ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Πληρώνει ο λαός για να ... επιδοτούνται ορισμένοι επιχειρηματίες!

Σοβαρές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εκπροσώπων τους στην ΚΕΔΚΕ - μαζί και του ΣΥΝ - που επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων

Παρότι ο λαός πληρώνει, μέσω της αγοράς των συσκευασμένων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, οι δήμοι υποχρηματοδοτούνται για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης

Eurokinissi

Παρότι ο λαός πληρώνει, μέσω της αγοράς των συσκευασμένων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, οι δήμοι υποχρηματοδοτούνται για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης
Μπορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να θριαμβολογεί, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων στη χώρα μας μέχρι το τέλος του 2007 ανήλθε στο 24% έναντι 6% που ήταν το 2003, ωστόσο η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών με διαλογή στην πηγή, το γνωστό με τους μπλε κάδους, όχι μόνο νοσεί, αλλά όπως αποδεικνύεται, ενώ χαρατσώνει τους εργαζόμενους μέσω της αγοράς συσκευασμένων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, προσφέρει νέα κέρδη σε ορισμένες επιχειρήσεις, που έτσι κι αλλιώς θησαυρίζουν από το εμπόριο μεταχειρισμένων προϊόντων, όπως το χαρτί!

Ολα αυτά βέβαια γίνονται με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους στην ΚΕΔΚΕ - καθώς και του ΣΥΝ - επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Ολα ξεκίνησαν με το νόμο 2939/2001 με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα ιδιωτικοποίησης των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων. Στη συνέχεια με την απόφαση 106453/20-2-2003 του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε το «Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση», που αποτέλεσε τη βάση για τη σύσταση της «Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ». Με την απόφαση αυτή τότε συμφώνησε η ΚΕΔΚΕ συμμετέχοντας με 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της προαναφερόμενης Ανώνυμης Εταιρείας. Η ΚΕΔΚΕ, δηλαδή, αντί να υποστηρίξει τη σύσταση ενός δημοτικού φορέα που θα αναλάμβανε τη διαχείριση της ανακύκλωσης, δέχτηκε να εκχωρηθεί αυτή σε έναν ιδιωτικό φορέα, «αδειάζοντας» άλλες πρωτοβουλίες του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων και άλλων συνδέσμων ΟΤΑ.

Σημαντικές καθυστερήσεις

Η ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης πέτυχε το στόχο της μόνο κατά 38,28%

Eurokinissi

Η ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης πέτυχε το στόχο της μόνο κατά 38,28%
Τα αποτελέσματα πλέον είναι γνωστά.

Οι επιδόσεις του ιδιωτικού συστήματος που διαχειρίζεται τα δημοτικά απόβλητα συσκευασιών είναι τραγικές, παρότι κοστίζει πανάκριβα στον ελληνικό λαό, αφού υπολογίζεται ότι η ΕΕΑΑ ΑΕ εισπράττει ετησίως από εισφορές των υπόχρεων παραγωγών αποβλήτων συσκευασίας (οι οποίοι βέβαια τις έχουν ήδη μετακυλίσει στις τιμές των προϊόντων τους, δηλαδή στον τελικό καταναλωτή - τη λαϊκή οικογένεια) 30 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, όπως ανακοινώθηκαν σε πρόσφατη Ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ, το 2007 είχε καλύψει μόλις το 38,28% του στόχου για τον οποίο είχε δεσμευτεί για το 2006! Δηλαδή, ενώ ο στόχος ήταν να ανακυκλωθούν 174.450 τόνοι υλικών συσκευασιών, ανακυκλώθηκαν μόλις 67.919 τόνοι.

Παράνομες επιδοτήσεις βιομηχάνων

Προκειμένου να μετριάσει την αποτυχία του το συγκεκριμένο ιδιωτικό σύστημα έχει εντάξει στα αποτελέσματά του και την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας που αξιοποιούνται μέσω του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ), (ανήκει στον ΕΣΔΚΝΑ και βρίσκεται στα Ανω Λιόσια), που για το 2007 έφτασαν τους 29.100 τόνους. Και πάλι, όμως, οι συνολικοί 97.000 τόνοι δεν καλύπτουν το στόχο που έχει τεθεί στην εν λόγω εταιρεία. Ετσι, παρά τις προβλέψεις του νόμου, εντάσσει στα αποτελέσματά της και ταυτόχρονα επιδοτεί τις βιομηχανίες που εμπορεύονται παραδοσιακά απόβλητα συσκευασιών (όπως τα χαρτοκιβώτια), δηλαδή ασκούν ήδη μια επικερδή δραστηριότητα! Με τον τρόπο αυτό επιδοτήθηκαν πέρσι οι βιομηχανίες αυτές με 5.081.614 ευρώ για 225.026 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, εκ των οποίων 185.580 τόνοι αποτελούνται από χαρτί και χαρτόνι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα του ΤΕΕ οι βιομήχανοι αυτοί επιδοτήθηκαν από την ΕΕΑΑ ΑΕ με 22,58 ευρώ ανά τόνο!

Από κινητοποίηση του ΚΚΕ στην Καισαριανή κατά της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ανακύκλωσης
Από κινητοποίηση του ΚΚΕ στην Καισαριανή κατά της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ανακύκλωσης
Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα: Με ποια λογική και με βάση ποια διάταξη του νόμου και με ποια διαδικασία αποφασίστηκε, σε μια περίοδο μάλιστα μάλιστα άνθησης του εμπορίου δευτερογενών υλικών, μαζί και των αποβλήτων συσκευασίας, λόγω της κατακόρυφης ανόδου του κόστους της ενέργειας, να ανταμείβονται με τεράστιες επιδοτήσεις κερδοφόρες επιχειρήσεις, σε βάρος, όπως θα δούμε παρακάτω, όσων δήμων ασχολούνται με την ανακύκλωση; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα...

Οπως επισημαίνει η Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας του ΤΕΕ, «συγχύσεις και ερωτηματικά προκαλεί, επίσης ο εναγκαλισμός της επί δεκαετίες ευημερούσας επιχειρηματικής ανακύκλωσης με το ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση και η εκτροπή προς αυτήν, χωρίς μάλιστα να παρουσιάζεται - ως όφειλε - νομική τεκμηρίωση, των πολύτιμων πόρων από τα χειμαζόμενα ταμεία των δήμων που θα μπορούσαν, εάν τους διέθεταν, να προωθήσουν σημαντικά την ανακύκλωση. Πολύ περισσότερο που δεν παρέχεται κανένα στοιχείο που να συνδέει το τεράστιο ύψος της υπόψη επιδότησης με κάποια συγκεκριμένα, εξ αυτής αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η εκτός του εγκεκριμένου πλαισίου δράσης εμπλοκή των μεγάλων εμπόρων πλαιοχάρτου και άλλων υλικών με το Σύστημα, η οποία (α) νοθεύει τα αποτελέσματα της διαφορικής ανακύκλωσης, και (β) εκτρέπει σημαντική ποσότητα πόρων προς επιτυχημένους επιχειρηματίες του κλάδου, αντί να τους διαθέσει για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στους δήμους».

Κλοπή από τους δήμους

Σύμφωνα με το νόμο και το Επιχειρησιακό της Σχέδιο τα έσοδα του συστήματος ανακύκλωσης που διαχειρίζεται η ΕΕΑΑ ΑΕ υποχρεούται να τα διαθέτει στους δήμους για την προώθηση της ανακύκλωσης σε επίπεδο χώρας. Οπως θα δούμε όμως ούτε αυτό συμβαίνει.

Το σύστημα αυτό μέχρι τώρα δε χρηματοδοτεί τους δήμους που συμμετέχουν άμεσα σ' αυτό, παρότι αυτοί αναλαμβάνουν την αποκομιδή των συλλεγόμενων υλικών συσκευασιών και επιβαρύνονται με ένα καθαρό κόστος που ανέρχεται σε 168 ευρώ ανά τόνο, παρακρατώντας αυθαίρετα τα οφειλόμενα σ' αυτούς ποσά.

Αντίθετα, επιδοτεί μόνο κάποιους δήμους που λειτουργούν ανεξάρτητα προγράμματα ανακύκλωσης (π.χ. Ζάκυνθος, Λάρισα κ.ά.) με 24,88 ευρώ τον τόνο, δηλαδή μόνο το 12,9% του συνολικού κόστους που όφειλε να καλύψει και το οποίο ανέρχεται σε 193 ευρώ ο τόνος.

Την ίδια στιγμή που παρακρατεί 168 ευρώ ανά τόνο από τους δήμους, όπως είδαμε προηγούμενα επιδοτεί τους βιομηχάνους εμπορίας ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ χρηματοδοτεί τον εργολάβο του μεγαλύτερου ιδιωτικού Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που βρίσκεται στην Αττική με 1.689.651 ευρώ, εγγυώμενη ένα πολύ σημαντικό κέρδος!

Η ΚΕΔΚΕ συμβιβάστηκε με ...ψίχουλα

Εντύπωση προκαλεί η στάση της ΚΕΔΚΕ, η οποία αντί να απαιτήσει, έστω και τώρα, να αναλάβουν οι Δήμοι το σύνολο της διαχείρισης του τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων, με πρόσφατες παραστάσεις στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ «κατόρθωσε» να πάρει υποσχέσεις για ψίχουλα.

Ειδικότερα πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι η ΕΕΑΑ ΑΕ... δέχεται να χρηματοδοτήσει τους δήμους κλιμακωτά και με βάση τις επιδόσεις τους! Ετσι, με 30 ευρώ θα επιδοτεί ένας δήμος όταν τα υλικά συσκευασίας που οδηγούνται στην ανακύκλωση δεν υπερβαίνουν τους 8 τόνους ανά κάτοικο και φτάνει στα 70 ευρώ το ανώτατο, όταν ο αντίστοιχος δήμος οδηγεί στην ανακύκλωση 30 τόνους και πάνω ανά κάτοικο.

Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ακόμη και το ανώτατο όριο αν πιάσει κάποιος δήμος, πάλι δε θα καλύπτει ένα κόστος τουλάχιστον 100 ευρώ ανά τόνο, που, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πρακτική, θα κοιτάξει να το πάρει από τη λαϊκή οικογένεια μέσω των ανταποδοτικών τελών...

Κι άλλα προβλήματα

Αλλα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν στον τομέα της ανακύκλωσης είναι:

  • Οι ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο, όπως το ΠΔ για την ανακύκλωση του έντυπου χαρτιού (προφανώς επειδή δε συμφέρει στους μεγαλοεκδότες), και το ΠΔ για την ανακύκλωση αποβλήτων από τις εκσκαφές και κατεδαφίσεις (προφανώς επειδή δε συμφέρει στους μεγαλοκατασκευαστές). Παράλληλα, παραμένει ανενεργός ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων (ΕΟΕΣΔΑΠ), 7 χρόνια μετά την ίδρυσή του.
  • Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στην αξιοποίηση του εδαφοβελτιωτικού υλικού που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις μηχανικής ανακύκλωσης, καθώς δεν έχει θέσει σχετικές προδιαγραφές η νομοθεσία.
  • Σοβαρό ζήτημα υπάρχει σχετικά με την ορθολογική διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν από τη διαχείριση συσκευών (ηλεκτρονικά, συσσωρευτές, οχήματα, κ.ά.), καθώς δεν υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας.
  • Υπάρχει έλλειψη Κέντρων Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, ενώ τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων δεν υλοποιούνται με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, σταθμοί μεταφόρτωσης, εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης) αλλά μόνο με την κατασκευή ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να ξεσηκώνονται εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις, όπως γίνεται για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη και στη Λευκίμμη Κέρκυρας. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την εκτίμηση της προαναφερόμενης ημερίδας του ΤΕΕ, καθώς τα προγράμματα υποχρηματοδοτούνται, προφανώς για να προωθηθούν με ΣΔΙΤ που θα χαρατσώσουν διπλά το λαό.

«Η ανακύκλωση παραμένει θύμα μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων, που αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», όπως τόνισε χαιρετίζοντας την ημερίδα που προαναφέραμε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Παράλληλα, επισήμανε ότι με τη συνενοχή και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και του ΣΥΝ, επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων. Επίσης, ανέφερε ότι «η πρόσδεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα συμφέροντα των μεγαλοεκδοτών είναι περισσότερο από εμφανής», καθώς καθυστερεί επί 7 χρόνια το ΠΔ για την ανακύκλωση του έντυπου χαρτιού.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η ΕΕ την αναβαθμίζει σε μέθοδο ... ενεργειακής αξιοποίησης!

«Αποτελεί ουσιαστική οπισθοχώρηση υπέρ των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τα απορρίμματα και απόβλητα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, παρεμβαίνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο

Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ΕΕ, με κοινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου Περιβάλλοντος και της Επιτροπής, προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση της καρκινογόνας καύσης σύμμεικτων στερεών αποβλήτων, χωρίς να πάρει υπόψη της τα προβλήματα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία που προκαλεί, ούτε το γεγονός ότι αποτελεί βασικό αντίπαλο της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, αποδεχόμενα σχετική εισήγηση τα όργανα της ΕΕ προχώρησαν στην «Αναθεώρηση της οδηγίας - πλαίσιο για τα απόβλητα», με βάση την οποία η καύση των σύμμεικτων αποβλήτων από απλή μέθοδο διάθεσης των αποβλήτων εμφανίζεται - κάτω από προϋποθέσεις - να αποτελεί δραστηριότητα «ενεργειακής αξιοποίησης»! Με το πρόσχημα μάλιστα αυτό - ότι αποτελεί και εγκατάσταση ενεργειακής αξιοποίησης - παρέχεται πλέον ενισχυμένη δυνατότητα στα κράτη - μέλη (ουσιαστικά στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν τη σχετική τεχνολογία) να την εφαρμόσουν...

Πρόκειται προφανώς για μια απόφαση που πάρθηκε κάτω από την πίεση του ισχυρού «λόμπι» της καύσης και των συμμάχων του. Βασική επιδίωξη των συμφερόντων αυτών, που αναμένεται να αναθαρρήσουν και στη χώρα μας, είναι η εξασφάλιση υπερκερδών, από την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως από την εκμετάλλευσή τους για μερικές δεκαετίες.

Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι η καύση των σύμμεικτων αποβλήτων:

  • Βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία, καθώς εκπέμπει καρκινογόνες διοξίνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες, ενώ έχει σημαντική συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Αποτελεί αντικίνητρο στο στόχο της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων και εχθρό της ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και ξύλου.
  • Εχει εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας (μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο από μια ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με το οποίο επιβαρύνονται απευθείας οι δημότες, δηλαδή ο εργαζόμενος λαός.
  • Προϋποθέτει την πλήρη εξάρτηση από την πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας, δηλαδή προκαλεί την ευθεία ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το ΚΚΕ

«H συμβιβαστική πρόταση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Συμβουλίου - Επιτροπής για τη διαχείριση αποβλήτων αποτελεί ουσιαστική οπισθοχώρηση υπέρ των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τα απορρίμματα και απόβλητα». Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με την «Αναθεώρηση της οδηγίας - πλαίσιο για τα απόβλητα» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«H προτεινόμενη Οδηγία - επισήμανε - δε συμβάλλει στη συνολική μείωση του όγκου των αποβλήτων, χαρακτηρίζεται από ηθελημένη ασάφεια στόχων και μέσων, εξαιρεί τα βιομηχανικά απόβλητα και περιορίζεται σε ορισμένα μόνο αστικά απόβλητα, εξυπηρετώντας περισσότερο την οικονομική αποτελεσματικότητα και τον ανταγωνισμό, παρά το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

Παράδειγμα της γενικής υποχώρησης αποτελεί η φαλκίδευση της ιεράρχησης όπου ορίζεται ότι η ανακύκλωση πρέπει να προηγείται της ανάκτησης ενέργειας, όπως και η αναγνώριση της ενεργειακής καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων ως ανάκτησης ενέργειας για άλλες εκτός από τις ήδη προβλεπόμενες περιπτώσεις, όπως αυτή της παραγωγής βιοαερίου.

Οι τοξικές και άλλες επικίνδυνες ουσίες που διαχέονται στον αέρα και εισβάλλουν στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, επηρεάζοντας ακόμα και τα τρόφιμα, προσβάλλουν άμεσα την υγεία των εργαζομένων στον τομέα διαχείρισης και όλο το λαό».

«Απαιτείται - κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - μείωση του όγκου των απορριμμάτων, σχεδιασμένη διαχείρισή τους και ορθολογική μεταφορά τους, με δημόσια εθνική, περιφερειακή ή τοπική ευθύνη, διαλογή με διαχωρισμό των τοξικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών - διοξίνες κλπ. - μέγιστη δυνατή ανακύκλωση, μη χρήση της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων, περιβαλλοντική αναβάθμιση των χώρων ταφής και η ασφαλής τελική διάθεση των υπολειμμάτων τους».


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Μάμα Μια, τι υπουργοί!

Ανοίγεις την τηλεόραση και δεν πιστεύεις στα μάτια σου! Ενώ ο κόσμος γύρω τους έχει πάρει φωτιά, ετούτοι τελείως ξεδιάντροπα προωθούν σαν τους χειρότερους ντελάληδες μια χαζή αμερικανική ταινία. Δε μιλάω για τους «σοβαρούς» και για τους λιγότερο σοβαρούς δημοσιογράφους ή για τα διάφορα δημόσια και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, που και αυτοί δε δικαιολογούνται, αφού η ποιότητα της ταινίας δεν είναι τέτοια που θα δικαιολογούσε την πράξη τους, μιλάω για υπουργούς!

Αυτό το φαινόμενο, γιατί περί φαινομένου πρόκειται, είναι πέρα για πέρα ελληνικό. Τριτοκοσμικό σωστότερα! Πουθενά στο σοβαρό κόσμο, στις περισσότερο από την Ελλάδα σοβαρές χώρες, δε θα δεις υπουργό σοβαρής κυβέρνησης, σοβαρότερης από τη δική μας κυβέρνηση, να παριστάνει το μοντέλο και να διαλαλεί εμπορικές και μάλιστα χαζές εμπορικές πραμάτειες. Παντού, βέβαια, στον καπιταλισμό υπουργοί δένονται πίσω από εμπορικά άρματα. Είναι ίδιον του συστήματος η μετατροπή του αστού πολιτικού σε κράχτη εμπορευμάτων και συμφερόντων. Ομως, κάπου, σε κάποιες χώρες σοβαρότερες από τη δική μας, προσπαθούνε να κρατάνε τα... προσχήματα. Δεν αποχωρίζονται τελείως τη σοβαρότητα. Τέλος πάντων, διαλέγουν ή προσπαθούν να διαλέξουν τι εμπορεύματα πουλάνε!

Το εμπόρευμα «Μάμα Μια», για το οποίο μιλάμε, δεν καλύπτει καμία προδιαγραφή και δεν επιτρέπει σε κανέναν υπουργό, και μάλιστα τον υπουργό της Εμπορικής Ναυτιλίας ή την υπουργό Προνοίας ή τον υπουργό Τουρισμού ή δεν ξέρω εγώ ποιον άλλον άσχετο με τα καλλιτεχνικά υπουργό, να δηλώνει και να διαδηλώνει υπέρ της ταινίας! Δε μιλάμε για καλλιτεχνικό έργο, όπου θα επέτρεπε, θα επέβαλε θα έλεγε κανείς, υπουργοί να έχουν άποψη και να τη διαλαλούν. Μιλάμε για μια χαζή αμερικάνικη εμπορική ταινία! Μια ταινία που δε σπαταλάς δυο ώρες για να τη δεις. Ιδιαίτερα όταν είσαι υπουργός και πνίγεσαι, θα έπρεπε να πνίγεσαι, από τα προβλήματα.

Ομως, το ζήτημα πέρα από πολιτικό είναι και αισθητικό! Η εικόνα υπουργών να παριστάνουν σε χαζές πρεμιέρες τις γλάστρες, είναι εικόνα που ντροπιάζει τη χώρα! Σαν ιδιώτες ο κύριος Βουλγαράκης ή η κυρία Πετραλιά μπορούν να παρακολουθούν όποιο θέαμα θέλουν και να τη «βρίσκουν» με οποιαδήποτε ανοησία. Οταν είναι υπουργοί, όμως, πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οταν είναι υπουργοί πρέπει να είναι παραδείγματα! Και σοβαροί. Προπαντός σοβαροί!

Ψύλλους στα άχυρα αναζητάς, θα με ρωτήσει κάποιος. Πράγματι με αυτό το μπάχαλο, με αυτή την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η σημερινή - και η χτεσινή - κυβέρνηση, είναι ίσως πολυτέλεια η παρατήρησή μου. Επρεπε να κουνούσα με νόημα το κεφάλι μου και να τους άφηνα στην κατάντια τους. Ομως, το ζήτημα είναι σοβαρό, σοβαρότερο απ' ό,τι φαίνεται! Η ταινία «Μάμα Μία», είναι δείγμα της πολιτιστικής άποψης της κυβέρνησης. Είναι δείγμα των παραγωγών και των συμπαραγωγών που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού της.

Αυτή η φάμπρικα έχει ξεκινήσει από την εποχή του ΠΑΣΟΚ. Διάφοροι υπουργοί, με επικεφαλής αυτόν του Πολιτισμού αλλά και του Τουρισμού (σε πολλές περιπτώσεις έμπλεκαν οι αρμοδιότητες και τα μπατζάκια των υπουργών), πήραν σβάρνα την εσπερία διαλαλώντας ήλιο, θάλασσα και φθηνά μεροκάματα! Η χώρα μας και σε αυτόν τον τομέα πέταξε τη χλαμύδα της και έμεινε τσιτσίδι. Οι υπουργοί της ντύθηκαν γκαρσόνια και με τη στάση τους απέδειξαν πως είμαστε χώρα παροχής υπηρεσιών! Οπως μας έχουν σχεδιάσει οι Βρυξέλλες!

Για να τραβήξουν τους παραγωγούς και να φανούν ότι παρουσιάζουν έργο (εισαγωγή κεφαλαίων) ξαναγύρισαν τη χώρα μας στην εποχή που οι κυβερνήσεις της έστελναν το στρατό μας να παριστάνει τον κομπάρσο στο χολιγουντιανό «Λεωνίδα της Σπάρτης». Σήμερα, στη θέση του στρατού στέλνουν τους υπουργούς! Κωμικοί και άθλιοι και τότε, κωμικοί και άθλιοι και σήμερα.

Γιατί είναι κωμικό και άθλιο να βλέπεις έναν υπουργό να τρέχει να φωτογραφηθεί δίπλα από μια σταρλετίτσα. Δε νοιάζομαι για το κύρος το δικό του. Δικό του είναι, ας το κάνει ακόμα και επιταγή της «Ζήμενς», που είναι και της μόδας! Μιλάω για την εικόνα και το κύρος της χώρας. Υπουργοί να παριστάνουν τους Γιαπωνέζους τουρίστες, οι οποίοι τρέχουν να φωτογραφηθούν δίπλα από τον τσολιά! Υπουργοί να λύνουν τα βρακιά τους για μια φωτογραφία με κάποιον σταρ του cinema. Οπως κάνουν τα άμυαλα κοριτσόπουλα...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ