ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 90 ΧΡΟΝΙΑ «Ρ»
Ο «Ρ» καθημερινό μετερίζι του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Από την εκδήλωση του Σαββάτου
Από την εκδήλωση του Σαββάτου
Στην ιστορική διαδρομή αλλά και στον ουσιαστικό ρόλο του «Ριζοσπάστη», της εφημερίδας του ΚΚΕ, όργανου της ΚΕ του Κόμματος, για την ενημέρωση του λαού, σε αντιπαράθεση με τον αστικό Τύπο και τα συμφέροντα που υπηρετεί, αναφέρθηκε, το περασμένο Σάββατο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε, στα πλαίσια του γιορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», το «Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης», ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Διευθυντής του «Ρ». Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχε πλήθος δημοσιογράφων, ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε σε ιστορικούς σταθμούς της πορείας του «Ρ» στον αγώνα του ΚΚΕ, στάθηκε, ειδικότερα, στο ρόλο και το περιεχόμενο της ενημέρωσης που παρέχεται - και σήμερα - στους εργαζόμενους, από τον αστικό Τύπο. Ενημέρωση που γίνεται με βάση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, για να υπογραμμίσει την ξεχωριστή συνεισφορά του «Ρ» στην ενημέρωση από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των λαϊκών συμφερόντων γενικότερα. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η λεγόμενη αντικειμενική ή πλουραλιστική ενημέρωση είναι στάχτη στα μάτια του λαού, αφού τ' άλλα μέσα, όντας ιδιοκτησία επιχειρηματικών ομίλων υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Ο «Ρ» είναι κομματική εφημερίδα, είπε ο ομιλητής, αλλά του Κόμματος της εργατικής τάξης και υπηρετεί τους σκοπούς του για την απελευθέρωσή της από την εκμετάλλευση. Τ' άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, λένε πως δεν είναι κομματικά, αλλά προβάλλουν την πολιτική των συμφερόντων του κεφαλαίου, των κομμάτων του. Και ας λένε ότι απεχθάνονται την «κομματικότητα».

Στη βάση αυτή αναδείχτηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές δυνάμεις να ενημερώνονται για την αλήθεια από το «Ριζοσπάστη» που 90 χρόνια στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, προβάλλει τα δίκαια και τα δικαιώματά τους, προβάλλει τους αγώνες και τα αιτήματα των εργαζομένων. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ομιλητής, στο ζήτημα της ενημέρωσης υπάρχουν δύο πλευρές και δύο αλήθειες: της αστικής τάξης και των συμφερόντων της και της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της και όλου του λαού. «Ο "Ριζοσπάστης" βρίσκεται και θα βρίσκεται σταθερά στην πλευρά της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και, γενικότερα των λαϊκών συμφερόντων», ανέφερε.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Σε χαμηλές ταχύτητες η διαμεσολάβηση

«Παγώνει» η τοποθέτηση του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια

Μετά την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια και τη διαπίστωση πως η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει γεφυρωθεί, η αμερικανική γραφειοκρατία τοποθετεί την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ στις εκκρεμότητες που θα παραδοθούν στον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό των αμερικανικών προθέσεων είναι το «μπλοκάρισμα» στην τοποθέτηση του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια. Ο Αμερικανός διπλωμάτης Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος είχε επιλεχθεί για το πόστο των Σκοπίων, δεν ικανοποίησε με τις απαντήσεις που έδωσε στην εξέτασή του (αποτελεί τυπικό μέρος της διαδικασίας για κάθε πρεσβευτή των ΗΠΑ, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του) από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Αμερικανό διπλωμάτη καταλογίστηκε «μεροληψία» υπέρ των θέσεων των Σκοπίων...

Στην Αθήνα, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ερμηνεύουν το «πάγωμα» της τοποθέτησης του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια ως απόφαση της αμερικανικής γραφειοκρατίας να αναμένει την «άφιξη» της νέας κυβέρνησης της χώρας που θα προκύψει από τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

«Μήνυμα» υπομονής

«Δεν υπάρχει κάποιο ξεχωριστό αμερικανικό σχέδιο ή πρόταση για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ "Μακεδονίας" και Ελλάδας σχετικά με το όνομα. Η δική μας πρόταση είναι η υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του πρέσβη Μάθιου Νίμιτς» αναφέρει η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ροζμαρί ντι Κάρλο. Σε συνέντευξή της στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων «Κανάλι 77» η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνει ότι η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να απογοητευτεί εάν μέχρι τις 9 Ιούλη - οπότε θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή ένταξης της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ - δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας και τα Σκόπια δε λάβουν πρόσκληση ένταξης». «Το ζήτημα της ονομασίας είναι ένα δύσκολο ζήτημα και για τη "Μακεδονία" και για την Ελλάδα. Ομως, στη διάρκεια είδαμε ότι οι δύο πλευρές συζητούν και σταδιακά προσεγγίζουν τις θέσεις τους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο συνεχής διάλογος και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ευελιξία από τις δύο πλευρές» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θεωρεί ότι σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον δε θα αλλάξει την πολιτική της προς την ΠΓΔΜ και την περιοχή, καθώς για μεγάλο αριθμό ζητημάτων, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται σε αυτή την αρχή, αρκετά χρόνια. Η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, στη διάρκεια των τριών τελευταίων διοικήσεων, με τρεις Αμερικανούς προέδρους, παραμένει η ίδια. Για τον λόγο αυτό δε βλέπω ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο αυτό» επισήμανε.

Το Κόσσοβο

Σχετικά με την αναγνώριση του Κοσσόβου, η Ντι Κάρλο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν όσο το δυνατό περισσότερες χώρες να αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του. Οσον αφορά τη στάση της ΠΓΔΜ, η ίδια ανέφερε ότι τα Σκόπια πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους πότε θα πράξουν κάτι τέτοιο. «Η κυβέρνηση στα Σκόπια λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα εάν θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο, αλλά πότε θα το πράξει αυτό. Και η απόφασή της αφορά το χρόνο κατά τον οποίο θα πράξει κάτι τέτοιο», αναφέρει η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία την Παρασκευή συναντήθηκε στα Σκόπια με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία», που διοργανώνει η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ σήμερα Τρίτη, 1η Ιούλη, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Κοραή.

Επίσης, σε εκδήλωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για την Υγεία θα μιλήσει την Πέμπτη 3 Ιούλη ο Γιώργος Μαρίνος. Η εκδήλωση θα γίνει στο Βόλο, στις 8.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο του Μεταξουργείου (Ν. Ιωνία).

Η Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ και οι Κομματικές Οργανώσεις στην ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν τις παρακάτω περιοδείες σε αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ με θέμα «Για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια»:

  • Τετάρτη 2 Ιούλη, 9.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο Ρέντη. Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής.
  • Τετάρτη 2 Ιούλη, 9.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο Λιοσίων. Θα μιλήσει ο Δήμος Θεοδώρου, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Δευτέρα 7 Ιούλη, 9.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο Ανθούσας. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Παρασκευή 11 Ιούλη, 9.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο Ελληνικού. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Στον Πειραιά

Αύριο Τετάρτη 2/7 στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και «Καρφούρ», στο Πασαλιμάνι, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Την Πέμπτη 3/7 στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στα Καμίνια.

Την Παρασκευή 4/7, στις 10.30 π.μ. θα περιοδεύσει στη λαϊκή αγορά Αγ. Δημητρίου και στις 6.30 μ.μ. στην Π. Κοκκινιά.

Την Παρασκευή 4/7 ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρυτανία και συγκεκριμένα στο Καρπενήσι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Στις 9.30 π.μ. συνάντηση στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Καρπενησίου.
  • Στις 10.30 π.μ. επίσκεψη στο ΙΚΑ Καρπενησίου.
  • Στις 12 μ. περιοδεία στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, συνάντηση με τη διοίκηση, το σωματείο εργαζομένων και ομιλία σε συγκέντρωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Σήμερα η απολογία Αναστασιάδη

Σήμερα θα απολογηθεί τελικά ο φερόμενος ως κομιστής του ροζ DVD στην υπόθεση Ζαχόπουλου, Θέμος Αναστασιάδης. Χτες παρουσιάστηκε στον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, που χειρίζεται την υπόθεση, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του Δημήτρη Τσοβόλα και Αλέξανδρο Κατσαντώνη, κατέθεσε το απολογητικό του υπόμνημα και λόγω ασθένειας ζήτησε και πήρε ολιγόωρη προθεσμία προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού. Ο κατηγορούμενος, που αντιμετωπίζει το αδίκημα - σε βαθμό κακουργήματος - της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου είπε ότι θα απολογηθεί σήμερα και πρόσθεσε ότι «καλώς κέρδισε η Ισπανία στο EURO». Σε δηλώσεις του ο συνήγορός του Αλέξανδρος Κατσαντώνης είπε: «Ζούμε την εποχή που κυριαρχεί η 13η εντολή, "ου μπλέξεις". Και αφού έμπλεξε, θα απολογηθεί και θα αποδειχθεί ότι ήταν μια κακιά στιγμή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ