ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Διάτρητο «θεσμικό πλαίσιο»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενα «κατεβατό» με τα διάφορα μέτρα «θεσμικής θωράκισης» κατά της διαφθοράς που έχει πάρει η «γαλάζια» κυβέρνηση απαρίθμησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου να πείσει ότι η σημερινή κυβέρνηση διαφέρει από την προηγούμενη και «μάχεται» κατά της διαφθοράς. Το «κακό» για τον Θ. Ρουσόπουλο είναι ότι τα ίδια ακριβώς έλεγε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι, δηλαδή, υπάρχει επαρκής θεσμική θωράκιση κατά της διαφθοράς και σε κάθε περίπτωση όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στη Δικαιοσύνη. Αποδεικνύεται όμως ότι τη στιγμή που τα έλεγε αυτά ο Κ. Σημίτης, την ίδια στιγμή ο «στρατηγός» του κουβαλούσε τα «δωράκια» της «Ζήμενς» στη Χαρ. Τρικούπη... Με άλλα λόγια, η περιβόητη «θεσμική θωράκιση» είναι διάτρητη όταν την ίδια στιγμή εφαρμόζεται μια αντιλαϊκή πολιτική που είναι από μόνη της σκάνδαλο, καθώς ιδιωτικοποιεί τα πάντα και γιγαντώνει τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, δημιουργώντας το κατάλληλο θερμοκήπιο για τις μίζες των εταιρειών προς τα κόμματα εξουσίας. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ δηλώνουν πως δεν μπορούν να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά για κανέναν υπουργό...

Οι συνέπειες του ευρωμονόδρομου

Το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησία της πολυεθνικής Tate & Lyle, θα κλείσει οριστικά στις 30 Σεπτέμβρη. Η εταιρεία επιδοτήθηκε με 14 εκ. ευρώ από την ΕΕ για την παράδοση της ποσόστωσης ισογλυκόζης που παράγει και τη μετεγκατάστασή της στη γειτονική Βουλγαρία. Βέβαια, η παράδοση της ποσόστωσης έγινε μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από την ποσόστωση.

Στο εργοστάσιο σήμερα απασχολούνται 85 εργαζόμενοι. Από αυτούς, το 60% είναι ηλικίας 40 - 50 ετών και 16 βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Από το κλείσιμο του εργοστασίου επιπτώσεις θα προκύψουν και στους αγρότες, αφού η ΒΙΑΜΥΛ απορροφά ετήσια περισσότερους από 100.000 τόνους καλαμπόκι για την παραγωγή αμύλου και γλυκόζης.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν ατράνταχτα στοιχεία για τις συνέπειες που έχει η πολιτική του ευρωμονόδρομου σε εργαζόμενους, μικροαγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Και βέβαια στις διαπιστώσεις κανείς δεν τολμάει να διαφωνήσει. Ούτε καν οι εκπρόσωποι του επιχειρησιακού σωματείου και του ΕΚΘ που χτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Τι δεν είπαν; Οτι είναι οι ίδιοι που όχι μόνο αναγνωρίζουν τον ευρωμονόδρομο, αλλά λίγα χρόνια πριν, όταν πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα, συμφώνησαν να μπει λουκέτο στο εργοστάσιο, αποδεχόμενοι ως μοιραία αυτή την απόφαση της πολυεθνικής.

Σφίγγουν κι άλλο τα λουριά

Προειδοποιητική βολή για την επερχόμενη ένταση της λιτότητας και της περαιτέρω περικοπής των κοινωνικών δαπανών αποτελεί δίχως αμφιβολία η «αιφνιδιαστική» δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη ότι «δεν μπορεί να δεσμευτεί» για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Φυσικά και δεν πρόκειται για τυχαία ομολογία, πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό που μέχρι πριν λίγο καιρό καυχιόταν για την «ισχυρή οικονομία», που στηρίζεται πλέον στις «ιδιωτικές επενδύσεις», και τον «καλύτερο προϋπολογισμό» των τελευταίων χρόνων. Στην πραγματικότητα με την παραπάνω δήλωση ο υπουργός Οικονομίας επιδιώκει να προετοιμάσει το έδαφος, για να σφίξει κι άλλο τα λουριά προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ακριβώς σε μια περίοδο που πλήττονται βάναυσα από την ακρίβεια, την ανεργία, τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις... Ακριβώς για να εξουδετερώσει τις πιέσεις «από τα κάτω» για γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για ενίσχυση των δαπανών σε Παιδεία και Υγεία, για μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, κ.ο.κ., ο Γ. Αλογοσκούφης σπεύδει «να φτιάξει το κατάλληλο κλίμα», που συνοψίζεται στο γνωστό παραμύθι ότι «η οικονομία δεν αντέχει»... Φυσικά, αντέχει πάντα τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών, τις φοροαπαλλαγές τους, τα εξοπλιστικά προγράμματα των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, κ.ο.κ...

Ευχολόγια για αντισεισμική θωράκιση

Με ευχολόγια, διαπιστώσεις και λίγη ...κριτική προς τις κυβερνήσεις, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ξεμπέρδεψε με το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης του νομού. Σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Νομαρχία, απέδωσε ευθύνες στις κυβερνήσεις των 20 τελευταίων χρόνων που διέθεσαν ελάχιστα χρήματα για την αντισεισμική θωράκιση της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος διαπίστωσε τα προβλήματα που υπάρχουν και προέτρεψε τους εμπλεκόμενους να είναι σε ετοιμότητα, σε εγρήγορση, σε συντονισμό και οργάνωση με όλους τους φορείς, ιδιαίτερα με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, το τεχνικό επιμελητήριο και την περιφέρεια... Και το ερώτημα είναι: Σε ετοιμότητα για να κάνουν τι; Να διεκδικήσουν μήπως αγωνιστικά μέτρα και έργα προστασίας; Οχι βέβαια. Καλεί, ουσιαστικά, σε ετοιμότητα για να μαζέψουν τα συντρίμμια της πολιτικής που και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, όπως και οι προκάτοχοί του, στηρίζει. Μιας πολιτικής που επιλέγει να θρηνεί νεκρούς και ξεσπιτωμένους αντί να επιβαρυνθεί το κόστος των αναγκαίων έργων αντισεισμικής θωράκισης. Αφού, 30 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, έχει ελεγχθεί η στατικότητα μόνο του 10% των δημόσιων κτιρίων της. Κανένα έργο ενισχυτικής επέμβασης δεν έχει γίνει σε κανένα λαβωμένο κτίριο. Ενώ, η Νομαρχία διαθέτει μόλις 2.500 σκηνές και αυτές της εποχής του '60. Δεν υπάρχει ούτε καν ολοκληρωμένος προγραμματισμός για τη χωροθέτηση τόπων συγκέντρωσης ή εγκατάστασης καταυλισμών, σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση οι ευθύνες βαραίνουν και τη Νομαρχία Ψωμιάδη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο προσκήνιο η πάλη για τη μόρφωση

Μια νέα επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση και στο επίπεδο των σπουδών, καθώς και στο ίδιο το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση βρίσκεται σε εξέλιξη. Συμπληρωματικά στο νόμο - πλαίσιο και όλες τις προηγούμενες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα με την προώθηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων», που δεν είναι άλλο από πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας της Μπολόνια και των κατευθύνσεων της ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση. Αλλωστε, στους κόλπους του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά εντάσσεται και το σύνολο των προηγούμενων αντιδραστικών νομοθετημάτων (για παράδειγμα η «αξιολόγηση» και οι πιστωτικές μονάδες) που δεν έχουν «περπατήσει» όσο επιδίωκε η κυβέρνηση, χάρη και στην αντίσταση των συλλόγων φοιτητών και πανεπιστημιακών.

Στόχευση του νομοσχεδίου, που έρχεται προς συζήτηση μες στο κατακαλόκαιρο, είναι να γίνει ένα μεγάλο βήμα στην εφαρμογή της Μπολόνια: Κατοχυρώνει τη διάσπαση των σπουδών σε κύκλους και την κατάφωρη υποβάθμιση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών. Γενικεύει την επιβολή διδάκτρων, προσθέτοντας νέους ταξικούς φραγμούς στη γνώση, ενώ κατοχυρώνει νομικά και ενθαρρύνει ουσιαστικά τη χρηματοδότηση και εξάρτηση των πανεπιστημίων από ιδιωτικούς φορείς. Την ίδια στιγμή, τα ίδια τα μεταπτυχιακά μετατρέπονται σε σεμιναριακού και καταρτισιακού χαρακτήρα προγράμματα, με ημερομηνία λήξης και λόγο ύπαρξης που καθορίζεται από το βαθμό εξυπηρέτησης των άμεσων συμφερόντων του κεφαλαίου. Είναι ξεκάθαρη η στόχευση των νομοθετημάτων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι άλλη από τη λειτουργία των ίδιων των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά - επιχειρηματικά κριτήρια, με γνώμονα όχι την ανάπτυξη της επιστήμης και την παραγωγή νέας γνώσης, αλλά την ανταγωνιστικότητα, τους όρους της αγοράς.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις, που ήδη παρεμβαίνουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, λαμβάνουν το «ελεύθερο» να... λύνουν και να δένουν στα ιδρύματα, τα πανεπιστήμια προσδένονται πλήρως στο άρμα του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό ανατίθεται η ερευνητική δραστηριότητα σε «μαγαζιά» που στήνονται μέσα στα πανεπιστήμια αλλά βρίσκονται έξω και πέρα από κάθε συλλογικό έλεγχο. Ετσι οι επιχειρήσεις παραγγέλνουν όχι μόνο την έρευνα, αλλά και τα αποτελέσματά της, δεσμεύουν την ερευνητική δουλειά, χρηματοδοτούν καθηγητές και προγράμματα...

Η δριμύτητα της επίθεσης των μονοπωλίων στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και η αποφασιστικότητα της πολιτικής του κεφαλαίου να επισπεύσει την απόλυτη προσαρμογή των δημόσιων πανεπιστημίων στην αγορά, φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα - ανεξάρτητα αν έχουν παιδιά που σπουδάζουν - και η νεολαία, οφείλουν να δώσουν ηχηρή απάντηση στην αντιεκπαιδευτική επίθεση που ξεδιπλώνεται. Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, που ήδη οδηγούν σε απόγνωση τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, η μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα και η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, στρέφονται ενάντια στην πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας. Μόνη λύση ξεπροβάλλει η πάλη και η διεκδίκηση μιας ανώτατης εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, ενιαίας, αποκλειστικά δημόσιας και πραγματικά δωρεάν, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και όχι των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ