ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - «ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΖΑΟΛΙ»
«Αρωμα γυναίκας»

Αρωμα γυναίκας είχε για την ελληνική αποστολή στίβου το φετινό ευρωπαϊκό κύπελλο «Μπρούνο Τζάολι» αφού οι Ελληνίδες αθλήτριες έκαναν τη... δουλειά τους και μάλιστα με το παραπάνω. Κατ' αρχήν, στους αγώνες της Α` κατηγορίας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη πήραν την πρώτη θέση κερδίζοντας την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία της Σούπερ Λίγκας. Παράλληλα όμως με τους βαθμούς που μάζεψαν και χάρις στο ενιαίο σύστημα βαθμολόγησης μιας χώρας (άνδρες - γυναίκες) κατάφεραν να σώσουν τα προσχήματα και για την αντρική αποστολή, η οποία αν και εντός αγωνιστικών χώρων ήταν στην τελευταία θέση του ομίλου διατηρήθηκε τελικά και αυτή στη Σούπερ Λίγκα.

Στους αγώνες της Κωνσταντινούπολης από ελληνικής πλευράς ξεχώρισε η τετράδα των Χαλκιά, Δεβετζή, Σκαφίδα, Κοκκιναριού που πήραν τις πρωτιές σε 200μ (23.33), τριπλούν (14.68) και επί κοντώ (4.42) και 3.000μ στιπλ (9.37.07) αντίστοιχα. Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση της ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ400 (Ντόβα, Σύρου, Δερβένη, Χαλκιά) που πήραν την πρώτη θέση με χρόνο 3.33.07 και ξεπέρασαν τις Ρουμάνες, στο αγώνισμα που έκρινε την άνοδο. Η βαθμολογία στον όμιλο ήταν: Ελλάδα 122, Ρουμανία 117,5, Τουρκία 90,5, Βουλγαρία 85, Σουηδία 84, Ουγγαρία 77, Σερβία 75.

Αντίθετα στο Ανσί όπου διεξήχθησαν οι αγώνες των ανδρών τα πράγματα δεν πήγαν καλά, με μόνο δυο αθλητές να ξεχωρίζουν. Ο Κώστας Δουβαλίδης που ήταν 2ος στα 110μ εμπόδια (13.59) και ο Τάσος Γκούσης που πήρε την ίδια θέση στα 200μ (20.57). Η Ελλάδα ήταν τελευταία στον όμιλο με 68 βαθμούς ενώ η κατάταξη πιο πάνω είναι η εξής: Μ. Βρετανία 112, Πολωνία 98, Γαλλία 96, Γερμανία 95, Ρωσία 84, Ιταλία 82, Ισπανία 81.

ΤΕΝΙΣ
«Βρόμικες»... ρακέτες

Υπόθεση στημένων αγώνων «σκιάζει» πλέον και το Γουίμπλετον, ένα από τα κορυφαία τουρνουά επαγγελματικού τένις. Οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα «Times», ξεκινούν εξονυχιστικές λεπτομέρειες για οκτώ παιχνίδια που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, και για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες πως το αποτέλεσμά τους ήταν προκαθορισμένο.

«Εάν κοιτάξεις ένα τουρνουά, μπορείς να εντοπίσεις πως σε ένα παιχνίδι πέφτουν στοιχήματα που φτάνουν τις 23.000 στερλίνες, σε ένα άλλο έχουν παιχτεί 27.000, ενώ υπάρχει και παιχνίδι όπου τα στοιχήματα έχουν φτάσει τις 36.000 στερλίνες. Επιπλέον, υπάρχει ένα ματς στο οποίο έχουν παιχτεί 4,5 εκ. στερλίνες. Δε χρειάζεται λοιπόν να είσαι μεγαλοφυία για να καταλάβεις πως σε αυτή την περίπτωση κάτι συμβαίνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο φάκελο. Επισημαίνεται πως τα παιχνίδια αυτά είναι από το 2002 και μετά και αφορούν κάποιους Αργεντινούς, Ρώσους, Ιταλούς, Ισπανούς και Αυστριακούς αθλητές.

Κοινό σημείο όλων των αγώνων, έληξαν στα τρία σετ. Υπήρχε δηλαδή εύκολη επικράτηση από την πλευρά ενός αθλητή. Ο φάκελος, ο οποίος έχει φτάσει ήδη στα χέρια των υψηλά ιστάμενων ανθρώπων της παγκόσμιας συνομοσπονδίας του τένις, αναφέρει πως πίσω από αυτά τα «στημένα» ματς κρύβονται οργανώσεις από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και Αυστριακός «δάκτυλος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο φετινό τουρνουά Γουίμπλετον, το οποίο ανοίγει τη Δευτέρα (23/6) τις πύλες του για τους αθλητές αλλά και τους φιλάθλους, θα πάρουν μέρος 5 τενίστες που έχουν ανάμειξη στα 8 παιχνίδια που βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Την ίδια ώρα, εξετάζονται οι περιπτώσεις άλλων 13 αθλητών, που έχουν κριθεί «ύποπτοι» για τον εύκολο τρόπο με τον οποίο έχασαν παιχνίδια σε άλλους γύρους της διοργάνωσης.


Εσπασαν... καρδιές

Ιδιαίτερα συναρπαστικοί ήταν οι δύο προημιτελικοί που έγιναν το Σαββατοκύριακο. Σε κανέναν από τους δύο δεν κρίθηκε το αποτέλεσμα στην κανονική διάρκεια. Για τον έναν χρειάστηκε η παράταση και για τον έτερο και η ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, ώστε να σφραγιστούν τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια, για τα ημιτελικά.

Το Σάββατο η Ρωσία (ξανα)έκανε επίδειξη ικανοτήτων, αυτή τη φορά απέναντι στους - απρόσμενα μέτριους - Ολλανδούς. Η «αρκούδα» ήταν απόλυτη κυρίαρχη του παιχνιδιού, στο μεγαλύτερο διάστημά του, και δίκαια πανηγύρισε την πρόκριση. Με αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή τον Αρσάβιν, χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι υστέρησαν, ήταν εμφανώς καλύτερη από τους «οράνιε». Το γεγονός ότι δεν εξασφάλισε τη νίκη - πρόκριση στα 90 λεπτά, οφείλεται σε δύο γεγονότα. Αφ' ενός στις κακές τελικές επιλογές των Ρώσων και αφ' ετέρου στην κλάση του Φαν Ντεν Σάαρ. Η κανονική διάρκεια βρήκε τις αντιπάλους ισόπαλες με 1-1 (56' Παβλιουτσένκο - 86' Φαν Νιστελρόι). Στην παράταση οι Ρώσοι πέτυχαν άλλα δύο γκολ (112' Τορμπίνσκι, 116' Αρσάβιν) και τώρα θα διεκδικήσουν την παρουσία τους στον τελικό από την Ισπανία.

Οι Ιβηρες, για να βρεθούν στην ημιτελικό, έπρεπε να ξεπεράσουν (και) μια δυσμενή παράδοση 88 χρόνων. Τόσα είχαν να κερδίσουν τους Ιταλούς. Την Κυριακή, για να το καταφέρουν, χρειάστηκε να φτάσουν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι. Η κανονική διάρκεια και η παράταση της αναμέτρησης έληξε χωρίς γκολ. Οι Ισπανοί ήταν κάπως καλύτεροι από τους Ιταλούς, χωρίς πάντως ο αγώνας να διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Παρ' όλα αυτά, αμφότερες οι ομάδες είχαν κάποιες ευκαιρίες για γκολ. Δεν τις αξιοποίησαν και έτσι έφτασαν στα πέναλτι. Εκεί «μίλησε» η κλάση του Κασίγιας που απέκρουσε τα σουτ στις εκτελέσεις των Ντε Ρόσι, Ντι Νατάλε, και αφού οι συμπαίχτες του (πλην Γουίθα) ευστόχησαν, οι Ιβηρες προκρίθηκαν με σκορ 4-2.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Πρεμιέρα με υποσχέσεις

Με την υπόσχεση όλων για καινούριες επιτυχίες έγινε χτες η πρώτη συνάντηση της Εθνικής ανδρών ενόψει των υποχρεώσεών της για το Προολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας τον επόμενο μήνα όπου θα κριθεί η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Αύγουστο. Με αρκετές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό αφού το παρών έδωσαν πέντε νέα πρόσωπα Τσαλδάρης (Αρης), Καλαμπόκης, Ξανθόπουλος (Πανιώνιος), Πρίντεζης και Βουγιούκας (Ολυμπιακός) και καλή ψυχολογία στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων. Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός τεχνικός Παναγιώτης Γιαννάκης έδειξε να πιστεύει στις δυνατότητες της ομάδας καθώς και στα καινούρια παιδιά. «Εχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο τουρνουά στο οποίο πρέπει να πετύχουμε. Εχουμε καλέσει παιδιά που έχουν δυνατότητες, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βάλουμε στην ομάδα για να δουλέψουνε σκληρά και να κάνουν τον κόσμο περήφανο για αυτό που θα βλέπει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας προπονητής. Η Εθνική ομάδα αναχώρησε για το Καρπενήσι όπου θα πραγματοποιήσει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας τους.

  • Επιτροπή γιατρών του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ (WADA) περίμενε την ελληνική αποστολή στο Καρπενήσι με αποτέλεσμα οι Πρίντεζης και Τσαλδαρής να υποβληθούν σε έλεγχο για χρήση αναβολικών.
EBU
Για το... θεαθήναι

Σε μια κίνηση, για τις εντυπώσεις και μόνο, προέβη η Ευρωπαϊκή Ενωση Μεταδόσεων (EBU), αναφορικά με το ντόπινγκ. Αντιλαμβανόμενη πως τ' αλλεπάλληλα κρούσματα πλήττουν το «προϊόν», δηλαδή τα συμφέροντά της, επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα. Ετσι, απειλεί με κυρώσεις τις ομοσπονδίες που δε θα προσφέρουν εγγυήσεις για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Η EBU θα παρουσιάσει συμβόλαια στις αρμόδιες ομοσπονδίες, ζητώντας τους να συμφωνήσουν με τους όρους της WADA, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις όσον αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις ώρες μετάδοσης. «Δεχόμαστε ότι θα υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ντόπινγκ (...), αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα κάνουν (σσ οι ομοσπονδίες) κάθε προσπάθεια για την καταπολέμησή του» δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο γενικός διευθυντής της EBU, Ζαν Ρεβεγιόν.

Είναι προφανές το υποκριτικό της υπόθεσης. Γνωρίζει απόλυτα (και) η EBU ότι η εμπορευματοποίηση (σύνδεση αποτελέσματος - ανταλλάγματος και το τζιράρισμα τεραστίων συμφερόντων γύρω από αυτά) αποτελεί την κύρια αιτία του φαινομένου. Οσο λοιπόν οι συνθήκες, ουσιαστικά, επιβάλλουν τέτοιες θεωρήσεις και πρακτικές, αποκλείεται να μην υπάρχει ντόπινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ