ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αγώνας για ζωή χωρίς εξαρτήσεις και ουσίες
  • Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της ΚΟΑ και της ΚΝΕ, με κεντρικό σύνθημα «Στόχος μου η ζωή - όχι η ζωή μου στόχος»
  • Τις θέσεις της και τις πρωτοβουλίες της για το πρόβλημα, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΚΝΕ

Πάντα στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» οι Θεραπευτικές Κοινότητες έχουν το δικό τους χώρο
Πάντα στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» οι Θεραπευτικές Κοινότητες έχουν το δικό τους χώρο
Με συγκέντρωση σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Αθήνας, Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ διατρανώνουν: «Στόχος μου η ζωή και όχι η ζωή μου στόχος». Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ στην παραλία της πόλης.

Χτες η ΚΝΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του ΚΣ, η ΚΝΕ, «από την πρώτη στιγμή ύπαρξης και δράσης της έχει υψώσει μέτωπο ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά, όπως οι πρόγονοί της, η ΟΚΝΕ και η θρυλική ΕΠΟΝ, είχαν σημαία τους την αταλάντευτη πάλη ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όσους «επιδιώκουν τη νομιμοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών στη συνείδηση της νεολαίας και του λαού, συμβάλλοντας στη διαιώνιση του προβλήματος. Πρόσφατα - είπε - ακούσαμε τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για γενετική προδιάθεση στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, να προβάλλει δηλαδή το ιδεολογικό περίβλημα για την ιατρικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και απεξάρτησης... Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική στη ΝΔ για έλλειψη εθνικού σχεδίου δράσης, ενώ το ίδιο ακολούθησε την ίδια ακριβώς πολιτική όσα χρόνια παρέμεινε στην κυβέρνηση. Πρόσφατες είναι ακόμα οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ καθώς και του βουλευτή του ΣΥΝ, Γρ. Ψαριανού, που ζητούν νομιμοποίηση του χασίς».

Δεν υπάρχουν «σκληρές» και «μαλακές» αιτίες

«Δεν αποδεχόμαστε το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά", ακριβώς γιατί δεν μπορούν να διαχωριστούν σε "σκληρές" και "μαλακές" και οι αιτίες που οδηγούν ένα νέο στη χρήση» ξεκαθάρισε η Δ. Βασιλοπούλου. Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (ΚΕΘΕΑ, 2007), το 78% των νέων που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι άνεργοι. Αραγε σε ποια κατηγορία εντάσσεται η ανεργία; Είναι "σκληρή" ή "μαλακή" αιτία; Το κύριο είναι η αντίληψη, η περιστροφή της ζωής ενός νέου ανθρώπου γύρω από την αναζήτηση μιας ουσίας, η μοιρολατρία, η αποδοχή της σκέψης ότι δεν έχει τη δύναμη ν' αλλάξει τη ζωή του. Αλλωστε, ένας νέος που ξεκινά από τη χρήση κάνναβης, πολύ γρήγορα και με μαθηματική ακρίβεια φτάνει στη χρήση ηρωίνης (το 85,3% αναφέρουν την κάνναβη ως ουσία έναρξης της χρήσης)».

Η Δ. Βασιλοπούλου τόνισε ότι ως ΚΝΕ «εναντιωνόμαστε σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν έχει για εμάς σημασία αν θα τα πουλούν ιδιώτες ή αν θα τα εμπορεύεται το ίδιο το κράτος. Προσπαθούν να μας παραπλανήσουν όσοι υποστηρίζουν ότι "αν το κράτος εμπορεύεται τα ναρκωτικά, θα πάψει να υπάρχει κέρδος σε ιδιώτες, άρα θα πάψει να υπάρχει και ενδιαφέρον για το εμπόριο ουσιών". Είναι παγίδα. Οπου υπάρχει εμπόριο, υπάρχει και παρεμπόριο. Δεν μπαίνουμε στη λογική να επιλέξουμε ποιος θα κερδίζει από τη δυστυχία και το θάνατο των νέων ανθρώπων. Διεκδικούμε δομές πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης δημόσιες και δωρεάν, σε επίπεδο που να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας. Αντιπαλεύουμε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αυτών, καταδικάζουμε την πρακτική της υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης που στόχο έχει το κλείσιμό τους. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουν και με την αυριανή τους απεργία οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης. Για μας ο αγώνας για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις και ουσίες δεν είναι ζήτημα επετειακό, μιας μόνο ημέρας, αλλά σταθερός προσανατολισμός της δράσης μας όλο το χρόνο».

Πλήθος εκδηλώσεων

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΚΝΕ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΚΝΕ
Αναφερόμενη στο πλήθος εκδηλώσεων που οργάνωσε και προγραμματίζει η ΚΝΕ, η Δ. Βασιλοπούλου επισήμανε ότι «τα μέλη της ΚΝΕ θα στείλουν αύριο (σ.σ. σήμερα) ηχηρό μήνυμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, σε εκατοντάδες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε χώρους που βρίσκεται η νεολαία, οπουδήποτε εργάζεται, μορφώνεται και ζει». Επίσης, σήμερα, πέρα από τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διοργανώνονται πορείες, πικετοφορίες και πλήθος εκδηλώσεων ενάντια στα ναρκωτικά στις παρακάτω πόλεις: Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο, Γιάννενα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα.

Τέλος, η Δ. Βασιλοπούλου επισήμανε ότι όπως πάντα, στο Φεστιβάλ (που φέτος διοργανώνεται από κοινού από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ), δεκάδες Θεραπευτικές Κοινότητες και Σύλλογοι Γονέων Κοινοτήτων θα δώσουν το «παρών» συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του.

ΚΚΕ
Βαθιά ταξικές οι αιτίες που γεννούν το πρόβλημα της εξάρτησης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών:

«Το ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών τονίζει για άλλη μια φορά ότι οι αιτίες που γεννούν το τραγικό πρόβλημα της εξάρτησης είναι βαθιά ταξικές. Είναι ο νόμος του καπιταλιστικού συστήματος, της αύξησης των κερδών της πλουτοκρατίας, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που συνθλίβει τους ανθρώπους, ειδικά τους νέους και τους οδηγεί στα μονοπάτια της εξαθλίωσης των ναρκωτικών. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός ο δρόμος της σιωπής, της υποταγής και του θανάτου.

Η τοξικομανία δεν είναι βλάβη του εγκεφάλου, ούτε επιδημία, όπως θέλουν πολλοί να μας πείσουν. Εχει τη ρίζα της στην ανασφάλεια, στην ανεργία, στη φτώχεια, στους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, στα κυρίαρχα αντιδραστικά πολιτιστικά πρότυπα και αξίες, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στη φετινή επέτειο θα επιχειρηθεί για μια ακόμη φορά να σηκωθεί ένας κουρνιαχτός δήθεν "πόνου" για τα παιδιά που έμπλεξαν, να συγκαλυφτούν οι αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά και οι ευθύνες διαχρονικά τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ σήμερα, που διαχειρίζονται το πρόβλημα.

Το νέο σχέδιο δράσης που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας είναι χαρακτηριστικό. Προβλέπει:

  • Να συρρικνωθεί και να καταργηθεί και αυτή η υπάρχουσα ελλιπής πρόληψη και να αντικατασταθεί με σποτάκια του υπουργείου Υγείας.
  • Να πλουτίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες από τους τόνους μεθαδόνης που θα μοιράζουν αφειδώς χωρίς καμιά προοπτική για απεξάρτηση σε όλους ανεξαιρέτως.
  • Να δοθεί σε ιδιώτες το "φιλέτο" της απεξάρτησης, να "ξεπουληθεί" δηλαδή η λαϊκή οικογένεια που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, για να πλουτίσουν οι κλινικάρχες, με επικίνδυνες και αναποτελεσματικές μεθόδους.

Με αυτές τις ενέργειες η κυβέρνηση υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση της βλάβης και όχι για μείωση της ζήτησης, για εμπορευματοποίηση κάθε προβλήματος, κάθε πτυχής της ζωής του λαού. Την απαράδεκτη αυτή πολιτική της κυβέρνησης βοηθούν αντικειμενικά οι θεωρίες περί νομιμοποίησης και διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "σκληρά" - "μαλακά", που υποστηρίζει ο ΣΥΝ, χρησιμοποιώντας μάλιστα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που δοκιμάζουν τέτοια μοντέλα, συγκαλύπτοντας όμως το γεγονός ότι αυτές οι χώρες έχουν πολλαπλάσιο πρόβλημα σε σχέση με την Ελλάδα.

Οταν επισήμως ο ΟΗΕ, αλλά και η ίδια η ολλανδική κυβέρνηση διαπιστώνουν την αποτυχία του περίφημου ολλανδικού μοντέλου, οι εγχώριοι μικροπωλητές κεντροαριστερών πυροτεχνημάτων "αγωνίζονται" για να μπορεί ο καθένας να επιλέγει την ουσία της αρεσκείας του.

Το ΚΚΕ σε όλα αυτά αντιτάσσει σταθερά τη θέση για πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αγώνα ουσιαστικά για ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στη χρήση τους. Υποστηρίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των χρηστών και των οικογενειών τους για απεξάρτηση και επανένταξη στην κοινωνία. Ζητάει να λειτουργήσουν ολοκληρωμένες δομές πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης σε κάθε νομό, με δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα, που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες όλης της χώρας.

Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης τα οποία απειλούνται με λουκέτο λόγω υποχρηματοδότησης, που εσκεμμένα υφίσταται προκειμένου να διαλυθούν.

Απαιτεί την απόσυρση του αντιλαϊκού σχεδίου δράσης και τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προγραμμάτων που θα στηρίζουν την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη, θα είναι δημόσια και δωρεάν, με φιλοσοφία κατά όλων των ναρκωτικών και στόχο την οριστική απεμπλοκή όσων έχουν εμπλακεί και όχι τη συντήρηση της εξάρτησης με υποκατάστατα.

Το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη να συνδυαστεί η δράση κατά των ναρκωτικών με τη δράση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, για ζωή με δικαιώματα, στη δουλειά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που χρόνια τώρα βιώνουμε και η οποία οξύνει τα προβλήματα.

Αγωνίζεται και ζητάει για άλλη μια φορά για τη νεολαία μας "Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις"».

ΠΑΜΕ ενάντια στα ναρκωτικά

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Από το τουρνουά ποδοσφαίρου κατά των ναρκωτικών που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ
Από το τουρνουά ποδοσφαίρου κατά των ναρκωτικών που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ
«Η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική δυναμώνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και αποκούμπι τον ΣΥΝ, σπρώχνουν και υλοποιούν τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Της Ενωσης, δηλαδή, του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Μέσα απ' τις ανατροπές της Κοινωνικής Ασφάλισης, του σταθερού εργάσιμου χρόνου, των εργασιακών σχέσεων στοχεύουν στην ακόμη μεγαλύτερη γιγάντωση των κερδών τους».

Τα παραπάνω τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών. «Απαραίτητη, συνεχίζει, συνθήκη όμως για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους είναι να διαμορφώσουν εργάτες και νέους υποταγμένους και αποπροσανατολισμένους. Θέλουν να μη συνειδητοποιούμε ποιος πραγματικά και γιατί φταίει για την ανεργία, την ακρίβεια, τη φτώχεια, την εργασία - λάστιχο. Με όλα τα μέσα διαμορφώνουν "το κλίμα της εποχής" με τέτοιον τρόπο, ώστε η στάση ζωής μας να είναι ανώδυνη και ακίνδυνη για τα συμφέροντά τους. Εξαγοράζουν και εγκλωβίζουν συνειδήσεις και μια μεγάλη παγίδα που αυξάνει τα κέρδη τους και που τους συμφέρει να πέσουμε μέσα είναι αυτή της χρήσης και της κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα που έχουν την ευθύνη των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών καλλιεργούν το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά" με στόχο τη νομιμοποίησή τους. Επιδιώκουν να μάθει η εργατική τάξη να ζει με τα ναρκωτικά. Το ΠΑΜΕ εναντιώνεται για αυτούς τους λόγους σε όλα τα ναρκωτικά. Η θέση μας αποτελεί πλευρά της ταξικής πάλης. Είναι μάχη ανάμεσα στην εργατική και στην αστική τάξη για το ποιος θα κερδίσει τους εργαζόμενους και τους νέους. Το πρόβλημα δεν είναι βιολογικό ή ιατρικό. Είναι κοινωνικό. Εντείνεται στο σύστημα της εκμετάλλευσης που ζούμε. Η ανατροπή των αιτιών που γεννούν το πρόβλημα συνδέεται άμεσα με την ανατροπή αυτού του συστήματος. Δίνουμε τη μάχη ώστε όλο και περισσότεροι εργάτες και νέοι να οργανώνονται στα σωματεία και να δυναμώνουν την ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ταυτόχρονα με τις εργατικές διεκδικήσεις μέσα από πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ που θέλουμε να πολλαπλασιαστούν, στηρίζουμε την ουσιαστική πρόληψη, την επέκταση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων. Εναντιωνόμαστε στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και στα προγράμματα υποκατάστασης που συντηρούν το πρόβλημα».

Το ΚΚΕ κοντά στις Θεραπευτικές Μονάδες

Το πολύτιμο έργο της Μονάδας «Mosaic» του ΚΕΘΕΑ, που δραστηριοποιείται στους τομείς της πρόληψης και της απεξάρτησης μεταναστών και προσφύγων, αλλά και τα μεγάλα εμπόδια που μπαίνουν σε αυτό το έργο από ελλείψεις και άλλες δυσκολίες που θέτει σε αυτή τη διαδικασία το κράτος, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης χτες στη Μονάδα του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι και υπεύθυνοι υπογράμμισαν την αργοπορία στην έγκριση προσλήψεων, όταν οι ανάγκες αυξάνονται. Οπως είπαν, το επίσημο κράτος αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν να μην υπάρχουν, υπάρχουν συστάσεις ακόμα και να ειδοποιείται η Αστυνομία όταν κάποιος μετανάστης χωρίς χαρτιά χρειαστεί να πάει σε νοσοκομείο. Η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση οδηγούν στην εξάρτηση, τόνισαν, επισημαίνοντας ότι πολλοί μετανάστες ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα.

«Οι εργαζόμενοι επιτελούν ένα σημαντικότατο έργο με ελάχιστα μέσα. Και εδώ εμφανίζεται το ίδιο πρόβλημα όπως παντού. Λειψή χρηματοδότηση και λίγο προσωπικό. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που σήμερα δίνουν τη μάχη, βοηθούν και συμβάλλουν σε νέους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες», επισήμανε μετά τη συνάντηση ο Σπ. Χαλβατζής.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην πρόληψη. Και το δικαίωμα στην πρόληψη είναι το δικαίωμα στον πολιτισμό, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη γνώση και την εκπαίδευση. Για όλα αυτά συζήτησαν, χτες το μεσημέρι, εργαζόμενοι στον Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ, με την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Το ΑΛΦΑ - ΚΕΘΕΑ στο Μετς επισκέφθηκε η βουλευτής Εύα Μελά. Με το Σύλλογο Γονέων του «18 ΑΝΩ», τους νέους που παρακολουθούν αυτή τη μονάδα απεξάρτησης και το θεραπευτικό προσωπικό συναντήθηκε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Φρένο στην επικίνδυνη «αντιναρκωτική» πολιτική

Σήμερα, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

«Να απαντήσουν τώρα: Πού θα δώσουν την πρόληψη; Σε μη κυβερνητικές οργανώσεις; Σε ιδιώτες; Θα κάνουν πρόληψη μέσω μοδάτων τηλεοπτικών σποτ; Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης είμαστε οι μόνοι που βγαίνουμε από τα γραφεία μας. Εχουμε επαφή και ευαισθητοποιούμε την τοπική κοινωνία. Εκπαιδεύουμε ομάδες. Κάνουμε προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, παρόλο που τα μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας δεν υφίστανται και κινδυνεύουμε να διωχτούμε ποινικά. Και τους τελευταίους μήνες προσφέρουμε εθελοντική εργασία. Η πρόληψη δεν είναι DVD, ευχολόγια και τρομοκράτηση γονέων και εκπαιδευτικών».

Την απόφασή τους να χαλάσουν τα παραπλανητικά πανηγυράκια - που θα στηθούν σήμερα απ' όσους περιορίζουν την πρόληψη σχεδόν σε σχέδια επί χάρτου και προωθούν, μέσω του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης», την παράδοση και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση σε ιδιώτες - εξέφρασαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και στη μονάδα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Ο αγώνας είναι το πρώτο αντίδοτο για κάθε εξάρτηση και με τον αγώνα μας κάνουμε τη μέγιστη πράξη πρόληψης», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στα ΚΠ και τον ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στα ΚΠ, που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, απαιτούν την άμεση προώθηση ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα, με πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων. «Ο ΟΚΑΝΑ χρωστάει 9 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εσωτερικών 3,5 εκατ., σε ΚΠ κόβουν το τηλέφωνο, αλλού χρωστούν τα ενοίκια, χρωστούν τις εισφορές στο ΙΚΑ και σήμερα μας είπαν αναστείλετε τις κινητοποιήσεις και ελάτε να μιλήσουμε. Εμείς δίνουμε την απάντηση στο δρόμο. Φωνάζουμε για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης», είπε ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προωθούμενο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης». Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν την άμεση απόσυρσή του, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με την παράδοση των υπηρεσιών απεξάρτησης σε ιδιώτες και την ένταξη των μονάδων υποκατάστασης στο ΕΣΥ.

«Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις προσαρμοσμένες στις ντιρεκτίβες της ΕΕ και σε λίγο καιρό θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Είναι υπόθεση όλου του ελληνικού λαού να στρατευτούμε στη μάχη για όσα θα 'ρθουν, να πλαισιώσουμε τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος, να αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες εφαρμογής αυτής της επικίνδυνης "αντιναρκωτικής" πολιτικής», είπε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, εκ μέρους της Επιτροπής Εργαζομένων του «18 ΑΝΩ».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΠ και τη συμμετοχή τους στη σημερινή κινητοποίηση έχουν δηλώσει: Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά των Ναρκωτικών, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Προγραμμάτων, ΠΕΝΟΨΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΕΚΑ, Πανελλαδικό Δίκτυο Φορέων Πρόληψης και Διαδημοτική Επιχείρηση Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας.

Εκδηλώσεις ΚΕΘΕΑ

Μια σειρά πολύμορφων πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Πέμπτη:

-- Μετρό σταθμός Ομόνοια: Εκθεση και εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων από τις 10 π.μ. Δράση street work από τις 8 μ.μ. μέχρι 10 μ.μ.

-- Θησείο: Καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσική συναυλία από το συγκρότημα «Zeroes».

  • Το Σάββατο 28 Ιούνη:

-- Ρίο: Το προσωπικό και τα μέλη του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών «ΓΕΦΥΡΑ» κολυμπούν τη θαλάσσια διαδρομή από το Ρίο στο Αντίρριο. Εναρξη, στις 11.30 π.μ., στην Δυτική Προβλήτα Ρίου.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα θα γίνουν μέχρι και τις 7 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ