ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προβληματισμός και αμηχανία

Αντιδράσεις και πιέσεις για τη Ζιμπάμπουε

Από τις εργασίες στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης

Associated Press

Από τις εργασίες στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η έκτη προεδρική θητεία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε και ο τρόπος με τον οποίο επικράτησε, ως μοναδικός υποψήφιος, μετά το μποϊκοτάζ του δεύτερου γύρου των εκλογών, της 27ης Ιούνη, από τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, είναι το κυρίαρχο ζήτημα της 2ήμερης συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης.

Ο Τσβανγκιράι εμφανέστατα ευνοούμενος των Αμερικανών, που έχει καταφύγει από τις 22 Ιούνη στην ολλανδική πρεσβεία, κατήγγειλε κύμα ωμής πολιτικής βίας και δολοφονιών και ζήτησε από την Αφρικανική Ενωση να «διαμεσολαβήσει» ώστε να γίνουν συνομιλίες με την κυβέρνηση και τον Μουγκάμπε για να βρεθεί «διακανονισμός και μοίρασμα της εξουσίας» προς όφελος του λαού της χώρας.

Την επιχειρηματολογία Τσβανγκιράι ενισχύουν οι εκθέσεις των παρατηρητών της Αφρικανικής Ενωσης, οι οποίοι, χτες, τόνιζαν ότι η εκλογική διαδικασία «παρουσίασε σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι η Ενωση θέτει ως δημοκρατικές προδιαγραφές».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αντανακλά τη βουλή του λαού, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει αύριο για να υιοθετήσει απόφαση επιβολής κυρώσεων σε βάρος αξιωματούχων της κυβέρνησης Μουγκάμπε και επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτόν, όπως είναι η απαγόρευση μετακινήσεων, το πάγωμα των λογαριασμών τους, ενώ θα απαγορεύεται και η πώληση όπλων στη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος προανήγγειλε επιπλέον κυρώσεις. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες κατακεραύνωσαν τη διαδικασία και χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα σκληρό λόγο. Η Γαλλία χαρακτήρισε «παράνομη» την κυβέρνηση που αναδείχτηκε. Η Γερμανία μίλησε για «φάρσα που θα πρέπει να τιμωρηθεί με επιπλέον κυρώσεις». Η Βρετανία κάλεσε την Αφρικανική Ενωση ν' αναλάβει τις ευθύνες της και να ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ της αλλαγής και του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, μεταβατικής, όπου θα συνεργαστεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ανάλογου περιεχομένου είναι και η πρόταση που κατέθεσαν στην Αφρικανική Ενωση προσωπικότητες και πρώην ηγέτες χωρών, όπως ο Νοτιοαφρικανός αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Ρόμπινσον.

Η επίτροπος Ανάπτυξης της ΕΕ έκανε λόγο για «σφετερισμό της νίκης» από τον Μουγκάμπε, εκτιμώντας ότι οι εκλογές δεν ήταν «ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες».

Αμηχανία στη Σύνοδο

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προβληματισμός επικρατούσε και στους διαδρόμους της Συνόδου Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης, με αρκετούς ηγέτες να εκτιμούν ότι θα πρέπει «ν' αναληφθεί κάποιου είδους δράση και να επιτευχθεί λύση». Εντούτοις, όπως όλα δείχνουν, επισήμως και ανοιχτά η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σκληρές επικρίσεις σε βάρος του Μουγκάμπε επικαλούμενη «δημοκρατικές διαδικασίες», καθώς, όπως τόνιζαν αναλυτές, οι περισσότερες αφρικανικές χώρες δε φημίζονται γι' αυτές και επιπλέον είναι εξαιρετικά λεπτή η ισορροπία της υποστήριξης απόψεων που εκφράζονται από τη Δύση και πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις απέναντι σε ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί με τον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας.

Ετσι, χτες, πρώτη μέρα της Συνόδου, ο Μουγκάμπε έγινε δεκτός από όλους τους ηγέτες στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου με χειραψίες και χαμόγελα, ενώ με βάση διαρροές στο τελικό κείμενο της Συνόδου δεν αναμενόταν να συμπεριληφθεί κάποια σαφής αναφορά. Οι περισσότεροι ομιλητές επέλεξαν να μιλήσουν για «προκλήσεις που πρέπει ν' αντιμετωπιστούν» στη Ζιμπάμπουε,με εξαίρεση τον πρωθυπουργό της Κένυας, Ράιλα Οντίγκα, που, τουλάχιστον εκτός Συνόδου, δήλωσε ξεκάθαρα ότι «θα πρέπει ν' ανασταλεί η συμμετοχή του Μουγκάμπε στο σώμα», ενώ νωρίτερα είχε ζητήσει και αποστολή στρατευμάτων στη Ζιμπάμπουε από την Αφρικανική Ενωση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Την επανάληψη της δίκης σε βάρος του Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, πρώην πρωθυπουργού της χώρας και επικεφαλής του ΚΚ Πολωνίας, αποφάσισε το Εφετείο της Βαρσοβίας, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου που είχε απορρίψει το Μάη το κατηγορητήριο, αποφαινόμενο ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Το Εφετείο έκρινε ότι οι υποτιθέμενες «μαρτυρίες» και «αποδείξεις» που συγκεντρώθηκαν από το λεγόμενο «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» - το οποίο δημιουργήθηκε για τη δίωξη των κομμουνιστών - είναι «επαρκείς» για να συνεχιστεί η δίκη.

ΑΡΙΖΟΝΑ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλο ένα τραυματίστηκε σοβαρά όταν δύο ελικόπτερα που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ασθενών συγκρούστηκαν στον αέρα κοντά σε νοσοκομείο της Αριζόνα, κοντά στην πόλη Φλάγκσταφ.

ΛΙΜΑ.-- Σε μια προσπάθεια να βγει «καθαρός» ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, για τις κατηγορίες περί ανθρωποκτονιών, απαγωγών και άλλων παραβιάσεων, χτες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας επί της προεδρίας Φουτζιμόρι, Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, ισχυρίστηκε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είχε καμία σχέση με αυτά.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πάνω από έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε έκρηξη που σημειώθηκε στην κατοικία του ισλαμιστή ηγέτη, Χάτζι Νάμνταρ, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς, στην περιοχή Χάιμπερ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Παράλληλα, το Σάββατο ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις εναντίον ανταρτών στη βορειοδυτική πόλη Πεσαβάρ.

ΣΕΟΥΛ.-- Τετραπλασιασμό της αρωγής σε τρόφιμα στη ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές της χώρας για αύξηση της βοήθειάς του μετά την άφιξη του πρώτου φορτίου με τρόφιμα από τις ΗΠΑ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην Κίνα είναι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ξεκινώντας την επίσκεψή της από την επαρχία Σετσουάν, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της, Γιανγκ Τζιετσί και χτες επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, Χου Ζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο σεισμός της επαρχίας Σετσουάν στις 12 Μάη προκάλεσε υλικές ζημιές στους αγρότες ύψους 6 δισ. δολαρίων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ενάντια στη διάλυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Μιλιέτ», η πλειοψηφία των Τούρκων σε ποσοστό 53,3%. Υπέρ της απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται το 34,3%, ενώ το 43,4% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το ΑΚΡ ξανά αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα.

ΑΜΠΧΑΖΙΑ
Συνέχεια της διένεξης

ΣΟΥΧΟΥΜΙ.--

Το κλείσιμο των συνόρων της Αμπχαζίας από σήμερα, 1η Ιούλη, αποφάσισαν οι αρχές της χώρας μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική αγορά της πρωτεύουσας Σουχούμι, όπου τραυματίστηκαν 6 άνθρωποι, ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος Σεργκέι Μπαγκάμπς στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti». Οπως μετέδωσε το πρακτορείο, ο Μπαγκάμπς δήλωσε ότι «δεν μπόρεσαν να μας τρομάξουν με τον πόλεμο, δεν μπόρεσαν να μας τρομάξουν με πολιτικές πιέσεις, τώρα επιδιώκουν να μας τρομάξουν με εκρήξεις (...) Από αύριο (σ.σ. Τρίτη), τα σύνορα της Αμπχαζίας με τη Γεωργία θα κλείσουν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αμπχαζίας κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Γεωργίας ότι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις, σημειώνοντας ότι στόχος των επιθέσεων είναι να πληγεί η τουριστική περίοδος στη διάρκεια της οποίας αναμένονται χιλιάδες Ρώσοι επισκέπτες.

Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση της χώρας του με το περιστατικό.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διπλάσιοι οι νεκροί άμαχοι φέτος

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων των «Ταλιμπάν» και των αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, 32 φερόμενοι ως μαχητές των «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, ακόμα και κάποιοι που «μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες για να ξεφύγουν», όπως δήλωσαν τα αμερικανικά στρατεύματα...

Σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, οι «Ταλιμπάν» άνοιξαν πυρ με «ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες εναντίον περιπόλου των αφγανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην επαρχία Ουρουζγκάν, οπότε και οι άνδρες της περιπόλου απάντησαν στα πυρά και ζήτησαν κάλυψη από αέρος, σκοτώνοντας τρεις αντάρτες. Υπήρξε ανασύνταξη και νέα επίθεση, αλλά από τα πυρά των κυβερνητικών και συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν άλλοι 29 αντάρτες».

Στο μεταξύ ακόμα και σε έρευνα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι από την αρχή του έτους στο Αφγανιστάν έχουν χάσει τη ζωή τους 698 άμαχοι σε συγκρούσεις, διπλάσιοι από πέρυσι την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι «255 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των αφγανικών δυνάμεων, της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (Isaf) και της υπό αμερικανική διοίκηση δύναμης, ενώ 422 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ανταρτών που είχαν στόχο φιλοκυβερνητικές δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ