ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Ομολογημένη... αμαρτία

Γρηγοριάδης Κώστας

Πόση αξιοπιστία μπορεί να περιέχει μια δέσμευση - υπόσχεση διά στόματος αρμόδιου υπουργού περί «απόλυτης κάλυψης» για τους εργαζομένους στον όμιλο της «Ολυμπιακής» μόλις βάλει «λουκέτο» ή ιδιωτικοποιηθεί, όταν ταυτόχρονα η ...δέσμευση αυτή συνοδεύεται από την ομολογία ότι η κυβέρνηση «σε πολλές περιπτώσεις υιοθετεί αντιδημοκρατικά μέτρα»;

Δε θα επιχειρήσουμε εμείς να δώσουμε την απάντηση. Το ερώτημά μας είναι περισσότερο ρητορικό. Το θέτουμε, όμως, υπόψη των ίδιων των εργαζομένων στον όμιλο της ΟΑ, θεωρώντας ότι είναι οι μόνοι που οφείλουν να απαντήσουν με το δικό τους τρόπο στην ...ομολογημένη αμαρτία του υπουργού περί κυβερνητικών αντιδημοκρατικών μέτρων.

Εμείς το μόνο που οφείλουμε είναι να παραθέσουμε αυτούσιο το περιεχόμενο δηλώσεων του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκη, σε ραδιοφωνικό σταθμό:

  • «Οποιο και να είναι το σχέδιό μας τελικά για την "Ολυμπιακή", θα υπάρξει απόλυτη κάλυψη για τους ανθρώπους. Δε θα βρεθούν εκτεθειμένοι, δε θα βρεθούν στο δρόμο. Είτε με εθελούσιες εξόδους, είτε με μετατάξεις, είτε με απασχόληση στην εταιρεία της επόμενης ημέρας, οι άνθρωποι αυτοί θα είναι απολύτως καλυμμένοι. Και δεν είναι μόνο δέσμευση δική μου, είναι και του πρωθυπουργού».
  • «Ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα δύσκολο πρόγραμμα - σε πολλές περιπτώσεις υιοθετούμε αντιδημοκρατικά μέτρα τα οποία είναι αναγκαία - και παρά το ότι υπάρχει μία σκληρή κριτική από πολλές πλευρές η κυβέρνηση παραμένει μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και στις μετρήσεις...».
Τραμπούκοι πιστοί στο καθήκον

Τη φωτιά από τη δράση των ταξικών δυνάμεων νιώθουν στα μπατζάκια τους οι εργατοπατέρες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Γι' αυτό, προσπαθούν με κάθε τρόπο, ακόμα και με τη χρήση ωμής σωματικής βίας να προασπίσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση την Τετάρτη, μέρα πανελλαδικής απεργίας των οικοδόμων, σε βάρος του οργανωτικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΚΚΙ) Θ. Χαΐνη από τον πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων Αργοστολίου Γεράσιμο Αλεξανδράτο και τον Κώστα Αμβροσιάτο, μέλος του ΔΣ, την οποία καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΕΚΚΙ.

Οι δύο «συνδικαλιστές» επιτέθηκαν στον Θ. Χαΐνη την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων. Αυτό ενόχλησε τους δύο εργατοπατέρες. Ο Γ. Αλεξανδράτος τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τραυματίζοντάς τον και ο Κ. Αμβροσιάτος άρχισε τις απειλές του τύπου «θα σας κόψουμε τα χέρια και τα πόδια εάν ξανακολλήσετε αφίσες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος». Το ΕΚΚΙ καταγγέλλει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο εργατοπατέρες παίζουν το ρόλο του τραμπούκου σε βάρος στελεχών του ταξικού κινήματος. Η αντίδρασή τους δείχνει το φόβο τους για την αυξανόμενη απήχηση των ταξικών δυνάμεων. Οσο για τους εργοδότες, φαίνεται πως έχουν στη δούλεψή τους άξιους μπιστικούς. Και μάλιστα τόσο πειθαρχημένους, ώστε να αναλαμβάνουν και το ρόλο του τραμπούκου όταν αδυνατούν να ανταποκριθούν στο καθήκον της υπονόμευσης των εργατικών αγώνων που τους έχει αναθέσει η εργοδοσία.

Οι καλύτεροι υπερασπιστές του «Καποδίστρια 2 »

«Εμείς πιστεύουμε ότι στα πλαίσια κιόλας του δεύτερου "Καποδίστρια" και της ενοποίησης όλης της Κρήτης σε ένα νομό, πρέπει να υπάρχουν φιλικές σχέσεις και πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι αλλαγές που χρειάζονται με ταχείς ρυθμούς μετακίνησης ή ίδρυσης νέων υπηρεσιών». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, χτες ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σαφέστατα προκύπτει απ' τη δήλωσή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τον δεύτερο «Καποδίστρια», κάτι που ήταν άλλωστε ήδη γνωστό. Αλλά ποιος να περίμενε πως θα έφτανε και ως το σημείο να ισχυριστεί ότι ο δεύτερος «Καποδίστριας», σχέδιο που θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υπονομεύοντας τα λαϊκά, θα λειτουργήσει σαν παράγοντας σύσφιξης των σχέσεων φιλίας και αντιμετώπισης των τοπικισμών! Ο «Καποδίστριας 2» βρίσκει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τον καλύτερό του υπερασπιστή και σύμμαχο.

Μας δουλεύουν...

Το ακούσαμε κι αυτό: Οι τραπεζίτες διαφημίζουν τη διοργάνωση του πρώτου ...«κλιματικά ουδέτερου» (sic!) συνεδρίου τραπεζιτών που έγινε στη χώρα. Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε ότι πιστοποιήθηκε από τον «οργανισμό ClimatePartner», ο οποίος υπολόγισε την «επιβάρυνση στο περιβάλλον που προκάλεσαν οι μετακινήσεις των συνέδρων, ο φωτισμός των χώρων, η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, κ.ά.». Σε αντιστάθμισμα οι τραπεζίτες - διοργανωτές του συνεδρίου «συνέβαλαν οικονομικά σε συγκεκριμένο πρόγραμμα περιορισμού εκπομπής ρύπων, που υλοποιεί το WWF»...

Βέβαια, το μεγάλο κεφάλαιο μόνο «ουδέτερο» δεν είναι και σε ό,τι αφορά στην επιβάρυνση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, των πόλεων και των οικισμών. Η υποβάθμιση της ζωής για τα εργαζόμενα - λαϊκά στρώματα έχει βαθιά ρίζα στη μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών κερδών, στην ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αλλάζει με τον εξωραϊσμό της όσο και αν αυτό είναι που επιθυμούν (...με το αζημίωτο) οι διάφοροι «μαϊντανοί» των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.


Διαφθορά, διαφάνεια και υποκρισία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΝΤΟΥ διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μας πείσει για τις ειλικρινείς του προθέσεις και την εντιμότητά του...

Αυτά όσο η υπόθεση της «Ζήμενς» παραμένει μετέωρη και μπλέκει ολοένα και περισσότερο «καλό κόσμο».

Λες και δεν έχουμε ξαναδεί εξεταστικές επιτροπές σε αυτή τη χώρα και δεν ξέρουμε πού (συνήθως) καταλήγουν.

Για θυμηθείτε την περίφημη εξεταστική για τις υποκλοπές. Η πλειοψηφία της κατέληξε στο ...ευφυές συμπέρασμα ότι «δε βγαίνει άκρη»!

Αραγε για ποιο πράγμα προσπαθούν να μας πείσουν σήμερα; Οτι μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, στην οποία θα πλειοψηφούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα «ρίξει φως» σε μια ιστορία όπου είναι μπλεγμένοι μέχρι το λαιμό ...η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

Εννοείται πως οποιαδήποτε πολιτική διεργασία είναι χρήσιμη για να βγάζει ο λαός τα συμπεράσματά του από τις θέσεις των κομμάτων. Πέραν τούτου όμως ουδέν.

ΠΩ - ΠΩ, πρόστιμο 50.000 ευρώ επέβαλε, λέει, στη ΜΙΓΚ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της «Βιβάρτια»! Αυτό θα πει έλεγχος και εποπτεία του κράτους.

Να υποθέσουμε ότι μετά από αυτό η εν λόγω εταιρεία - που τα κέρδη της φθάνουν σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ - θα ...γονατίσει; ΄Η μήπως ο Βγενόπουλος θα χάσει τον ύπνο του;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εταιρεία δεν πρόκειται να πληρώσει το πρόστιμο, προβάλλοντας το ισχυρό νομικό επιχείρημα του ότι ...δεν έχει ψιλά.

Το δούλεμα «πάει σύννεφο». Αντίστοιχα «πρόστιμα» πέφτουν στις τράπεζες, τις εταιρείες τροφίμων ή τις εταιρείες πετρελαιοειδών κατά καιρούς (και μετά από πολλή πολλή σκέψη).

Κατά τα άλλα πολεμούν την ακρίβεια και την αδιαφάνεια, προωθώντας τον ...υγιή ανταγωνισμό.

Αδικο σύστημα

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, μπαίνει μια άνω τελεία στην αγωνία πολλών υποψηφίων, που μπαίνουν τώρα στη διαδικασία επιλογής σχολών για το μηχανογραφικό τους δελτίο και σε μια νέα περίοδο αναμονής έως τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα ανακοινωθούν και οι βάσεις των σχολών. Είναι γνωστό ότι οι βάσεις συνδιαμορφώνονται τόσο από τις βαθμολογίες όσο και από τις επιλογές των υποψηφίων. Ωστόσο, ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την επικείμενη διακύμανση των βάσεων, από διάφορες Κασσάνδρες, που απώτερο στόχο έχει να κατευθύνει τους υποψηφίους σε συγκεκριμένες σχολές ή σε συγκεκριμένα ιδρύματα, με βάση τις βαθμολογίες τους. Δηλαδή, με βάση τις βαθμολογίες να κατευθύνει τις επιλογές τους. Αυτή την προσπάθεια την ξεκίνησε η ίδια η κυβέρνηση, αυξάνοντας πλασματικά τις θέσεις στα επαρχιακά Τμήματα που κατά κανόνα δεν έχουν ζήτηση, προκειμένου να πέσουν οι βάσεις τους και να ξεγελαστούν περισσότεροι υποψήφιοι να κατευθυνθούν προς τα 'κει.

Είτε ανέβουν είτε πέσουν οι βάσεις όμως, η πραγματικότητα των σχολών και των Τμημάτων δεν αλλάζει. Από τους 90.000 περίπου υποψηφίους που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τις πανελλαδικές εξετάσεις, όσοι συγκεντρώνουν τα απαραίτητα μόρια για να εισαχθούν σε κάποια σχολή, θα βρεθούν μπροστά σε σπουδές που διαρκώς υποβαθμίζονται και ακριβαίνουν. Οσο γι' αυτούς που δε συγκεντρώνουν τη «βάση του 10» ή τα 10.000 μόρια, θα έχουν ως μοναδική επιλογή τις σχολές κατάρτισης τύπου ΙΕΚ και ΚΕΣ. Με άλλα λόγια, «διαβατήρια για την ανεργία» ή «ψευτοκατάρτιση με ημερομηνία λήξης» για τη μεγάλη μάζα των παιδιών του λαού. Και αυτά τα «αδιέξοδα» που δημιουργούνται για χιλιάδες παιδιά της εργατικής τάξης γίνονται ακόμα πιο έντονα, αν αναλογιστούμε ότι το σχολείο σήμερα απέχει πολύ από το να παρέχει στα παιδιά την απαραίτητη γενική μόρφωση και να διαπλάθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Αυτά τα προβλήματα αναδεικνύονται κάθε χρόνο, με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών, των βάσεων, με αφορμή οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργείται κατά καιρούς στη διαδικασία των εξετάσεων. Οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους συχνά διαμαρτύρονται για τις αδικίες του συστήματος, που έτσι κι αλλιώς είναι άδικο και βαθιά ταξικό και παραμένει τέτοιο, όσο κι αν αυξηθούν ή μειωθούν οι «αριστούχοι».

Οπως κι αν «μεταμορφωθεί» το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, με «τετραετές λύκειο» ή με «προπαρασκευαστικό έτος» στις σχολές, αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Με άλλα λόγια, όσο κι αν φτιασιδωθεί το σύστημα των εξετάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικά δίκαιο και αξιοκρατικό, όσο το εκπαιδευτικό σύστημα και συνολικά η κοινωνία είναι άδικη και ταξική. Γι' αυτό και ο μόνος δρόμος που αξίζει να βαδίσουν μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι που βρίσκονται στην κατάρτιση κ.τ.λ., είναι αυτός του αγώνα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια εντελώς διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς πλουτοκράτες και με το λαό αφέντη της.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ