ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2008
Σελ. /32

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ) βρίσκεται κοντά στη φτωχολογιά!! Το γνωρίζατε ή όχι;

***

Και η ΝΔ με τη φτωχολογιά είναι!! Απόδειξη; Τα 48 μέτρα κατά της ακρίβειας!!!

***

Με την εξεταστική θα λάμψει η αλήθεια!!! Το δήλωσε και αυτό ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ)...

***

Λέτε ο Τσουκάτος να ξαναγίνει ΕΚΚΕ, τώρα που τον διέγραψαν;

***

Δηλαδή να ...επαναστατήσει εκ νέου!...

***

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε από τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ! Λίγη ντροπή, πού να βρεθεί; Κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι ο κοσμάκης στον καναπέ και μετά (υποκριτές) τον καλούν (δήθεν) να σηκωθεί!!...

***

Η ακρίβεια σαρώνει την Ευρώπη; Να δούμε πότε θα τη σαρώσουν (την Ευρώπη) οι λαοί!...

***

Οχι και δεν πήραν μέτρα κατά της ακρίβειας οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ...

***

Πήραν και παραπήραν υπέρ των μονοπωλίων, άρα πώς θα την αυξήσουν περισσότερο...

***

Οι καταναλωτικές οργανώσεις απειλούν με μποϊκοτάζ! Ξεφτίλα πλήρης...

***

Ορίστε: Ο Τσιφάκης (;) ζήτησε από όσους αγοράζουν τρόφιμα να τηλεφωνούν αμέσως στο υπουργείο μόλις διαπιστώνουν αυξημένες τιμές!!!

***

Ανοησία ή δούλεμα;

***

Ο Ομπάμα προωθείται και από την Ομπάμα!...

***

Η Ναόμι Κάμπελ δικάζεται, επειδή έδειρε μία αεροσυνοδό! Σοβαρά πράγματα και το θέμα και η Ναόμι...

***

Ακου ΕΚΚΕ!!...


Παπαγεωργίου Βασίλης


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Παρόν ή μέλλον;

Ο ήλιος ίσα - ίσα που 'χει ξεπροβάλει στον ουρανό. Στο μυαλό της τριγυρίζουν ασταμάτητα τα λόγια του γιατρού για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Εάν επρόκειτο γι' αυτή δε θα την ένοιαζε τόσο. Αφορούσαν, όμως, την κόρη της που, μόλις πριν δέκα μέρες, έκλεισε πέντε χρόνια ζωής. Ευτυχώς, μέσα σε λίγους μήνες η υγεία της μικρής μπορεί να επανέλθει, αλλά, δυστυχώς, χρειάζονται άμεσα χρήματα, ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία. Το ταμείο δεν καλύπτει το σύνολο των εξόδων.

Θυμήθηκε μια είδηση που 'χε ακούσει πριν πολύ καιρό, αλλά δεν είχε δώσει σημασία. Οι κρατήσεις απ' τον πενιχρό μισθό της είχαν «κάνει φτερά». Για την ακρίβεια, η τότε κυβέρνηση τις είχε ...επενδύσει στο χρηματιστήριο. Εξοργίστηκε, μα δεν είχε χρόνο για άλλες τέτοιες σκέψεις. Αισθάνθηκε το κεφάλι έτοιμο να σπάσει. Είχε έρθει η ώρα για να πάει στη δουλειά της και δεν είχε κοιμηθεί ούτε λεπτό. «Δεν είμαι για να χάνω μεροκάματα», ψιθύρισε και σηκώθηκε να ετοιμαστεί.

Συνειδητοποίησε ότι θα αργούσε μισή ώρα, ξεφύσηξε και σκέφτηκε: «Τι να έκανα; Δεν άντεχα να σηκωθώ. Οπως και να 'χει, όμως, δε θα χάσω τα λεφτά αυτής της μισής ώρας». Οταν έφτασε στη δουλειά εξήγησε στον προϊστάμενο το πρόβλημά της. Ηξερε μέχρι και τη σειρά των λέξεων της απάντησης του: «Σε καταλαβαίνω. Βέβαια, όπως ξέρεις, το μισάωρο το χάνεις». Πήγε γρήγορα - γρήγορα στο πόστο της.

Αδυνατούσε να συγκεντρωθεί. Η κούραση και η απελπισία ήταν αποτυπωμένες στο πρόσωπό της. Η συνάδελφός της, μόλις την αντίκρισε, της είπε: «Τι έπαθες; Πρώτη φορά σε βλέπω έτσι». Απάντησε κοφτά: «Θα σου πω όταν τελειώσει η βάρδιά μας». Τα μάτια της είχαν μαύρους κύκλους και ήταν έτοιμα να κλείσουν. «Γιατί όχι στο διάλειμμα;», ήρθε η επόμενη ερώτησή της. «Θα το δουλέψω το διάλειμμα. Αργησα μισή ώρα και δεν είμαι για να χάνω ούτε μισό ευρώ», της αποκρίθηκε. Ο διάλογος σταμάτησε εκεί.

Ηρθε η ώρα του διαλείμματος. «Φυσικά» δεν ήταν η μόνη η οποία θα 'βγαζε 13 ώρες χωρίς παύση. Δεν το 'κανε, άλλωστε, για πρώτη φορά. Εριξε μια ματιά στους συναδέλφους της που συνεχίζουν να δουλεύουν. Ξεκίνησε έναν εσωτερικό μονόλογο γεμάτο οργή, οι κινήσεις της άρχισαν να αποκτούν ένταση. Εδώ και χρόνια οι εργοδότες έχουν δικαίωμα, με μια ατομική σύμβαση, να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σαν δούλους, αρκεί να τους αφήνουν ...περιθώριο 11 ωρών ανάπαυσης.

Ακόμα κι αυτό το 11ωρο, βέβαια, δεν είναι «καθαρό». Οσοι «επέλεξαν» να κάνουν μισάωρο διάλειμμα, είχαν, ήδη, χάσει τη μισή ώρα ξεκούρασης απ' τις 11. Η σημερινή καρτέλα τους θα έγραφε: 11.00-11.30 ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Το μέτρο αυτό πέρασε πρώτα στις εφημερίες και μετά γενικεύτηκε σε όλο τον εργάσιμο χρόνο.

Η έντασή της μεγάλωνε. Την έπιασε ένας ασυνήθιστος πονοκέφαλος. Δεν πέρασαν λίγα λεπτά και λιποθύμησε. Εκανε αρκετή ώρα για να αποκτήσει τις αισθήσεις κι ακόμα περισσότερες για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Σύνολο ωρών απ' τη στιγμή που λιποθύμησε μέχρι τη στιγμή που ξανάπιασε δουλειά: 4. Ανοιξε τα μάτια της στο νοσοκομείο. Ο γιατρός τη συμβούλευσε να μη συνεχίσει τη δουλειά σήμερα, αλλά αυτή επέμεινε. «Δεν έχω περιθώριο να χάσω ούτε λεπτό. Χρειάζομαι χρήματα. Σήμερα έχω, ήδη, 4 ώρες ανενεργού χρόνου εργασίας. Καταλαβαίνετε;»...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Associated Press

ΝΕΠΑΛ
Διαδήλωση κατά της ακρίβειας

Ενάντια στην ακρίβεια και τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα, διαδήλωσαν χτες στο Κατμαντού φοιτητές και εργαζόμενοι. Παρά την πρόσφατη κατάργηση της βασιλείας, τα μέτρα της νέας κυβέρνησης των Μαοϊκών ανταρτών δεν είναι στην κατεύθυνση να λυθούν τα τεράστια προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ