ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Σε ρόλο πρεσβευτή της κάθαρσης

Μέτρα - πυροτεχνήματα κατά της διαφθοράς

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Να «αθωώσει» συνολικά τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και να προστατέψει το δικομματικό πολιτικό σύστημα εξουσίας από τα φαινόμενα διαφθοράς που το συνταράσσουν, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ζητώντας σύσταση εξεταστικών επιτροπών τόσο για τη «Ζήμενς» όσο για όλες τις υποθέσεις σκανδάλων «που πλήττουν το πολιτικό σύστημα» και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες.

Εμφανιζόμενος ως ...πρεσβευτής της «κάθαρσης», ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε μια σειρά επικοινωνιακά και γενικόλογα μέτρα - που είχε εγκρίνει λίγη ώρα πριν το Πολιτικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του - και απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, προτείνοντάς του «ευρύτερες συναινέσεις».

Χρειάζεται να κάνουμε «ένα νέο λαϊκό βάπτισμα», «μια πορεία αναγέννησης», τόνισε. Κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τα αστικά κόμματα και επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για τις προθέσεις του ανέφερε: «Το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος είναι πάρα πολύ σοβαρό και επείγει η αντιμετώπισή του. Τα ψέματα για τον πολιτικό κόσμο τελείωσαν. Ή θα δράσουμε ή θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδίδοντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε μια «μειοψηφία» πολιτικών «που παραβιάζει τον όρκο της» και σε «πρόσωπα που κηλιδώνουν το πολιτικό σύστημα» και δεν «έχουν μπέσα», προσπάθησε να κρύψει ότι η πολιτική που υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ και στηρίζει τη δράση του κεφαλαίου και την ενίσχυση της κερδοφορίας του είναι αυτή που γεννάει τη διαφθορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αναφερόμενος στην υπόθεση της «Ζήμενς», υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ έδειξε άμεσα αντανακλαστικά», υπονοώντας τις διαγραφές Τσουκάτου και Μαντέλη, αποφεύγοντας φυσικά να αναφερθεί στην ομολογία Τσουκάτου ότι στα ταμεία της «Χαριλάου Τρικούπη» μπήκε ένα εκατομμύριο μάρκα ως οικονομική ενίσχυση από μια πολυεθνική, η οποία αξιοποιώντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ έκλεινε «δουλειές» εκατομμυρίων με το ελληνικό δημόσιο.

Με ευχολόγια κατά της διαφθοράς...

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τις υποθέσεις της «Ζήμενς», του ΟΤΕ, των ομολόγων και της υπόθεσης του «καρτέλ γάλακτος», ενώ «μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των επιτροπών, οι οποίες θα ερευνήσουν και πολιτικές ευθύνες, ενώ θα μπορούν να μετατραπούν και σε προανακριτικές, αν προκύψουν επαρκή στοιχεία, τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις και εν συνεχεία να διεξαχθούν εκλογές». Ταυτόχρονα, ο ίδιος ζήτησε να παραμείνει «ανοιχτή η ολομέλεια της Βουλής σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού» και «τάχθηκε κατά της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές πριν ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις αυτές». Πρότεινε, επίσης, «νέο εκλογικό σύστημα με μικρότερες περιφέρειες» και «η χρηματοδότηση των κομμάτων να είναι «κατά βάση δημόσια, ενώ οι ιδιωτικοί πόροι να προέρχονται μόνο από τις εισφορές των μελών και φίλων».

Τα παραπάνω μέτρα - «πυροτεχνήματα» ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι αυτά μπορούν να αποτελέσουν βάση για μια...«δημοκρατική επανάσταση». Βέβαια, την ίδια στιγμή δήλωσε πίστη στους νόμους της αγοράς και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν έχω τίποτε εναντίον των επιχειρηματιών. Εγώ θέλω την υγιή σχέση με τις επιχειρήσεις»...

Σαν να προήλθε από «παρθενογένεση»

Ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας πλήρως τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «είναι υπερήφανος για τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το έργο τους». Στην προσπάθειά του όμως να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για μια δήθεν «νέα πορεία» του ΠΑΣΟΚ, που θα συνδυαστεί, όπως ισχυρίστηκε, με «δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου», πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε στάθηκε πάντα στο ύψος του»,υποστήριξε ότι «δε νιώσαμε υπερήφανοι, όταν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης παρήχθη πλούτος, αλλά δεν έγινε σωστή διανομή, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες ανισότητες» και κατέληξε αναφέροντας ότι «στο ίδιο διάστημα εμφανίστηκαν στο κράτος φαινόμενα διαφθοράς»...

Σαν να προήλθε από «παρθενογένεση» ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να διαχωρίσει τη θέση του από το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο της οικονομίας και της καθημερινότητας των λαϊκών στρωμάτων, επιδιώκοντας να κρύψει ότι είναι συνεχιστής της ίδιας πολιτικής.

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει αν η «δικαία αναδιανομή» του πλούτου που οραματίζεται είναι η αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα που συμφώνησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους δήλωσε: «Χαιρέτισα τη συμφωνία δυο φορείς να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνούν, να συναινούν»!!

Απέφυγε να σχολιάσει την αποπομπή του Κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν ξεκαθάρισε αν θα συμπεριληφθεί ο πρώην πρωθυπουργός στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εκλογές, αλλά δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ήθους και ακεραιότητας για τον κ. Σημίτη». Επίσης, απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος και συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «το ζητούμενο είναι ένα ισχυρό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει λόγος ίδρυσης νέου κόμματος».

Δεν παρέλειψε να οξύνει την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση για τα θέματα διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι από τον Κ. Καραμανλή «δεν έχει δει την πολιτική του βούληση να τα βάλει με τα συμφέροντα, τα οποία φαίνεται ότι τον κρατούν όμηρο». Μίλησε για «κυβέρνηση που βρίσκεται υπό την ομηρία ισχυρών συμφερόντων» και προσπαθεί να «κουκουλώσει» υποθέσεις που πλήττουν το πολιτικό σύστημα. Κατήγγειλε την «εξαφάνιση» του πορίσματος Ζορμπά, στο οποίο, όπως είπε, «γινόταν αποκάλυψη για παράνομο μαύρο κομματικό χρήμα στην υπόθεση των ομολόγων».

Επιτέθηκε στον δικηγόρο και πρώην βουλευτή της ΝΔ Αλ. Λυκουρέζο, καταγγέλλοντας ότι οι «διαρροές» στην υπόθεση της «Ζήμενς» «προέρχονται από δικηγορικό γραφείο φίλου του κ. Καραμανλή και υπόδικου, του Αλέξανδρου Λυκουρέζου». Απαντώντας ο Αλ. Λυκουρέζος, με επιστολή του, στον Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «υπέπεσε σε βαρύτατο ολίσθημα», υποστηρίζοντας ότι «ουδεμία απολύτως διαρροή σχετικά με την υπόθεση Siemens προέρχεται από το γραφείο» του και πρόσθεσε ότι «δεν είναι υπόδικος» και ότι «ως δικηγόρος της Siemens επιτελώ το χρέος μου».

Ευχολόγια κι αποπροσανατολισμός για τη διαφθορά

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στη χτεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε σχόλιό του, επισημαίνει:

«Τα μέτρα που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέρ της διαφάνειας έχουν την αξία των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ για την ακρίβεια. Είναι γενικολογίες, ευχολόγια και αποπροσανατολισμός. Σε καμία περίπτωση δε θίγουν, αντίθετα συνεισφέρουν στη συγκάλυψη των καθοριστικών παραγόντων που παράγουν και αναπαράγουν τη σήψη και τη διαφθορά. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, την ύπαρξη και τη δράση του κεφαλαίου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, μπορούν να την κρύψουν, μπορούν μόνο να την υπηρετήσουν».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το σύστημα που γεννά το πρόβλημα πρέπει ν' ανατραπεί

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την υπόθεση «Ζήμενς»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας χτες σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση «Ζήμενς», τόνισε:

«Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής και πραγματικής κάθαρσης των κομμάτων εξουσίας.

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι αλλαγή πολιτικής. Εμείς βεβαίως ζητάμε Εξεταστική για το σκάνδαλο "Ζήμενς", αλλά είναι φανερό ότι όσο υπάρχουν "Ζήμενς" θα υπάρχουν και μίζες, θα υπάρχουν και πολιτικοί και άλλα πρόσωπα που θα λαδώνονται. Το σύστημα γεννάει αυτό το πρόβλημα και αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί. Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Ο λαός χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αντεπιτεθεί, να μην πέσει στη σκανδαλολογία, αλλά να κάνει αυτός κάθαρση πραγματική. Που σημαίνει ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να νικήσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ