ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αρης Θεοχάρης
Αρης Θεοχάρης
Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μας ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ, συμμαχητή από τα μαθητικά χρόνια μας 1935 στο Γυμνάσιο του Ληξουρίου ως και σήμερα 2008, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, οικογενειακού μας φίλου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου 200 ευρώ.

Διονύσης Γεωργάτος - Κώστας Γεωργάτος

  • Με βαθιά θλίψη αλλά και περηφάνια αποχαιρετίσαμε στο τελευταίο του ταξίδι, τον αξέχαστο σύντροφό μας Νίκο Καραντηνό που, ως το τέλος της ζωής του, στάθηκε αλύγιστος στους πολύχρονους σκληρούς αγώνες του ΚΚΕ και του λαού μας.

Ο Νίκος Καραντηνός έγινε με τη ζωντάνια, την άοκνη προσφορά του και την ενεργό συμβολή του στη διαφώτιση του λαού μας, διαχρονικό υπόδειγμα κομμουνιστή ταγμένου στην αμετάκλητη απόφαση της εργατικής τάξης και του λαού μας να φέρουν ως το τέλος νικηφόρα τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ανω Αμπελόκηπων 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κώστας Μαραγκουδάκης

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούνη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον άδικο και αναπάντεχο «χαμό» της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΑ.

Στη μνήμη της προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Κοκκινιάς.

Ο σύντροφός της

* * *

Στη μνήμη των γονιών και των αδελφών μου και με την ευκαιρία της επανέκδοσης του βιβλίου μου «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή», προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΝΕ Πειραιά και 200 ευρώ στην ΚΟ Πειραιά.

Δήμητρα Πέτρουλα

* * *

Φωτ.

Αύριο, 7 Ιούλη, κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικός του ΔΣΕ ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ.

Γεννήθηκε το 1928 στην Ποντοκώμη Κοζάνης από γονείς αγωνιστές. Ο πατέρας του, Ιορδάνης Σαραφίδης, υπήρξε γραμματέας της Νομαρχιακής του ΕΑΜ και μέλος της ΚΕ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας. Συμμετείχε δραστήρια στην Αντίσταση, με το ψευδώνυμο «Νικηφόρος», ενώ μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε, βασανίστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 19 χρόνια.

Βενετσάνης Βενετσανόπουλος
Βενετσάνης Βενετσανόπουλος
Η μητέρα του Ελένη Σαραφίδη, πέθανε από τις κακουχίες το 1948 εξόριστη στο Τρίκερι. Ο αδελφός του Γιάννης Σαραφίδης στην κατοχή ήταν διοικητής της Υποδειγματικής Διμοιρίας του 27ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στον Εμφύλιο, πολέμησε ως διοικητής Λόχου του ΔΣΕ και σκοτώθηκε το 1949.

Ο Κώστας Σαραφίδης τελείωσε το Γυμνάσιο Κοζάνης. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ και αναδείχτηκε σε στέλεχός της. Διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση και το 1948 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Υπήρξε διαφωτιστής-βοηθός πολιτικού επίτροπου Λόχου, Τάγματος. Με τη συγκρότηση του αποσπάσματος Π.Ζάρα-Ν.Ασπρίδη από μαχητές και στελέχη της 105ης Ταξιαρχίας, ο Κώστας Σαραφίδης αναλαμβάνει βοηθός Π.Ε. της Ταξιαρχίας. Ελαβε μέρος στις τελευταίες σκληρές μάχες με την Ταξιαρχία του στο Γράμμο τον Σεπτέμβρη του 1949.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη σπούδασε Νομικά και πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε στη Μόσχα στο πρακτορείο «Νόβοστι» ως αρχισυντάκτης και σύμβουλος - υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο και έγινε μέλος της Ενωσης Συντακτών της ΕΣΣΔ.

Μέλος του ΚΚΕ, διακρίθηκε για τη συγγραφική δραστηριότητά του. Εγραψε τέσσερα βιβλία: «Είμαστε παιδιά σου Ελλάδα», το οποίο εκδόθηκε το 1969 στη Μόσχα στα αγγλικά και προοριζόταν για τους Ελληνες μετανάστες. «Κάτω από τα πλατάνια της φιλίας», εκδόθηκε το 1969 στα ρωσικά, σε συνεργασία με τον Ολόγκ Ντομπροβόλσκι και αναφερόταν στη ζωή των πολιτικών προσφύγων. «Η αδούλωτη Ελλάδα», εκδόθηκε το 1971 στα ρωσικά και αναφέρεται στις πιο δύσκολες περιόδους της Ελλάδας και το 1980 εξέδωσε το βιβλίο «Κάλεσμα της εκστρατευτικής σάλπιγγας», το οποίο κρίθηκε ως το καλύτερο λογοτεχνικό βιβλίο της χρονιάς και βραβεύτηκε.

Παναγιώτης Τοσούνης
Παναγιώτης Τοσούνης
Επαναπατρίστηκε το 1991 και εργάστηκε ως μεταφραστής ρωσικών βιβλίων στη «Σύγχρονη Εποχή».

Στη μνήμη του ο συναγωνιστής και φίλος του Γιάννης Βούζας-Λαδιάς, ο οποίος γνωρίζει την αγωνιστική πορεία και δράση του Κώστα Σαραφίδη και η ανιψιά του Ηρα Γραμματικοπούλου, προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΑΓΟΡΟΥ ο οποίος πέθανε στις 23 Ιούνη 2008, πιστός έως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ, η σύζυγός του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και ο συμπέθερος Παναγιώτης Καραγκούνης προσφέρουν 450 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΠΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», στην εφημερίδα που τον συντρόφευε ως το τέλος της ζωής του.

Ουρανία Βολονάκη

* * *

Φωτ. 2

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατο των αγωνιστών-μελών του ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΩΡΑΪΤΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω της Αχτίδας Καλλιτεχνών.

Ανθούλα Μωραΐτου, Στέφανος Αναστασόπουλος, Μαριάνα Τσαγκάρη

* * *

Ο Γεώργιος Α. Σταυριάς, από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας προσφέρει για τα 90χρονα του ΚΚΕ 200 δολάρια Αυστραλίας, μέσω της ΚΟΒ Σορωνής Ρόδου.

* * *

Φωτ.

Εφυγε πρόσφατα από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΛΙΝΤΙΝΙΩΤΗΣ, ο οποίος γεννήθηκε στο Ελληνοχώρι Εβρου. Το 1947 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο Κόμμα του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στην ΚΟΒ Ελληνοχωρίου 100 ευρώ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των συντρόφων μου ΒΕΝΕΤΣΑΝΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, που συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατό του, ο οποίος στη ζωή του αγωνίστηκε για να δει ο λαός καλύτερες μέρες και «πλήρωσε» τους αγώνες του με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορία στο Μακρονήσι και τον Αϊ-Στράτη. Καθώς επίσης στη μνήμη του ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΙΔΗ, ο οποίος βασανίστηκε άγρια στα μπουντρούμια της Ασφάλειας, καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο και εκτελέστηκε τον Ιούνη 1948, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης - Σαφράμπολης Περισσού.

Γιάννης Τσαγκάρης
Γιάννης Τσαγκάρης
Δέσποινα Βενετσανοπούλου

* * *

Στις 24 Ιούνη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της ΒΑΪΤΣΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο ο αδελφός της Νίκος Μαυρίδης προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υγείας Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα αγωνιστή ΣΩΚΡΑΤΗ Αθανασίου ΣΙΑΠΕΡΑ, ο οποίος αγωνίστηκε ηρωικά στη ζωή του και αφιέρωσε το μέγιστο των δυνατοτήτων του στον αγώνα προς όφελος του ανθρώπου, για πραγματική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ελευθερία, προσφέρουμε στη μνήμη του 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Σωκράτη, είσαι μέσα στις καρδιές μας και θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη!

Η σύζυγος: Φλέρη

Τα παιδιά

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 6 Ιούλη συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατο του ΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1944. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια αγωνιστών. Ηταν γιος του Γιώργου Θεοχάρη, από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Εφηβος εντάχθηκε στους «Λαμπράκηδες». Πιάστηκε τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και κρατήθηκε στην Μπουμπουλίνας. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1974 και εντάχθηκε στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο σωματείο Μετάλλου «Προμηθέας». Το 1982 εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης με το συνδυασμό του ΚΚΕ.

Στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης και της επίθεσης των αναθεωρητών στο ΚΚΕ, δε σταμάτησε στιγμή να αγωνίζεται για την υπεράσπιση των αρχών του Κόμματος, πάντα πιστός στο μαρξισμό-λενινισμό.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 120 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

* * *

Φωτ.

Την 1η Ιούνη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΑΛΑΜΠΟΥΚΑ, μέλους της ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Κοκκινιάς.

Ορέστης Μακρίδης
Ορέστης Μακρίδης
Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» από τις γραμμές της οποίας αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 30 του περασμένου Ιούνη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τον πρόωρο «χαμό» του αγαπημένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΣΟΥΝΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 1.000 ευρώ στην ΚΟΒ Μαρουσίου για την αγορά Γραφείων.

Φρόσω και Δέσποινα Τοσούνη

* * *

Φωτ.

Στις 2 Ιούνη 2008 «χάσαμε» τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΝΙΚΟ ΣΩΤΗΡΓΙΑΝΝΙΔΗ. Από την εφηβική ηλικία του αγωνιζόταν από τις γραμμές του ΚΚΕ για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. «Εφυγε» με την ελπίδα ότι αυτός ο κόσμος θα αλλάξει! Αυτό ήταν το όνειρο της ζωής του και για την πραγματοποίησή του δεν υπολόγισε ποτέ κόπους και θυσίες.

Η αισιοδοξία και η παλικαριά του ως την ύστατη στιγμή, μας δίνει κουράγιο να αντέξουμε τον πόνο της απουσίας του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 100 ευρώ.

Η σύζυγος: Παρασκευή

Τα παιδιά

* * *

Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή, 13 Ιούλη στις 11.15 π.μ. στο Κοιμητήριο του Αγιου Βασίλη στο Περιστέρι, θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΥΚΟΥΔΗ, ο οποίος «έφυγε» απρόσμενα από κοντά μας στις 12 Ιούλη 2007.

Ο Βαγγέλης Λυκούδης γεννήθηκε στα Μαντουκάτα Κεφαλονιάς το 1929. Καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών και γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Στην κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης. Στον Εμφύλιο έζησε τη δολοφονία των αδελφών του, του ΝΙΚΟΛΑ και της ΣΕΡΑΦΙΝΑΣ, από μοναρχοφασίστες και παρακρατικούς τρομοκράτες που δρούσαν στην περιοχή.

Μετά τον Εμφύλιο, στην Αθήνα ανέπτυξε αγωνιστική δράση ως μέλος της προδικτατορικής ΕΔΑ. Το 1967, με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, κυνηγημένος, έφυγε στο Βέλγιο και αργότερα πήγε στη Γερμανία. Εκεί εργάστηκε σκληρά για να ζήσει την οικογένειά του, πάντα πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Το 1973 οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Θόδωρος Ταλαμπούκας
Θόδωρος Ταλαμπούκας
Επέστρεψε στην πατρίδα το 1992. Συνδέθηκε με την ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου, πιστός αγωνιστής ως το τέλος της ζωής του. Ηταν μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ.

Η οικογένειά του, οι σύντροφοι και οι φίλοι του θα τον θυμούνται με περηφάνια και αγάπη για τα πανανθρώπινα ιδανικά του, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά του σε όποιον τον είχε ανάγκη.

Στη μνήμη του καθώς επίσης στη μνήμη των αδελφών του Νικόλαου και Σεραφίνας Λυκούδη και του άλλου αδελφού του, Ανδρέα Λυκούδη, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου, 400 ευρώ και 200 ευρώ στο Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ.

Σε ευχαριστούμε που υπήρξες στη ζωή μας.

Η γυναίκα σου, τα παιδιά και τα εγγόνια σου.

* * *

Τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι οποίοι έγραψαν με το αίμα τους την ιστορία της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης στα βουνά, στα λαγκάδια και στις φυλακές, έχουμε την υποχρέωση να την κρατάμε ζωντανή, να τη διαβάζουν οι νέοι αγωνιστές και να παίρνουν θάρρος και κουράγιο στον αγώνα τους για το σοσιαλισμό και για να ζουν οι λαοί με ειρήνη και ευημερία.

Για τα 90χρονα του ΚΚΕ και στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο παλαίμαχος αγωνιστής Κλέαρχος Μπαλαρούτσος προσφέρει 150 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Μαρία Χριστοδουλιά
Μαρία Χριστοδουλιά
* * *

Φωτ.

Στις 30 Ιούνη 2008 πέθανε ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης-ΕΠΟΝ- ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ από το Βασιλικό Πωγωνίου, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουν στη ΝΕ Ιωαννίνων: Η ΚΟΒ Πωγωνίου 100 ευρώ και τα ανίψια του 200 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 100 ευρώ στο Κόμμα.

Τα εγγόνια του: Γιώργος και Ρόζα Λένα


Βαγγέλης Λυκούδης
Βαγγέλης Λυκούδης

Αγγελική Μωραϊτου
Αγγελική Μωραϊτου

Νίκος Καραντηνός
Νίκος Καραντηνός

Δήμος Δημητριάδης
Δήμος Δημητριάδης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ