ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Απαράδεκτη απαγόρευση των συμβόλων του κομμουνισμού

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς την υπουργό Εξωτερικών, με θέμα την απόφαση του κοινοβουλίου της Λιθουανίας για την απαγόρευση της δημόσιας χρήσης των συμβόλων του κομμουνισμού, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Την Τρίτη 17 Ιούνη το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο με το οποίο στο εξής απαγορεύεται η δημόσια χρήση των συμβόλων του κομμουνισμού και του φασισμού.

Η απαράδεκτη αυτή ταύτιση, στην οποία προχώρησαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Λιθουανίας, μιας χώρας όπου έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα, συνοδεύεται και από χρηματικά πρόστιμα. Ετσι, μόλις ο Πρόεδρος της χώρας υπογράψει το νέο νόμο, όσοι δημόσια χρησιμοποιήσουν το σφυροδρέπανο θα πληρώνουν πρόστιμο της τάξης από 150 έως 300 ευρώ.

Οπως είναι γνωστό το ΚΚΕ, μαζί και άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη, χρησιμοποιούν ως σύμβολό τους και ως εκλογικό τους σήμα το σφυροδρέπανο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός:

  • Αν καταδικάζει την απαράδεκτη και ανιστόρητη ταύτιση του σφυροδρέπανου και της σβάστικας.
  • Τι μέτρα θα πάρει προς την κυβέρνηση της Λιθουανίας και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ακύρωση αυτής της απόφασης και όλων των αντικομμουνιστικών νόμων και διατάξεων που βάζουν φραγμό στην ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση.
  • Τι θα πράξει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη δραστηριότητα του ΚΚΕ, ενόψει των ευρωεκλογών στη χώρα αυτή, και να διασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις ισότιμης διεκδίκησης της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκεί».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ: Ο Πυροσβεστικός Σταθμός της Νέας Μάκρης εποπτεύει μια πολύ μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, η οποία ξεκινά από το Πικέρμι και φτάνει μέχρι το Μαραθώνα (Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Καλλιτεχνούπολη, Σχοινιάς). Ωστόσο, λόγω των ελλείψεων, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του είναι πολλά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά και Βέρα Νικολαΐδου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την κάλυψη με μόνιμο προσωπικό των λειτουργικών κενών που παρουσιάζονται στον Πυροσβεστικό Σταθμό Νέας Μάκρης.
  • Αν έχει πάρει μέτρα το υπουργείο, για την κάλυψη όλων των παιδικών κατασκηνώσεων με σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας, που να εγγυάται την προστασία των χιλιάδων παιδιών που παραθερίζουν σε αυτές.
  • Τι μέτρα θα πάρει για τις δεξαμενές νερού που δε λειτουργούν και για το σύστημα πυρόσβεσης στο Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά και αν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στη Ραφήνα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ: Προκλητικά πανηγυρίζουν - κυβέρνηση, διοίκηση του Νοσοκομείου Αιγίου - για τη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη και την απαίτηση δεκαετιών. Για να λειτουργήσει, όμως, η Καρδιολογική Κλινική μεταφέρουν το υπάρχον προσωπικό από την απαραίτητη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), οδηγώντας τη στο κλείσιμο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα θα πάρει για το Νοσοκομείο Αιγίου, ώστε:

  • Να λειτουργήσει η Καρδιολογική κλινική και η ΜΑΦ χωρίς να κλείσει η δεύτερη.
  • Να διοριστεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμη, σταθερή εργασίας, χωρίς stage ή ελαστικά ωράρια.
  • Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να λειτουργήσει το Νοσοκομείο ομαλά, παρέχοντας σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ: Στις 3/6/08 πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας σε όλο τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας, με αφορμή τα 3 συνεχόμενα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στους εργοστασιακούς χώρους ΑΓΕΤ Βόλου, ΤΙΤΑΝ Σάμου και Ελευσίνας, ΧΑΛΥΨ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος, Νίκος Γκατζής και Γιάννης Γκιόκας ΕΡΩΤΟΥΝ την αρμόδια υπουργό ποια μέτρα θα πάρει:

  • Για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων, όπως και για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με προσωπικό μόνιμης και σταθερής εργασίας.
  • Να σταματήσει το καθεστώς των εργολαβιών που ενισχύουν την εργασιακή βαρβαρότητα, δεν εφαρμόζουν ούτε αυτά τα ελάχιστα που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και οι ΣΣΕ και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στις 9/6/2008 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σελλάνων του Ν. Καρδίτσας. Επλήγησαν συνολικά 15.000 περίπου στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών, μποστανικών, βιομηχανικής ντομάτας που βρίσκονται στις κοινότητες Πεδινού, Προαστίου, Σερβωτών, Κοσκινά, Ψαθοχώρα. Το χαλάζι ήταν μεγέθους καρυδιού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται η κυβέρνηση:

  • Να τροποποιήσει τον κανονισμό ώστε να καλύπτεται το 100% της ζημιάς.
  • Να αποζημιώσει άμεσα με βάση τις τιμές εμπορίου τους πληγέντες παραγωγούς.
  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων αγροτών, δεδομένου ότι κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Η εξεταστική περίοδος για εκατοντάδες σπουδαστές στο ΤΕΙ Χαλκίδας κινδυνεύει «να τιναχτεί στον αέρα», εξαιτίας της πολιτικής του υπουργείου και της διοίκησης του ΤΕΙ, που έχει αφήσει απλήρωτους, μέχρι σήμερα, τους έκτακτους καθηγητές. Οι καθηγητές παραμένοντας απλήρωτοι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα από το Σεπτέμβρη, ενώ πολλοί έχουν εκκρεμότητες με τα ένσημα του ΙΚΑ από το 2002.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Σε τι μέτρα και ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την άμεση επίλυση του σοβαρού προβλήματος της καταβολής των δεδουλευμένων.
  • Να ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες του ΤΕΙ με το ΙΚΑ, ώστε να αποδοθούν τα ένσημα στους έκτακτους καθηγητές.
  • Εάν θα σταματήσει το καθεστώς των εκτάκτων και θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΤΕΙ Χαλκίδας.
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου και Σταύρος Σκοπελίτης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, αν θα αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες του Δήμου Φιλιππαίων στο Νομό Καβάλας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, αν θα προσλάβει η κυβέρνηση όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες στις υγειονομικές και διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ν. Ροδόπης, ώστε να μπορέσει να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, Γιάννης Ζιώγας και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς πότε θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Σαπών Νομού Ροδόπης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, Γιάννης Ζιώγας και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό, αν θα εγκρίνει άμεσα όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για την ανέγερση διδακτηρίων σύγχρονων, στα οποία θα στεγαστούν τα 2ο και 3ο μειονοτικά σχολεία Νομού Ροδόπης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Τι άμεσα μέτρα θα πάρουν για να καταβληθούν εγκαίρως τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να μην κινδυνέψουν να χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στο Δήμο Περάματος;
  • Να προσλαμβάνονται στο Δήμο εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν η κυβέρνηση δώσει όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για να ανεγερθεί άμεσα νέο σύγχρονο διδακτήριο για τη στέγαση του Γυμνασίου Πρίνου της Θάσου στο Νομό Καβάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ