της περασμένης Κυριακής με τίτλο «Αλήθεια και Διατριβές» ο Κουβανός ηγέτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της ΟΥΝΕΣΚΟ (20 του Ιούνη), στην οποία σημειώνεται ότι μετά από δίχρονη μελέτη σε πάνω από 200.000 παιδιά από 16 χώρες, η Κούβα λαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής σε ό,τι αφορά στο επίπεδο μαθηματικών και ανάγνωσης στα παιδιά της τρίτης τάξης του δημοτικού και της έκτης τάξης στα μαθηματικά και στην επιστήμη. «Είναι η δεύτερη φορά που η Κούβα αναγνωρίζεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «είναι λογικό να δεχτούμε ότι καμία χώρα όπου συστηματικά παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να έχει τέτοια υψηλά επίπεδα στον τομέα της εκπαίδευσης». Και το έχει επιτύχει παρά τον 50χρονο αποκλεισμό των ΗΠΑ, τη συκοφαντία, τον αποκλεισμό της στην πρόσβαση στην τεχνική και επιστημονική πληροφόρηση.

Παράλληλα, συνέχισε τις σκέψεις του σχετικά με τον νέο νόμο της ΕΕ για τους παράνομους μετανάστες ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα στην Κούβα ούτε καμία μορφή ασυλίας για τη διακίνηση ναρκωτικών. Τα έχει αντιμετωπίσει και τα δύο αποτελεσματικά, χωρίς να καταφύγει σε αιματοχυσία. Μόνο η υποκρισία μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν παραδεχτεί το γεγονός αυτό».

«Δεν έχω γράψει μια αντιευρωπαϊκή διατριβή, απλά έγραψα την αλήθεια. Δε φταίω εγώ αν η αλήθεια είναι δυσάρεστη», υπογράμμισε, και καταλήγοντας πρόσθεσε ότι «δεν είμαι ούτε θα είμαι ποτέ ηγέτης μιας φράξιας ή ομάδας αποσχιστών από το κόμμα. Κανένας δεν έχει λόγο επομένως να θεωρήσει πως υπάρχει εσωτερική διαμάχη μέσα στο κόμμα. Αν γράφω, αυτό γίνεται επειδή συνεχίζω να αγωνίζομαι, στο όνομα των πεποιθήσεων τις οποίες έχω υπερασπιστεί σε όλη μου τη ζωή».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Τα αυτονομιστικά σχέδια σε πλήρη εξέλιξη

ΛΑ ΠΑΣ.--

Αυλαία τέλους για τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα, καθώς η Ταρίχα, μία ακόμα πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές βολιβιανή επαρχία, ψήφισε υπέρ της αυτονομίας. Επίσημα αποτελέσματα θα υπάρξουν την Τετάρτη, αλλά σύμφωνα με τα έξιτ πολς, το «ναι» (δηλαδή υπέρ της αυτονομίας) συγκεντρώνει γύρω στο 80%. Το «όχι» συγκέντρωσε 19,7%, ενώ η αποχή έφτασε το 28% και είναι το μικρότερο αποχής από όλα τα προηγούμενα δημοψηφίσματα - στη Σάντα Κρους, στο Μπένι και το Πάντο.

«Μία νέα Βολιβία πρέπει να οικοδομηθεί βασισμένη στην αυτονομία» δήλωσε προειδοποιητικά προς την κυβέρνηση Εβο Μοράλες ο κυβερνήτης της πλούσιας επαρχίας, Μάριο Κόσιο, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος που «γιόρταζε» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παρουσία και των κυβερνητών των περιφερειών Σάντα Κρους, Μπένι και Πάντο.

Εντούτοις, τα αποτελέσματα αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν τη μεγάλη έκρηξη ή ακόμη και διάλυση της Βολιβίας, καθώς ο στόχος των κυβερνητών δεν είναι φυσικά η αυτονομία, αλλά ο οριστικός τερματισμός του προγράμματος ριζικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καθεστώς αυτονομίας χωρίς να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας Ραμόν Κιντάνα, υπενθυμίζοντας ότι και αυτό το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην περιφέρεια της Ταρίχα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Εβο Μοράλες μιλώντας σε συγκέντρωση στο Στάδιο Πετρολέρο στην Κοτσαμπάμπα κάλεσε τους κυβερνήτες που προωθούν τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα να μη σαμποτάρουν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στις 10 Αυγούστου, με το οποίο θα αποφασιστεί εάν θα παραμείνουν στη θέση τους ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, καθώς και οι εννέα κυβερνήτες των επαρχιών της χώρας. Ο Μοράλες θεωρεί ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος της 10ης Αυγούστου θα έχει επιτυχή για την κυβέρνηση κατάληξη και υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά θα επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα, αλλά και θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδήλωση ενάντια στην ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Κούβας και με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση των 5 Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη 24 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του KKE, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ θυμίζει ότι για περισσότερα από 40 χρόνια, αντικουβανικές ομάδες που δρουν ελεύθερα στο Μαϊάμι έχουν σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή αμέτρητες επιθετικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα και όσους τάσσονται υπέρ της ομαλοποίησης των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 3.000 Κουβανοί. Και προσθέτει ότι «οι προσπάθειες για παραπέρα αποσταθεροποίηση συνεχίζονται με τις ευλογίες και την υποστήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ».

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο τον ελληνικό λαό να συνεχίσει και να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στο Νησί της Επανάστασης. Να στηρίξει το δικαίωμα και την προσπάθεια ενός λαού να αποφασίζει ποιον δρόμο ανάπτυξης θέλει να ακολουθήσει.

ΗΠΑ
Νέες αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αποκαλύψεων συνέχεια από την εφημερίδα «New York Times» όσον αφορά τα βασανιστήρια που χρησιμοποίησε η CIA κατά τις ανακρίσεις των «υπόπτων για σχέσεις με την Αλ Κάιντα», όπου μάλιστα για πρώτη φορά κατονομάζεται και πράκτορας.

Αλλά ως θετικό παράδειγμα... με καταγραφή της δραστηριότητας του Ντόις Μαρτίνες, αναλυτή της μυστικής υπηρεσίας, ο οποίος, απορρίπτοντας τις μεθόδους βασανισμού που ακολουθούσαν άλλοι πράκτορες, απέσπασε σημαντικές πληροφορίες από τον Χαλίντ Σαΐχ Μοχάμεντ και άλλα τρία από τα θεωρούμενα ως ανώτατα στελέχη της «Αλ Κάιντα», κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του σε μυστική φυλακή της CIA στην Πολωνία, έξω από τη Βαρσοβία. Είχε προηγηθεί ο επανειλημμένος βασανισμός του Μοχάμεντ με εικονικό πνιγμό και άλλες σκληρές μεθόδους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε αντιδιαστολή με τη μέθοδο του Μαρτίνες, η πλειοψηφία των πρακτόρων που λαμβάνουν μέρος στο απόρρητο πρόγραμμα έχουν ελάχιστη εμπειρία... και ήταν ένας από τους λόγους που χρησιμοποίησαν βίαιες και βασανιστικές μεθόδους ανάκρισης. Επίσης, η CIA οργάνωσε μυστικές φυλακές σε τρίτες, συνεργάσιμες χώρες. Δύο από τα βασικότερα λειτουργούν στην Ταϊλάνδη και την Πολωνία, «την 51η πολιτεία των ΗΠΑ» όπως την αποκάλεσε αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να δώσει στη δημοσιότητα χιλιάδες σελίδες υλικού που αφορούν τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών για να αποσπάσουν πληροφορίες από υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες και θεωρούνται βασανιστήρια, απαγορευμένα από διεθνείς συμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ