ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Ο πολιτικός αυτουργός του εγκλήματος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο εργοστάσιο «Μέντιφαρμ» στα Οινόφυτα, ένας 25χρονος χειριστής μηχανήματος παραγωγής ατομικών ειδών υγιεινής, βρέθηκε προχτές νεκρός από τους συναδέλφους του, κατά πάσα πιθανότητα χτυπημένος από ηλεκτροπληξία. Δεν ήταν το πρώτο και δυστυχώς ούτε και το τελευταίο θύμα του ανηλεούς καθημερινού πολέμου που εξελίσσεται στους τόπους δουλειάς ανάμεσα στους εργάτες που παλεύουν για το μεροκάματο από τη μια και στην εργοδοσία που εντατικοποιεί την εργασία και καταστρατηγεί ακόμα και τους ελάχιστους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το γεγονός ωστόσο ότι το νέο έγκλημα καταγράφεται στη βιομηχανική καρδιά της χώρας, αναδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων και για την υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου λειτουργούν πάνω από 1.250 βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ομως το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση κατάργησε την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας Σχηματαρίου και τη μετέφερε στη Λιβαδειά, που στελεχώνεται σήμερα από μόλις 4 επιθεωρητές Εργασίας, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη και χωρίς οδηγούς για ολόκληρη τη Βοιωτία!

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ακόμα το γεγονός ότι οι μεγαλοεργοδότες απαγορεύουν στους ελεγκτές του ΙΚΑ να κάνουν και τους ελάχιστους ελέγχους, ενώ στο σύνολό τους οι υποδομές Υγείας επιβαρύνουν την ήδη άσχημη για τους εργάτες κατάσταση. Ολα τα παραπάνω έχουν αναδειχτεί πάμπολλες φορές από τα ταξικά συνδικάτα της περιοχής, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, που έχει φέρει στη Βουλή ζητήματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια στις επιχειρήσεις της περιοχής. Το γεγονός και μόνο ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, δείχνει καθαρά και τον πολιτικό αυτουργό που οπλίζει το χέρι του δολοφόνου σε κάθε εργοδοτικό έγκλημα.

Αεροδρόμια... φιλέτα

Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι μετά το καλοκαίρι θα κινήσει τις διαδικασίες (πρόσληψη «συμβούλου») για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων αεροδρομίων και τη μετατροπή άλλων σε ανώνυμες εταιρείες. Στα κυβερνητικά σχέδια, εκτός από τη δρομολογημένη κατασκευή ιδιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, πρώτο στη λίστα για ιδιωτικοποίηση είναι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ακολουθούν τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Μυτιλήνης. Στα υπό εκχώρηση της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες συγκαταλέγονται τα αεροδρόμια Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Ρόδου, Κω και Καρπάθου. Για τα αεροδρόμια - φιλέτα, σύμφωνα με πληροφορίες, ερίζουν ήδη γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, με πρώτη και καλύτερη τη «Χόχτιφ», που είναι το αφεντικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ έχουν λοιπόν κάθε λόγο να είναι ανάστατοι. Ωστόσο, εκείνο που τους ανησυχεί περισσότερο, είναι η στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), οι οποίες ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει ουσιαστικά στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ, με τη «Δημιουργία Νομικού Προσώπου παροχής Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας εκτός ΥΠΑ, το οποίο εργολαβικά θα παρέχει υπηρεσίες στην ΥΠΑ»!

Τα στελέχη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) έχουν καταγγείλει έγκαιρα ότι τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης για την ΥΠΑ προωθούνται με κεντρική πολιτική σύμπραξη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ. Και για το λόγο αυτό καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και σε συστράτευση με τις ταξικές δυνάμεις να καταδικάσουν την πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στον τομέα των αερομεταφορών και να παλέψουν για ΥΠΑ ενιαία και δημόσια (Αεροναυτιλία - Αεροδρόμια), συμπεριλαμβανομένου και των Σπάτων, ενταγμένη σε έναν Ενιαίο Φορέα Αερομεταφορών.

Προκαλούν τους δικαιούχους του ΟΕΚ

Από τη Δευτέρα 7 Ιούλη θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και θα διαρκέσει μέχρι 15 Δεκέμβρη. Οπως ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα ΚΕΠ της περιοχής κατοικίας των αιτούντων. Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά έσπευσε χτες, με αφορμή την έναρξη υποβολής αιτήσεων να κάνει δήλωση για την «ποιοτική»... καθημερινότητα που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση της ΝΔ για όλους τους πολίτες, καθώς και ότι «αυτή τη λογική υπηρετούν και τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, μέσα από τα οποία εκτείνουμε διαρκώς την προσπάθεια για να έχει κάθε οικογένεια την αξιοπρεπή κατοικία που δικαιούται»...

Εμείς επισημαίνουμε ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αξιοποιοεί τον ΟΕΚ για να παρουσιάσει «κοινωνικό έργο» ακόμα και με ψίχουλα και χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή στον Οργανισμό! Με αποκλειστική τους ευθύνη ο ΟΕΚ έχει μετατραπεί σε «ατζέντη» του κεφαλαίου, στέλνοντας μαζικά τους δικαιούχους για δάνεια στις τράπεζες, όταν θα μπορούσε να κατασκευάσει σύγχρονες φτηνές και ποιοτικές κατοικίες. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το μέτρο της επιδότησης του ενοικίου δεν απαντά σε καμία περίπτωση στο δικαίωμα των εργαζομένων για τη δική τους κατοικία. Οι όποιοι πανηγυρισμοί, μόνο σαν πρόκληση μπορούν να ακουστούν στα αυτιά των εργατών και τίποτα άλλο.


Τα ίδια και χειρότερα με τις πυρκαγιές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ» αναφωνούν όσοι ακούνε για τη φωτιά στον Υμηττό, μια και θυμούνται τα περσινά.

Μόνο που τίποτε δεν άλλαξε πραγματικά από πέρυσι, για να μην έχουμε «πάλι τα ίδια».

Οι οικοπεδοφάγοι συνεχίζουν να διαθέτουν χιλιάδες νόμους για να πραγματοποιούν τους σκοπούς τους, όσο γενικώς η οικοπεδοποίηση των δασών θεωρείται πρακτικά... προϋπόθεση ανάπτυξης.

Οι πολυεθνικές (είτε άλλαξε είτε όχι το άρθρο 24 του Συντάγματος) έχουν βάλει στο μάτι κάθε πνεύμονα πρασίνου για να τον «αξιοποιήσουν» όπως μόνον αυτές ξέρουν.

Το Πυροσβεστικό Σώμα συνεχίζει να λειτουργεί με συμβασιούχους που παίρνουν πενιχρούς μισθούς και με πυροσβέστες των οποίων το επάγγελμα δε θεωρείται βαρύ και ανθυγιεινό...

Οσο για τα κονδύλια περί πολιτικής προστασίας, είναι αυτά τα ελάχιστα που ψηφίστηκαν στον τελευταίο προϋπολογισμό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, είναι λογικό κι επόμενο να έχουμε «μια από τα ίδια» και πολύ φοβόμαστε ότι θα έχουμε «τα ίδια και χειρότερα».

ΤΙ ΛΕΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; Ο Καραμανλής με τον Αλογοσκούφη συναντήθηκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός υλοποιείται ωραιότατα και χωρίς παρεκκλίσεις.

Γιατί βέβαια αυτό είναι το μεγάλο άγχος κάθε μισθωτού και κάθε συνταξιούχου. Υλοποιείται ή δεν υλοποιείται;

Ενας τέτοιος προϋπολογισμός εδώ που τα λέμε (με ψίχουλα για Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση κλπ) το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μην υλοποιηθεί ποτέ.

ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΑ για το ποιος θα μας προστατεύει στις συναλλαγές μας με τις τράπεζες, να σας τη λύσουμε: Θα είναι το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εστειλε λέει εγκύκλιο στα εν λόγω ιδρύματα προκειμένου να μην χρησιμοποιούν καταχρηστικούς όρους στα δάνεια.

Ακόμα κι αν ισχύσει τέτοιο πράγμα (που πολύ αμφιβάλλουμε) το μόνο που κάνει είναι να ελέγχει τη... ροή της αφαίμαξης.

Γρηγοριάδης Κώστας

Επικίνδυνη κατασκευή ειδήσεων

Την Τρίτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή, αναφερόμενη στην υπόθεση «Ζήμενς», υποστήριξε ότι υπάρχει και τρίτο κόμμα που εμπλέκεται στο σκάνδαλο. «Ενα από τα δύο της αριστεράς», όπως είπε... Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος, που της έχουν δώσει βήμα στην κρατική τηλεόραση για να κάνει τις «αναλύσεις» της, επικαλέστηκε «φήμες»(!!) για να ...στηρίξει τον ισχυρισμό της. Δεν είναι η μόνη. Στη ...λογική τού «ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει» δημοσιογράφοι - «τηλεσχολιαστές», με ύφος χιλίων καρδιναλίων, εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στα τηλεοπτικά παράθυρα και αφήνουν υπονοούμενα ότι και άλλα κόμματα πέρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στο σκάνδαλο της «Ζήμενς». Φαίνεται πως είναι και γραμμή των κομμάτων της πλουτοκρατίας, αφού βουλευτές τους έχουν προβάλει παρόμοια άποψη, όπως, π.χ., ο Τ. Χυτήρης του ΠΑΣΟΚ χτες στην ΕΤ-3.

Πρόκειται για τους «γνωστούς» εκείνους αστούς δημοσιογράφους, αλλά και τα Μέσα που δουλεύουν, που με κάθε ευκαιρία επαίρονται για την «αντικειμενικότητα» και τον «πλουραλισμό» της ενημέρωσής τους. Ολοι, λοιπόν, αυτοί οι υμνητές της «δεοντολογίας» και της ...«ανυπότακτης» δημοσιογραφίας, και ενώ τα λαϊκά στρώματα γίνονται μάρτυρες της δικομματικής «μπόχας» από τις μίζες της «Ζήμενς», αποφάσισαν να σπείρουν χωρίς στοιχεία «φήμες» περί ...εμπλοκής και άλλων κομμάτων στην υπόθεση. Μοναδικός τους στόχος να δημιουργήσουν το συνειρμό του «όλοι ίδιοι είναι».

Γιατί «κατασκευάζουν» ειδήσεις; Σπέρνοντας φήμες επιχειρούν να επηρεάσουν συνειδήσεις, με στόχο να ανατρέψουν αυτό που σήμερα ολοένα και περισσότερο γίνεται πεποίθηση στα λαϊκά στρώματα, ότι τα φαινόμενα διαφθοράς είναι αποτέλεσμα των κοινών πολιτικών των κομμάτων της αντιλαϊκής εξουσίας και της σύμφυσής τους με τα μονοπώλια. «Εμπλέκοντας», για παράδειγμα, εκτός των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και το ΚΚΕ στην υπόθεση της «Ζήμενς» επιδιώκουν να αποδώσουν τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος και στους κομμουνιστές. Η φημολογία και η αοριστολογία δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι συνειδητή συκοφαντία και διάχυση της σαπίλας, που οργανώνεται από συγκεκριμένα κέντρα της άρχουσας τάξης.

Σε κάθε περίπτωση το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, που ορισμένα «παπαγαλάκια» νομίζουν ότι μπορούν να το πιάνουν στο στόμα τους ρίχνοντας λάσπη, ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε θα έχει ΠΟΤΕ σχέσεις με μίζες, με «Ζήμενς» και με τις απάτες που αποτελούν «κοινό μυστικό» στο σύστημά τους. Το ΚΚΕ ούτε με τους κατασκευαστές των C4i συναγελάζεται, ούτε φρεγάτες αγοράζει, ούτε «Πάτριοτ» παραγγέλνει. Το ΚΚΕ, αντίθετα, παλεύει για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που παραδίδει τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι βορά μέσω «αναθέσεων» και «παραγγελιών» στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Τις μίζες οι άθλιοι λασπολόγοι να πάνε να τις βρουν εκεί που υπάρχουν και ομολογούνται. Στα κομματικά και στα υπουργικά γραφεία των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης. Εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την εφαρμογή και την προώθηση μιας πολιτικής που οδηγεί αναπόφευκτα στο σφιχταγκάλιασμα της πολιτικής εξουσίας με τους κεφαλαιοκράτες, αφού μοναδικό της γνώμονα έχει την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική γεννά τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή. Και κάτι ακόμη: Αυτού του είδους η «δημοσιογραφία» κάνει επιτακτική την αναγκαιότητα αγοράς, μελέτης και διάδοσης του «Ριζοσπάστη», της παρακολούθησης του «902», που υπηρετούν καθημερινά την αλήθεια του δίκιου των εργαζομένων.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ