ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Στις Κοινότητες ξαναβρίσκουν τα βήματά τους

Μια ουσιαστική συζήτηση με τους νέους της Θεραπευτικής Κοινότητας «Νόστος» στη Σαλαμίνα είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Η χτεσινή περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν ήταν μόνο μια συμβολική κίνηση για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών. Ηταν, παράλληλα, και μια ουσιαστική συνάντηση και συζήτηση με τους νέους της θεραπευτικής κοινότητας «Νόστος» στη Σαλαμίνα. Για περίπου τρεις ώρες, η Αλέκα Παπαρήγα άκουσε και μίλησε με τους νέους της Κοινότητας και ξεναγήθηκε στους χώρους όπου δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Οσοι βρέθηκαν στη συνάντηση αυτή, σίγουρα, γέμισαν αισιοδοξία για κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Η συζήτηση που έγινε ήταν «ανοιχτή». Στη μεγάλη παρέα που διαμορφώθηκε, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στην Κοινότητα, τα στελέχη του Κόμματος, Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής και μέλος της ΚΕ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλη της ΚΕ, η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για το θέμα των Ναρκωτικών και πολλοί ΚΝίτες και ΚΝίτισσες.

Επικίνδυνος ο διαχωρισμός «μαλακών» - «σκληρών»

Οι νέοι της Κοινότητας μίλησαν ξεκάθαρα για τους λόγους που τους οδήγησαν στα ναρκωτικά, αλλά, κυρίως, μίλησαν για το μεγάλο αγώνα που δίνουν σήμερα, ώστε αύριο να μπορούν ν' αφήσουν, οριστικά, πίσω τους τη ζωή με δόσεις. Να σταθούν όρθιοι, όπως τους αξίζει. Αναφέρθηκαν στους μύθους που καλλιεργεί το σύστημα, ρώτησαν για τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, μίλησαν για την αξία της πρόληψης, δήλωσαν σαφώς κατά του επικίνδυνου διαχωρισμού «σκληρών» και «μαλακών» και υπέρ των «καθαρών» προγραμμάτων.

Είπαν για τις υποτροπές που είχαν, τη διαρκή τους πάλη, τη δυσκολία της απόφασης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σημείωσαν ότι «οι μέρες της στέρησης ξεπερνιούνται. Το δύσκολο είναι η συνειδητοποίηση και ο έλεγχος των αιτιών που δε σε αφήνουν να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου». «Εδώ μέσα έχει αλλάξει η ζωή μου», είπε ένας νέος. Παραδέχτηκε ότι δε γνώριζε πώς λειτουργούσε το πρόγραμμα, αλλά το υποτιμούσε. Στην «πιάτσα» παρουσιάζουν μια στρεβλή εικόνα για τα προγράμματα, συμπλήρωσε και επισήμανε: «Εδώ βρήκα, ξανά, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, την αγάπη και τη φροντίδα».

Μεθαδόνη, η «κρατική ηρωίνη»

Περιέγραψαν ότι «μέσα απ' τη χρήση γίνεσαι αναίσθητος, σ' αυτήν όμως οδηγεί η υπερευαισθησία για αυτά που γίνονται γύρω σου. Την αδικία που βλέπεις, τα οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα. Βρίσκεις όμως τη λάθος διέξοδο».

Η συζήτηση πήγε στις λύσεις για απεξάρτηση και έγινε αναφορά στη μεθαδόνη. Τη χαρακτήρισαν «κρατική ηρωίνη», η οποία ενισχύει το εμπόριο ναρκωτικών. Οπως είπαν, δεν είναι λίγες οι φορές που η μεθαδόνη, αμέσως, πουλιέται στις πιάτσες. Η μεθαδόνη, τόνισαν, «δε σε αλλάζει, απλά αλλάζεις ναρκωτικό. Η κοσμοθεωρία σου, ο χαρακτήρας σου, η στάση απέναντι στα πράγματα είναι ίδια. Παραμένεις χρήστης».

Είναι ανάγκη για μένα - είπε ένας άλλος νέος - μόλις τελειώσω το πρόγραμμα, να μιλήσω «για το "πακέτο" που σου δίνουν τα ναρκωτικά. Να καταλάβουν όλοι τι γίνεται».

Η Αλέκα Παπαρήγα ακούγοντας τους νέους, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η δύναμη του ανθρώπου είναι ανεξάντλητη, καθημερινά βρίσκουμε όλο και περισσότερη. Σημείωσε, δε, ότι άνθρωποι που έχουν κάνει έναν τέτοιο αγώνα βγαίνουν πιο ώριμοι και πιο δυνατοί. Αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί το σύστημα. Υπογράμμισε, τέλος, ότι «εμείς δεν κολακεύουμε», θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και έτσι το αντιμετωπίζουμε.

Για να ξαναβρούν τα βήματά τους...

Οταν η συζήτηση τελείωσε, η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, έδωσε το δώρο της Οργάνωσης, για τη βιβλιοθήκη της Κοινότητας, την ανατύπωση του περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά», απ' τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Οι αγώνες της ΕΠΟΝ σίγουρα μπορούν να εμπνεύσουν τους μαχητές της κοινότητας που παλεύουν καθημερινά, για να ξαναβρούν τα βήματά τους. Αμέσως μετά δόθηκαν τα δώρα του Κόμματος, βιβλία που θα μπορούν να τους οδηγήσουν στο δύσκολο αγώνα τους.

Στον αγώνα για αλλαγή της κοινωνίας το νόημα της ζωής

Συγκεντρώσεις - μήνυμα κατά της ναρκω-κουλτούρας χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Στα άσπρα όνειρα σαν το λευκό της χρήσης που κάνουν για μας, αντιτάσσουμε τα μεγάλα, δυνατά και διαχρονικά κόκκινα οράματά μας και παλεύουμε να γίνουν πραγματικότητα». Σύνταγμα, χτες το βράδυ. Η ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Και ξεκαθαρίζουν: «Θέλουμε τη νεολαία δραστήριο δημιουργό της κοινωνίας και όχι παθητικό δέκτη ή θύμα στις ορέξεις των ισχυρών». Επιμένουν: Αγώνας για μια κοινωνία όχι με ελεύθερα ναρκωτικά, αλλά για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά.

Στο βήμα η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρεται αρχικά στην πάλη της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά που ακολουθεί την ιστορία της Οργάνωσης σε όλη τη 40χρονη πορεία της: «Είμαστε περήφανοι, τονίζει, γι' αυτή μας την ιστορία. Συνεχίζουμε με τις ίδιες αρχές. Γιατί τα ιδανικά μας και οι αξίες μας δεν ταυτίζονται με τη φυγή. Γιατί βλέπουμε την πραγματικότητα, γνωρίζουμε την αιτία των προβλημάτων, παλεύουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Γιατί είμαστε αισιόδοξοι, ξέρουμε ότι το μέλλον μάς ανήκει και αγωνιζόμαστε για να το κερδίσουμε».

Στη συνέχεια αναφέρεται στη λογική της ναρκω-κουλτούρας, στα όσα αντιδραστικά διδάσκονται στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων για την τοξικοεξάρτηση, στα αντιεπιστημονικά ιδεολογήματα για «μαλακά» και «αθώα» ναρκωτικά, στη λογική της μείωσης της βλάβης και στα αίτια που οδηγούν χιλιάδες νέους στη χρήση και στην εξάρτηση.

Μιλώντας για τις τεράστιες ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαιώνιση και όξυνση του προβλήματος, αλλά και του ΣΥΝ που βάζει πλάτη στη διάδοση της ναρκω-κουλτούρας, η Β. Πλατανιά τόνισε: «Μας λένε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Ελευθερία όμως δεν είναι να μπορούμε να "φτιαχνόμαστε" παίρνοντας ναρκωτικά... Ελευθερία είναι να μπορούμε να έχουμε ζωή με δικαιώματα. Ελευθερία είναι να 'χουμε ολόπλευρη μόρφωση, σταθερή δουλειά, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ζωή σε ανθρώπινο περιβάλλον, πολιτισμό, αθλητισμό... Αλλωστε, γιατί το μόνο που δε φοβάται να αφήσει ελεύθερο το σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν είναι τα ναρκωτικά; Γιατί ποινικοποιεί τους αγώνες; Γιατί βάζει κάμερες στους χώρους δουλειάς και σπουδών; Γιατί βγάζει παράνομες τις απεργίες; Μας θέλουν ελεύθερους για να παίρνουμε ναρκωτικά όχι όμως για να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε».

«Κάθε λαϊκή οικογένεια, κάθε νέος έχει συμφέρον να παλέψει σε ένα αντιναρκωτικό μέτωπο, γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν αφορά μόνο όσους είναι στο πρόβλημα. Αφορά το σύνολο του λαού. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική που θα βελτιώνει τους όρους ζωής του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, πάνω στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο σημαίνει τη σύγκρουση με τις επιταγές των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού», υπογράμμισε.

Και καταλήγει: «Παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία, θα πει παλεύουμε και ενάντια στα ναρκωτικά, για να εκλείψουν οι λόγοι που οδηγούν τους νέους σε αυτά. Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από το δρόμο της εξάρτησης και των ναρκωτικών. Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από το δρόμο της υποταγής και του συμβιβασμού. Αντίθετα, έχουμε να κερδίσουμε πολλά από το δρόμο της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, το δρόμο της ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Εχουμε να κερδίσουμε πολλά επιλέγοντας το δρόμο του αγώνα μαζί με την εργατική τάξη και το λαό... για τη συγκρότηση του Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό».

Αμέσως μετά ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα με τους «Λύση Ανάγκης», «Σημεία των Καιρών» και το συγκρότημα του Κ. Θεοδώρου.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καταλήγοντας στην παραλία της πόλης, όπου γίνονταν οι εκδηλώσεις των Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Μίλησε ο Δημήτρης Τσιντικίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς το έχουμε ξεκάθαρο: Ταξικό είναι το πρόβλημα, ταξική θα είναι η λύση υπέρ του λαού και της νεολαίας, όταν εκλείψουν οι αιτίες που το αναπαράγουν. Πρόκειται για τη σοσιαλιστική κοινωνία. Σε αυτόν τον αγώνα σε καλούμε να εθιστείς, στην πάλη μαζί μας για την ανατροπή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Πολύμορφες εκδηλώσεις, με συγκεντρώσεις, εξορμήσεις σε στέκια νεολαίας, μουσική, κλπ., έγιναν χτες σε Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο, Γιάννενα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Λάρισα, Βόλο και Χαλκίδα.

Μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης
«Πρόληψη είναι το δικαίωμα στην εργασία και στην ποιότητα ζωής», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), οι οποίοι χτες - παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών - πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Ομόνοια, κάνονας σαφές ότι είναι μέρα ντροπής για την ελληνική κυβέρνηση και μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους.

Μαζί τους, με 24ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, καθώς ο Οργανισμός αντί για όργανο εποπτείας και αξιολόγησης έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό όργανο προώθησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής πλήρως εναρμονισμένης με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπου και μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, διαλύει τις όποιες αποσπασματικές πρωτοβουλίες έχουν παρθεί για την πρόληψη, πριμοδοτεί την υποκατάσταση, απαξιώνει τα «στεγνά» προγράμματα, ιδιωτικοποιεί δομές θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, ανάγει το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης σε ιατρικό, πετάει τα προγράμματα υποκατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ήδη από μόνο του νοσεί.

Οι περίπου 400 εργαζόμενοι στα ΚΠ απαιτούν την άμεση προώθηση ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα, με πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων.

«Υπάρχει διέξοδος. Να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του χώρου της απεξάρτησης, να βγούμε μπροστά και να τους σταματήσουμε, να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν πρόληψη, προγράμματα θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης», δήλωσε στον «Ρ» από το χώρο της συγκέντρωσης η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, ενώ ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ δήλωσε ότι είναι πολιτικό ζήτημα και η εφαρμοζόμενη πολιτική επιδιώκει να μην υπάρχει πρόληψη, να μην κατανοούν οι νέοι τις αιτίες του προβλήματος, να τους έχουν αποχαυνωμένους. Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που στόχο έχει να παραδώσει στους ιδιώτες την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, πριμοδοτώντας την ίδια ώρα τα προγράμματα υποκατάστασης, μίλησε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

Αδιαφορία και εμπαιγμός

«Με συμβιβασμούς δε γίνεται δουλειά, πρόληψη η λύση για τα ναρκωτικά», ήταν ένα από τα συνθήματα με το οποίο εργαζόμενοι και φορείς πορεύτηκαν αμέσως μετά προς το υπουργείο Υγείας, όπου για άλλη μια φορά συνάντησαν την αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου, καθώς κανένας αρμόδιος δεν ήταν εκεί. Στη συνέχεια, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γ. Φωτεινόπουλο, όπου του έθεσαν τα αιτήματά τους, ο ίδιος πέταξε από πάνω του κάθε ευθύνη για τα Κέντρα Πρόληψης και όταν η αντιπροσωπεία τον κάλεσε να μιλήσει στους εργαζόμενους εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη, πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, για άλλη μια φορά, μίλησε για... προσπάθειες να καταβληθούν οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ τις επόμενες δέκα μέρες...

Στη Θεσσαλονίκη

Πολύωρη συγκέντρωση από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη. Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, στην Πλατεία Αριστοτέλους, μοίραζαν ενημερωτικό υλικό με τα αιτήματά τους και καλούσαν τους πολίτες να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια στο προωθούμενο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» και στα σχέδια παράδοσης της απεξάρτησης σε ιδιώτες.

Τέλος, κατήγγειλαν ότι το σύνθημα που φώναζαν πέρσι «δεν είναι μέρα γιορτής αλλά ντροπής» δυστυχώς αποτυπώνει την οικτρή πραγματικότητα, διότι η σταθερή υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών και εξαθλίωση των εργαζομένων.

Εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 που διοργάνωσε το παράρτημα Μεσσηνίας του ΕΣΥΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα γήπεδα ποδοσφαίρου της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας (ΕΠΣΜ). Στο τουρνουά συμμετείχαν ομάδες φοιτητών, μαθητών, όπως επίσης και οι ομάδες του Συνδικάτου Οικοδόμων, του ΟΠΑΝΑΜ, των παλαιμάχων Καλαμάτας ΠΣ Καλαμάτα και η ομάδα νέων Μεσσηνίας. Το τουρνουά έγινε υπό την επίβλεψη του προπονητή Αγγέλου Σκαφιδά που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΥΝ στη Μεσσηνία.

Αύριο, στις 9 μ.μ. στο λιμάνι της Καλαμάτας θα γίνει η κεντρική εκδήλωση του παραρτήματος ΕΣΥΝ.

Αύριο, Σάββατο στο Ρίο, το προσωπικό και τα μέλη του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών «ΓΕΦΥΡΑ» θα κολυμπήσουν τη θαλάσσια διαδρομή από το Ρίο στο Αντίρριο. Εναρξη, στις 11.30 π.μ., στην Δυτική Προβλήτα Ρίου.

Το παράρτημα Χανίων του ΕΣΥΝ διοργανώνει ανοιχτή συναυλία τη Δευτέρα 30 Ιούνη. Η συναυλία θα γίνει στο Πάρκο Ειρήνης και φιλίας στις 9 μ.μ. με το συγκρότημα ΟΚΤΑΒΑ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Μονόδρομος η ενεργοποίηση όλων»

«Σε μια κοινωνία όπου οι «ελευθερίες» όλων των ειδών ανθίζουν, τα δικαιώματα καταργούνται, κυριαρχεί η φτώχεια, η ανεργία, η συστηματική υποβάθμιση και οι ταξικοί φραγμοί στην Παιδεία, υπάρχει αποκλεισμός από τον πολιτισμό με ταυτόχρονη προώθηση της υποκουλτούρας, τα ναρκωτικά αποτελούν κοινωνική μάστιγα για χιλιάδες οικογένειες και απειλή για όλες. Η πρόληψη αποτελεί άγνωστη λέξη για τις κυβερνήσεις, που περιορίζονται σε ευχές και διαφημιστικές καμπάνιες».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι μονόδρομος η ενεργοποίηση όλων σε ένα λαϊκό κίνημα που θα διεκδικεί για όλους τους νέους το δικαίωμα στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην εργασία και στη ζωή με δικαιώματα». Οπως σημειώνουν οι γονείς, «είναι επιτακτικά αναγκαία η δράση και συστράτευση σε ένα πλατύ αντιναρκωτικό μέτωπο, που θα παλεύει για την ανατροπή των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα, αλλά και που θα διεκδικεί άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης των ναρκωτικών (στην πρόληψη, την απεξάρτηση, την επανένταξη)».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είναι κοινωνικό πρόβλημα

H Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση, είπε:

«Η χρήση ναρκωτικών δεν προέρχεται ούτε από ασθένεια του μυαλού, ούτε από ασθένεια του σώματος, ούτε βρίσκεται στο DNA του χρήστη. Είναι κοινωνικό πρόβλημα πριν απ' όλα και εκφράζει την ανάγκη των νέων να ξεφύγουν από την ανασφάλεια, την ανεργία, την κακή πολιτιστική και πολιτική ατμόσφαιρα που υπάρχει. Εκφράζει την αναζήτηση για έναν άλλο δρόμο, μόνο που η διέξοδος δυστυχώς βρίσκεται κοντά στον έμπορο, που παίζει αυτόν τον αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο εθνικό σχέδιο δράσης που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, η οποία ιδιωτικοποιεί την πρόληψη, την απεξάρτηση και την επανένταξη. Οπως είμαστε αντίθετοι με τη χρήση της μεθαδόνης ως υποκατάστατου, γιατί στην πραγματικότητα δε σταματάει η ουσία της εξάρτησης, πολύ περισσότερο που επιστήμονες αναφέρουν ότι η ίδια η μεθαδόνη, πέρα από την ψυχολογική και ψυχική εξάρτηση, φέρνει προβλήματα στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, έως και θανάτους στις χώρες που έχει γίνει ευρεία χρήση.

Υποστηρίζουμε προγράμματα στεγνά και ενίσχυση πάνω απ' όλα των θεραπευτικών κοινοτήτων. Θεραπευτικές κοινότητες παντού, όπως και κέντρα πρόληψης ολοκληρωμένα με το πρόγραμμα επανένταξης, σε κάθε νομό τουλάχιστον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ