ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμφανίζεται «καθαρή» στις μίζες...

«Ασπιλη και αμόλυντη» εμφανίζεται η κυβέρνηση στην υπόθεση της «Ζήμενς», εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα για γαλάζιους υπουργούς, ενώ ταυτόχρονα υποθάλπει την αποπροσανατολιστική σκανδαλολογία.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σήμερα στη Βουλή θα αδράξει την ευκαιρία να εμφανιστεί ακόμα μια φορά υπέρμαχος της διαφάνειας και εγγυητής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, επικαλούμενος τα γνωστά ανούσια μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνησή του.

Στο πλαίσιο αυτό θα επαναλάβει την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι μίζες της «Ζήμενς» δεν αφορούν το κόμμα της ΝΔ, δίχως να αποκλείεται να προσφέρει κάλυψη και στους υπουργούς των οποίων τα ονόματα έχουν εμπλακεί σε διάφορες «δουλειές» της γερμανικής εταιρείας. Ωστόσο, δε θα κάνει πίσω από την «πάγια» θέση, ότι δηλαδή πρώτα πρέπει να ερευνήσει την υπόθεση η Δικαιοσύνη και μετά να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή από τη Βουλή.

Παράλληλα, όπως είναι ευνόητο, θα επιδιώξει να στερήσει από τον Γ. Παπανδρέου το φωτοστέφανο του «εξυγιαντή» του πολιτικού συστήματος, επιστρατεύοντας διάφορα στοιχεία από το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη στάση του απέναντι στη συνταγματική αναθεώρηση. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «έκδηλη υποκρισία», αναφερόμενος στα όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. «Ο κ. Παπανδρέου ζητά σήμερα, όσα πριν από λίγες μέρες ο ίδιος και το κόμμα του απέρριψαν στη Συνταγματική Αναθεώρηση στην οποία ξεκάθαρα προτείναμε τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από ανεξάρτητη δικαστική αρχή», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάντως τα κυβερνητικά στελέχη με αξιοσημείωτη σιγουριά αποφαίνονται ότι η υπόθεση αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, ενώ δε διστάζουν να «αθωώνουν» τους γαλάζιους υπουργούς για τις προμήθειες που ανέθεσαν στη «Ζήμενς». Ενδεικτικά ο Κ. Χατζηδάκης υπερασπίστηκε τις συμβάσεις που έκανε η γερμανική εταιρεία με τον ΟΣΕ κατά τη διάρκεια του προκατόχου στο υπουργείο Μεταφορών (Μ. Λιάπης), λέγοντας ότι «οι συμβάσεις στον ΟΣΕ έγιναν με βάση το εθνικό και κοινοτικό Δίκαιο», ενώ και ο εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση την έθεσε στο αρχείο. Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα συμπλήρωσε ότι «επειδή γνωρίζω τον προκάτοχό μου πολύ καλά, δεν έχω καμία υποψία, το αντίθετο, τον τιμώ και τον σέβομαι».

Ταυτόχρονα, έστρεψε τα βέλη προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «τα στοιχεία τα συγκεκριμένα τα οποία έχουν έρθει μέχρι αυτή την ώρα στην επιφάνεια αφορούν - μη γελιόμαστε - ένα συγκεκριμένο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, αποφάνθηκε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα για τη ΝΔ», επικαλούμενος τόσο τη γνωστή δήλωση του Λ. Ζαγορίτη όσο και τις συζητήσεις που έχει κάνει με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς ζήτησε από την πολιτική ηγεσία και τη Δικαιοσύνη «να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ώστε να μείνει αλώβητη η δημοκρατία και ο πολιτικός κόσμος». Απέφυγε όμως να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν εμπλέκονται στο θέμα και «γαλάζια» στελέχη.

Παράλληλα, ορισμένα κομματικά στελέχη εμφανίζονται εκ του ασφαλούς ως απηνείς διώκτες της διαφθοράς και τιμητές της διαφάνειας, «απειλώντας» ότι θα φύγουν από το κόμμα τους αν αποκαλυφθεί ότι στέλεχος της ΝΔ έπαιρνε μίζες και δεν αποπεμφθεί... Χαρακτηριστική περίπτωση ο Γ. Σούρλας, που απείλησε ότι δεν πρόκειται να μείνει «ούτε ένα λεπτό» στη ΝΔ αν «βγει ένας Τσουκάτος της ΝΔ και πει πήρα τα χρήματα και τα έδωσα στο κόμμα». Και συμπλήρωσε: «Αν μείνει αυτός, φεύγω εγώ και δε θα φύγω εγώ μόνο, δεν ξέρω πόσοι θα μείνουν»... «Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει, αν, αν, αν». Επιπλέον χαρακτήρισε «διάτρητο, διαβλητό, ανεπαρκές, αναποτελεσματικό» το θεσμικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων, προτείνοντας να ελέγχονται από την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ»
Στόχος η χειραγώγηση των λαών με ... δημοκρατικούς θεσμούς

Είτε από τα κυβερνητικά πόστα, είτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης οι πολιτικοί εκπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας προώθησαν και στήριξαν μια σκληρή αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική υπηρετώντας τις ...ανάγκες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολυεθνικών ομίλων. Συμμετείχαν ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ψήφισαν νόμους και επιτέθηκαν με λύσσα σε κάθε εργατικό, δημοκρατικό και λαϊκό δικαίωμα. Αλλά από την επόμενη Δευτέρα θα βρεθούν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο 23ο Συνέδριο της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» (ΣΔ)για να συζητήσουν και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τη φτώχεια, την ειρήνη και τα δημοκρατικά δικαιώματα...

Οι εκπρόσωποι των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων θα συγκεντρωθούν σ' ένα πολυτελέστατο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αθήνα από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη για να αναδείξουν, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, τη ...συμβολή τους «στον εξανθρωπισμό των κοινωνιών μας και στην κοινωνική δικαιοσύνη»!

Τα πολιτικά κόμματα που συγκροτούν τη «Σοσιαλιστική Διεθνή» θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν σαν «εκπρόσωποι» της ειρήνης και, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, να μιλήσουν για την «επίλυση εθνικών συγκρούσεων, περιφερειακών συγκρούσεων. Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Αφρική, Ασία, άλλες περιοχές»... Προφανώς ο ίδιος ξεχνά ότι οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις πρωτοστάτησαν στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και στη δολοφονία του λαού της, ότι συμμετέχουν σε όλους τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ότι μέλη τους, όπως οι Εργατικοί της Βρετανίας, συμμετείχαν στην επέμβαση στο Ιράκ. Από την πλευρά του ο γραμματέας της «ΣΔ», Λουίς Αγιάλα, ισχυρίστηκε ότι «οι σοσιαλδημοκράτες ήταν εκείνοι που δίνανε έμφαση στο ρόλο της διεθνούς νομιμότητας και των Ηνωμένων Εθνών»...

Και οι δύο υποστήριξαν ότι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου μπορεί να προέλθει από μια «δημοκρατική διακυβέρνηση, που μπορεί να αντιταχθεί στην αιχμαλωσία της πολιτικής από ειδικά συμφέροντα, από τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων». Μέσα από τη δημοκρατική διαχείριση των «θεσμών», όπως ισχυρίστηκαν, μπορεί να εξαλειφτούν η φτώχεια και η ανισότητα!

Επίσης, σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ο Λ. Αγιάλα έκανε εκτενή αναφορά στα «δημοκρατικά δικαιώματα του λαού» του Πακιστάν, αναφέροντας ότι «ο δικτάτορας Μουσάραφ δεν εκπροσωπεί κανέναν, είναι μόνος», αλλά έκρυψε την αγαστή συνεργασία που είχαν αναπτύξει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μαζί του, στον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας», όπου συμμετείχαν προσδεμένα στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ακόμα, στο συνέδριο θα συζητηθούν οι κλιματικές αλλαγές, ενώ αναμένεται, από την πρώτη μέρα του συνεδρίου, η επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου.

Συνεισφέρει οικονομικά και η Βουλή

Με χρήματα από τον προϋπολογισμό της Βουλής θα καλυφθεί μέρος των εξόδων του Συνεδρίου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», ανακοίνωσε χτες με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας.

Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ προς τη Νομαρχία της Αθήνας, η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου αποφάσισε την «εκταμίευση του ποσού των 500.000 ευρώ» προκειμένου να «αναλάβει μέρος των δαπανών» για το Συνέδριο. Επειδή όμως, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Νομαρχίας, υπήρχε «πρόβλημα στην εκταμίευση του ποσού», «ασφυκτικά χρονικά περιθώρια» και «γραφειοκρατικά εμπόδια ανυπέρβλητα, τελικώς επιλέχτηκε η λύση να δοθεί το συγκεκριμένο ποσό από τη Βουλή των Ελλήνων».

Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας αναφέρει ότι «προσφέρθηκε να υποστηρίξει και οικονομικά και με κάθε άλλο τρόπο αυτή τη μεγάλη διεθνή συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που γίνεται στην Αθήνα, θέμα το οποίο γνωστοποίησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου». Σύμφωνα με τη δήλωση «το ΠΑΣΟΚ ευχαρίστως αποδέχτηκε την πρόταση».

Χρεοκοπημένη γριά η σοσιαλδημοκρατία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συνέντευξη για το επικείμενο συνέδριο της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» στην Αθήνα, σε σχόλιό του, σημειώνει:

«Αποτελεί πρόκληση οι εκπρόσωποι της "Σοσιαλιστικής Διεθνούς", που συνεδριάζουν στη χώρα μας, να παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της ειρήνης, όταν αυτή η χρεοκοπημένη γριά, η σοσιαλδημοκρατία, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα δεν υπάρχει ιμπεριαλιστικός πόλεμος και επέμβαση που δεν έχει στηρίξει και πρωταγωνιστήσει. Τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Μέση Ανατολή, είναι μόνο μερικά από τα τελευταία εγκλήματα.

Μέγιστη υποκρισία αποτελεί και το "ενδιαφέρον" τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού του Πακιστάν, όταν τα κόμματα της "Σοσιαλιστικής Διεθνούς" αξιοποίησαν ως σύμμαχό τους το δικτάτορα Μουσάραφ στον δήθεν αντιτρομοκρατικό πόλεμο. Γιατί δε συνιστούν στη νέα κυβέρνηση του Πακιστάν να επαναφέρει στη θέση τους τους απολυμένους από τον Μουσάραφ δικαστές, που διώχτηκαν επειδή ερεύνησαν για την τύχη χιλιάδων εξαφανισμένων;

Τέλος, και ο πρόεδρος και οι υπόλοιποι ηγέτες της "Σοσιαλιστικής Διεθνούς" οφείλουν να δώσουν μια εξήγηση: Αφού στον οργανισμό τους συμμετέχουν δεκάδες κόμματα εξουσίας, γιατί δεν καλύπτουν με συνεισφορές τα έξοδά τους και χρειάζονται τα χρήματα της Νομαρχίας της Αθήνας;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ