ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και επισήμως «άνοιξαν οι πόρτες» στα ξένα συμφέροντα

Μηνύσεις σε εταιρείες μισθοφόρων για βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ

Ο «μαύρος χρυσός» του Ιράκ περνάει και τυπικά στα χέρια των πολυεθνικών

Associated Press

Ο «μαύρος χρυσός» του Ιράκ περνάει και τυπικά στα χέρια των πολυεθνικών
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανοιχτή πρόσκληση σε «ξένους επενδυτές» έκανε, χτες, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες οι ξένες πετρελαϊκές πολυεθνικές είχαν εκτοπιστεί από τη χώρα. Ο Χουσαΐν αλ Σαχριστάνι, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν πριν από δύο βδομάδες όταν γνωστοποιήθηκε ότι συγκεκριμένες πετρελαϊκές εταιρείες βρίσκονται κοντά σε συμφωνίες εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, προχώρησε σε παρουσίαση των κοιτασμάτων της χώρας, τόσο των πετρελαϊκών όσο και του αερίου, και αν και κατονόμασε 35 συγκεκριμένες εταιρείες, συμπλήρωσε ότι δεν έχουν κλειστεί συμφωνίες.

Την ίδια ώρα, εντός Ιράκ, μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο δικαστές σημειώθηκε στη Βαγδάτη. Τελικά, μόνο ένας από τους πέντε δικαστές που έγιναν στόχος τραυματίστηκε, ενώ οι ιρακινές αρχές εκτιμούσαν ότι οι επιθέσεις εναντίον τους συνδέονται πιθανότατα με το γεγονός ότι προήδρευσαν σε δίκες σιιτών μαχητών, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χτες, μία βομβιστική επίθεση αναφέρθηκε στη Μοσούλη, όπου παγιδευμένο αυτοκίνητο στόχευσε στρατιωτική περίπολο, χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας περαστικός και να τραυματιστούν 12.

Μία μέρα νωρίτερα, στην Ντουλουίγια, στη βόρεια επαρχία Σαλαχουντίν, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση. Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία απωλειών που δημοσιοποιούνται στα τέλη κάθε μήνα, τον Ιούνιο σκοτώθηκαν 29 Αμερικανοί στρατιώτες και 546 Ιρακινοί, αριθμοί ελαφρώς μεγαλύτεροι από ό,τι το Μάη. Παρ' όλα αυτά, οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν ότι τα επίπεδα βίας στη χώρα παραμένουν σταθερά χαμηλά.

Τέλος, άλλη μια έκθεση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ. Αντικείμενο της έκθεσης ήταν η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, τους πρώτους 18 μήνες μετά την έναρξη της κατοχής. Το συμπέρασμα είναι ότι όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη προετοιμασίας και ανεπάρκεια συνολικής στρατηγικής.

Μηνύσεις σε μισθοφόρους για βασανιστήρια

Μηνυτήριες αναφορές για βασανισμό κατατέθηκαν από πρώην κρατουμένους στο Αμπού Γκράιμπ κατά δύο μισθοφορικών εταιρειών, της CACI International και της L-3 Communication (πρώην Titan Corporation). Οι μηνύσεις έγιναν σε τέσσερις διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες και στα δικαστήρια του Σιάτλ, του Ντιτρόιτ, του Κολόμπους, του Οχάιο, του Μέριλαντ, του Γκρίνμπελντ.

Στα κείμενα περιγράφονται εκτενώς τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι κρατούμενοι με ηλεκτροσόκ, άσκηση ψυχολογικής πίεσης, πολύωρη ορθοστασία ή και κρέμασμα από το ταβάνι. Αν και θεωρητικώς, μετά από αλλεπάλληλα επεισόδια με δολοφονίες Ιρακινών πολιτών από μισθοφόρους, η Κοντολίζα Ράις είχε δηλώσει ότι οι μισθοφόροι δε θα υπόκεινται στο καθεστώς ασυλίας που επικρατούσε μέχρι πρότινος στο Ιράκ, γεγονός είναι ότι ελάχιστοι φθάνουν στο εδώλιο της ιρακινής δικαιοσύνης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ανταλλαγές με τη «Χεζμπολάχ» αντανακλούν στις συνομιλίες με «Χαμάς»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντός των επόμενων δύο βδομάδων θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που συνελήφθησαν, τον Ιούλη του 2006, από μαχητές της «Χεζμπολάχ» στην ισραηλινο-λιβανική μεθόριο με τον Παλαιστίνιο κρατούμενο Σαμίρ Κάντερ, που έχει καταδικαστεί σε εκατοντάδες χρόνια κάθειρξη για αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ εκ μέρους του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», με άλλους τέσσερις μαχητές της «Χεζμπολάχ» καθώς και με τις σορούς νεκρών Λιβανέζων μαχητών. Την έγκριση για να προχωρήσει η ανταλλαγή, που διαπραγματεύτηκαν Γερμανοί διαμεσολαβητές, έδωσε την Κυριακή το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία (22 ψήφοι υπέρ έναντι τριών κατά) μετά από σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού Ολμέρτ.

Οι δύο βδομάδες περιθώριο θεωρήθηκαν απαραίτητες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των νεκρών εκατέρωθεν. Αν και η «Χεζμπολάχ» δεν έχει επιβεβαιώσει το θάνατο των δύο Ισραηλινών στρατιωτών, των Εχούντ Γκολντβάισερ και Ελντάντ Ρεγκέβ, η ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται σχεδόν βέβαιη ότι κανένας από τους δύο δεν είναι ζωντανός. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών βδομάδων, επίσης, το Ισραήλ δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στη «Χεζμπολάχ» όσες πληροφορίες έχει για την τύχη τεσσάρων Ιρανών διπλωματών που εξαφανίστηκαν στο Λίβανο το 1982, και η «Χεζμπολάχ» ότι θα πράξει το ίδιο για την τύχη του Ισραηλινού πιλότου Ρον Αράντ που αγνοείται από το 1986, οπότε το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε πάνω από το Νότιο Λίβανο.

Η εξέλιξη αυτή επικρίθηκε έντονα από τους υπουργούς που διαφώνησαν αλλά και από στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι «δίνει το λάθος μήνυμα στους τρομοκράτες», οι οποίοι θα πιστέψουν πως «μπορούν να ζητούν ό,τι θέλουν και να το κερδίζουν, διαπραγματευόμενοι τη ζωή Ισραηλινών πολιτών». Αντίθετη άποψη είχαν ορισμένοι από τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές που εμπλέκονται στις συνομιλίες, υπό αιγυπτιακή αιγίδα, για την τύχη του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται από τη «Χαμάς» και άλλες δύο παλαιστινιακές οργανώσεις, στη Λωρίδα της Γάζας, από τον Ιούνη του 2006. Εκτίμησαν ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν αυτές οι συνομιλίες.

Προς το παρόν, πάντως, εκπρόσωποι της «Χαμάς», όπως ο Μαχμούντ Ζαχάρ, δήλωναν ανοιχτά ότι μετά την απόφαση της Κυριακής για την ανταλλαγή με τη «Χεζμπολάχ», η «Χαμάς» δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από το αίτημά της για απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Σαλίτ. Μάλιστα, ο Ζαχάρ υπογράμμισε σαφώς ότι «η απόφαση της Κυριακής ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της "Χαμάς"».

Οπως και να έχει μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες για την τύχη του Σαλίτ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη ενώ η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, έστω και μετ' εμποδίων. Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός άρχισε, σταδιακά, να επιτρέπει την επαναλειτουργία των τριών εμπορικών περασμάτων (Σούφα, Κάρνι, Ναχάλ Οζ), τα οποία παρέμεναν κλειστά από την Τετάρτη, λόγω της εκτόξευσης ρουκετών από το έδαφος της Γάζας. Ρουκέτες δεν εκτοξεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα. Σχετική ηρεμία επικρατεί και στη Δ. Οχθη, με εξαίρεση το βράδυ του Σαββάτου, οπότε ένας 17χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο Τουμπάς, έξω από την Τζενίν, επειδή λιθοβολούσε Ισραηλινούς στρατιώτες.

ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Σταθερά υψηλοί οι τόνοι της αντιπαράθεσης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε ιρανική εφημερίδα, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι θα πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «από τους φίλους του Ιράν που βρίσκονται εκεί». Η απάντηση ήρθε άμεσα από το διοικητή του 5ου αμερικανικού Στόλου, που περιπολεί στον Κόλπο, ο οποίος τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην κλείσουν τα στενά»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στενά του Ορμούζ διέρχονται καθημερινά περίπου 13,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, δηλαδή το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που κλείσουν, όπως επισήμαιναν αναλυτές, θα προκληθεί «σοβαρότατη παγκόσμια ενεργειακή κρίση». Στο ενδεχόμενο πλήγματος σε βάρος του Ιράν, αναφέρθηκαν και άλλοι Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι, χαρακτηριστικά, δήλωναν ότι «θα ανοιχτούν 320.000 τάφοι στα σύνορα του Ιράν για να ταφούν οι εχθροί».

Τους τόνους διατήρησε σταθερά υψηλούς και η ετέρα πλευρά. Ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ), Σαβτάι Σαβίτ, σε συνέντευξή του στην «Sunday Telegraph», εκτιμούσε ότι ο χρόνος «που απομένει στη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την απειλή ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα έχει αρχίσει να μειώνεται». Ο Σαβίτ εκτίμησε ότι εντός ενός έτους η Τεχεράνη θα έχει πυρηνικό όπλο, άρα θα πρέπει η οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και στρατιωτική επίθεση, να έχει γίνει νωρίτερα. Εντούτοις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, καθησυχαστικός. Χαρακτήρισε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο εξαπόλυσης επίθεσης στο Ιράν από το Ισραήλ, γιατί «γνωρίζει πολύ καλά ποιες θα είναι οι συνέπειες και δε θα το πράξει».

Μεγάλη υπόθεση κατασκοπίας (;)

Σε θάνατο καταδικάστηκε πρωτοδίκως ο Ιρανός επιχειρηματίας Αλί Αστάρι με την κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό του Ισραήλ. Ο Αστάρι, που συνελήφθη πριν από ενάμιση χρόνο, εμπορεύεται συστήματα ασφαλείας και τηλεπικοινωνιών. Ο ίδιος, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, φέρεται να ομολόγησε ότι ακριβώς επειδή συνεργαζόταν και με ιρανικούς οργανισμούς, τον πλησίασαν πράκτορες της Μοσάντ και του προσέφεραν 50.000 δολάρια προκειμένου να προωθήσει συστήματα που οι ισραηλινές υπηρεσίες θα του προμήθευαν, έτσι ώστε να μπορούν να κατασκοπεύουν τι γίνεται στους Οργανισμούς. Ο Αστάρι έχει δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση, σε περίπτωση που του επιτραπεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ