ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας

Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις του Δανού ιστορικού Peer Henrik Hansen, σε λίστες πρακτόρων των ΗΠΑ στην περίοδο 1943 έως 1946, φιγουράρει και το όνομα του σοσιαλδημοκράτη και πρωθυπουργού της Δανίας στην περίοδο 1955 έως 1960 H.C.Andersen.

Ο κύριος Αντερσεν δούλευε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης με το ψευδώνυμο (!) «μεγάλο κέρατο» («big horn»). Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εξασφαλίσει άμεση παρακολούθηση των εξελίξεων στη Δανία, ιδιαίτερα στις μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνήσεων για τη λεγόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ Δανίας και ΕΣΣΔ το 1946.

Μετά τις αποκαλύψεις, ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της σοσιαλδημοκρατίας κος Λάρσεν δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανος που το κόμμα του είχε αναδείξει τον Η.C. Andersen στο αξίωμα του πρωθυπουργού, αφού στην κρίσιμη στιγμή διάλεξε τη σωστή πλευρά. Είχε, τόνισε, ξεκάθαρο κριτήριο για το ποιοι ήταν οι αληθινοί φίλοι μας.

Η χώρα, συμπληρώνει, ήταν υπό κατοχή και ο πρωθυπουργός σαν γνήσιος πατριώτης και σοσιαλδημοκράτης έκρινε ότι για το συμφέρον της χώρας έπρεπε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς.

Μια άλλη προσωπικότητα της σοσιαλδημοκρατίας ο πρώην υπ. εξωτερικών και πρόεδρος του κόμματος μέχρι το 2004, Mogens Lykketoft, δήλωσε ότι πρέπει να δούμε το γεγονός με τα μάτια της εποχής εκείνης. Και εντελώς προκλητικά δήλωσε: «Οι σοσιαλδημοκράτες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με μια σειρά άλλες δημοκρατικές δυνάμεις δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις εξελίξεις στο ανατολικό μπλοκ και δεν είχαν καθόλου εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές. Δεν είχαμε καμιά αυταπάτη για το πώς οι κομμουνιστές θα εκμεταλλεύονταν την ανεβασμένη δημοτικότητά τους μετά τη λήξη του πολέμου. Και μ' αυτά που είδαμε στην Ανατολική Ευρώπη δικαιωθήκαμε». Μόνο που και οι λαοί σήμερα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και του δήθεν «τρίτου δρόμου» για το σοσιαλισμό.


Π. Α

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σύσταση «σερβικής εθνοσυνέλευσης» στη Μιτρόβιτσα

Ο Μίρκο Τσβέτκοβιτς, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο νέος πρωθυπουργός

Γιγαντοαφίσα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα

Associated Press

Γιγαντοαφίσα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα
Το απόγευμα του Σαββάτου στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα συστάθηκε η εθνοσυνέλευση των Σέρβων που αποτελείται από εκπροσώπους του σερβικού πληθυσμού από ολόκληρο το Κόσσοβο, χωρίς νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, αλλά με ρόλο συντονιστικό στην προσπάθεια της Σερβίας για τη διατήρηση του Κοσσόβου στη σύνθεσή της. Την ενέργεια αυτή έσπευσαν να καταδικάσουν τόσο η Πρίστινα, όσο και η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για μία προσπάθεια σύστασης παράλληλων θεσμών».

Το Σάββατο γιορτάστηκε επίσης η συμπλήρωση 619 ετών από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους στο μοναστήρι της Γρατσάνιτσα, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία του Κοσσόβου ώστε να μην υπάρξουν επεισόδια, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στις περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία η αστυνομική παρουσία ήταν ιδιαίτερα έντονη και απαγορεύτηκε η διέλευση στους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στις περιοχές αυτές για τους Αλβανούς.

Στη Σερβία, στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, για να προχωρήσει σε έναν κυβερνητικό φιλοϊμπεριαλιστικό συνασπισμό που θα αποτελείται από μέλη του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο 57χρονος Τσβέτκοβιτς, από τα παλαιά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει ως στόχο του να επιταχύνει τη διαδικασία για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, κ.ά.

ΙΝΔΙΑ
«Αυτονομιστικά επεισόδια»

ΑΣΑΜ.--

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Κυριακή, σε βομβιστική επίθεση σε πολυπληθή αγορά στην Κουμαρικάτα στο κρατίδιο Ασάμ της Ινδίας, στα σύνορα με το Μπουτάν. Ακόμα οκτώ τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία κατηγορεί για την επίθεση την αυτονομιστική οργάνωση «Ενωμένο Απελευθερωτικό Μέτωπο της Ασάμ», η οποία δρα στη χώρα από 1979.

Η βόμβα εξερράγη στην αγορά τη στιγμή που εκεί υπήρχαν εκατοντάδες χωρικοί.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Νίκη της αντιπολίτευσης στην Τσουκισάκα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Κυβερνήτης στην επαρχία Τσουκισάκα εξελέγη την Κυριακή η κετσούα αυτόχθων υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σαβίνα Κουέγιαρ, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεταξύ 55 και 56%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν έξω από την κάλπη και μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα «ABT» και «Unitel».

Η Σ. Κουέγιαρ υπήρξε αρχικά υποστηρίκτρια του Προέδρου Εβο Μοράλες στη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ωστόσο σήμερα απαιτεί μεγαλύτερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση και είναι μία από τους επικριτές του.

Σημειώνεται ότι η Τσουκισάκα είναι η επαρχία όπου βρίσκεται η συνταγματική πρωτεύουσα της Βολιβίας Σούκρε και από πέρσι βρίσκεται σε διένεξη με την κυβέρνηση για να ξαναγίνει πρωτεύουσα της χώρας όπως ήταν μετά την απελευθέρωση του 1825. Παρόλο που η Τσουκισάκα αποτελεί μια από τις φτωχότερες επαρχίες της χώρας, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πηγές πετρελαίου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκεί εγκαταστημένες ξένες εταιρείες για την εκμετάλλευσή τους όπως η βραζιλιάνικη «Petrobras», η ισπανική «Repsol» και η γαλλική «Total». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη υποψήφια αμέσως αγκαλιάστηκε από την αντιπολίτευση στον Μοράλες, που επιδιώκει να διευρύνει την κόντρα με τον πρόεδρο, και ενόψει του δημοψηφίσματος στις 10 Αυγούστου, που θα θέσει στη λαϊκή ετυμηγορία τον ίδιο και άλλους 9 κυβερνήτες, οι περισσότεροι από την αντιπολίτευση.

MERCOSUR
Συνεργασία συμφερόντων

ΤΟΥΚΟΥΜΑΝ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της «Κοινής Αγοράς του Νότου», Mercosur, που ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους χτες στην πόλη Τουκουμάν της Αργεντινής, στο πλαίσιο της 35ης Συνόδου των προέδρων της Mercosur αναμένεται να υιοθετήσουν «περιφερειακό πρόγραμμα για την παραγωγική συνεργασία και τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Το Συμβούλιο της Κοινής Αγοράς (CMC), που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών και των εθνικών συντονιστών της περιοχής, αναμένεται να υιοθετήσει και σειρά συμφωνιών που θα αφορούν τις χώρες - μέλη της Mercosur, αλλά τους τελωνειακούς δασμούς της ένωσης και με την Τουρκία και την Ιορδανία.

Σημειώνεται ότι αυτή η περιφερειακή συνεργασία αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, ενώ η Βενεζουέλα αναμένει την πλήρη ένταξή της ως μέλος, και η Χιλή, η Βολιβία, το Περού, η Κολομβία και το Εκουαδόρ είναι συνεργαζόμενα μέλη. Είναι δε φανερό από τη σύνθεση αυτού του οργανισμού, ότι επιχειρείται μια συνεργασία που θα προωθεί κυρίως οικονομικά συμφέροντα ισχυρών οικονομικών ομίλων, είτε του ιδιωτικού κεφαλαίου είτε κρατικής ιδιοκτησίας, όπως κάποιες από τις ενεργειακές επιχειρήσεις σε Βενεζουέλα, Βολιβία και Εκουαδόρ. Είναι δε κατανοητό ότι κυρίαρχο ρόλο παίζει η ισχυρή οικονομική δύναμη της Βραζιλίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Οργή για το αιματηρό «λάθος» σε επίδειξη πεζοναυτών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενα ασυνήθιστο και συνάμα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Καρκανσόν της Νότιας Γαλλίας, προχτές Κυριακή, όταν ένας στρατιώτης τραυμάτισε 17 πολίτες κατά τη διάρκεια επίδειξης του Τρίτου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών Πεζοναυτών, επειδή χρησιμοποίησε αληθινά πυρά. Η προκαταρκτική έρευνα της εισαγγελίας του Μονπελιέ κατέληξε ότι πρόκειται για «ανθρώπινο λάθος» που έγινε «αθέλητα», αποκλείοντας το ενδεχόμενο της πρόθεσης. Ζήτησε να απαγγελθεί κατηγορία στο στρατιώτη για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης από αμέλεια. Μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγονται και πέντε παιδιά, το ένα (τρίχρονο) σοβαρά τραυματισμένο στην καρδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ