ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 2008
Σελ. /32
Τρεις χιλιάδες απολύσεις τη μέρα στις ΗΠΑ!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ρεκόρ απολύσεων σημειώθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, οι απολύσεις τον Ιούνη έφθασαν τις 81.755, καταγράφοντας άνοδο 47%, συγκριτικά με τις 55.726 απολύσεις τον ίδιο μήνα του 2007. Την ίδια μέρα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ανεργία ανέβηκε στο 5,5%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Μέχρι τώρα φέτος, οι συνολικές απολύσεις ανέρχονται σε 475.948, αριθμός μεγαλύτερος κατά 21% από το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «αναλυτές» περίμεναν πως οι απολύσεις τον Ιούνη θα περιορίζονταν στις 40.000 και η ανεργία θα έφθανε στο 54%.

Την ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση για τους εργαζόμενους επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα κατά 16.000, φθάνοντας τις 404.000. Αλλο ένα στοιχείο που ήρθε να διαψεύσει τις εκτιμήσεις περί μείωσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας.

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ έρχονται τη στιγμή που ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοινώνει την εκτίμηση ότι η ανεργία, στο σύνολο των χωρών - μελών του, θα σημειώσει άνοδο το 2008 και το 2009. Η εκτίμηση περιλαμβάνεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Προοπτικές της απασχόλησης» που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Παρίσι.

Η έκθεση προβλέπει ποσοστό ανεργίας 5,7% του ενεργού πληθυσμού φέτος στη ζώνη του ΟΟΣΑ και 6% το 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα των απολύσεων στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, συμπίπτει με τη διαπίστωση των διεθνών οργανισμών για μείωση του «κόστους εργασίας». Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η μείωση του «κόστους εργασίας» θα οδηγούσε σε αύξηση της απασχόλησης, συμβαίνει το αντίθετο.

Οταν, μάλιστα, τη στιγμή που ανακοινώνεται ρεκόρ απολύσεων, έχουμε την αύξηση των παραγγελιών στις βιομηχανίες, τότε τα πράγματα ξεκαθαρίζουν ακόμη περισσότερο.

Οι εργοδότες, αλλά και οι κυβερνήσεις βλέπουν το «κόστος εργασίας» (όρος που συγκαλύπτει και τον πραγματικό χαρακτήρα των σχέσεων παραγωγής, αλλά και το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων) σαν χρυσή ευκαιρία για να πετύχουν την έξοδο από την κρίση και την αύξηση των κερδών τους, ρίχνοντας όλα τα βάρη στην εργατική τάξη, απομυζώντας μεγαλύτερη υπεραξία από μικρότερο αριθμό εργαζομένων. Αυτή εξάλλου είναι και η φιλοσοφία της «ανταγωνιστικότητας», που ανατρέπει το στερεότυπο της αστικής οικονομικής σκέψης ότι οι επιχειρήσεις κάνουν απολύσεις όταν δεν πηγαίνουν καλά και κάνουν προσλήψεις όταν μεγαλώνουν τα κέρδη τους. Με την «ανταγωνιστικότητα», οι απολύσεις γίνονται «δύναμη προώθησης» των κερδών και επιβραβεύονται από τους «μετόχους».


Η τράπεζα των πολυεθνικών

Αναμενόμενη ήταν η αύξηση του «ευρωεπιτοκίου», κατά 0,25%, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ωστόσο δεν παύει να είναι μια κίνηση που υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες των πολυεθνικών εταιρειών και του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2001.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δικαιολόγησε την αύξηση επικαλούμενος τον ανερχόμενο πληθωρισμό. Πρόκειται για την ένατη αύξηση στην οποία προχωρά σε διάστημα τριών ετών.

Οι πρώτες και πιο οδυνηρές συνέπειες αφορούν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά. Ειδικότερα εκείνα που έχουν καταφύγει στον τραπεζικό δανεισμό είτε για την αγορά κατοικίας, είτε για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους.

Η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, που συνθλίβονται μεταξύ των οικονομικών υποχρεώσεών τους και των ισχνών μισθολογικών αυξήσεων.

Υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων κατά 0,25 μονάδες βάσης αυξάνει κατά 20-30 ευρώ τη μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την αγοραστική τους δύναμη.

Οι συνέπειες της αύξησης του «ευρωεπιτοκίου» έρχονται να προστεθούν στην επίθεση που δέχεται το λαϊκό εισόδημα από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας στα τρόφιμα, στα καύσιμα και τις υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες της ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ουδόλως ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των εργαζομένων. Μοναδικό τους μέλημα, όπως προκύπτει και από την αύξηση του «ευρωεπιτοκίου», είναι η «σταθερότητα των τιμών» και η διατήρηση του περιβάλλοντος αύξησης των επιχειρηματικών κερδών. Ο καθείς εφ' ω ετάχθη.


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - 250 ΔΟΛ. Η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει στο προσεχές μέλλον τα 250 δολ. το βαρέλι, εκτίμησε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ, προβλέποντας ανάλογη αύξηση και στην τιμή του φυσικού αερίου. Προέβλεψε, ακόμη, ότι η τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί ο ρωσικός κολοσσός στη Δυτική Ευρώπη θα ανέλθει στα τέλη του 2008 στα 500 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι 370 δολ. το Μάρτη.

ΚΙΝΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ Οι άμεσες οικονομικές απώλειες από το φονικό σεισμό που έπληξε το Μάη τη νοτιοδυτική Κίνα υπερέβησαν ήδη το 1 τρισ. γιουάν (146 δισ. δολάρια), σύμφωνα με την εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός αυτών που έμειναν άστεγοι υπολογίζεται σε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια.

ΙΝΔΙΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ Την εξαγωγή καλαμποκιού απαγόρευσε η Ινδία, σε μια κίνηση που έχει στόχο να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα την εγχώρια προσφορά, αλλά και να περιστείλει τον πληθωρισμό που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Η απαγόρευση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτώβρη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου της χώρας. Οι τιμές ρεκόρ των πρώτων υλών παγκοσμίως έχουν πυροδοτήσει την άνοδο του πληθωρισμού, επιτάσσοντας τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις για τη διασφάλιση της προσφοράς σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ